Last news in Fakti

10 Януари, 2024 16:09 1 454 39

Николай Денков за договора с "Боташ": Неизгоден за България, силно асиметричен, финансово ангажира държавата

  • боташ-
  • булгаргаз-
  • служебно правителство

Вървят и преговори между "Булгаргаз" и "Боташ" за предоговаряне на клаузи от споразумението, допълни премиерът

Николай Денков за договора с "Боташ": Неизгоден за България, силно асиметричен, финансово ангажира държавата - 1

България все още не е получила коментар от Европейската комисия по проверката на сключения от служебното правителство договор с турската газова компания "Боташ". Това, когато министър на енергетиката беше Росен Христов.

Това каза премиерът Николай Денков и припомни, че от страната ни са изискани документи в хода на проверка дали не са нарушени европейските правила.

Текат и преговори между "Булгаргаз" и "Боташ" за предоговаряне на клаузи от споразумението, допълни Денков, цитиран от БНР.

"За България този договор не е изгоден, защото е силно асиметричен. Много сериозни ангажименти, финансови, за държавата. Дори и да не се възползва от договора, търсим начин, така да се каже, да премахнем тази асиметрия или поне да я намалим значително".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Каква

    17 6 Отговор
    читава работа от тоя , гонен от къде ли не , и настанен за министър на енергетиката в служебното правителство ? Само мушенгии !
  • 3 да де

    12 2 Отговор
    ами да ги видим тея клаузи , които се предоговарят ?
  • 4 Радев е подлец и крадец

    22 14 Отговор
    "Булгаргаз" ще плаща на "Боташ" по 300 млн. лв. на година независимо дали ползва газ
    Булгаргаз" не получава достъп до турската преносна мрежа, а само право да разтоварва танкери на конкретно посочен терминал и да получи същото количество природен газ на границата си, в точка Странджа/Малкочлар.
    За тази "услуга" държавната компания се ангажира да плати 3.8 млрд. лв. само за такси на "Боташ" за периода на споразумението, което е за 13 години, независимо дали внася газ или не. Не е ясно как е определена тази цена.
    За разлика от "Булгаргаз", турската "Боташ" получава пълен достъп до българския газов пазар и преносна мрежа, като дори ще има право да доставя на крайни клиенти, като може да измести изцяло "Булгаргаз".
    Компанияте ще заплати на българската страна само 138 млн. евро (14 пъти по-малко) за целия 13-годишен период, като не е ясно как се формира и тази цена.
    При прекратяване на споразумението "Боташ" има право на неустойка, равна на пълния размер на дължимите такси за целия оставащ срок, или 3.8 млрд. лв. към момента. "Булгаргаз" няма право на неустойки.
    Радев ни продаде на Турция и РФ. Радев е национален предател !

    Коментиран от #6, #9, #11, #12, #14

  • 5 За договора

    6 17 Отговор
    Тогава когато го сключиха нямаше газ и в Европа. Така че е правилно и на време.
  • 6 Най близо до България

    5 6 Отговор

    До коментар #4 от "Радев е подлец и крадец":

    Е тази газ от турските пристанища.

    Коментиран от #34, #37

  • 7 Чуш Копек

    6 8 Отговор
    козеците са много интересни - не искат руски газ, не искат неруски газ, явно мислят, че ако помрънкат още, газът ще им текне от чешмата
  • 8 ГЕРБ НА БУНИЩЕТО

    8 5 Отговор
    Сглобката иска да сключи свой договор с фирма на "наши хора", защото как иначе ще си окръглят собствените сметки. Цар Тиква от Банкя е доказал, че е специалист в тази област!
  • 9 Тапа Нар

    10 8 Отговор

    До коментар #4 от "Радев е подлец и крадец":

    ми що отказахте евтината руска газ бе бонаци

    Коментиран от #16

  • 10 Zглобката

    4 2 Отговор
    Съсела е неизгоден за България
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 да де

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Радев е подлец и крадец":

    съмнявам се дали е точно така , щото това си е безумие , има и нещо друго

    Коментиран от #15

  • 13 Русофил

    8 7 Отговор
    Руската слуга Радев и капитан Газпром загробиха България за 13 години напред. Путю и Ердо
    ще им върнат ресто.

    Коментиран от #18

  • 14 Подлец

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Радев е подлец и крадец":

    лъжец и крадец си ти и спонсорите на тази глупост ПП, ДБ и ГЕРБ!
  • 15 Българските турци

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "да де":

    и До коментар 4 от "Радев е подлец и крадец":

    Да -"има и нещо друго"!!! Тия които са подписали този договор са знаели ,че оставят една пролука през която България ще си спаси интересите при евентуална промяна на посоката на вятъра който вее сега !Ако разсъждаваш примерно така : Има договор с "Боташ" за ползване на турската газова инфраструктура за 13 години !... Споразумявате се с ТПАО(турция) да сондира на българска територия в Черно море и газът който ще се източи, по силата на този договор , ще дойде готов преработен през турската мрежа в България без да се правят разходи за съоръжения за преработване и тръби до българския бряг !...Ще си ползвате колкото имате нужда, а излишъка пускате на пазара ! Няма да е като Катар, но няма да е и както сега ! Ще кажете че ставате зависими от Турция ?!... Кранът на българските кладенци ще е на ваша територия и ще можете да го затворите когато си искате и да си построите свои съоражения за преработване и тръбопровод до тях на българския бряг !...

    Коментиран от #19, #22

  • 16 Българин

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "Тапа Нар":

    Газпром еднолично прекрати доставките на газ за България, другарю! Провери, преди да пишеш опорки!

    Коментиран от #17, #32

  • 17 Като не плащаш

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    ще орекрати! Вменяването на глупости не ти е от полза!
  • 18 Рошав таралеж

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Русофил":

    Виж ся, соп..л, не Радев е подписал договора с Боташ и не той се отказа от Руския газ.
  • 19 Бамбука

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Българските турци":

    Има смисъл в това, което си написал. Между другото , това можеше да стане още при първите сондажи на Турция в Черно море чрез създаване на смесена фирма.

    Коментиран от #20

  • 20 Българските турци

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бамбука":

    За това не е крива турската страна ! Тя още от началото протяга ръце , но българите са "хъшове" ! ... Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" беше една плаха стъпка към онова, към което дори и хора като нас двамата се досещат , че е разумно за две съседни страни с брегове на Черно море !...
    Смешки сте с тая ваша жалка "грандомания" !...
    Всякаш от българските санкции зависи успехът на западното ембарго или човката на България ще напълни гушата на руснаците ?!...А казват, че Алековият Бай Ганьо олицетворява българите !?.. Това е грешно твърдение !... Бай Ганьо е чистокръвен капиталист , търговец и човек с реална визия , и стабилни национални интереси !...За съжаление , вие грешно сте разбрали Щастливеца и сте му оплюли и намразили героя, и сте се отрекли от него !.. Затуй все така ще се лутате от изпод една силна мишница , на под друга мощна мишница !... А националните ви интереси , ще ви ги веят гръцки ветрове !...

    Коментиран от #21

  • 21 Бамбука

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Българските турци":

    Няма "грандомания" приятел. Има слугинаж към Русия. Замисли се и ще намериш верния отговор.

    Коментиран от #23, #24

  • 22 да де

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Българските турци":

    но договори не се правят по предположеня с много неизвестни

    Коментиран от #25

  • 23 Българските турци

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Бамбука":

    Прочети тази безобидна притча и помисли дали има полза или въобще нужда от какъвто и да е "слугинаж" за хора , които се трудят и борят със съдбата си за свестен човешки живот, сред всякакви чакали и лицемерни хищници в джунглата на живота ни !?...
  • 24 Българските турци

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Бамбука":

    Султан Махмуд един ден видял, как усърдно се старае един от наетите на надница в сарая работници ! Останал доволен от това и решил инкогнито да го възнагради . Наредил да приготвят тава с баклава , като във всяко парченце скрият по една златна монета . В края на работния ден, заедно с надницата за деня му връчили и тепсията с баклава и го изпроводили със заръката утре пак да дойде да работи . Заинригуван султанът зачакал да види дали след като открие подаръка ще дойде пак да работи за надница .А нашия човек на път към дома си мислил и размислил че в неговия дом неговата челяд никога не са видели толкова много баклава и решил вместо да занесе тепсията в къщи да я продаде на баклаваджиите на чаршията . Както решил така и направил. На следващия ден след като го видял отново на работа султан Махмуд наредил да повторят подаръка и тайно да проследят човека до дома му .След като взел и втората тепсия , нашият човек доволен от вчерашната сделка ,с ентусиазъм се втурнал към чаршията . Този път там са го наобиколили "чакалите" и с наддаване изкупили баклавата и му заръчали, ако има още да дойде пак . Щастлив и доволен човекът се отправил към дома си а съгледвачите на бегом в двореца . След като ги изслушал султан Махмуд е произнесъл прословутата фраза : - " Като не дава МАГБУД(господ) що да струва Махмуд !"
  • 25 Българските турци

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "да де":

    Правилно е ! Договори се правят между умни и прозорливи хора !...
  • 26 Е то

    1 0 Отговор
    Фашисткото американско правителство на България, ако одобри нещо за народа, каква изгода от тях?!
  • 27 Цената

    1 0 Отговор
    На газа пада месеци подред заради този договор.. Е как да е изгоден на Америка?
  • 28 ОСМАНАГИЧ 🇹🇷

    0 0 Отговор
    🥳 Боташ заради дългове 🤑 вече е дъщерна фирма на Газпром. Вече е - Ботуш .👢 😍🤩

    Коментиран от #29

  • 29 Българските турци

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "ОСМАНАГИЧ 🇹🇷":

    От 2013 година Турция освен текущи кредити , външни дългове няма !!!

    Коментиран от #31, #36

  • 30 Иван

    0 0 Отговор
    Ами то камаранчето толкова си може, кръгла “0” като министър. Нищо неразбираше от енергетика.
  • 31 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Българските турци":

    Ти вярваш ли си? Виж пак си провери информацията, ако изобщо знаеш какво е външен дълг.

    Коментиран от #33

  • 32 Като харвадци

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    не могат да разберат и приложат схемата на плащане и не платиха,Русия без предварително плаща не дава газ.Това е обикновенна банкова операция,питайте Австрия и Унгария.
  • 33 Българските турци

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "Иван":

    Ако не вярваш питай Кристалина Иванова Георгиева - български икономист и преподавател, председател на Международния Валутен Фонд, бивш главен изпълнителен директор на Световната банка, бивш европейски комисар от България и специалист по въпросите на устойчивото развитие, вицепрезидент на Световната банка (от март 2008 до февруари 2010)12, член на съвета на настоятелите3 и доцент в катедра „Икономикс“ на Университета за национално и световно стопанство в София.4 ! :)

    Коментиран от #35

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Българските турци":

    Така можеш да вярваш и на Денков, че цъфтим и вържем.

    Коментиран от #38, #39

  • 36 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Българските турци":

    Само дето през лятото на 2021 писаха, че дългът на Турция удари втората си най-висока стойност в историята, ама карай.
  • 37 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Най близо до България":

    Газта от Русия минава под краката ни, но един вожд не се сетил да издейства едно кранче, а и тя не е п0лити4ески пречистена и 0скъпена през прекупвачите, така че не става за нас.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 реставрация 38

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    Никой не твъди " че цъфтим и вържем" , но не е ли много дразнещо ,че въпреки "затъналата" си икономика , въпреки щетите от уникалната по големина сеизмична катастрофа ,въпреки "убийствената" инфлация...въпреки милионите бежанци в страната...въпреки сриналата си валута...Турция да провежда такива мащабни военни операции , които струват скъпо дори на страни като Сащ , Русия или Китай ?!?... А не е ли още по дразнещо, че няма протестиращи , няма стачкуващи, няма клошари, няма бездомни и скитници , няма просяци , няма голи и боси деца , няма епидемии и смърт ?!?... Кой помага на Турция ?...Кой "избавя" турците от мизерия ?...Кого експлоатират турците за да си набавят толкова средства ,за да не се получава онзи дългоочакван катаклизъм ?!?...Хайде обяснете и изяснете по някакъв начин , драги туркофоби !?...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове