Last news in Fakti

9 Януари, 2024 16:23 1 793 39

Българите получават пенсии най-кратко време след пенсионирането си в сравнение с другите страни от ЕС

  • пенсии-
  • нои-
  • осигурителен доход

У нас мъжете вземат пенсия средно за период от 14 години, а жените почти 19 години, посочи управителят на Националния осигурителен институт - Ивайло Иванов

Българите получават пенсии най-кратко време след пенсионирането си в сравнение с другите страни от ЕС - 1

България е страната членка на Европейския съюз, в която пенсиите се получават за най-кратко време. Между 15 и 25 години средно продължават плащанията в страните членки, докато у нас мъжете вземат пенсия средно за период от 14 години, а жените почти 19 години.

Това обяви пред БНР управителят на Националния осигурителен институт - Ивайло Иванов. Той допълни, че близо 300 000 са хората, които от този месец плащат по-високи осигуровки, след като максималният осигурителен доход от 1-ви януари беше повишен до 3 750 лева. Само 20 процента от тази група са заети в сектора "Информационни технологии", останалите са работещи в държавната администрации, производството и хора на мениджърски позиции от частния сектор.

Иванов коментира, че максималният осигурителен доход трябва да се определя по формула, като е удачно ежегодно тази величина да се увеличава с ръста на средния осигурителен доход:

"Лицата имат интерес техният максимален осигурителен доход да е по-висок или поне съотношението му да нараства с темповете на нарастване на средния осигурителен доход, тъй като самите лица ще бъдат ощетени, а когато дойде денят, в който те трябва да се пенсионират, разликата или размерът ще им е по-нисък в пенсията. Техен личен интерес е да се осигуряват на по-голям максимален осигурителен доход".

Ивайло Иванов обяви, че от по-високия максимален осигурителен доход приходите в бюджета на Общественото осигуряване ще се увеличат с 212 милиона лева през тази година, а от ръста на минималната заплата ще се добавят допълнителни 214 милиона лева. Като цяло приходите са с 1,7 милиарда повече от миналогодишните. Разходите нарастват с 2,4 милиарда лева. Това са допълнителните пари за пенсии, включително увеличението на тези, отпуснати до края на миналата година с 11% от 1 юли 2024 г.

До края на тази година трябва да е готов анализът на пенсионната система у нас, но от НОИ смятат, че каквито и промени да се планират, хората с най-голям осигурителен принос трябва да взимат по-високи пенсии.

"Много от хората, които получават минимална пенсия, реално техният принос е по-малък. Затова и системата е солидарна, защото, когато се взимат тези решения, всички са наясно, че част от парите не достигат на хората, за да се издържат и затова политиците взеха решение за определяне на минималната пенсия. Солидарността на системата изисква все пак да бъдат отличени хората, които допринасят за нейното функциониране".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    32 1 Отговор
    Ганчо го зануляват няколко месеца след пенсиониране и то само късметлиите.

    Коментиран от #30

  • 2 пешо

    37 0 Отговор
    повечето не достигат и до пенсия
  • 3 Статистически институт

    32 0 Отговор
    Минималната пенция я изравниха със средната закакво сте се осигурявали...

    Коментиран от #31

  • 4 вярно е това

    11 2 Отговор
    другите в ЕС все са по добре , а българия изостава . да . 40 години 300 лева пенсия . хахаха На последно място в ЕС . Да . сега войната ще срине всичко . защо да се сравняваме с ФРГ . а бе . нали все се кланяме бе .
  • 5 да де

    29 1 Отговор
    Мечтата на финансовия министър у нас е работа до гроб, пенсионери йок.
  • 6 Означава, че

    9 9 Отговор
    средната възраст на мъжете е 79 години, при пенсиониране на 65 години. Ма а размърдайте ги тези глави малко и не се поддавайте на пропагандата на някакви измислени личности, като Ивайло Иванов, сложени там само за да взимат заплати.

    Коментиран от #11, #14, #28

  • 7 Бендида

    29 1 Отговор
    Тоест българите умират най -бързо след пенсионирането.
  • 8 Мишел

    9 3 Отговор
    С такива пансии и 15 години получаване са ужасно много.
  • 9 Урюрвкос

    4 3 Отговор
    за Щатите тавана е 180 месеца за Русия 210 месеца.
  • 10 Стъкмистика

    9 9 Отговор
    До преди двайсетина години разни милиципнери, пожарникари, военни се пенционираха на по 40 години в разцвета на силите си и после продължават да работят, а другите се прнционирсха на по 52.
  • 11 честен ционист

    22 1 Отговор

    До коментар #6 от "Означава, че":

    79 год беше 1989 год. Вече измря поколение 1940-50, а след тях продължителността на живота пада с по 10 год на поколение.

    Коментиран от #32

  • 12 Трол

    4 22 Отговор
    Това е така, защото производителността на труда е много ниска. Трябва още да се вдигне възрастта за пенсиониране, за да станем производителни и успешни като останалите страни от ЕС.

    Коментиран от #17

  • 13 ха ха

    12 1 Отговор
    Кратко, но пък малко!... ;)
  • 14 Гост

    17 1 Отговор

    До коментар #6 от "Означава, че":

    Съгласен съм с коментарът ти. При официална статистика, че средната продължителност на живота при мъжете е 71г.! В тези сметки сигурно включват и хората, които по един или друг начин са станали пенсионери преди да навършат възрастта за пенсиониране - обикновено по болест или такива, които поради спецификата на професията си, се пенсионират по-рано - полицаи, военни, миньори и т.н. В общи линии - тотално изкривяване на информацията.

    Коментиран от #18

  • 15 Щото сме избрания народ

    8 1 Отговор
    Както казват врачките
  • 16 българина

    15 1 Отговор
    нормално, мрем най много.... тук нищо не е наред, тази земя отдавна ни е мащеха, но вината е в нас, изчерпано и увредено днк. Няма нищо вечно, просто дойде нашия ред, приемете го, боли само в началото
  • 17 Пръц

    17 0 Отговор

    До коментар #12 от "Трол":

    А ти какво произвеждаш(ако не е тайна)Знаеш ли,че един човек (средно) може да отгледа 3 крави,7 кози,20 кокошки и 10 декара земя(не интензивни култури)Така ще си си самодостатъчен,дори ще имаш в излишък.Нали знаеш:първо човека е бил ловец,после земеделец,после открил,че произвежда повече от колкото му трябва и после дошли търговците,магистралките и адвокатите
  • 18 Опс

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    търтеите на държавата ги пропуснах по невнимание.
  • 19 Пенционер

    3 4 Отговор
    За сметка на това са най високи . БГ пенсионер не може да си похарчи пенсията никога !
  • 20 Само констатирам

    20 1 Отговор
    Точно това е целта на занятието : цял живот да се внасят осигуровки и накрая колкото може по малко хора да доживеят до пенсия . Всичко върви по план !
  • 21 ай запри се малко

    13 1 Отговор
    Я НЕ СЕ ЗАНАСЯЙТЕ!
    Кой достига до пенсия в тази многопартийна кочина?
    Циганите не лъжат толкова , колкото български политик!
  • 22 даммм

    12 0 Отговор
    Ако не си крал, ако не си лъгал и ако не си получил наследство работиш до гроб.
  • 23 БеГемот

    6 0 Отговор
    Да ама за сметка на това са най малките ....хихихи....
  • 24 Глупендрил,

    13 0 Отговор
    В България мъжете живеят средно под 70 години, според НСИ! Как могат да получават пенсия средно 14 години, като се пенсионират на 64???

    Коментиран от #37

  • 25 АКО стигнеш до пенсия брат

    7 2 Отговор
    тука всичко е изчислено, тамън АКО доживееш до 80 да те пенсионират и НАЙ-МНОГО година -две да зимаш пенсия преди да те убият здравна система и т.н. хубавите условия на живот в бг
  • 26 заинтересован

    10 1 Отговор
    Работещите имали интерес да се осигуряват на по-високи суми? Глупости на търкалета! Нали после пак ще ги окрадат чрез замръзналия таван? А уж щяха да го вдигат пропорционално на застрахователния доход? Да, ама не! Да живее уравниловката! Егати и градските десни!
  • 27 Крафтмага

    8 1 Отговор
    Изобщо и не живея с мисълта да чакам жалка пенсия от скапана държава. По мой си начин ще се оправям.
    Както винаги. Както всички. Пожелавам на тия в парламента да не доживеят до пенсионна възраст, дано !
    Или да доживеят такава, но пенсията им да е точно тази, която те определят за останалите - преко 200-300 лв да ги видим после колко ще живеят.
  • 28 Хм Хм

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "Означава, че":

    Официално средната продължипелност на живота на мъжете в България е 69 години. Има и столетници, но много момчета си отидоха на 30-40.
    Та моето виждане е, че средно мъжете работят 40 години до пенсия и след това я взимат 4 години.
    Жените живеят с около 7 години повече. Амин.
  • 29 Бу Бу

    8 0 Отговор
    Според НСИ средната продължителност на живота за Мъже-68,3г, за Жени 75,8г. Възраст за пенсиониране: Мъже-64,5г, Жени-62г.. Всеки завършил 1-ви клас може да сметне колко години се получава пенсия. АКО приемем обявените години за получаване на пенсия за ВЕРНИ, всеки завършил 7-ми клас може да си сметно колко Българи се прнсионират с привилегии( притеснително много), военни, полицаи, миньори, пожарникари и всякакви други паразити на обществото. Друга глупост е осигуряването на по-високи суми. Ако се осигурявам на "тавана" винаги ще получавам пенсия "на тавана", т.е заинтересуван съм "тавана" за осигуряване да е възможно най-нисък.
  • 30 Калпазанин

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Ганчо само да чуят докторите че се е пенсионирал и го почват, с болестти и лекуване по бързата процедура
  • 31 Рошко

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Статистически институт":

    Ами като се пенсионира човек да си вземе млада жена, така има вероятност да хване бързия влак но поне щастлив па и ще има кой да му яде парите после по дълго време за каквото се е трепал цял живот напук на системата
  • 32 коментар

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "честен ционист":

    но не забравяй че поколението 1920 до 1940 е още живо с малки изключения.
    Те се готвят да посрещнат 100 години от Девети септември и паметника МОЧА трябва да се монтира отново
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Това не е вярно

    2 2 Отговор
    Много жени в България доживяват над 90 години, а са се пенсионирали на 55 години. Имат стаж 30 години, но получават пенсия 40 години или повече.
  • 36 Добре че

    4 0 Отговор
    Добре, че не ни искат Осигурителните вноски в Аванс от 10-15 години!
  • 37 Бендида

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Глупендрил,":

    В статистиката влизат циганите, които от ранна възраст са с ТЕЛК. Тъй като не е споменато вида на пенсията се предполага, че става въпрос и за инвалидна пенсия. Такива ми ти работи.

    Коментиран от #39

  • 38 От Тези Кравари

    0 0 Отговор
    От Тези Кравари какво искаш! Че те и за Кравари не стават! Не могат да разделят сеното между две крави!
  • 39 Пенсия!

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Бендида":

    Инвалидната Пенсия не е Пенсия! А обезщетение за затрудненията които едно лице трябва да преодолява в резултат пна придобитите Увреждания! Изглежда никой Търгаш от Всичките Тези Правителства - До Сега, не иска или не може да разбере това! Което представя колко Законосъобразно е тяхното отнашение към тези хора! А въпроса за Циганите е съвсем друг въпрос! Има си Лекари - Високи Специалисти! Които решават от кой да вземат подкуп и от кой не! И за това са отговорни и Министъра на Здравеопазването и Съответните Премиер министри които не са разрешили този проблем!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове