Last news in Fakti

8 Януари, 2024 22:45 1 013 11

Димитър Гърдев: За дезинформация по темата с мигрантите е виновно правителството. Хората не са виновни да питат

  • димитър гърдев-
  • шенген-
  • правителство-
  • дезинформация

Дъблинското споразумение не се спазва от много европейски държави, напомни международният секретар на ИТН

Димитър Гърдев: За дезинформация по темата с мигрантите е виновно правителството. Хората не са виновни да питат - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

За да се стигне до фалшиви новини и дезинформация по отношение на темата с мигрантите, е виновно правителството, защото не е дало никаква информация. На това мнение е международният секретар на ИТН Димитър Гърдев.

"В правилника на НС има член, който задължава министър-председателя да се яви пред парламента преди Европейския съвет и след него. Този член е със силата на закон. Имаше предложение от ИТН той да се яви, тогава беше в чужбина. Сега ще видим дали при новата сесия ще излезе на трибуната. Хората не са виновни да питат", каза Гърдев в студиото на "Денят ON AIR"
Дъблинското споразумение не се спазва от много европейски държави, напомни той.

"С този документ България заявяваше, че това е нерегулиран въпрос, че споразумението е от минали години, когато нямаше бежански потоци. Сега с това споразумение изрично поемаме ангажимент към Австрия. Не във всяка една от точките споразумението е лошо за България, но създава големи въпроси. Основната външна политическа цел на България е пълноправното приемане на страната в Шенген. В продължение на 12 години бяха поставяни условия, които са извън договора за ЕС. Този механизъм за мониторинг и проверка беше наложен и се съгласихме - това беше грешка", смята международният секретар на ИТН.
Докато не са отворени сухопътните граници, България не е пълноправен член на Шенген, заяви Гърдев в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Имаме достъп до информационната система, имаме право да участваме в съвещанията. Имаме възможност да издаваме Шенгенски визи, но основният приоритет на България е пълноправното членство по сухопътните коридори. Там са загубите за българския бизнес", категоричен е гостът.

Международният секретар на ИТН изрази опасенията си, че сме "институционализирали Австрия като отделен елемент от приемането на България в Шенгенското пространство".
"Такова нещо по договора от Лисабон няма. Австрия има основания да оправдава своето допълнително налагане на вето. Условията на Австрия за увеличаване на финансирането на граничните съоръжения е разтегливо. Това не зависи от България. Австрия се притеснява да не наложим вето на нейните предложения. Основната цел на Австрия не е да допусне България в Шенген, а да защити своите общества и да получи възможност за бързо прехвърляне на нежелани бежанци", обясни Гърдев.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ццц

    12 0 Отговор
    Правителството не греши! Путин е виновен. Сутринта някой не говореше ли, че австрийското правителство е пропутинско и за това създава ядове на нашите евроатлантици?
  • 2 Генерал Гъби Гъбев

    15 0 Отговор
    ся последно автстрийският министър ли лъже или нашите подметковци. Аз имам предположение, а вие?
  • 3 Факт

    2 13 Отговор
    За дезинформацията са виновни разпространителите на дезинформация, което в случая значи руските наколенки в България.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 хххх

    2 7 Отговор
    eheee виновни са че не разгласяват информация за фалшивия скандал ли? ами те от къде да знаят какво ще измислите за да ги атакувате?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Трагедия

    6 1 Отговор
    Демокрацията унищожи България. Но идва нов Народен съд. По-добре късно отколкото никога ю
  • 9 3,14

    9 1 Отговор
    Остани питането нещата стават страшни! България ще се напълни с нелегални ислямски спящи клетки. 2- 3 бомбени ислямски клетки ако бъдат активирани е предостатъчно. Ще стане мазало. Това ни чака. Австрия и Германия с удоволствие ще ни пробутат чаршафите. Денков и Габриел при преговорите ей туй свършили и сега се крият от Народната любов, Дори сега ще пробутат без много шум министерско ПОСТАНОВЛЕНИЕ за изравняване правата на децата на мигрантите наравно с българските деца и ще го спуснат на общините. Ужас.
  • 10 ДАБ

    9 0 Отговор
    "Два бежански центъра в България - тези в Овча купел и Възраждане, вече са препълнени над 100 процента. Това стана ясно от интервю пред БНТ на председателя на Агенцията за бежанците Мариана Тошева. Във въпросните центрове има предимно млади мъже и тийнейджъри. По нейни думи общата запълняемост в центровете вече е 72%, което е сериозна и притеснителна цифра. Конфликти има всяка седмица, затова има стриктни правила, уточни Тошева. ДАБ има 3600 места по принцип, преди имахме 5000 места, тези 3600 места са крайно недостатъчни, трябва да подобрим условията в съществуващите центрове, каза още тя. Тошева коментира и темата с Австрия и връщането на бежанци. 6000 е ориентировъчна бройка на лица, които са минали през България вече и са заминали за Австрия. Тези 6000 лица, условно подлежат на връщане по сега действащия регламент. Регламентът се изпълнява от България през всичките години, заяви Тошева" - край на цитата.
  • 11 Да, Да

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    къде ги търсиш претенциозните мургави мигранти? АйТи инженерите от Афганистан и докторите от Сирия няма въобще да се съгласят. Ще ти цитират правата на човека! И те ще искат наравно с украинците да имат човешки условия за пребиваване. Първокласни хотели, курортни къщи и т.н. Да видим министерството на туризма къде ще им търси хотели.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол