Last news in Fakti

10 Януари, 2024 15:48 1 642 22

Михаил Екимджиев с прогноза: Конституционната жалба на президента вероятно ще бъде отхвърлена

  • конституционен съд-
  • съдебна реформа-
  • промяна в конституцията

За съжаление шестата поправка на Конституцията не е за шестица, каза адвокатът

Михаил Екимджиев с прогноза: Конституционната жалба на президента вероятно ще бъде отхвърлена - 1

За съжаление шестата поправка на Конституцията не е за шестица, каза адвокат Михаил Екимджиев, председател на „Асоциация за европейска интеграция и права на човека“ пред БНР.

По думите му в частта за съдебната власт са били погребани надеждите на много хора, симпатизиращи на политическите сили, които уж са издигнали за своя кауза върховенството на правото. Вместо това от публикуваните текстове в ДВ "изпълзява противен мелез" между Борисов и Пеевски, в който на конституционно ниво са закрепени техните позиции и инвестиции в съдебната власт.

Адвокат Екимджиев аргументира тезата си с това, че евентуалният избор на членове на нов ВСС ще започне след шест месеца и те трябва да бъдат избрани с квалифицирано мнозинство. Ако то се постигне, което е съмнително, след още три месеца може да започне избор на нов главен прокурор и няма пречка той отново да се казва Борислав Сарафов. Затова единственото сигурно нещо е, че поне 9 месеца "аватарите" на Бойко Борисов и на Пеевски ще стоят там, ще вредят и ще получават големи заплати.

Адвокат Екимджиев коментира и поведението на ПП и ДБ, които спечелиха избиратели с каузата за съдебна реформа. По думите му за тях мантрата за по- важни геополитически цели им се е сторила много примамлива.

"На тези хора много им се услади да се възползват от ефективността на паралегалните методи, с които действат Борисов и Пеевски", каза адвокатът. Всичко става много бързо, няма опозиция, която да е коректив и това е опасно за демокрацията. Те дори за първи път от 30 години спряха изпълнения на решения на Европейския съд по правата на човека и се държат като мутри и хулигани, бе даденият пример.

Президенът брани своите правомощия, орязани с промените в основния закон и с обжалването, което прави в КС, смята Екимджиев. Старата Конституция дефектира в частта за служебните правителства, с които Радев управлява две години, някак си беше променен парламентарният характер на републиката. Тази част трябваше де се промени, но именно заради това бързане на всяка цена, да стане бързо, по Коледа, да се замаскира с пушилката около Паметника на съветската армия, това беше направено по "адажамийски начин, с куп грешки, заради които сега може да се застъпи старо с ново НС", смята адв. Екимджиев.

Ограничението на кръга от лица, които президентът може да избира за служебни премиери, също е спорен, защото президентът, който и да е той, трябва да има свободата да избере най- подходящия човек за този пост в конкретна политическа ситуация.

"Мачът е свирен и е платен", прогнозира адв. Михаил Екимджиев за изхода на обжалването в КС.

Юридически има много основания голяма част от исканията да бъдат удовлетворени. Но практически това няма да стане поради няколко причини.

Сред тях е "коледният подарък" с новата сграда на КС за 22 млн.лв. На второ място - утре започва и избор на двама съдии от парламентарната квота, т.е този парламент, чийто закон ще се гледа в съда, ще излъчи представители, които е предвидимо как ще гласуват.

На трето място, но не по важност, Михаил Екимджиев посочи една от най- разочароващите, по думите му, поправки, свързана с индивидуалната конституционна жалба. Той смята, че тази безспорна идея за промяна, по която е имало и пълен консенсус, изненадващо се се оказва друга - само съдилищата, пред които се водят дела, и то по своя преценка, могат да я направят. Това също е подарък за Конституционния съд.

"Аз смятам, че тези подаръци ще предопределят отхвърлянето на конституционната жалба на президента. Ще има тук - там някое особено мнение, може да отпадне някой незначителен периферен текст, но основните текстове ще бъдат запазени".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВСИЧКИ

    24 2 Отговор
    МНОГОЗНАЙКОВЦИ БЕ
  • 2 Всичко

    21 2 Отговор
    е тантелмарка !
  • 3 Що не си

    26 0 Отговор
    . беш евроатлантически г.з? Големият адвокат да,.ба.
  • 4 Хъм...?!

    17 0 Отговор
    ,,ВероАтно..."...?!
    А Вие Вероятно не сте ходили на ОчилищИ...!
  • 5 Русофил

    5 29 Отговор
    Ще бъде отхвърлена, тъй като Радев е руска слуга.
  • 6 Грамотният

    6 2 Отговор
    ВероАтно и аз така мислА
  • 7 Сороидалник

    22 0 Отговор
    Само като прочета каква клоака представлявал този и знам, че от всички дупки му се показват долари.
  • 8 12340

    9 0 Отговор
    Готино кече си е турил:))
  • 9 Сандо

    17 0 Отговор
    С такъв Конституционен съд най-вероятно.В тая държава нищо не работи за държавата,което естествено води до въпроса:Има ли държава на тази територия,щом институциите не работят за нея,щом законите и конституцията не се спазват?
  • 10 Пиш Ман

    19 1 Отговор
    напротив Мишоки, сглобенаците получават отличен от посолството за родоотстъпничество
  • 11 Търновец

    15 1 Отговор
    Аз не съм гласоподавател но смята м че президентската институция е единствената избираема от гласоподаватели институция която може да контролира НС, орязването на правомощия означава по малко контрол върху Баце и Шишо и Бойкикиев и те стават все по безконтролни. Трябва горна камара на НС.

    Коментиран от #13

  • 12 Ако има независим КС

    15 1 Отговор
    жалбата на Радев няма как да се отхвърли, защото е напълно основателна! Хубавото е, че Възраждане и ИТН и те са внесли жалби! Трябва да се спаси конституцията от тази продажна сган!
  • 13 Съгласен

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "Търновец":

    съм, но трябва и една трета камара кютек, от народа от сърце и душа.

    Коментиран от #15, #19

  • 14 Майора

    9 0 Отговор
    Адвокат Екимджиев , тикога си защитавал интересите на страната , та и сега ли! Ти не се ли уреди на сладка служба в ЕСПЧ и винаги водиш двла и винаги са против България! Да не говорим че защитаваш алеборозови исоросоиди!
  • 15 Принципно

    15 1 Отговор

    До коментар #13 от "Съгласен":

    Ако имаше умен народ, не блеещ по лъжите на такива измамници, няма нужда от горна камара, защото просто няма да ги избира или ако се подлъжат, бързо ще ги свалят излизайки на улицата! За жалост, няма такъв народ и затова такива измамници като ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС, 34 години го лъжат и крадат!

    Коментиран от #17

  • 16 Адвокат на Тиквата и Доган

    14 1 Отговор
    Дезинформатор и мошеник.
  • 17 Дкарахме

    11 0 Отговор

    До коментар #15 от "Принципно":

    я дотам,че народа няма вяра в нищо. Това е много лошо, за цялата страна. Добрата новина, е че чайника ще изпуши.

    Коментиран от #18

  • 18 Всичко е липса на мисъл

    12 0 Отговор

    До коментар #17 от "Дкарахме":

    Не може до вчера да протестира някой и да вика ГЕРБ и ДПС са мафия, а днес събран от едни лъжци и крадци с тази мафия, да вика срещу всеки който пречи на мафията да лъже, краде и продава България! Оня киро лъже ежедневно, бате ти бойко и той, христо иванов игра театри с лодки, записи чуваш как продават страната ти и на целият този фон, отива някой да гласува за тези измамници, лъжци, кадци ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС! Логично гласуваш ли за мафия, лъжци, крадци, ти държава няма да имаш! Ще си излъган, обран и продаден, със съсипана енергетика, земеделие и икономика!
  • 19 Търновец

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Съгласен":

    Има у нас хора безконтролни - нито закон, нито контрол от народа нито съд ги лови. Какво да правим?
  • 20 ГЕРБ

    2 0 Отговор
    Ти какъв боклук вмирисън си
  • 21 Ган Йо

    1 0 Отговор
    веднага си личи сериозният йорист
  • 22 Д-р Менгеме

    5 0 Отговор
    „Асоциация за европейска интеграция и права на човека“ - демек СОРОС
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове