Last news in Fakti

6 Януари, 2024 05:45 8 081 28

Славчо Велков: Съгласието ни за частичен Шенген е позор

  • славчо велков-
  • шенген-
  • мигранти

Австрия спекулира с бройката мигранти, които трябва да бъдат върнати в България, смята експертът по сигурност

Славчо Велков: Съгласието ни за частичен Шенген е позор - 1
Снимка: БГНЕС

"Частичен Шенген означава, че предстои да станем членове на така наречения въздушен и морски Шенген, което в никакъв случай не е пълноправно членство в Шенген. Изразявам умерен скептицизъм, че ние скоро ще получим показа за сухопътния Шенген", заяви експертът по сигурност Славчо Велков в студиото на "Денят ON AIR".

По негови думи въпреки факта, че България многократно е изпълнявала условията за Шенген, не се очаква скоро да бъдем приети като пълноправни членове на Шенген. Според Велков парламентът е прибързал с приемането на изискванията на Австрия.

"Това е едно позорно решение. Позорно е и това, че го приехме, защото само десетина дни преди Европейският съюз да обяви, че ще бъдем приети на 31 март в двата вида, нашият премиер беше готов да откаже подобно предложение", посочи Велков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Експертът поясни, че към момента България няма достъп до информационната система на Шенген, а дори след датата 31 март ще имаме само ограничен достъп до нея.

Велков отбеляза, че Австрия спекулира с бройката мигранти, които трябва да бъдат върнати в България. Въпреки това той посочи и позитиви, които ще ни донесе членството в Шенген.

"Има условия, които ни устройват - засилването на присъствието и дейността на "Фронтекс", при условие, че трябва да се усили дейността на българската граница, тъй като тя не е само българска, тя е и на целия Европейски съюз", каза Велков.

От думите му стана ясно, че промените в световен план, конфликтите и войните в Украйна и в Близкия изток имат значение за България, тъй като биха могли да засилят миграционния поток към страната ни и опасенията за терористични атаки са по-високи.

"Не бих казал, че Европа е подготвена, особено в условията на по-масов характер. Не говоря само за евентуални терористични действия. Говорим за нови миграционни потоци и формиране на мигрантски вълни, които трудно ще бъдат поддържани. Европа разчита и на България в това отношение", заяви Велков.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ген КЪСТЪР

    0 6 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    КОПИЛЕТА ДА БАВЯ КРАСТИ ДА ЗАВРЪ......................

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Велков

    34 13 Отговор
    Шенген - позор, ОНД- чест и слава!

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Позор е нищо

    57 9 Отговор
    Това, ако се изпълни така, ние умираме. Кой изобщо може да се съгласи на такова нещо и кой ще го изпълнява??? Пуснем ли първите 6000 те ще си докарат по 5 жени и по 20 деца. Но тези са само от миналото. А сега ще дойдат насам още милиони, и ако ние ВСИЧКИ регистрираме, като ПЪРВА страна, ТО ТЕ ВСИЧКИ СА "НАШИ" след тава. Спасението е СПИРАМЕ И НЕ ИЗПЪЛНЯВАМЕ дъблинското споразумение, понеже с него умираме. Излизаме от него и какво? ЕС ще ни се разсърди И кво от това? Да отидат на.... си. За нас това е въпрос на живот и смърт. Те, ако искат, да умират, НО БЕЗ НАС!

    Коментиран от #24

  • 12 Софиянски

    21 16 Отговор
    По рИвъ ще ги познаете, все мастити бизнесмени но без матушка са сукалчета
  • 13 Тоа па?

    56 11 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Живееш в илюзорен свят. Днес "копейките" не са ти никакъв проблем. Огромен проблем са ти ЕС, САЩ и нашите заблудени продажници. Тези са на път да ни унищожат, заедно са против българите и България. Трябва да излезем от тази смъртна примка, която още малко и ни е удушила и връщане назад, НЯМА!!!

    Коментиран от #15

  • 14 Шенген

    27 9 Отговор
    През крив макарон
  • 15 Кирчо

    41 11 Отговор

    До коментар #13 от "Тоа па?":

    Референдим за ЕС и НАТО .
  • 16 Бесен

    25 3 Отговор
    Спрете газта на австрийците. Те са изнудване.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Валери.

    7 23 Отговор
    Крайно време е по разни телевизии и сайтове да престанат да се изявяват всякакви псевдо измислени специалисти по.всичко ..Да им се отнеме думата начело със вдигнатия юмрук и кохорта му от плюещи по тая нещастна страна . Всички от всичко разбират и се изказват . Аман . Стига толкова са промивали и без това промоция мозък на племето .
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Задунаец

    24 6 Отговор

    До коментар #11 от "Позор е нищо":

    Дарагой! Не може да умре този който вече е умрял! Ние умряхме още щом путин ни спря газа! Забравил ли си? Ми преди това като се присъединихме към санкциите? Тогава си баш умряхме. Ми като дадохме оръжие на Украйна, нали тогава измряхме напълно. И когато приехме украинци и тогава мор. Пък сега пак ще умираме. Ние сме най- умиращите и възкръстващи същества на тая планета бе!!!! Алелуя!
  • 25 Карък

    25 1 Отговор
    Божеее,какъв премиер МИШОК.
  • 26 Иван Иванов

    5 1 Отговор
    Абсолютна тъпанарщина! На мен ми тряцват 100 човека . Ама ги няма!
  • 27 Божеее

    7 1 Отговор
    Страхлив плъх за премиер, после пък - шавлива анорексичка.... Мара от Хаджидимово...
  • 28 Иванчо

    1 0 Отговор
    Това милиционерче спиране няма в ръсенето на серсемлъци.
    Заради такива мекеренца като него никъде в развития свят не ни искат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове