Last news in Fakti

4 Януари, 2024 11:52 8 039 46

Любомир Кючуков за Шенген: Ние сме външна граница на ЕС, Румъния не е и това е съществено различие

  • шенген-
  • ес-
  • румъния

Не виждам основания както за фанфари, за каквито имаше опити у нас, така и за пълно отрицание на това, което беше постигнато, каза дипломатът

Любомир Кючуков за Шенген: Ние сме външна граница на ЕС, Румъния не е и това е съществено различие  - 1

България е външна граница за ЕС, а Румъния не е и това поставя нас в малко по-различна ситуация от гледна точка на мигрантите и условията приемането ни в Шенген. Това каза в студиото на Евронюз България Любомир Кючуков - директор на Института за икономика и международни отношения и бивш посланик. Според него от тази гледна точка Румъния смята, че за нея ще е много по-лесно да изпълни тези условия.

"Аз обаче не виждам основания както за фанфари, за каквито имаше опити у нас, така и за пълно отрицание на това, което беше постигнато", каза той.

Тристранната декларация даде на българските и румънските граждани облекчение- премахна паспортния контрол при пътуване по въздух и вода, но от друга страна стана ясно, че това не просто няма да се случи за сухоземните граници, но и условията, които сега съществуват за приемането ни в Шенген ще бъдат същите, когато се обсъжда въпросът за премахване на ограниченията. Стана ясно, че това няма как да се случи през 2024 г., каза още Любомир Кючуков.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    44 5 Отговор
    Румъния граничи само с държави от ЕС??????
  • 2 Даскал

    47 3 Отговор
    Тоя май не е учил география.

    Коментиран от #3

  • 3 Факти

    37 1 Отговор

    До коментар #2 от "Даскал":

    Те такива всички експерти,неграмотници и лъжци
  • 4 Мдаа

    12 2 Отговор
    Два бежански центъра в България - тези в Овча купел и Възраждане, вече са препълнени над 100 процента. Това стана ясно от интервю пред БНТ на председателя на Агенцията за бежанците Мариана Тошева. Във въпросните центрове има предимно млади мъже и тийнейджъри. По нейни думи общата запълняемост в центровете вече е 72%, което е сериозна и притеснителна цифра. Конфликти има всяка седмица, затова има стриктни правила, уточни Тошева. ДАБ има 3600 места по принцип, преди имахме 5000 места, тези 3600 места са крайно недостатъчни, трябва да подобрим условията в съществуващите центрове, каза още тя. Тошева коментира и темата с Австрия и връщането на бежанци. 6000 е ориентировъчна бройка на лица, които са минали през България вече и са заминали за Австрия. Тези 6000 лица, условно подлежат на връщане по сега действащия регламент. Регламентът се изпълнява от България през всичките години, заяви Тошева.

    Коментиран от #12

  • 5 Кой ще издържа бежанците?

    23 2 Отговор
    Сглобката си заминава. Ще вземат парите. А после?

    Коментиран от #10

  • 6 Анонимен

    18 2 Отговор
    Австрийската преса, там ясно са описани договореностите
    " Трите държави се споразумяха още Румъния и България да приемат обратно ВСИЧКИ мигранти, които са били регистрирани в двете държави и след това са дошли в Австрия в рамките на един месец, съгласно Дъблинския регламент. Това означава, че значително повече мигранти, за чиито процедури отговарят двете държави, могат да бъдат върнати за по-кратко време."
    На бг летищата ще има австрийски инспектори да не би някой мургав да се измъкне по въздушно капковия път.
  • 7 И тоя

    18 3 Отговор
    ли член на ком.партията ни дава "компетентно" мнение ?
  • 8 Сандо

    26 0 Отговор
    А няма ли някой от тези експерти да ни каже:Лъгахме ви години наред,и сега ви лъжем.И когато това го разберете,ще е късно,нищо не може да се поправи,а ние ще сме по островите и дори няма да се интересуваме в какво бойно поле ви превърнахме!
  • 9 Анонимен

    6 1 Отговор
    Аделхайд Вьолфл
    2 януари 2024 г., 15:30 ч
    ,
    31 публикации
    След една година дипломатически усилия на румънското и българското правителство, Австрия вече отпусна ветото си върху присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. От 31 март 2024 г
    Трите държави се споразумяха още Румъния и България да приемат обратно всички мигранти, които са били регистрирани в двете държави и след това са дошли в Австрия в рамките на един месец, съгласно Дъблинския регламент. Това означава, че значително повече мигранти, за чиито процедури отговарят двете държави, могат да бъдат върнати за по-кратко време.

    „Изпращаме сигнал, че търсещите убежище не могат да избират страната на дестинация“, се казва в изявлението. Австрия също иска да изпрати консултанти на летищата в България и Румъния, за да извършват проверки на място. Германия е разполагала такива служители на някои гръцки
  • 10 Гост

    1 18 Отговор

    До коментар #5 от "Кой ще издържа бежанците?":

    Ние от ГЕРБ можем да се справиме със всяка ситуация само гласувайте за нас.
  • 11 Обаче

    33 0 Отговор
    ✔️✔️България е външна граница за ЕС, а Румъния не е✔️✔️
    Румъния има обща граница с Украйна и с Молдова, които не са членове на ЕС (за сведение на ТОП Дипломатът.)
    И зарад такива вещи дипломати сме на такава позиция в ЕС , пък и по света.😜

    Коментиран от #13

  • 12 Напиши

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Мдаа":

    Нещо друго. Това ти е вчерашно, от сутрешен блок на една ТВ

    Коментиран от #17, #23

  • 13 Гошо

    18 0 Отговор

    До коментар #11 от "Обаче":

    И със Сърбия...
  • 14 Без коментар

    28 0 Отговор
    Румъния не била външна граница на ЕС!?
    Любомир Кючуков - директор на Института за икономика и международни отношения и бивш посланик.
  • 15 Анонимен

    22 0 Отговор
    Време е, богатите арабски държави като Катар Кувейт, Саудитска Арабия, ОАЕ и други да се включат в процеса по прибирането на мигрантите мюсюлмани в техните държави. Да не се ослушват и само да говорят. Екскурзиите на чаршафите просто приключиха. Няма кой по вече да ги търпи, те да мързелуват и източват социалните фондове на ЕС. Арабите по дефолт са мързеливи, гонят само жените, правят много дца и занимават само с търговия на наркотици и проституция. Не търси арабин строител, работник в производство и т.н. Германия първа се опари от тях и сега реве. Австрия също и т.н. Търсят се начини как да се отърват от мигрантската маса и стремежа е да ги набутат на по бедните държави от съюза и тези държави от първа линия Италия, Франция и Испания. Положението е много зле и още по зле ще става

    Коментиран от #24

  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    8 7 Отговор
    тоА спИциалистИН дори не знае , че България е в западна Европа, а не в Източна ❗❕❗
  • 17 Мдаа

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Напиши":

    Чети и се учи. Поглъща знания.
  • 18 Дипломат

    10 0 Отговор
    Можем учтиво да привенстваме Нидерландия (не Холандия) за "подкрепата" за Ченген и да пропуснем знаково Австрия.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Да бе

    21 2 Отговор
    Мамалигите има реален интерес, повече от нас.Целият поток от тир превози ще се пренасочи към тях,защото имат директна граница с Шенгенското пространство.Ние ще бъдем Шенген,до границата със сърби и Макета. През другите- Гърция, потока е по слаб,излиза скъпо като локация.За обикновен Ганъо ползата е както и в момента.Нулева.Шенген и еврото го мечтаят търгаши,и едър бизнес.От тук ,до Португалия без проверки,без такси, . Какво вози, никой не го спира и пита. А с еврото още по добре.Плаща, превежда,получава директно в евро.Отделно,при влизането в еврозоната, автоматично всичките им милиони в лева,по банков път се превалутират в евро.Официално,без стотинка разходи.Днес е тих,скрит мултимилонер,но в лева.Утре законен мултимилонер,но в евро.Валута приемана директно в цял свят.Но напоително убеждават с,, т а дото, колко ще преуспее с еврото.Да не шуми, докато щракне капана.
  • 21 Нов

    21 3 Отговор
    Всички вече разбрахме, че се канят да ни вътнат 180000 резнатти навлека само защото са минали през нас на път за гостуването си при баба си меркел, а сега не си щат гостите и ни ги пращат да се мъчат нещастни на нашата софра да ги развъждаме пара зити те.

    Коментиран от #25

  • 22 Димо

    18 1 Отговор
    Този явно е пропуснал няколко часа по география
  • 23 Мдаа

    24 1 Отговор

    До коментар #12 от "Напиши":

    Сутрешния блок на БНТ. Всъщност от изказването на шефката на Агенцията се разпали огънят. Тя беше много коректна към зрителите, което и прави чест. За съжэление мисирките от БНТ ги хвана страхът и по вече дума не обелиха по темата. Е, това са те. Със всичко друго занимават зрителите, а по най актуалното и значимо събитие на деня мълчат.Ужас.
  • 24 Сандо

    17 7 Отговор

    До коментар #15 от "Анонимен":

    А защо да ги прибират?И това преселение не е ли в техен интерес?Твърде много са заинтересовани от срива на Европа и от десетилетия работят за това.И може да звучи парадоксално и дори еретично,но спасението на Европа са нарича Русия.

    Коментиран от #29

  • 25 Мдаа

    15 1 Отговор

    До коментар #21 от "Нов":

    Така е. Нас никой не ни е питал, но за съжаление ще ни ги трапосат всичките.чаршафи.
  • 26 Е как Румъния да нее

    16 0 Отговор
    Вътшна граница освен Молдова и Украина да са в ЕС и да не са ни казали

    Аман от разбирачи

    Коментиран от #27

  • 27 Гошо

    14 1 Отговор

    До коментар #26 от "Е как Румъния да нее":

    Тя и Сърбия е влязла, ама не сме разбрали по празниците
  • 28 Цар Симеон

    19 0 Отговор
    Тоя директор и посланник знае ли изобщо с кого граничи Румъния??? Или за него Сърбия, Молдова и Украйна не съществуват???
  • 29 Анонимен

    9 6 Отговор

    До коментар #24 от "Сандо":

    Сандо не говори глупости, какво щи правим с Русия. Това не е СССР. Всички деца на големците живеят на Запад. И на Путин щерката също живее на Запад. Всеки бяга от беднотията и търси богатият Запад. 2 милиона българи 90-та се изнесоха в САЩ, Англия и ЗАПАДА. Стоичков и той се изнесе и живее в САЩ. На Борисов първата жена също в САЩ и т.н.

    Коментиран от #34

  • 30 Любомир Кючуков?? Всичко е една Ала Бала

    15 1 Отговор
    Патладжаните да остават при нас, защото Румъния нее Външна граница на ЕС!! Тогава по какви Равни Условия и Критерии ни Приемат в Измислените Шангени?? За Нас Патладжаните, другото е Будалкане, ето и Румъния е като България!!! Само с тая Разлика, че ние трябва да строиме Лагери и да Отглеждаме Мигрантите в България, за разлика от Румъния!?
  • 31 кккккк

    12 1 Отговор
    По принцип е прав,не географски.Ама потока могранти е от Азия т.е. Турция-България-Европа.И ние ще ги регистрираме първи.Чували ли сте за заловени мигранти в Румъния
  • 32 защо

    14 0 Отговор
    "Любомир Кючуков - директор на Института за икономика и международни отношения и бивш посланик. "
    На север, Румъния граничи с Украйна и Молдова. Границата е точно 981км!!! Обаче "България е външна граница за ЕС, а Румъния не е"????
    .бати и директора, .бати и посланика.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Сандо

    8 4 Отговор

    До коментар #29 от "Анонимен":

    Преди да пишеш нещо,помисли.Макар,че не това е силата ви,затова и ние барабар с европата сме на тоя хал.Учете,четете,трупайте знания,едва тогава поне част от ставащото в света ще ви се изясни.Махнете радиото и телевизията,отървете се от лъжите и манипулациите.А защо Русия е спасението на Европа?Ами отговорът се съдържа в отговора на въпроса:Защо толкова сили и средства бяха положени за да се разделят Русия и Европа?

    Коментиран от #35, #36

  • 35 Анонимен

    7 2 Отговор

    До коментар #34 от "Сандо":

    Казах ти на Путин дъщерята живее на Запад ти пак си седнал лозунги да пишеш.
  • 36 Анонимен

    6 1 Отговор

    До коментар #34 от "Сандо":

    Сандо, ако Бойко Борисов ако разбере какви хуморески пишеш ще го заболи корема от смях. На Путин щерката която живее в Белгия ако разбере какъв лозунгар си може да те помисли за луд.ъщо ще те помисли за луд. Бе то всичко живо се изнесло да живее на ЗАПАД където е лукса и социалните фондове наш Сандо още това не рабрал. Дори талибаните не ходят в богатите Катар и Кувейт ами и те хукнали с фереджетата да живеят в държавите от ЕС
  • 37 Васко

    3 1 Отговор
    Този директор и бивш дипломат , незабавно да си върне дипломите, и да му се отнеме правото на пенсия по трудов стаж. Очевидно дипломите му са фалшиви
  • 38 Барон Мюнхаузен

    5 0 Отговор
    Само като си помисля тия бежанци, дето ще ни ги натресат в България как ще омиришат големите ни градове на мръсотия и как ще плъзнат болести навсякъде и ми става неприятно. Който е ходил в тия страни знае каква мръсотия е там. Сега Молеца като ни направи гето на ЕС и ние ще замиришим така.
  • 39 ХОРА, БДЕТЕ...

    3 0 Отговор
    В периода 1300 - 1200г. преди Христо, преди около 3300г.огромни бежански,мигрантски маси от т.нар.варварски морски народи нахлуват и физически унищожават и претопяват съществуващите тогава цивилизовани и просперираща империи - Микенската , Хетската, Египетската, Асирийската, Критско-Минойската... С това настъпва краят на светлата просветена Антична епоха. Настъпват тъмните варварски векове ... Сега имаме дежа вяю. Ама едно към едно... С тая разлика, че попълзновенията са от Африка и Азия
  • 40 Национал Географик

    3 0 Отговор
    Румъния граничи с Украйна и Молдова. Или те са в Шенген?
  • 41 Божинката

    3 0 Отговор
    На чичо Люпчо 2 по география...
  • 42 Тихомир Тодоров

    2 0 Отговор
    Още един "специалист", Румъния не била външна граница, от кога Молдова, Украйна, Сърбия са в евросъюза? Това е същността на външната граница, но той откъде да знае тази география коя държава с кои граничи
  • 43 Бръснач

    1 0 Отговор
    На тоя дипломат баща му колко телета е харизил,че да го уреди да вземе диплома
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Делайла

    2 0 Отговор
    ТАКА ЩЕ НИ ТИКНАТ ЕВРОТО ЗАЩОТО ПАРИТЕ ОТ ВАЛУТНИЯ БОРД ОТИВАТ ВЪВ ФРАНКФУРКСАТА БАНКА И ГИ ДАВАТ НА УКРАЙНА 40 МИЛИАРДА А НИЕ ЩЕ СТАНЕМ 4 ПЪТИ ПО БЕДНИ ,ЩЕ ВЗЕМАТ ПАРИТЕ НА НАРОДА ЗАЩОТО КАЗАХА БАНКИТЕ ПРАЩЯТ ОТ ПАРИ А ИМА И МНОГО ПОД ДЮШЕКА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове