Last news in Fakti

5 Януари, 2024 09:36 1 649 77

Олеся Илашчук: Докато светът празнуваше, Русия проведе редица безпрецедентни атаки

  • олеся илашчук-
  • русия-
  • украйна-
  • празници

Как се посрещат празници с мисълта, че всеки ден може да е последен

Олеся Илашчук: Докато светът празнуваше, Русия проведе редица безпрецедентни атаки - 1

Нова година без фойерверки, но с ракетен обстрел. Такава е реалността в Украйна, която беше подложена на най-интензивната руска атака от началото на войната в дните около новогодишната нощ. Как се посрещат празници с мисълта, че всеки ден може да е последен - коментар на посланика на Украйна в България Н. Пр. Олеся Илашчук пред NOVA. Уточняваме, че официален Киев, а и украинският посланик спазват политика да не коментират ответните атаки над Белгород и Западна Русия, при които според руските власти са загинали над 30 цивилни.

Ваше Превъзходителство, благодаря Ви за гостуването в първите дни на 2024 г. Гражданите на Украйна посрещат вече втора новогодишна нощ с война в страната. Още колко можете да понесете?

- В празничния период, когато цял свят и европейците празнуват новогодишното събиране на семейства, престъпният режим на Русия започна безпощадна атака спрямо украинците, изстрелвайки над 500 ракети и дронове. Това беше най-мащабното въздушно нападение за 679 дни от престъпната война на Русия срещу Украйна. От 29 декември до 2 януари Русия проведе редица безпрецедентни атаки с ракети и дронове срещу мирните граждани на Украйна и цивилната инфраструктура. Нападенията засегнаха включително АГ болници, образователни институции, както и жилищни сгради, търговски складове, паркинги. С десетки жертви.

Терорът им продължи по цялата украинска територия и през цялото време на новогодишните празници. Това беше най-голямата въздушна атака досега, без никоя държава в света преди да е успявала да отблъсне подобни смесени нападения, включващи дронове, крилати, балистични ракети. За петте дни новогодишни празници в Украйна над 78 души бяха убити и 200 останаха тежко ранени от руските ракети и дронове, а хиляди домове бяха унищожени.

Имате ли представа защо го правят в празнични дни, на Нова година, на деня на независимостта Ви? Каква е целта им, какво се опитват да постигнат?

- Те са се подготвяли, събирали и пазели, доколкото знаем. Готвили са се да съсипят, да вгорчат празниците ни – да причинят още повече болка, страдание и зверства спрямо украинците. Било е целенасочено. Тяхната цел е била да унищожават, дори в светли празнични дни. Общо през 22-та месеца на пълномащабна инвазия Русия изстреля над 7500 ракети към Украйна. Представяте ли си?

Какво е чувството да посрещнете Нова година в такава обстановка? Как се чувстват украинците в такива вечери?

- Ние не използваме фойерверки нито на Нова година, нито на другите празници, защото всеки ден сме под прицел на удари. Този звук за нас се свързва само с война, само със зверства, само с война. Ние не го наричаме празненство. За нас е дата, ден, начало на нов календар, бих казала. Освен това, вярваме в новогодишните чудеса и отправихме пожелание – да постигнем победа. Ние ще победим. Украйна ще победи.

Мислите ли, че Украйна е някак забравена в светлината на случващото се в Израел, по отношение общественото мнение по света?

- Руснаците се опитаха да променят и пренасочат вниманието към Израел, но не смятаме, че успяха. Все още сме в международния дневен ред.

Колкото е необходимо, това казват западните лидери, когато ги попитат колко дълго ще подкрепят Украйна, но сега виждаме съмнение. Милиарди евро и долари са в изчакване. Какво означава за Вас, за украинските граждани, това колебание?

- Ние вярваме, че нашите партньори и съюзници ще продължат да ни подкрепят в бъдеще. Украйна призовава своите партньори и съюзници да ускорят предоставянето на боеприпаси и системи за ПВО. Това е много важно. Да предоставят на Украйна максимален брой бойни безпилотни летателни апарати. Призоваваме нашите съюзници и партньори да осигурят далекобойни ракети с обсег над 300 км. Това е от съществено значение за нас. Призоваваме ги да решат за прехвърлянето на замразените руски активи на Украйна, това също е важно. Призоваваме да се задълбочи политическият и санкционен натиск върху Русия като терористична държава. Нека нашият колективен отговор бъде разбран не само като молитви за справедливост, но и, понеже са силни, разбира се, като защита на свещените принципи на суверенитет, демокрация, мир и достойнството на всеки човешки живот.

А ако не получите тази помощ, тази подкрепа? Колко важна е помощта, която Европа и САЩ блокират в момента?

- Изключително важна. Надяваме се, че ще получим подкрепа от нашите партньори и съюзници.

А ако не я получите?

- Ще я получим. Надяваме се, вярваме, че ще се случи. Както каза министърът ни вчера – нямаме план Б, защото вярваме, че план А ще сработи. Имаме вяра и надежда. Знаем, че партньорите ще ни подкрепят.

Много Ви благодаря за отделеното време и усилията, Ваше Превъзходителство, надяваме се, че догодина ще бъде по-добра и мирна за народа Ви!

- Много Ви благодаря за поканата! Наистина се надяваме, че идната година ще бъде победна за нас. Много благодаря на Република България за неуморната подкрепа на всички нива. Пожелавам на България да е още по-успешна на всички равнища – просперитет, мир, мир и отново мир. Много Ви благодаря!


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Зеленото да почерпи

    86 7 Отговор
    Русия отлага малко празненствата, но пък ви направи фоерверки каквито няма по цял свят.
  • 3 да де

    95 7 Отговор
    Поредната тъЪпа прапаганда.
  • 4 КОТарАК

    9 70 Отговор
    то точно тия ракетни атаки ще отвратят и Китай от лилиПУтинландия

    Коментиран от #13

  • 5 ами

    75 7 Отговор
    кухите украинскилейки си мислят, че замразените руски пари са за тях, ама не са познали колективния запад и сащ са с предимство
  • 6 пешо

    77 5 Отговор
    никой не се интересува от усрайна , това си е ваш проблем , ако не бяхте слушали краварите нямаше да е така
  • 7 фен на сидеров

    70 5 Отговор
    при военните действия почивен ден няма ! каквото си надробиш, това си сърбаш !

    Коментиран от #39

  • 8 Пич

    64 4 Отговор
    Ами , права жената да се тревожи ! Всеки празничен банан , който вади от устните си , може да и е последен! Украйна е близо до мобилизация и на жени - посланици !!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ким Чен

    41 3 Отговор
    Фойерверките са от нас! 👍🔥
  • 12 БОЗА

    67 4 Отговор
    И,какво общо има България с вашите шамари...чужди проблеми...надробихте си-сърбайте...когато правихте глупостите на Майдана не сте питали-оправяйте се...аз с руснаци проблеми нямам... ;-)

    Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ( Баклава и Халва )
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    55 2 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    А не те ли АТВРАЩАВА да ти пратИат за посланик човек който нищо политическо няма в живота си , освен "БОРБАТА ЗА СВЕТОВЕН МИР!" НА ВСЯКА МАНЕКЕНКА❓

    Коментиран от #64

  • 14 Йо хо хо

    60 1 Отговор

    До коментар #1 от "Путин":

    Украинците от слънчев бряг се преместиха в зимните ни курорти.
    Там посрещнаха празниците.

    Коментиран от #36, #43

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Сиромах

    64 1 Отговор
    Ами да не бяхте лъгали на Минските и Истанбулския договори, да не говорим за убийствата, които и сега извършвате над мирното население на Донбас!Вие сте по-лоши и от Хамас и извършвате тероризъм, забранявате езика, културата, издигате и героизирате нацизма и фашизмът, а после плачете на рамото на САЩ и западните държави!Не мислите, че съседите са първите,на които може да разчитате!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Каквото повикало, такова се обадило

    59 1 Отговор
    Защо сега ревете?
    Какво преди това правиха укро-натовските нацисти 8 години??

    Коментиран от #55

  • 19 ТИА

    38 0 Отговор
    Принципно, всеки ден може да ви е последния и без празници или война. Никой не знае кога ще му се случи, и за това трябва да изпадаме в паника ли?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ами

    36 0 Отговор
    нейно превъзходителство е като паднала от марс

    Коментиран от #76

  • 22 Исторически парк

    26 0 Отговор
    Тая има онлифенс
  • 23 Руска🐻

    36 1 Отговор
    СТИГА РЕВА МА ДЖУКО ВРЕМЕТО ДА СПРЕ ЗАРАДИ ВАС СТОЙ СИ НА ЕБ@НИЯ ЗАДНИК И МЪЛЧИ МАЛКО
  • 24 Вам Пира

    39 2 Отговор
    Нали било война, а не СВО... израелците дават ли почивка в Газа... или там нова година идва по друго време... Путин поне не ви е спрял ток, вода, топло, комуникации... Трябва да сте му благодарни за хуманното отношение към обикновените хора
  • 25 Абе

    42 0 Отговор
    Нищо не постигате с такива интервюта. Точно обратното.Все повече хора разбират че руснаците трябва да ви освободят.
  • 26 Ила с Чук

    26 0 Отговор
    и Израел така, но на никой не му пука
  • 27 провинциалист

    27 0 Отговор
    В пловдивско като чуят Илашчук и се чудят зящо да идват с чука.
  • 28 Тц тц тц

    34 1 Отговор
    А пък укрите въобще не пуснаха кастъчни бомби по мирни жители...
    Какво падение само!Казват "Ваше Превъзходителство" на кекс инструктурката О,Лесна ИлаЗаЧук.
  • 29 Жоро

    30 0 Отговор
    От 2014 г избиваете стоите граждани в Донбас!!!Вземи и се серий някьде украинска ку—ва
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 12345

    20 0 Отговор
    какво ревете направиви грандиозна БЕЗПЛАТНА ЗАРЯ
  • 33 руски братя с вас сме

    28 2 Отговор
    Господ да закриля великата руска армия в борбата и срещу световния нацизъм!
  • 34 Уса

    24 1 Отговор
    Изключително тъпа нация останала без държава,като сиганите.Плановете за ългарите са същите,но по друг сценарии
  • 35 Аноними

    31 2 Отговор
    Ало, труженичката а какво направи Украйна в Белгород? Или това не се брои? И защо на тая и се дава възможност да ни манипулира и залива с укронацисти мисли? За нея няма ли цензура?

    Коментиран от #40, #41, #44

  • 36 1917

    12 0 Отговор

    До коментар #14 от "Йо хо хо":

    Да занаша сметка!!!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 те война не са видели ,

    22 0 Отговор
    не знаят какво е война и жертви . 80 умрели скрити сред цивилните, без бойците на фронта . нищо не е , и то за 5 дена и нощи . майдановците взеха 500 милярда евро и нарушиха минските споразумения . не взеха лнр и днр . избиха над 50 000 цивилни , и още бойци на фронта . олеся добре си живее .тук е спокойно . няма бандеровци . само в агитките . не са виждали война .
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 да да

    25 1 Отговор

    До коментар #35 от "Аноними":

    Тя е от правилната страна на пропагандата . Другата другарка - не може да говори, но това пЪрче - може!!! Някой са по-равни!!!!
  • 41 Какво е станало в

    1 13 Отговор

    До коментар #35 от "Аноними":

    Белгород?
  • 42 Продължи професията си

    31 1 Отговор
    Политиката не е за всеки. Твърде много високомерие във всички украински политици и дипломати. Да отговори сексоложката защо другите държави трябва да ги поддържат със средства и военна техника и до кога.Политиката и уговорките със Запада да техни. А за фоерверките е виновен клоуна, до сега имаше война само на военни и стратегически обекти. Цивилното население бе пощадено, но великият Президент, шута на Украйна под давление на дрогата и акъла на сеирджиите от Запада безразборно воюваше с цивилните. Много предупреждения от Путин имаше, но зеления търсеше, ровеше и си го получи. Жалко за невинните, но сега се оплачете на дедо ви Байдън, главният ви съветник.
  • 43 В Украйна има

    2 26 Отговор

    До коментар #14 от "Йо хо хо":

    около 8 милиона руснаци най-вече в източна Украйна. Имат украински паспорти и бягат от мобилизацията (руската) в окупираните райони. Естествено казват, че са украинци и няма как да ги различиш освен по това, че помежду си разговарят на руски. Карат коли с украинска регистрация и се държат нагло и нахално за да компрометират истинските украинци които говорят с нас също на руски(тяхният език не се разбира), някои се опитват на английски, но малко българи го знаят, особено по-възрастните. Не бива да обвиняваме украинците за всички безобразия(особено по морето) които повечето са руски.

    Коментиран от #48

  • 44 Какво направиха

    3 20 Отговор

    До коментар #35 от "Аноними":

    в Белгород ли? Това което руснаците правят в Киев, Харков, Херсон, Лвов, Кривой рог, Днепро и много други още от началото на войната.
  • 45 не са стока мигрантите

    11 0 Отговор
    от майдана . Не могат да се адаптират - да учат, да работят , да живеят не в агресията и креслъка на войната . живи, но бедни, на подаяния, да си бяха умрели в украйна . 7000 безполезен и ненужен матрял . лошо . от африка и азия по добре при меркел, отколкото от бг и украйна . даа .
  • 46 Алооо

    19 1 Отговор
    Какво превъзходителство е тая??? Не иска ли и медал да и дадем??а ако зависеше от мнозинството българи нямаше да пратим нищо на зеления да се бие за благоденствието на Америка...както кулеба заяви
  • 47 БгПатрЕот

    3 20 Отговор
    красива жена, умна, интелигентна, образована, не като баба митрофановица, зъл дявол от КГБ
  • 48 Да,да

    18 1 Отговор

    До коментар #43 от "В Украйна има":

    И коня беше зелен!Кой ви ги съчинява тия глупости,бе?А,бил ли си в Украйна?Аз съм живял там и всеки ден съм се чудил дали ще се прибера жив.Млатят се по улиците,като животни.И в магазина и в тролея...
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Умирам от смях

    21 0 Отговор
    Да го бяхте мислили когато викахте "москаляки на гиляки". Сега ще сърбате попарата.
  • 51 Тая Магистралка, да си отива в Черновци

    14 0 Отговор
    Тираджийте са, се затъжили за нея! Гювендия с Тапия, както беше в един стар виц!!
  • 52 къш

    12 0 Отговор
    Къш ма, стерво.
  • 53 Гого

    11 0 Отговор
    Малко им беше "зарята"! Можеше и още!
  • 54 3.14К

    8 0 Отговор
    Това нещо кога ще го върнем на сводника който ни го изпрати?
  • 55 я покажи

    0 5 Отговор

    До коментар #18 от "Каквото повикало, такова се обадило":

    снимки от бомбардирания 8 години Донбас. После аз ще ти покажа снимки от бомбардираните няколко месеца Марипол, Харков, Херсон, Авдеевка, и много други.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 ТИ ДА ВИДИШ

    5 0 Отговор
    ТАЗИ ДА НЕ Е ОТ ПЕВАЧКИТЕ НА НА ПАЙНЕР?
  • 58 Че.рве.но.то ж.у.ж.е

    1 2 Отговор
    Бой по цивилните. Аз съм Бог
  • 59 УдоМача

    3 0 Отговор
    "Нова година без фойерверки, но с ракетен обстрел" - хората без пари са ви направили фойерверки а вие мъцате недоволно. То бива бива, ама толко бива...
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Калоян

    4 3 Отговор
    Айде стига сте хулили вече. Жената казва истината и нищо лошо не е направила. То и болшинството от украинците не са виновни с нищо, защо всички ги поставяте под общ знаменател? Истината е, че ръководството им се поддаде и сега страдат бедните и беззащитните и май проблема не е влизането на Украйна в ЕС а по-скоро влизането на НАТО в Украйна.
  • 62 Минаващ

    4 1 Отговор
    Като правите уточнение, украинката спазва политиката да не коментират техните атаки като пред новогодишната по Белгород, защо задаващия въпросите все пак не я попита, или всичко в това интервю е предварително договорено.
    Какво ще се задава и какво ще се отговоря.
    Тоест чиста пропаганда.

    Коментиран от #66, #71

  • 63 Всеки ден 31 октомври!

    0 0 Отговор
    В кой епизод се появява госпожата във филма на сем. Адамс?
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Проста фашистка със страна професия

    3 0 Отговор
    Да те няма проста и нагла Украинка

    Коментиран от #70

  • 66 Тахумба

    2 0 Отговор

    До коментар #62 от "Минаващ":

    Абсолютна! В тази телевизия има ли някой, който може да говори руски?! Едва ли. Ние с македонците разговаряме на английски, та какво остава за Украйна. Позор!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Стършели

    2 0 Отговор
    Сексолжката в халат коментира военната стратегия!
    Да не би укрите да спряха да бомбардират Белгород, Донецк или Крим? Не, и жестоко хвърляха касетъчни бомби по деца и мирни жители! Нищо лично, само зверства.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    0 3 Отговор

    До коментар #65 от "Проста фашистка със страна професия":

    Гледах интервюто и видях една изключително премерена, обрана откъм позицията си и интелигентна жена с уважение към събеседника и публиката си. Това определено не може да се каже за мязащата на Джаба Хатянина нагла, сдропана и неприятна Митрофанова. Така че, ае да го.. знаеш какво!
  • 71 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    0 1 Отговор

    До коментар #62 от "Минаващ":

    Защо бе Бай Ху... великия Волгин никога не попита Митрофанова защо запратиха над 7 хиляди ракети и дрона по Украйна? Та тогава да ми говориш кое било пропаганда. Все мужици протестират, че имало пропагавда за тях. А сте царе точно на пропагандата.
  • 72 Врагът не спи, Олеся!

    2 1 Отговор
    Олеся, а докато светът празнуваше, ти лично какво прави? Я виж ти, светът й бил виновен!
  • 73 пълно е с

    1 1 Отговор
    дезертьори от Окрайна във Варна и България.
    събирайте си изметта и ги пращайте на фронта.
  • 74 каква изцъклена

    1 1 Отговор
    шизофренична физиономия.Зомби.
    тая 100% членува в някоя нацистка партия.
  • 75 БгТопИдиот🇧🇬

    0 0 Отговор
    "До като нашите деца ходят на училище вашите ще се крият в мазетата"

    Порошенко.
  • 76 Верно ли

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "ами":

    "Нейно превъзходителство" все едно някой рашка я е блъскал с лопатата в главата - така се е оцъклила :))))
  • 77 Ввве

    0 0 Отговор
    Га ядахти краварските кифтета ни ривахте
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове