Last news in Fakti

7 Януари, 2024 08:25 1 234 35

Йордан Божилов: Ние вече сме част от системата за взимане на решение в рамките на Шенген

  • йордан божилов-
  • система-
  • шенген-
  • решение

"Нашето правителство, Министерството на външните работи и Министерството на вътрешните работи трябваше да имат по-добра комуникация. Рискове има и един от рисковете е влизането на България в сухопътния Шенген да се проточи много във времето", каза председателят на Софийския форум за сигурност

Йордан Божилов: Ние вече сме част от системата за взимане на решение в рамките на Шенген - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

"България е член на Шенгенското пространство. Надяваме се да получим достъп и до сухопътния Шенген. Ние сме част вече от системата за взимане на решение в рамките на Шенген и получаваме пълен достъп до информационната система на Шенген, което е изключително важно от гледна точка на сигурността", заяви председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов в студиото на предаването "Опорни хора".

По думите му решенията на държавите за присъединяването ни към Шенген са политически, фактор са и вътрешните процеси, като отбеляза, че нашите основни сухопътни граници са с държави, които дори не са член на Европейския съюз - Турция, Сърбия, а основният сухопътен поток минава оттам.
"Нашето правителство, Министерството на външните работи и Министерството на вътрешните работи трябваше да имат по-добра комуникация. Рискове има и един от рисковете е влизането на България в сухопътния Шенген да се проточи много във времето", каза Божилов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Дъблинското споразумение регламентира как се процедира с бежанци и търсещи убежища. От тази година влезе в сила нов регламент, който изцяло променя системата на миграционните и бежанските потоци. Вече включва квотни принципи, задължително приемане, с цел да се облекчат най-вече държавите, които са на входа на ЕС, включително и България. Тази нова система ще ни позволи да използваме много от европейските средства, за да укрепим границите", коментира председателят на Софийския форум за сигурност.
На въпрос възможно ли е да стопираме каналджийството, той отговори, че могат да се направят промени в законодателен план, да се увеличат наказанията, тъй като много от каналджиите получават само условни присъди. Според него има редица законодателни, технически и организационни мерки, които могат да намалят проблема.
Относно гонката в Стара Загора, при която почина Пламен Пенев, Божилов посочи, че е имало съвещание в петък и подчерта, че трябва да се даде повече информация за това как са задействани силите на МВР и защо се е стигнало до тази трагична смърт. По думите на Божилов полицаите трябва да бъдат по-добре обучени, за да знаят как да подходят.
"Много е важно да се има предвид, че полицията и службите за сигурност не са репресивни органи и не трябва да бъдат. Трябва да заложим на превенция, на анализ, на взимане на решение преди да се стигне до ситуация, която изисква използване на сила. Трябва да има ясен прозрачен процес, лице, което гарантирано ще стъпи на закона, а не на политическата воля", заяви Божилов.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТЕРИТОРИЯТА НЯМА ШАНС

    39 1 Отговор
    Да бе да. Някой ще ти даде право точно ти да вземаш решения.

    Коментиран от #9, #13, #22

  • 2 Боруна Лом

    34 1 Отговор
    УУУ БРЕ!ВЗИМАШ РЕШЕНИЕ,АМА ПОНАТАМ!
  • 3 Никой

    30 0 Отговор
    не вярва на най - корумпираната държава от ЕС , та камо ли информация и решения да ѝ предоставят ! Стига успивки и вземане на българските граждани за тотални дебили !

    Коментиран от #26

  • 4 6-1

    23 0 Отговор
    "България е член на Шенгенското пространство. Надяваме се да получим достъп и до сухопътния Шенген. Ние сме част вече от системата за взимане на решение в рамките на Шенген и получаваме пълен достъп до информационната система на Шенген, което е изключително важно от гледна точка на сигурността"

    Ами вземете ги тези решения тогава - за сухопътния Шенген и за достъп до информационната система.
  • 5 Иво

    26 1 Отговор
    Смешник
  • 6 Буха ха

    28 1 Отговор
    Нашите представители са като Мария Габриел. Те участват в решенията, но предварително ги уведомяват кое е "правилното" решение. След това повтарят като папагали клишета от рода на "Сега сме по-силни и по-единни, съюзът е по-устойчив".
  • 7 Аман

    19 1 Отговор
    от тая компетентност !
  • 8 Бамби

    20 0 Отговор
    Но колко мигранти ще ни натресат решават други.
  • 9 точно така

    23 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТЕРИТОРИЯТА НЯМА ШАНС":

    Отново празни приказки за успокоение на овцете...........друго ще заприказват като почнат да ни връщат хиляди мигранти, а ония създават само проблеми. Неслучайно евроджендитата искат да ги разкарат от държавите си СЛЕД КАТО САМО ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ ГИ ПОСРЕЩАХА РАДУШНО...........ама нали са си природно тъпи и не можаха да преценят каква бела ще си сложат на главата, а сега искат някой друг да им сърба попарата...........пък нашите продажни подлоги са готови на всичко за някой лев и да ги потупат по рамото!
  • 10 Гост 2

    23 1 Отговор
    Тези хора не разбраха ли , че станаха за смях.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ще решават

    17 1 Отговор
    да правят и говорят това, което им казват от посольствотьо
  • 13 Ъхъ

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТЕРИТОРИЯТА НЯМА ШАНС":

    Тоя и подобните му, могат да вземат решения единствено кога да ходят в 00 !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 111222333

    15 1 Отговор
    Йордан Божилов: Ние вече сме част от системата за взимане на решение в рамките на Шенген

    Само аз ли си смея?
  • 16 ЗРИТЕЛ

    15 1 Отговор
    ДАНЧО ЛИ СИ БОЖИЛОВ ЛИ СИ СПРИ ДА ГОВОРИШ ГЛУПОСТИ КОГА ТИ ПОЧЕРНЯ ДУПИТО КОГА СТАНА ЕВРОГЕЙ А.
  • 17 зелен петел

    9 0 Отговор
    На баба ви шенгена и на вас!
  • 18 Тракиец

    11 0 Отговор
    Нали сме само на въздушно капковия шенген,какви решения ще вземаме за капковото напояване.
  • 19 АЙДЕ ГЪЧ

    7 1 Отговор
    ТОЯ ВЕРВА ЛИ НА БРЪЩОЛЕВЕНЕТО СИ
  • 20 дядото

    3 1 Отговор
    вие необикновените може би да.но на нас ,както ни наричате обикновените тепърва ще ни влиза.
  • 21 Ангел

    5 0 Отговор
    Какви решения може да взимате , като нямате пари и сме най бедни, както казваше бай Тошо. Като нямаш пари стоиш в ъгъла наказан и мълчиш
  • 22 Тодор Живков

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТЕРИТОРИЯТА НЯМА ШАНС":

    Кви решения че зимаш като немаш пари?

    Коментиран от #24

  • 23 ЧОЧО

    1 0 Отговор
    Власт имащите мислят,че са нещо повече от гражданите наРБ . Но забравят,че са омесени от същото тесто. Като, че ли незнаят колко Българи работя в чужбина и знаят как е там.
  • 24 аплауз

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Тодор Живков":

    "Браво" на атмосферното налягане!
  • 25 Тортата е от стириопор

    2 0 Отговор
    Има торта ама не става за ядене. Шарлатански номера.
  • 26 По корумпирани

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Никой":

    От Унгария няма .
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    1 0 Отговор
    И чистачките са част от работещите в Парламент на страната ‼️
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Стършели

    2 0 Отговор
    Йордане, за голям началник се смяташ на гърба на народа!
    Ново топло място, с голяма евро заплата, без да има истиндки Шенген!
    Политически печелбари са тези български псевдо Евроантлантици.
  • 33 Факт

    2 0 Отговор
    В цялата статийка прозира нищоправенето, йезуитщината, некадърността, алчността и още 100-тина забележителни качества на беге-помазаните. Почвайки оттам - "Софийски форум за сигурност" - явно е мнооого важен орган, с важни за цяла юропа решения, пълен с кадърни ора с голеееми заплати - щели били да почнат да участват (не и редовите българи) във взимането на решения - точно колкото кучето-пазач на синджир участва - фърлят му комат сух хляб и цял живот изкарва на къс синджир на двора, ама и то е "част от семейството"... :((
  • 34 байгън

    0 1 Отговор
    Какво ти дъблинско спораземение нали отдавна излязоха от шангена бе тъ---к
  • 35 сноу

    1 0 Отговор
    Хм-м...то това форум за дрън -дрън ярина на даката ли било...брей,брей ..и тоя измекярин се уредил ...явно се е опрял на по оправни опорки...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол