Last news in Fakti

4 Януари, 2024 09:27 936 28

Илия Кузманов: Определени хора насаждат в обществото негативно отношение към полицията

  • илия кузманов-
  • мвр-
  • синдикати

Нужно е по-добро професионално обучение на полицаите, за да няма насилие, заяви синдикалистът от МВР

Илия Кузманов: Определени хора насаждат в обществото негативно отношение към полицията - 1
Снимка: БГНЕС

Негативно отношение от определени хора се насажда в обществото у нас срещу полицията.

Това заяви пред БНР зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов.

Според него е необходимо и по-добро обучение на самите полицаи, за да реагират по-добре в кризисни и напрегнати ситуация без да се стига до прегаряне и превишаване на правата.

Кузманов коментира действията на полицията в Стара Загора при задържането на Пламен Пенев, който почина.

Без да се навлиза в сферата на спекулациите и коментирайки само върху известните факти при тази ситуация, реално е имало сигнал за заплаха с оръжие, хладно, спрямо непълнолетни лица, неподчинение и опит за прегазване на полицейски служител.

"Категоричен съм, че има основание за реакцията на колегите, ако има превишаване на правата – полицейско насилие, трябва да се докаже", коментира Кузманов.

За превишаване на права и полицейско насилие се коментира още от есента на 2023 след сблъсъците между футболни фенове и полиция пред Спортната палата в София. Тогава запалянковците излязоха на протест с искане за оставката на Борислав Михайлов от БФС.

Кузманов определи действията на някои от колегите си в Стара Загора като прегаряне. Той е категоричен, че не всички полицаи са на високо професионално ниво.

"Част от нещата са истина и доказани във времето. Във всички евространи и САЩ е нормално да има процент на грешка, проценти на тежки грешки, довели до тежки последствия, това е факт и би било безумно да се отрича", каза той и призна, че има пропуски и в професионалната подготовка, но в момента имало “нихилистично отношение към полицията” от гражданите.

Той е убеден, че това отношение към органите на реда в България е неприемливо.

"В последните години има 1537 служители на МВР, пострадали от граждани, 1016 са с лека телесна повреда, 503 със средна, а 3 са с тежка и има 10 случая на смърт. Мислите ли, че това е приемливо?", попита Кузманов.

Той поднесе съболезнования към близките на загиналия мъж за тежката им загуба.

"Но каква беше нуждата да извършва неподчинение, да се опитва да избяга от патрулите. Това не е поведение на човек, който не е виновен?", попита служителят на МВР.

И допълни, че при такива случаи настъпва разделение в обществото. В случая има само една гледна точка и тя е на страната на правото. Там където не са спазени нормите трябва да се носи отговорност.

 


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шопо

    33 7 Отговор
    МВР е организирана престъпна група.
    Милиционерите са еничари, враг на народа, башибозук.
  • 2 честен ционист

    21 14 Отговор
    "Но каква беше нуждата да извършва неподчинение, да се опитва да избяга от патрулите. Това не е поведение на човек, който не е виновен?"

    Човекът е искал да отърве кожата. Като те гонят 9 патрулки, ще да е на умирачка. И най-големият наивник би го разбрал. А иначе заключения от сорта на "който бяга е виновен" би ги направил само един потомствен садист.

    Коментиран от #4, #12

  • 3 Глупости...

    23 6 Отговор
    тя милицията си е негативна отвсякъде и по всяко време...
  • 4 Кирчо

    25 6 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Кое престъпление се наказва с екзекуция на улицата?

    Коментиран от #6

  • 5 Нужно е да няма насилие

    17 1 Отговор
    Запазена марка на управлението на ГЕРБ,
  • 6 честен ционист

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Кирчо":

    Неблагонадеждност
  • 7 ДВОЕН СТАНДАРТ

    23 1 Отговор
    А КАК ЗАКОРАВИЛИ ПРЕСТЪПНИЦИ БИВАТ ПУСКАНИ А СЛУЧАЙНИ ХОРА ВИДЯХМЕ КАК ГИ ХВАЩАТ?
  • 8 СЕГА И КИРО СЕ МЪЧИ ДА ГИ СМЕНИ

    5 8 Отговор
    КЪВ ГЕРБ БЕ? ЗА ТРИ ГОДИНИ ВСИЧКИ НАЧАЛНИЦИ ДО ЕДИН СА СМЕНЕНИ ОТ ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП.
  • 9 Мда

    13 1 Отговор
    "Определени хора насаждат в обществото негативно отношение към полицията". Мда, тия хора им викат ушеви...
  • 10 ЛИЦЕМЕРИ

    21 3 Отговор
    Негативното отношение към полицията насаждат самите полицаи с действията си! Когато пък някой си милиционер се опитва да затвори очите на обществото виждайки насилието ТОВА Е НАГЛОСТ!
  • 11 тоя чува ли се кви ги блещи

    16 3 Отговор
    сигурно същите тези хора убиват по пътищата от бой ако не им спреш на стоп палката нали…?същите тези хора ползват нарко тест който доказва дали си употребявал скоро но не и дали си под влияние в момента ? същите тези сигурно и бият хората по протестите …? да продължавам ли да говоря за “тези” хора ???
  • 12 дадох ти - без да искам

    13 5 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    абсолютно си прав “защо бил бягал” ами и мен да ме гонят да ме бият толкова мутри облечвни във власт и аз ще бягам казва се инстинкт за самосъхранение… друг е въпроса чя някой от полиаците е имал личен мотив (може и да не е един нали са ОПГ) тогава още повече се засилва това чувство..!
  • 13 всеки е свободен да

    14 4 Отговор
    спре или да бяга от проверка,като и при спирането и при бягането се прилага закона в държавата ,но в закона никъде не пише че катастрофирал дори и умишлено човек трябва да се пребива публично от полицията
  • 14 Когато

    16 5 Отговор
    Когато Полицията се сдобие с Куллтурни професионалисти! Може да се нарече Полиция! За сега си остава Абсолютна НУЛА!
  • 15 Се случва

    4 12 Отговор
    На записите насилие върху лицето няма.Като се направи аутопсия ще се разбере медицинската причина. Учудващо е,че спортист на тия години е физиологическа развалина? Това се случва когато годни наред се зобят стимуланти.

    Коментиран от #20, #28

  • 16 сега е време

    0 0 Отговор
    на новобогаташи , свръхпечалби , измами ддс , мигрантски далавери , ало измами . пострадалите се увеличават или намаляват . Има такива хора . Страдат . Не им помага никой . Не може . На запад и в ЕС , също не могат . Ружа Игнатова и нексо пият текила , а пострадалите плачат . Само негативизми . 100 000 от армии, полисмани , а те слухтят, карат коли, правят любов и активно участват в живота . Но проблемите стоят . Другите са Малцинства , Пенсйонери , Търгаши , Доктори . 2 големи групи . Явно 2 рата група е срещу първата с Негативизъм . Що се сърдят .
  • 17 Робо копче

    4 0 Отговор
    От времето на Цецо златното ухо и ДАНС (с пеефски за кандидат шеф) самата полиция се справя чудесно с тази задача и без "определени хора". А бързите и яростни драйвъри от НСО допълнително вдигат имиджа.
  • 18 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 2 Отговор
    Негативното отношение към полицията се създава от САМАТА полиция,чрез изродските си действия,които при положение,че има видео на всеки телефон се документират и се виждат от всички.
  • 19 Има нещо гнило в Ст Загорската полиция

    8 2 Отговор
    Нещо в Стара Загора много често взеха да се издънват полицаите , някой изобщо провирява ли ги за наркотици или един друг се покриват . Аз мисля че тези 20 полицаи имат втора работа като мутри убийци , крадци защото те му блъснаха колата и я помляха нарочно . И после тръгнаха всички да го линчуват докато спре да диша . Това за мен е планувано умишлено убийство . От тук нататък трябва да се арестуват не само тези които са участвали в преследването , техните началници и тези техни колеги .Които мрънкаха и се опитваха да ги оневинят и да прехвърлят вината на убития човек и наложиха информационен вакуум над случая .
  • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Се случва":

    Никакво насилие,ли не видя ганчоооовць????Нима 5 човека налегнали един и пребиващи го не е насилие.Жалко ,че НЕ надъни челно полицейската щайга...та да отърве света от такива като .....еб и ях......
  • 21 резервист

    4 7 Отговор
    Стига сте ревали! Полицаят е длъжен да приведе в изпълнение разпорежданията които е дал в изпълнение на служебните си задължения. Всеки е длъжен да им се подчини. Ако сметне че правата му са нарушени, по съдебен път може да търси обезщетение. Недопустимо е всеки гражданин да решава за себе си да спазва ли правилата или не. От друга страна, полицаите трябва да са оборудвани със средства за документиране на действията им, така че да няма скрито-покрито. Така и двете страни ще бъдат равно поставени.
    Да почакаме да завърши проверката!

    Коментиран от #22, #25

  • 22 Шопо

    7 3 Отговор

    До коментар #21 от "резервист":

    За неизпълнение на полицейско разпореждане наказанието е глоба а не екзекуция на пътя.
  • 23 Емо

    4 2 Отговор
    Ами точно така, човекът е прегорял от нагли полицаи и затова е избягал, та дайте веднага да го обявим за виновен и да го убием
  • 24 ждс4

    6 2 Отговор
    Системният полицейски тормоз, свръхагресията на милиционерите отблъскват хората.
    Старата съветска школа трябва да се изкорени. Европейският манталитет изобщо не се е "доближил" даже до милиционерите. И много грозно впечатление оставят в обществото замазването с приказки, лъжи, увъртане, усукване и потулване на гаврите, извършвани от милиционерите. По безсрамен и нагъл начин, понеже имат тази власт. Това е системно.

    Коментиран от #27

  • 25 Лазо

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "резервист":

    Както има понятие в армията "незаконна заповед", давам пример, това е заповед да разстреляш военнопленик, така има и полицейски незаконни и неоснователни разпореждания, има в света "роби", които изпълняват безпрекословно, има и мислещи същества. Гледайте видео от боди-камерите на полицаите в САЩ, няма грубости и заплахи, започват с нормален разговор, а в БГ ги видяхме приматите на 16 ноември дето се тупаха в гърдите и викаха "мъже ли сте вие" , "лягай на земята" и пр. Достатъчно е един път да се е срещал човек с враждабно настроен полицай, за да е нащрек, а и е редно да му се обясни на какво основание му се прави проверка. Мен ме спират КАТ-аджии, Ок, представят се, ОК, питам ги, наруших ли нещо, и така може да е рутинна проверка, може и нещо друго да е, един път ми разправят, спираме те, щото с кола като твоята са обрали в Перник нещо. Вече се разбра, че нож няма, въобще всичко е било абсолютно неоснователно. Не бива да се подхожда с ат.гресия към гражданите, понякога точно нарушителите викат полиция и обвиняват първи някой друг.
  • 26 Тодор

    3 2 Отговор
    Човекът е имал вид шизофрения, която на моменти може да отключи мания за преследване. Затова е избягал. Бил е в болница, лекувал се е, вземал е лекарства. Група младежи са хвърлили пиратки по кучето му, станал е скандал и така. Изкарахте го страшен престъпник, а той от началото на 90-те години е диагностициран и се е лекувал, 11 пъти е бил в болница, през последните 13 години обаче не е имал проблеми, последно е бил 2010 г. Не е имал нож. Не е бил заплаха за околните. Не е бил мутра, работил е като вулканизатор. Поредното полицейско убийство за нищо, прикрито зад "полицейски разпореждания", които бил длъжен да изпълни.
  • 27 Баце

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "ждс4":

    И всеки ден излизат за да пребият или убият някой.
  • 28 Баце

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Се случва":

    Всички видяхме насилие и престъпление само ти лъжлив милиционер не.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове