Last news in Fakti

11 Януари, 2024 12:02 1 202 40

Иван Иванов обвърза цената на водата с ежегодното увеличение на заплатите на служителите в сектора

  • иван иванов-
  • кевр-
  • вода-
  • парламент-
  • цена

Председателят на КЕВР бе на изслушване в Народното събрание

Иван Иванов обвърза цената на водата с ежегодното увеличение на заплатите на служителите в сектора - 1
Снимка: БГНЕС

За увеличението на цената на водата важен момент се явява ежегодното увеличение на заплатите на служителите в сектора с 15%.

Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов по време на изслушване в Народното събрание за повишаване на цената водата от 1 януари 2024 г. средно с 15 процента, предаде БТА.

Иван Иванов открои сред причините за повишаване на цената на водата във всички райони на страната - заложените стойности в бизнес плановете на всяко едно дружество - в този бизнес план, освен че се залага постепенно нарастване на средствата за инвестиции, другият важен момент се явява ежегодното увеличение на заплатите на служителите в сектор ВиК с 15 процента, договореното национално споразумение със синдикати и ВиК холдинг по времето на министър Виолета Комитова, обясни Иванов.

Той отбеляза, че КЕВР е длъжна да изпълни споразумението, което по думите му налага ежегодно увеличаване на цената на водата. Иванов изтъкна, че над 50 процента от разходите на ВиК дружествата отиват за увеличаване на заплатите на служителите. Той отбеляза, че ежегодната актуализация е въз основа на индекса на инфлация в страната и отбеляза, че ВиК операторите енергично протестират срещу прилагания от КЕВР общ индекс на инфлацията, без да отчита, че цените на металите и строителните материали, са се увеличили на сто процента.

Тези фактори, които изтъкнах, като цяло дават 15 процента увеличаване цената на водата, средно за територията на страната, добави Иванов. По думите му следващият фактор, който остава неразбран, е свързан със завършването на петгодишния регулаторен период през 2022 г., при който КЕВР оценява дали всяко дружество е изпълнило своите инвестиционни намерения. Той посочи, че 22 дружества в страната не са изпълнили своите инвестиции. По думите на Иванов като наказателна санкция срещу въпросните дружества през 2023 г. е било направено намаление на цената на водата и отбеляза, че затова сега се увеличава с такъв процент. Той даде пример с дружествата в Берковица и Сливен, като отбеляза, че ако те са били изпълнили коректно инвестиционните си намерения, повишението на цената в Сливен е щяло да бъде 9,29 процента, вместо настоящите 40 на сто. Трябват сериозни реформи в управлението на ВиК сектора, каза Иван Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кевр

    22 0 Отговор
    Дърт сдс тъ--к,а че тръбите са интернитови и това ли влиза в цената бок--к сдс
  • 2 АГАТа Кристи

    25 1 Отговор
    Но пропусна да намали, заради КОЛОСАЛНИТЕ ТЕЧОВЕ и калпавите ремонти след ПОСТОЯННИТЕ аварии ...

    Коментиран от #30

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ФАКТИ

    29 1 Отговор
    На тези дъртаци там заплатите им не идват ли от наще данъци. Сега искате да получавате заплати и от цената на водата ли?
  • 5 Анонимен

    23 0 Отговор
    Изрод
  • 6 Чочо

    15 2 Отговор
    Ако е така, защо не вдигнаха навсякъде с 20%.Нспример в София!?!?!
  • 7 Нипел

    21 0 Отговор
    Тоя, съвсем обезумя!
  • 8 Бендида

    29 0 Отговор
    Иван Иванов обвързва цената на водата с престоя си в КЕВР и съответно със собствената си заплата. Слушкаш и папкаш.
    За нас остава по една студена вода и........ супата.
  • 9 НОИ

    17 1 Отговор
    Нагледен пример е, че възрастта за пенсия ТРЯБВА да се намали!
  • 10 Ще крадат по малко

    10 3 Отговор
    И ще има заплати. И одит на дружествата .
  • 11 Макс.пенсия + Тлъста заплата

    20 0 Отговор
    Тоя гербав плу жек до 105 години ли ще работи.
  • 12 Евро Пейка

    5 13 Отговор
    Българина реве че кубика вода от чешмата струва 5 лева а в същото време копува от магазина вода за 800 - 1000 лева кубика ! Българина е най-богатия европеец

    Коментиран от #15

  • 13 Вода и сапун

    18 0 Отговор
    А коледните и новогодишни бонуси и банкети на служителите на ВиК са обвързани с постоянното надписване на сметки за вода.
  • 14 Миризлив пор

    7 0 Отговор
    Ей, един да каже лошата истина! Индекса на инфлацията жестоко се манипулира! Обявяват инфлация под 10% годишно но като са я смятали са вкарали някое Бентли, после бентлито е било с отстъпка и хоп средно от 30% падаме на 5. Да ама строителните материали и тръбите вървят само нагоре! Цените в магазините също. Реалната инфлация за последните 2 години е близо 100% и това се отразява и на цената на водата. Колко до етернитовите тръби там инфлация няма, просто не се произвеждат от 30 години и няма от къде да се купят.
  • 15 Европиец

    12 0 Отговор

    До коментар #12 от "Евро Пейка":

    "Питейната" вода, която ВиК продават, не става за пиене и готвене.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Демократ

    12 0 Отговор
    Това е върха на наглостта. Цял народ трябва да плаща огромните заплати на крадливите некадърници,които не си вършат работата и тероризират цял народ. Този ненужен орган най-цинично и безсрамно легализира този грабеж. Името на тази комисия реално е Комисия за Енергиен Вандализъм и Рекет.
  • 18 Г Бар

    1 1 Отговор
    че ганю гъбара какво го засяга това? Колкото толкова, не му пречете да си прибере гъбата
  • 19 Некой си

    7 0 Отговор
    Абсолютна лъжа!
    Софийска вода скючва колективен трудов договор с условие заплатите да се увеличават с процента годишна инфлация.
    Колко е инфлацията за 2023, бе престъпник?

    Коментиран от #29

  • 20 Фъш КИА

    6 0 Отговор
    не искахте социализъм, на ви капителизъм тогава
  • 21 Иван Иванов Обер Бандит! Този в Китай

    6 0 Отговор
    щеше да е отдавна на някой площад на Колене!! Тоя има по Овшорки поне 100 мил от Комисионите на Монополистите!! Явно се отчита и "по Нагоре" за да го Държат толкова години да Мародества с монополистите цял Народ!!
  • 22 дайте кинти за по-високи заплати

    3 0 Отговор
    Плащайте им банкетите и бонусите зомбита.
  • 23 плюс минус

    3 1 Отговор
    По времето на соца кубик бистра, вкусна, ледена вода в Русе струваше няколко стотинки един кубик.
    Сега е 5 лева кубика, около 100 пъти по- скъпа.
    Ама пък пенсиите са средно 6 - 10 пъти по-големи от соц времето.

    Коментиран от #27, #28

  • 24 Кретен ....

    5 0 Отговор
    Иванов изтъкна, че над 50 процента от разходите на ВиК дружествата отиват за увеличаване на заплатите на служителите..... увеличение на заплатите на служителите е с 15%......Пита се в задачата: ако увеличението беше не с 15% а с 31 % ...тези 50 процента от разходите на ВиК дружествата 101% щяха да са ?
  • 25 Ъхъъъъъъ мозък

    6 0 Отговор
    Той отбеляза, че ежегодната актуализация е въз основа на индекса на инфлация в страната..... дали ? На луди ни правят и ги търпим...
  • 26 зрител

    6 0 Отговор
    Иван Николаев Иванов е роден на 24 юли 1945 година - на 78 години е.
    И защо още е КЕВР????!?!???
  • 27 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "плюс минус":

    А би ли споменал нещо за режимите ва вода и ток по времето на социализма.
  • 28 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "плюс минус":

    Чувал ли си за земеделските пенсии по времето на социализма ?
    23 лева!!!
  • 29 Миризлив пор

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Некой си":

    Изтърваш една подробност, има гласувана минимална заплата за бранша която е с коефициент 1.3 или 1.5 от минималната за страната. Във ВиК се работи за малко над минималните за бранша заплати, вдигнаха минималната за страната с около 20% така че от там идва "огромното" увеличение над процента официално инфлация за страната.
  • 30 Реалист1

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "АГАТа Кристи":

    А загубите се плащат 100% от потребителите.
    Никога няма да намалеят с автоматичното увеличение на заплатите.
  • 31 Сиромах

    6 0 Отговор
    Вечната Амбър да обясни на народа, какъв процент от загуби на вода има, какъв процент от водата не се плаща от малцинствата, какъв процент от приходите отива за заплати?Не би трябвало да е секретно да каже каква е минималната чиста заплата на работник, ама от поддръжката и ремонта, и максималната на директорите на ВиК регионалните дружества!?
  • 32 7171

    5 0 Отговор
    Такаааа, увеличавали заплатите на служителите във ВиК. Инвестиции трябвало да се правят. А в същото време загубите на вода са над 80 процента и те са включени в цената на водата. Защо има тези загуби е друг въпрос и става дума за много пари. Нали милиарди наляхме във водния цикъл за да се намалят загубите? А какво направиха: Обединиха водосборната канализация с фекалната. В един и същи изкоп положиха тръбите за фекалната и водопреносната канализация макар, че има изискване да са в отделни изкопи на различна дълбочина. Не направиха легла на новите тръби и те провиснаха оттам и течове. Не ги изпитаха на налягане а директно ги зариха и сега пропадат улици. Шахтите по улиците миришат на фекалии. На много места съм ходил и все едно и също. Наблюдавах и работата по водния цикъл и затова споделям какво съм видял. И тези загуби са много благоприятни за някого. Уговарят се да купят много вода на ситни стотинки и я продават за пет-шест лева кубика. А дали действително е така? Онези продали много вода на ВиК, те ни я продали на нас. Ако едно семейство ползва десет кубика вода на месец още осем кубика са изтекли под земята. И така от десетки години. Знаете ли в какви езера щяхме да живеем ако е истина?
  • 33 Хората имат деца в България които искат

    3 0 Отговор
    Да изучат в Европа за да имат работа като пораснат да си купят жилище и коли и да си плащат данъците и сметките и да отглеждат следващото поколение бългърЧета
  • 34 3.14К

    5 0 Отговор
    "Той даде пример с дружествата в Берковица и Сливен, като отбеляза, че ако те са били изпълнили коректно инвестиционните си намерения, повишението на цената в Сливен е щяло да бъде 9,29 процента, вместо настоящите 40 на сто."
    Ми да, не си свършили работата но народа ще плати!!! Виновни няма!!!
  • 35 Ха ха ха ха

    3 0 Отговор
    Тъпият дъртак лъже като копанарин. Защо не обясни как в някои държави, в Африка обезсоляват вода от океана и е в пъти по - евтина от тази в България?!!! Отделно в София водата се подава по гравитачен път, което много я поевтинява. Всичко водопреносно е строено по бай Тошово време и се използва наготово от "стратегическия инвеститор". Не подържат нищо, само лапат и парите изнасят зад граница. Същото е с енергоразпределителните шайки. Това задължително трябва да се одържави наново!!!
  • 36 Деций

    3 0 Отговор
    Абе сулюьо ,в другите страни заплатите са няколко пъти по високи от тук,а водата им на по ниска цена!Що така,А?При това са страни с много по оскъдни ресурси.Смучеш от пръстите си идиотски доводи,с единствената цел да оправдаеш покачването!В Разград водата надскочи 6 лв за кубик,а това е всичко друго но не и питейна вода!
  • 37 Павел пенев

    1 0 Отговор
    Психопата на Иван Костов до кога ще заема това работно место? Заплатите на Управителите на ВиК са по 10,000 лв. Колко още искат за да подобрят цената и качеството на услугата водоподаване. Нека се организираме и да не плащаме новите цени на водата.
  • 38 боко

    1 0 Отговор
    А твоята заплата е минимална,а миш-к седесарски костов те научи да крадеш и няма спиране дъ--а ма-----о
  • 39 Че те получават

    1 0 Отговор
    По голямо процентно увеличение от пенсионерите
  • 40 Иван Иванов е Мафиот с, голями сметки в

    0 0 Отговор
    Овшорки!! КЕВР е едно ОПГ, което сее Сработило с Моноплистите и те яко го Захранват!! Някой Покровителства това ОПГ, за да си прави какво си иска!! Парите отиват явно и по на високо!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове