Last news in Fakti

6 Януари, 2024 06:04 1 222 16

Проф. Георги Вълчев: "Цедката" на изхода на ВУЗ-овете трябва да е ситна

  • професор георги вълчев-
  • висше образование-
  • софийски университет

"фунията" на входа - широка, смята ректорът на Софийския университет

Проф. Георги Вълчев: "Цедката" на изхода на ВУЗ-овете трябва да е ситна - 1
Снимка: СУ

Висшето образование трябва да създава търсещи хора, даващи си сметка колко малко знаем за света около нас.

Това каза пред БНР проф. Георги Вълчев, ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

По думите на ректора на СУ "цедката трябва да е ситна" на изхода на ВУЗ-а, фунията не трябва да е така широка, както е на входа:

"Да се залага на качество. Вече има външни оценителни системи. Бяха направени положителни стъпки през последните години със създаването на изследователските университети. Висшето образование би трябвало да създава хора, които да си дават сметка колко малко знаем за света около нас и това да ни смирява, да ни прави по-търсещи, по-внимателни и преценяващи добре положителните и отрицателните явления".

Според проф. Вълчев досегашният модел на финансиране на висшите училища, който зависи основно от броя на приетите студенти в тях, е доказал, че е неефективен и не води до подобряване на качеството на образованието:

"Затова ще заложим на няколко важни неща и мисля, че има разбиране и в политическите среди, и в МОН да потърсим модел, който стимулира качеството. И хората, които излизат с дипломи от висшите училища, да бъдат подплатени с определен брой знания. Защото няма нищо по-лошо от специалист, който претендира, че може да изпълнява определена дейност, притежаващ съответната диплома, който няма съответните знания и умения, за да се справи с позициите, на които се изправя".

Във връзка с бума в развитието на технологиите, проф. Георги Вълчев заяви, че в името на развитието на икономиката не трябва да се подценява хуманитарното познание: "Разбира се, че трябва да се развиват технологиите, но трябва да се отделя достатъчно внимание и на страничните ефекти от тях. С времето се генерират огромни проблеми в обществото и това се забелязва не само у нас. Това са световни тенденции, които се отчитат дори и в най-развитите страни. Една от амбициите ни е да успеем да върнем тази цялост на познанието.

Трябва да извървим този път на обратно съединяване на знанието, т.е. формиране на широкоспектърни колективи - едните да се занимават с едното, а другите да виждат как тези процеси се отразяват в друга посока. Това е една от най-сложните задачи пред съвременния свят. СУ трябва да бъде един от пионерите в България на това възвръщане на единността на знанието".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 СПОКО

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ОТ АВСРИЯ ГИ КАРАТ
  • 3 Тц тц

    3 7 Отговор
    Украинската армия е ликвидирала началника на руския Генерален щаб Герасимов.
  • 4 Б Б ДОКТОРА

    4 0 Отговор
    НА НЕУКИТЕ-------ТОИ ПРОЗД А ДРУГИТЕ ТРИЖДИ ПРОЗТИ
  • 5 Абсолютно - да

    17 1 Отговор
    Вече всички, които решат завършват ВУЗ. Свидетел съм на деца, които не можеха да съберат две дроби, утеха архитектура. Ама това е от политиката на самостоятелност и независимост на ВУЗ- те. Взимат таксите и не им пука. Объркано общество!
  • 6 00001

    6 2 Отговор
    Има 2 вида Университети едните имат изисквания за много висок успех като условие за прием на студенти, като например само 3% влизат Харвард и 97.1 % от тях завършват. Другия вид са тези Университети които приемат 100% всеки студент но само 15-25% завършват, като изискванията им за обучение са съшите като в Харвард но след приема. Та кой е по-елитен унивеситет? В България монозинството от университетите не обучават студентите си по-основни за специалноста им курсове, а също и не ги учат как да прилагат зананията си, важно е да имаш добра памет за да рецитираш или да пишеш запомненото. Но като излезеш от Университета никой не ти иска да рецитираш какво си научил, а да направиш това по специалноста си за която имаш диплома, и след като не може да го направиш ти показват вратата да си ходиш в къщи.
  • 7 Университетите

    7 4 Отговор
    трябва да закрият измислените специалности, да намалят приема за държавна поръчка, да се приеме закон, който да задължава студентите от държавната поръчка да работят в България толкова години, колкото са следвали, да се повишат таксите на останалите и то драстично и да се свържат с бизнеса за уточняване на броя на обучаваните, да се забрани на преподавателите да преподават в други вузове, и да работят на други места, примерно парламент, президентска администрация, правителство и т.н.
  • 8 Перо

    8 0 Отговор
    Първо, трябва да се започне от “професорите”, които са бълвани от ВУЗ, на конвейр и на тон!
  • 9 Сега гледат само

    7 0 Отговор
    диплома да вземат, друго не им трябва. Преди 20 и повече години имаше смисъл да се учи, във всеки ВУЗ се влизаше с конкурсен изпит по математика, БЕЛ, природни науки и политически. Местата за студенти бяха няколко пъти по-малко, имаше квоти за малцинствата и децата на АБПФК. Не можеше да кандидатстваш в чужбина и в някои специалности се явяваха по 10-20 кандидат-студенти за място. Сега ВУЗ-овете ги събират със свещ по средните училища и им свалят звезди с приказки - каква хубава дискотека(чалготека) имало в града, как ще получат електронна заверка на семестъра дори да не идват на занятия...
  • 10 Преди години

    6 1 Отговор
    също имаше отсяване. Аз например влязох с конкурсен изпит в Природо-математическата гимназия. Лошото беше, че изучавайки повече от другите математика не ни намалиха натоварването по другите предмети, а ги учихме по учебните планове на обикновените гимназии. След това влязох специалност физика с 3 конкурсни изпита - физика, математика, политическа подготовка. В първи курс бяхме приети 50 студента, но в края на първи курс останахме 25. До 4 курс намаляхме до 15-16, а някои които бяха прекъснали въобще не завършиха.
  • 11 Проф Г Вълчев?? 40-50%от Вишистите са

    7 1 Отговор
    С Напълно Менте Дипломи!! Югозападния Бълва такива, явно го Покровитестват Политици, Магистрати, защото Полуграмотни хора имат дипломи от тоя Университет!! Политици, Бизнесмени и висши Държавни Служители са Основно с Дипломи и докторски степени от Там!!! Свищовския е с "Традиции" в тази Област!Стати от УНСС завърши ли си хотела в Гърция!!!??? Бойко все му Отпускаше пари? срещу Агитация за ГЕРБ?? Синджир Марка, Свински черва!! Сачева, май има 4 Висши??? Ректоре,на Кое Място в световната класаця е СУ Кл Охридски??? 1200-1300 място от 1600 такива в Класацията!! Произвеждате Недоразумения с Дипломи, като всички останали Университети в Държавата!!
  • 12 Едно Учеше в някакво СПТУ или ПУЦ в

    3 0 Отговор
    Пирдоп, беше прекъснало, не ходило на Училище! Видях Приятели на баща му, казват че момчето е станало Архитект???Дали муе купил Диплома Бащата??
  • 13 Бате Юсуф

    1 0 Отговор
    Фъф българския език има три чешита думи..
  • 14 Шопо

    1 0 Отговор
    Никой няма да се запише да учи ако знае че няма да завърши.
    Пазарна икономика.
  • 15 Като знам какви енджинери излизат

    0 0 Отговор
    ме е страх да ида на дофтор.
  • 16 ВУЗ-овете са инкубатори за корупция

    0 0 Отговор
    с т. нар. обществени поръчки.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове