Last news in Fakti

11 Януари, 2024 15:12 1 866 28

Проучване: Българите не инвестират, масово не спестяват и не мислят дългосрочно за финансовото си спокойствие

  • спестявания-
  • стандарт на живот

52% от участвалите в допитването се определят стандарта си на живот като среден, 4% - като висок, а 29% - като нисък

Проучване: Българите не инвестират, масово не спестяват и не мислят дългосрочно за финансовото си спокойствие - 1

Според проучване 84 процента от българите разчитат само на доходи от заплата и/или пенсия, предаде БТА.

Допитването на изследователски център "Тренд" е по поръчка на финансова организация и касае финансовата грамотност и инвестиционните навици в България. В него са участвали 1008 души над 18 години. Проведено е между 1 и 7 декември 2023 г.

Според данните 90 процента от анкетираните посочват, че не инвестират, а само 7 процента инвестират при средно 24 процента за ЕС. 73 процента не спестяват пари, правят го 22 процента. Проучването показва, че само 7 процента вярват, че повишаване на данъците ще повиши качеството им на живот.

29 процента от участвалите в допитването оценяват личния си стандарт на живот като по-скоро нисък, малко над половината го определят за среден – 52 процента, 4 процента посочват, че имат по-скоро висок стандарт на живот.

Данните показват още, че 55 процента от анкетираните не използват онлайн банкиране, а 44 процента използват. 16 процента казват, че биха използвали електронни пари вместо печатни.

39 на сто от участвалите в проучването очакват животът им да остане същия и през новата година, докато 32 на сто са по-скоро оптимисти и очакват повишаване на стандарта си на живот.

Според резултатите от проучването българите не инвестират, масово не спестяват и не мислят дългосрочно за финансовото си спокойствие и подобряване на живот. Разчитат на живот от заплата до заплата и/или пенсия и не се грижат за повишаването на стандарта си. За да достигнем средноевропейския стандарт на живот, е нужно да предприемем ефективни действия в посока повишаване на финансовата грамотност или ще продължим да бъдем в дъното на Европа по стандарт на живот - това са основните изводи от резултатите от проучването, пише БТА, позовавайки се на коментар от поръчителите на допитването.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За да спестяват

    52 6 Отговор
    и инвестират трябва да имат доходи , които им го позволяват !
  • 2 ДОДО

    56 4 Отговор
    Какво да спестя? Явно, че автора не е живял в БГ. Заплатата отива са сметки и оцеляване. Как да спестя, че и да инвестирам.
  • 3 флипп

    58 3 Отговор
    Но пък политиците ни на 95 процента са милионери, 5 процента - милиардери, и то на тънката цена от един продаден народ
  • 4 Тома

    56 2 Отговор
    Много смешно е че чакат хората да спестяват след като вчера казаха че работника в преработката на боклук в София е вземал заплата 980 лв. а зам.директора 14 хил.лв.
  • 5 7171

    23 3 Отговор
    Ако инвестираш то това трябва да си е твоя инвестиция, я в имот, я в нещо друго трайно дето не могат да ти вземат. Акциите са рискова инвестиция и може да останеш с пръст в устата.
    Да спестяваш все едно да губиш половината пари умишлено. Днес една стока е с една цена утре с по-висока а вдруги ден с още по-висока. Банките обичат да внасяте пари при тях поне с такси ще Ви щавят.
    Дългосрочно финансово спокойствие се постига за повече от десетилетие. Но и тук греда, на всеки няколко години нещо глобално се случва и парите се изпаряват. Никой няма да Ви остави финансово спокойни. Трябва да вземате постоянно кредити.

    Коментиран от #16, #17, #22

  • 6 Сила

    28 3 Отговор
    Днеска те има, утре те няма......Живейте си живота ден за ден като птички божий....... А, и единствения начин на погребението ви да има НАИСТИНА ОПЕЧАЛЕНИ РОДНИНИ е приживе да сте профукали всичко, което сте имали😇👍😋
  • 7 Сиганин

    2 8 Отговор
    Ко кат свършат кинтите, е па утре че откраднем пак
  • 8 БеГемот

    21 0 Отговор
    Прости хора в проста държава в насипно състояние...интересно инвеститорите в какво инвестират ...тука като се приближил към някой и той подскача като ужилен щото очаква само лошо от сънародниците си..на лицата има маски като от древногръцка трагедия...хората нямат никакво чувство за хумор или самоирония иначе са царе на подигравката отдалече...
  • 9 Салама свършва

    31 3 Отговор
    След сметките даже за чорапи не ми остават пари.Кво инвестиране ,кво финансово благополучие.Чакаш една заплата 5-6 месеца.Кви ги пишете бре ,журналя,защо създавате илюзии.
  • 10 адаша

    18 2 Отговор
    След едни бързи сметки, се оказа, че 250 000 българи имат висок стандарт на живот. Хайде де! Не вярвам на тази шмекерия. Или ни се разминават разбиранията за "висок стандарт". Или може би от кредити, които ще ги връщат внуците.
  • 11 Нека

    4 9 Отговор
    инвестираме у €врозоната !
  • 12 мнение

    21 0 Отговор
    ДЗПО и пенсионните фондове от 24 г. са все на минус
    Колкото повече внасяш толкова губиш.

    Депозитите са на 0% или дори и на минус
    Банките лапат такси за това че имаш сметка при тях

    На БФБ никой няма да ти позволи ти да спечелиш.

    Взаимните фондове са непредсказуеми.

    Май само жълтия метал остана сигурен
  • 13 Малчо

    14 1 Отговор
    За да сменя гума повдигам колата като подлагам дъски, тъй като крика влиза директно вътре, но иначе инвестирам в петрол, злато и играя на фондовата борса( там само заради тръпката).
  • 14 Георги

    18 0 Отговор
    Банките станаха много нагли.
    Не дават никакви лихви и само вдигат таксите.
  • 15 Ми да

    7 0 Отговор
    Ние сме учили че от залагания, може да о да загубиш. Но никога няма да спечелим. По-добре да ги изпием, вместо да ги дадем на джендерията нарачена фондова борса
  • 16 Грешка

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "7171":

    Либералите могат всичко да ти вземат.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Търсим балъци

    13 0 Отговор
    Във времена на инфлация, спестяването е рядка глупост. Всичко трябва да е в стока.
  • 19 БамБам

    13 0 Отговор
    Доста излишно изследване....
    Кой работник инвестира?
    Само предприемачи и банкери,които сами са си определили заплатата.
  • 20 Гост

    16 0 Отговор
    От предната си заплата спестих 27 лв - инвестиция и чудо. Няма как да искате европейски практики с африкански заплати.
  • 21 Перо

    20 0 Отговор
    Авторът не е разбрал, че тук не е Люксембург или Лихтенщайн и българите не са швейцарци за да се мисли въобще за инвестиции и спестяване! Мнозинството търси начин да свърже двата края!
  • 22 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "7171":

    Все някакви пари трябва да имаш настрана, за зор-заман. Но, представи си, че през 2015 си имал 50 хил лв в банка. Не си купил нищо с тях, а си решил да си ги къташ на влог. Тогава, това са били около 140 минимални заплати, които днес се равняват на около 130 хил лв. Та, само защото не си ги инвестирал, а си ги държал на влог, парите ти са се обезценили над 2,5 пъти.
  • 23 Геноцид

    8 0 Отговор
    За 34 ГД починаха 2 млн българи и още толкова заминаха завинаги в чужбина...жалко за народеца тук сме около 4 млн ... жалко
  • 24 незнайко

    3 0 Отговор
    ( 52% от участвалите в допитването се определят стандарта си на живот като среден, 4% - като висок, а 29% - като нисък )
    Останалите 15% за крадливите в управлението ли са ? Ако е така ясно е защо затъваме !
  • 25 Какво

    8 0 Отговор
    Какво да инвестираш ? И какво да спестяваш? След като парите ти не стигат да си платиш и Данъците! Какво искат тези Крадливи Свраки! Ние просто не Крадем като Тях!
  • 26 тулуп

    9 0 Отговор
    какво да спестяват и инвестират като едвам свързват двата края и парите им стигат единствено за оцеляване. Мафията в управлението на страната ги изцежда - оставка на мафията - ДПС-ГЕРБ.ПП-ДБ.
  • 27 бегаййй

    8 0 Отговор
    Какво да инвестирам, парите не стигат да покрият месечните разходи. Мога да инвестираме само голия си таковата...
  • 28 Гост

    7 0 Отговор
    Безочливи празнодумия. Нещата стигнаха до там, че за някакъв поносим живот на 3-членно семейство - двама възрастни и дете - в София едва-едва стигат 4-5 хил. лв. месечно. А има хора със заплати по 1000 чисто. Да спестяват и да инвестират!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове