Last news in Fakti

12 Януари, 2024 16:05 1 184 9

Осъдиха МС и МОСВ да платят 150 000 лв. на наследниците на загинала при взрива в завод „Миджур“

  • мс-
  • мосв-
  • обезщетение-
  • загинала-
  • миджур

Според ищците, Министерският съвет не е предприел необходимите мерки за спиране на действията по унищожаване на 1,6 млн. противопехотни мини, внесени от Гърция на територията на Република България

Осъдиха МС и МОСВ да платят 150 000 лв. на наследниците на загинала при взрива в завод „Миджур“ - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

ВАС осъди Министерския съвет и МОСВ да заплатят 150 000 лв. обезщетение на наследниците на загинала при взрива в завод „Миджур“, съобщиха от съда.

Върховният административен съд осъди Министерския съвет на Република България и Министерството на околната среда и водите солидарно да заплатят обезщетение в размер на 150 000 лева за неимуществени вреди, причинени на родствениците на М. Ангелова, загинала при тежкия производствен инцидент на 01.10.2014 г. в завод "Миджур", собственост на "Видекс "АД, ведно със законната лихва, считано от деня на инцидента.

Административно дело е образувано по касационна жалба на трима наследници срещу решение на Административен съд-Видин, с което са отхвърлени предявените от тях искове срещу Министерския съвет на Република България и Министерството на околната среда и водите за заплащане на всеки от тях обезщетение за нанесени неимуществени вреди, причинени със смъртта на тяхната съпруга, майка и дъщеря М. Ангелова, в резултат на незаконно бездействие на органи и длъжностни лица.

Според ищците, Министерският съвет не е предприел необходимите мерки за спиране на действията по унищожаване на 1,6 млн. противопехотни мини, внесени от Гърция на територията на Република България, след като на 6.07.2008 г. е бил уведомен с искане за намеса от четири неправителствени организации.

Вносителите на исковата молба твърдят, че Министерският съвет бездействал за изпълнение на възложените му функции по ръководство и осъществяване на вътрешната политика на страната в съответствие с Конституцията и законите /чл.105,ал.1 КРБ/, по осигуряване на обществения ред и национална сигурност /чл.105,ал.2 КРБ/. В исковата молба ищците твърдят, че Министерството на околната среда и водите не е предприело действия по отнемането на издаденият на „Видекс“ АД разрешително № 67/2007 г. за експлоатация на завод „Миджур“ в село Горни Лом. След като заместник-министърът на околната среда и водите е бил уведомен с писмо от септември 2009 г. за вноса на около 1,6 млн. броя противопехотни мини и съгласно т. 17 от издаденото разрешително се задължавал да извърши проверка за наличието на предпоставки за изменение или отнемане на разрешителното.

Съгласно сключеният договор на 08.07.2008 г. между „Акмон“ СА със седалище Република Гърция и „Видекс“ АД, българското дружество поело задължение за разоръжаване и безопасна ликвидация на противопехотни мини по стандарта STANAG 4518, с прилагането на метода „технология на топене“. Под записаните в договора термини „разснарядаване“ или „демилитаризация“ следвало да се разбира пълно и безопасно ликвидиране на мините, включително взривното вещество и детонатора.

Национално движение „Екогласност“ било уведомено с писмо № 17-00-28/29.07.2008г., подписано от началника на кабинета на министър-председателя, че „Видекс“АД е спечелило конкурс, проведен от гръцката армия и е сключило договор за утилизация на боеприпаси, след като неправителствената организация събира становища от секретаря на Междуведомствения съвет по въпросите на военнопромишления комплекс и мобилизационната готовност на страната, от Министерството на икономиката и енергетиката, в това число и от секретаря на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожаване, от министъра на външните работи, министъра на околната среда и водите, министъра на отбраната и министъра на вътрешните работи.

Върховните съдии приемат, че трансферът на противопехотните мини по договора между „Акмон“ СА и „Видекс“ АД е в нарушение на Конвенцията за забрана на използването, складирането и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване /Отавската конвенция/. Конвенцията допуска трансфер с цел унищожаването на противопехотни мини, но не и с цел обезвреждането на мините по друг начин. Съобразно предвижданията на конвенцията Междуведомствената комисия не е трябвало да разрешава сделката, а Междуведомственият съвет да издава необходимите за изпълнение на договора лицензи на „Видекс“ АД. Съдът приема, че условията на договора са несъвместими с поетите от държавата международни задължения. Според ясните предписания на международния договор държавите трябва да унищожават, а не да утилизират противопехотни мини.
Решението на ВАС е окончателно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 патето Яки

    6 1 Отговор
    За разменени бебета по 300х.лв а за загинали общо 150х.лв.
  • 2 Да плащат

    9 1 Отговор
    продавачите на оръжия , а не данъкоплатците !
  • 3 Правосъдие ли

    8 0 Отговор
    И защо юе плащат МС и МОСВ (държавни институции), а не предишният собственик! Той протекции от съда ли има, за да се замаже случая и да плаща държавата, т.е. всички ние? А собственикът мафиот да върши пак золуми и кражби?
  • 4 Аз тагаренко

    6 0 Отговор
    в мутренска държава, мутра не плаща, а плащаме ние. То, не е само в този случай. Ами колко милиони платихме по дела на европейския съд на тези дето мутрите ги обвиняваха и съдиха унас като големи пресъпници, а после ние платихме сметката?
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    1 1 Отговор
    Събаряй мочите до една❗❗
  • 6 Данъкоплатец

    3 0 Отговор
    Собственика е получил един куп пари за унищожаване на стари боеприпаси, а сета държавата ще поема неговите негативи. Нещо, което само в България може да се случи.
  • 7 дядото

    2 0 Отговор
    и пак същото.едни бандити,с помоща на лобито си в държавата,изкараха бог знае колко пари от утилизацията.загинаха 15 невинни граждани,а правосъдието не откри престъпления.сега ще обещетят близките на загиналите,но не с пари на виновните,а парите на народа.да е. а това за държава,власт и правосъдие.
  • 8 Запознат

    0 0 Отговор
    15 хиляди лв ли струва човешкия живот? Държава ? Нямам думи. Значи може да убиеш 15 човека и ги плащаш с пари за една гарсониера. Справедливост ли ? Позор. Най голямата мафия е в съдилищата. СГС ,СРС,ВАС, там всичко е газ,мас и оцет.
  • 9 Запознат

    0 0 Отговор
    С тази присъда даваме заявка на всички млади който искат да останат и работят в България , че могат да си сложат табелки с цена...../Аз струвам 15 хиляди лева/ Ето за това всички бягат от държавата. То че справедливост няма....няма , ама поне бъдете хора. Резил
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове