Last news in Fakti

13 Януари, 2024 07:30 1 976 56

146 години от повторното Освобождение на Стара Загора

  • стара загора-
  • годишниа-
  • освобождение

руските освободителни войски са командвани от генералите Ф. Радецки, Н. Святополк - Мирски и М. Скобелев

146 години от повторното Освобождение на Стара Загора - 1
Снимка: nbp.bg
Днес се навършват 146 години от повторното Освобождение на Стара Загора през Руско-турската война 1877 – 1878 г. Община Стара Загора и Старозагорска света митрополия отбелязват славната дата в историята на града с отслужване на панихида от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан и духовниците на Стара Загора в Енорийски храм „Света Троица“ от 11.00 часа. По този начин ще бъде почетена паметта на загиналите при превземането, опожаряването и освобождението на Стара Загора български опълченци, руски воини и мирни граждани, предаде dariknews.bg.

От 14.00 часа, в Регионалния исторически музей Стара Загора ще се проведе образователна лекция с презентация на тема „Повторното Освобождение на Стара Загора през Руско–турската война“. Гости ще бъдат възпитаници на СУ „Васил Левски“ и V ОУ „Митьо Станев“.

На 22 юли 1877 г. град Стара Загора е освободен от Девети Кавказки драгунски полк, под командването на херцог Лайхтенбергски. Българските опълченци и руските войски с генералите Гурко и Столетов са тържествено посрещнати в Стара Загора на 23 юли 1877 г. На следващия ден е избрана привременна комисия с председател учителят - поет и общественик П. Р. Славейков.

Радостта не трае дълго. Сюлейман паша отдава голямо значение на стратегическото положение на Стара Загора и насочва 40-хилядния си корпус да превземе града. Решителната битка между двете войски е на 31 юли 1877 г. В боевете при Стара Загора получават бойното си кръщение Самарското знаме и Българското опълчение. Геройски загива и командирът на Трета опълченска дружина подп. Калитин. След продължителен бой войските на предния отряд на генерал Гурко се оттеглят, за да защитават прохода Шипка. Част от населението на града, заедно с придошлите от селата също се изтегля, следвайки армията. Хората, които не успяват да го направят са зверски избити. Градът е превзет, опожарен и сринат до основи от османците. В четирите църкви на града са избити хиляди души мирно население. Много млади жени и деца са отвлечени в робство.

По различни сведения загиват около 14 500 българи от града и селата. Не са пощадени дори и тези, които търсят спасение в православните храмове. Освирепели от твърдата съпротива, турците извършват нечувани кланета и опожаряват Ески Загра. Цели пет месеца градът остава в тяхно владение. През това време пожарищата продължават да тлеят, а навсякъде има камари от трупове. Властите безуспешно се опитват да ги погребат. Мъченически загиналите старозагорци и жители на околните села, които са потърсили спасение в града, така и не са погребани и костите им белеят по улиците.

Въпреки тежката зима на 1877 г. русите атакуват и на 10 декември пада обсаденият Плевен. Руските войски, проявявайки героизъм и себеотрицание преминават успешно старопланинските проходи. В началото на януари 1878 г. под командването на генералите Ф. Радецки, Н. Святополк - Мирски и М. Скобелев русите разбиват лагера на турските войски при Шипка-Шейново. Войските преминават бързо през подбалканското поле, като се сражават с остатъците на османската армия.

На 13 януари 1878 г. те повторно освобождават Стара Загора. Този път няма тържествено посрещане на освободителите от страна на населението. Единственият човек, който ги посреща е българката Неда Черковина, която успява да оцелее в петмесечния ад. За нейните страдания пише възрожденецът Г. Димитров в книгата си ,,Страданията на българите и Освобождението на България през 1877-78 год.”

Започва бавното и мъчително възстановяване на града от руините, за да достигне до нас, съвременниците в днешния си вид.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БРЕЙ

    39 3 Отговор
    КАК ПРИСЪСТВАЛИ ТУРЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ!
  • 2 Ветеринарен психолог

    36 3 Отговор
    Бе хубаво. Ще апнем ,ще пийнем. Ми тоя паметник ,какво прави там. Опасен е. Ще падне и ще утепе някой. ПСА бутнахме. Шипка ще я почваме. Альоша се гласува. Само Стара Загора изостава? Защо? Нима са ви чужди евроатлантическите ценности? Срамота!

    Коментиран от #9

  • 3 Ден

    30 1 Отговор
    Тежка новина за едни от жълтите павета ,ама няма нищо тях ги чакат хубави години в Белене ако вече не са ги утрепали на площада!
  • 4 Поклон

    34 3 Отговор
    Адмироции на автора за честното иснорическо отразяване на събитията. Турците начело с евреина Сюлейман паша са изклали 12 000 мирни жители старозагорци в църквата Св. Троица. За освобождението на града са загинали много руски войни.

    Коментиран от #8

  • 5 НЕБЪЛГАРИН

    13 2 Отговор
    ЕЙЙЙЙ КЪВ ХУБАВ ПАМЕТНИК ЗА СЪБАРЯНЕЕЕ
  • 6 Съветофоб

    7 14 Отговор
    Царска Русия ни освободи, а комунистите се кефят на нейния смъртен враг - Сесесере.
  • 7 Джон

    5 23 Отговор
    Всичко построено от комунистите трябва да бъде съборено
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Госあ

    23 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ветеринарен психолог":

    1300 години България пред НДК ? Не бива да се забравя. Също дело на сините скакалци.
  • 10 Електра

    21 0 Отговор
    Поклон
  • 11 Светло бъдеще

    21 4 Отговор
    Евроатлантическите варвари не са се активирали още в Ст. Загора да рушат паметните. Но и нова ще стане. Като мароканските скакалци унищожават вдичко по пътя си. След Сюлейман паша опожарил до основи Ст. Загора чакаме тях.
  • 12 СВД

    9 0 Отговор
    И с Ловеч се получава така, но само за месец през лятото на 1877 г. Косвеният виновник полковник Жеребков доживява до старини и почива през 1922 г. в Банат, а честно воювалите по правило загиват и умират бързо! Като генерал Скобелев, полковник Н. Бакланов и подп. Калитин. Така се получава в историята или просто мошениците надделяват и стават конституционни съдийки.
  • 13 Българин

    16 3 Отговор
    Русия 🇷🇺, вечно в българските🇧🇬 сърца❤️!

    Дължим ти толкова много!!!
  • 14 Интересно

    16 0 Отговор
    Защо не пишете родното(истинско) име на Сюлейман паша, за да видят българите кои са воювали в османската армия и избивали българите?

    Коментиран от #24

  • 15 Как сте сбъркали

    15 0 Отговор
    Да ни напомните факти колко трудно сме се отървали от омразното Турско робство и колко руси са оставили костите костите по земите ни.Поклон пред тях,българското опълчение и местното население,което е помагало както може.

    Коментиран от #17

  • 16 Фермин Трухильо

    2 9 Отговор
    Украйна ни освободи.
  • 17 СВД

    13 1 Отговор

    До коментар #15 от "Как сте сбъркали":

    Преди няколко дни напомниха за преминаването на Троянския проход от отряда на ген Карцов! Броят на загиналите бе много по малък от броя на замръзналите и безследно изчезналите! Защо са били тези теглила, за да можгат днес разни Тагарчуци да се говрят безнаказано с паметта на загиналите?

    Коментиран от #25

  • 18 Ний ша Ва упрайм

    12 1 Отговор
    Слава на освободителите! Тогава бая ингилизки и холандски башибозук се е биел на страната на турците

    Коментиран от #20

  • 19 00001

    8 0 Отговор
    През пролетта на 1876 г. има слаб опит за въстание в две-три отдалечени български села, които, както всеки ще помни потушен от турците с кланета и опожарявания т.н както не е било ставало от близо четиридесет години. Благодарение на отдалеченоста на този регион, минава известно време преди каквото и да е информация или знание тези събития достигат Западна Европа.Подробна информация,
    обаче е получен от американските мисионери и от други Американци които се занимават с просветна дейност в Константинопол. Те се стремят да представят състоянието на нещата в България пред английският посланик сър Хенри Елиът, който отказа да изслуша техните изявления или да докладва фактите на своето правителство. Накрая, след като лондонският "Таймс" отказа да публикува
    доклад по тази тема от неговия кореспондент г-н Gallenga, в писмо от Константинопол въплъщаващ0 основните факти беше публикувано в "Daily News."
  • 20 Сандо

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ний ша Ва упрайм":

    И полски вероотстъпници,дедите на тези,които се канят да ни вкарат в Триморието и да ни яхнат,както са ни яхали като турски поданици.
  • 21 Пак

    3 12 Отговор
    Комунистическа пропаганда

    Коментиран от #27

  • 22 Туй руснаците

    6 2 Отговор
    Са били голямо нещо и ще им се кланяме и навеждаме с още много години
  • 23 00001

    3 0 Отговор
    Истинността на тези твърдения беше отречено от английското посолство в Константинопол,въпросните американски господа бяха в опасност да загубят кредит и какво беше още по-сериозно, Robert College най-похвалнaта американска институция на изток да бъде затворена от турските властите на основание на разпространение на фалшиви доклади срещу правителството. При тези обстоятелства американския
    Министърът, г-н Мейнард, ме замести, въпреки че бях пристигнал в Константинопол само няколко дни преди това, за да продължя към вътрешността на България и да се установи, ако е възможно, точната истина на случайа. Междувременно такова беше вълнението, което дори и първата публикация предизвика в Англия, че британският посланик беше инструктиран да изпрати някой във Филипопол за същото като мен.
  • 24 Отговор

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "Интересно":

    Соломон Леви Явиш това е истинското име на Сюлейман паша.
  • 25 Абсолютно си прав

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "СВД":

    Много жертви от русите са починали от замръзване.За съжаление са се сблъскали с тежка зима ,а преминаването на Стара планина се е оказало ужасяващо изпитание.
  • 26 00001

    3 0 Отговор
    Г-н Уолтър Баринг, един от легационните секретари, който беше назначен на тази длъжност, достигна Филипополис по същото време като мен, и въпреки че нашите линии на разследване бяха като цяло независими, стигнахме до по същество същотите резултате по отношение на фактите. Г-н Дж. А. Макгахан, тогавашния кореспондент на лондонският "Daily News" отиваше към сръбската граница, за ди
    пише за сръбската война с Турция. Случи се да е в същият железопътен влак с мен до Филипополис и отново прекарвайки там един ден, толкова се заинтересува от това, което чу, че той реши да отложи пътуването си за известно време и да напише за това, което той видя. Главно чрез неговите писма англичаните и Американската общественост разбра за начина, по който Турците бяха потушили безредиците.
  • 27 Моооля

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Пак":

    Моля, обясни си парадоксалната мисъл. Центажиите да си избират по грамотни слуги.
  • 28 00001

    3 0 Отговор
    Имаше всички основания за откритото провеждане на моите разследвания, г-н Макгахан, г-н Карл
    Шнайдер, кореспондент на "Кьолн Газет", и, всички желаещи имаха право да присъстват. Двама преводачи, от различни националности, всеки говорещ няколко езика, осигурени ни срещу евентуална измама. Моят предварителен доклад беше раздаден за публикация от легацията по време на моето отсъствие и без мое знание.Излишно е да рецитираме сега историята на това, което вече се е било
    случило се или да разкажем за ужасите, които все още остват видими.Достатъчно е да се каже, че истинността на изявленията, направени от Американските духовници бяха силно доказани.
  • 29 00001

    3 0 Отговор
    Състоянието на страната обаче тогава беше толкова неуредена? имаше такова жалък страх от страна на християнското население и такъв организиран тероризъм от страна на мюсюлманите, с толкова голяма небрежност и неефективност от страна на длъжностните лица? че е не възможно да устоим на желанието да направим каквото можем, за да постигнем по-добро състояние на нещата. Затворите са напълни с лица обвинени за политически престъпления, които преди това бяха съдени на групи
    от комисия, съставена от мюсюлмани без оглед на обикновените процедури; присъди от най-тежък характер са давани всеки ден и често се извършват екзекуции. Християнските жители се страхуват да се появят извън своите села или да продължат земеделския си труд; техния добитък и коне са били откраднати от техните съседи мюсюлмани и техните посевите не рядко са били унищожавани.Всичко какво бихме могли да направим пред местните власти или пред пашите беше свършено и в почти всички случаи това даде ефект.
  • 30 Локо Сф1956

    12 0 Отговор
    Милен Ганев добре е описал фактите за освобождението на Ст. Загора от турците. Не ми е ясно защо български министър -/Тагарев/ с предложените от САЩ 15 милиона долари иска да се премахнат именуваните улици на руски пълководци освободили България от турско робство, както и премахване на всички руски и съветски паметници. Това може да го направи само жесток с извратен мозък човек .
  • 31 00001

    1 0 Отговор
    Английският комисар наистина моveшe да заплашва в крайни случаи с незадоволство на неговото правителство, но всичко, което беше възможно за мен трябваше да покаже, че Портата искрено желае съхраняване на реда и това чрез поддържане на нещата в действителното им състояние
    длъжностните лица оказваха лоша услуга на собственото си правителство. В крайни случаи стана необходимо да се получат добрите услугите на американския министър, както и на Росийския посланик, с властите в Константинопол. Аз прецених че по-добре да общувам с моя министър, като му изпратя отворен телеграми, посочващи точно фактите и какво е най-добре да се направи, имаше нареждане на турските власти да се чете всяка телеграма преди да бъде доставена, може да има предимството да се съобрази и изпълни исканията, което ще се поискат от тах, преди действително да е направено изкане. Имам всички основания за това да смятатм че това се дължи на изявленията направени от британското
    ,руското посолства и на американската легация към Портата че по-голямата част от неосъдените политически затворници са освободени, че е съставена нова съдийска комисия и че около двеста души, вече осъдени на смърт, са получили смегчени присъди
  • 32 00001

    1 0 Отговор
    Коне и волове, както и земеделски инвентар бяха възстановени на Българите и в края на шестседмичната ни работа състоянието на населението беше значително по-добро от това, в което го намерихме.
    Напълно признавам, че що се отнася до мен, бях в това състояние и действие, излизащо над и извън моите инструкции; но беше за случай, когато е невъзможно за всеки човек с човешки чувства да направи различно и имах удоволствието да знам че това поведението ми беше одобрено и подкрепено както от министъра/посланника в Цариград и правителството у дома. Бях дори след
    това получих благодарности на турските власти, че съм им попречили да действат така че да загубят работата си.
  • 33 Стара Загора

    7 0 Отговор
    Гледам и не вярвам на очите си! Сериозно ли Факти е публикувало ткава статия, в която е описан подвига на руските войски?!? Не може да бъде! Не беше ли това тема табу? Не беше ли този факт отричан? Паметникът, познат като "Самарското знаме" в Стара Загора не е ли символ, който вече не е политически удобен??? Нещо не разбирам. Един път против, един път за Русия.... А историята, тя няма как да бъде заличена. Тя помни!
  • 34 00001

    2 0 Отговор
    Резултат от официалните доклади на г-н Баринг, на принц Церетелеф, российския генерален консул във Филипополис, койтоме придружавха по време на част от моето разследване и на другите
    консули, беше, че най-накрая се събра конференция на европейските сили вКонстантинопол през есента, за да обмислят някаква схема за по-доброто управление на българските провинции.Преди заседанието на Конференцията обаче генерал Игнатиев дойде да ме види и каза, че е убеден, че Конференцията не би могла да направи нищо, освен ако не е поставен някакъв план или схема пред тях в началото за тяхното разглеждане; и би било твърде много прибързано да се изработи някаква мярка за или
    организация на България.
  • 35 Ивайло Дичев

    3 5 Отговор
    На този ден всички дружно трябва да осъдим руският окупатор! Ако, не беше Руската Империя , ние българите и досега щяхме да сме част от Османската империя и да благоденстваме! За победата на руснаците помага така наречената Православна църква! Тя, е позор за Евро - Атлантическата идея и трябва да се закрие!

    Коментиран от #56

  • 36 00001

    2 0 Отговор
    Предполага, следователно, че като човек сносно добре запознат с настоящата ситуация на българските хора, трябва да си сътруднича с принц Церебелев и друг негов секретар в подготовката на някаква схема на управление които могат да бъдат представени на Конференцията за одобряван на правомощията. Както г-н Мейнард, американският министър, видя нужда за възражение срещу моите съвети и сътрудничество, подготвихме първо и представен план на конституция в общи черти на княз Горчаков преди срещата на конференцията. Това беше одобрено от принца, след което пристъпихме към изготвянето на конституцията в детайли. Работата беше разпределена по равно между нас, въпреки че се консултирахме заедно по всяка статия. Други, които имаха специални познания, бяха повикани, за да ни помогнат, включително двама аташета на руското генерално консулство в Константинопол, който
    са живяли известно време в различни краища на България и Македония и г-н Макгахан, който беше спечелил доверието на всички, които го познаваха.
  • 37 00001

    2 0 Отговор
    r. Баринг, английският секретар, също беше поканен за помощ, но сър Хенри Елиът отказа да му позволи да окаже каквато и да е помощ,и го задържа във Филипопол. Разбира се, беше невъзможно за
    чужденци, дори да познаваха страната много по-добре от нас направи, за да състави конституция, напълно подходяща за потребности на жителите; но в крайна сметка ни беше позволено да направим чернова схема, която смятахме, че ще бъде приемлива за властите и в същото време да може да работи доста добре. В някои неща изглежда бях дори по-малко либерален от моите росийски колеги, защото,
    като се има предвид относителната цивилизация на страната,Наблегнах много на въвеждането на местното самоуправление, като същевременно намалява властта на общия законодателен орган. Главните длъжностните лица все още трябваше да бъдат назначавани или потвърждавани от султана. Но
    ние вярвахме, че страната може да се научи да се управлява само чрез започвайки от дъното и практикувайки самоуправление в комуни на основата, която винаги е съществувала, оставяйки
    в бъдеще възможността за даване на по-разширени правомощия на професионалисти в провинциално събрание.
  • 38 Ааа, как така?

    6 0 Отговор
    Не са ли ни освободили американците? Как така руски войски? Не може да бъде!
  • 39 00001

    2 0 Отговор
    веднага възникна въпросът за границите на новата държава; и тук беше необходимо да се получи помощ от турски чиновник и документи, особено от тези, които разгледахме най-много точни са докладите до министъра на финанситедоколкото те може да се получат. Картата на Kiepert и докладите на пътниците се приемат за това, което си струват. Преди да дойде при който и да експеция е направена етноложка карта на всяка област от г-н Терноф от консулството на русия, заедно с внимателно подготвено събиране на жизненоважни статистики. Имаше няколко въпроса разглеждаин. В някои части на това, което очевидно е е било България големи маси на мюсюлмани, някои от тях турци, други черкази,татари, трансплантирани там след Кримската война по съвет на английското посолство ; и в някои области хора, наречени помаци,
    от български произход и говорейки почти само българския език, но който по това време е приел мюсюлманската религия на турското завоевание в името на запазване на своите земи и личната свобода. Разбира се, беше невъзможно, при рисуването на границите на провинция, да оставят малки анклови, независимо какво тяхното население може да бъде.
  • 40 00001

    2 1 Отговор
    известно е, например, че село Перистера е било чисто гръцко, както и това на Стенимако, с околностите му, който дори беше споменат като чисто гръцки град от Вилардуен след превземането на Константинопол от кръстоносците през 1204 г. В градовете на Черно море имаше числено превес на гърците и имаше също гръцко население, простиращо се на няколко мили навътре в крайбрежието на Мгеан. Беше счетено за необходимо да се даддът бъдещи български морски пристанища както на Черно море, така и на Егейско ; в противен случай щеше да бъде допусната същата грешка което беше направено чрез предоставяне на далматинското крайбрежие на Австрия
    докато Босна и Херцеговина, с подобно население, бяха по този начин откъснати от естествените си изходи.Очаквайки, че конференцията, и особено нейните английски членове би били изключително критично, границите бяха направени по-скоро твърде голям, отколкото твърде малъки, за да има място за рязане надолу. Тогава възникна въпросът България да представлява ли единична провинция? Генерал Игнатиев вярваше, че англичаните не би искали да се съгласят с една провинция и затова предложи разделянето и на две по линията на балканите.
  • 41 Комунист

    5 0 Отговор
    Гнусните седесари умират от яд, че руснаците са ни освободили от турско робство. Много ги е яд, че сега говорят български и не бия празните тикви по пет пъти в земята.

    Коментиран от #47

  • 42 00001

    1 0 Отговор
    На това отговорих, че ако англичаните възразят срещу една провинция, би било по-добре да им се позволи привилегията на разделяне на страната на две, тъй като по този начин може да има повече добив по отношение на други части на конституцията. Моето предложение беше приет и конституцията беше представена на Конференцията, давайки една велика България с конституцията, която ние
    се беше договорил. Естествено Конференцията възрази, тъй като беше предвидено, към много от статиите и препратено към цялата делегация на Руснаците за ревизия. Беше очевидно, че всички
    темите за разглеждане от Конференцията не са обърнали голямо внимание да може да бъде дадени подробности и конституцията беше изпратена обратно и подредена в различен ред, написани на малко по-различен език, но с почти всеки детайл по същество еднакъв. Това беше прието от мнозинството. Единствената сериозна промяна беше в граници. Тук, както предполагахме, англичаните настояха
    две провинции вместо една; но, колкото и да е странно, вместо разделяне от естествените линии на планинската верига, провинциите бяха разделени от чисто изкуствени северен и южен меридиан,
    което остави почти цялата интелигентност, култура и бизнес елементи в източната провинция и по-дивата и по-малко цивилизована част в западната половина.
  • 43 00001

    1 0 Отговор
    Беше очевидно, че такова състояние на нещата не можеха да продължат дълго; и две провинции, докато им поставянето на по-големи тежести върху населението, отколкото едно, би дал много повече възможности за интриги за всяка чужда сила, която избере да приемат такива средства. Всичко обаче беше прекъснато от отказът на Турция да приеме резултатите от конференцията. В това
    тя беше подпомогната от интрига на английското посолство. Господин Солсбъри застана на страната на българите, но колегата му, английският посланик, сър Хенри Елиът, го ревнуваше, и успя, благодарение на влиянието и дългото си пребиваване в Константинопол, за да убеди турците, че истинската Англия ще
    ги подкрепете във всяка опозиция, която биха могли да направят срещу Русия. Ако предложението на Конференцията беше прието от Турция, състоянието на нещата би се различавало значително от това, което е сега.
  • 44 00001

    1 0 Отговор
    България, независимо дали в две провинции или в една, ще е непосредствено подчинен на Портата, макар и с местна автономия ; щеше да е в същото положение, в което източнна Румелия е до днес. И Румания, и Сърбия щяха да остант трибутарна държава, а не да станат независими кралства.
    Но конференцията, както видяхме, се оказа неуспешна и резултатът беше война, в която турците стигнаха до такива това, че те бяха готови да приемат почти всички условия, предложени от Русия.
    Сред тях е създаването на една велика България държава, с граници, донякъде разширени отвъд тези
    предложени от Конференцията. Това беше голяма мъка за тези от нас които не са Руснаци, но се интересуват от християнския народ
  • 45 00001

    1 0 Отговор
    И това беше, струва ми се, голяма грешка на за част от преговарящите Руснаци С тази разпоредба не беше предвидена даване Тесалия и Епир, ако не и град Солун, на Гърция.Но тъй като Гърция беше водена от английските обещания да мълчи, и като нещо повече от недалновидната политика на гръцкия патриархат в Константинопол беше, първо, да възпрепятства формирането на българската екзархия и отделянето на българската църква от гръцката, а след това да поиска цяла България, които наричали с древното име Тракия, като гръцки на брой хора от своята религия, Руските преговарящи не бяха склонни
    се намесват в полза на гърците.Може да е позволено да се каже тук, в скоби, че Същността на мира в Сан Стефано е обявена за първи път публично в моята къща при генерал Грант, който тогава беше в Константинопол, от Граф Кортис, италианският посланик, който току-що беше приел
    телеграма за това от генерал Игнатиев.
  • 46 00001

    2 0 Отговор
    Генерал Грант много се интересуваше от източния въпрос във всичките му подробности.
    Той беше придобил знанията си с удивителна бързина по време на пътуването си на Изток и, въпреки мълчаливостта си, влезе они задържа един час предишния ден, като ни каза какво ще направи ако пристигна пред Константинопол начело на победоносна армия. Без да навлизам в подробности мога да кажа, че той щеше да окупира Константинопол с войските си и докато вземайки всички мерки за безопасността на частния и на правителството умствена собственост, щеше да издаде прокламация, напускаща крайни договорености към европейските сили на един единствено услловие
    ", че управлението на турците в Европа ще бъде вечно премахнато." Докато договорът от Сан Стефано се придържа много близо до границите на България, определени от Конференцията, там беше една промяна от голямо значение; защото, вместо да бъде себе си управляваща турска провинция, България е конституирана в автономно трибутарно княжество с християнско управление и народна милиция.
  • 47 Георги

    2 4 Отговор

    До коментар #41 от "Комунист":

    Личи си промитият ти комунистически мозък. Не става въпрос за освобождението от турско,а за съветската окупация след,, което се пръкнахте такива като теб българомразци. Преиначаваш с пет пъти кланяне. Българина за 500 години турско робство не спря да бъде християнин,да строи църкви.....,но под съветска окупация няма ни една църква построена в България.

    Коментиран от #55

  • 48 00001

    2 0 Отговор
    Добре известно е това намаляване на територията на Европейска Турция беше неприятна както за английското правителство, така и за Австрия и конгрес на европейските сили, които са подписали
    Парижкият договор беше свикан в Берлин с цел преразглеждане на договора от Сан Стефано. Резултатът от тази ревизия беше съкращават много силно пределите на България, като отрязват цялата Македония, като ограничи границите на югоизточните страна и по-нататък чрез разделяне на страната на две части от линия на Балканите. Северозападната част е оформена в автономно трибутарно княжество под името България, докато югоизточната част е превърната в провинция под христиан губернатор, с конституционно правителство, и поставен обратно под контрола на Портата. Да не би дори да изглежда
    да бъде връзка между тези два региона, тази провинция беше дадена името на Южна България, а погрешното наименование на Източна Румелия. По този начин тази част от страната, която беше пострадала най-малко от турците, където населението е по-рядко и по-груб, е дадена практическа независимост, докато Източна Румелия с по-плътено, по-интелигентено, по-образовани и по-богато
    население, което е било арена на почти всички кланета от 1876 г. отново е турски вилает. Страната беше
    по този начин обременена с двойно правителство,
  • 49 00001

    1 0 Отговор
    В съответствие с условията на Берлинския договор, конституционота събрание, събрано в Търново през пролетта на 1879 г., образува а конституция и избра за княз Александър Батенберг син на принц Александър от Хесен и следователно братовчед на сегашния1 император на Русия. Проектът на конституцията предложен от княз Черкоски, Посийския губернатор, не беше приет в неговата цялост. Българските делегати показаха че те са по-независими, отколкото се очакваше, и отчасти под влиянието на американския джентълмен, покойния г-н E.M. Грант въведе отчасти много изключително демократични характеристики в полза и отчасти във вреда на страната. Приетата конституция, както се оказа, беше твърде либерална за народ, който още не е свикнал със самоуправление. Все пак, като цяло,
    работеше много по-добре дори от най-сангвиничните приятели на България имаха право да очакват. Но недостатъците и доведоха принца до приема съветите на чужденците, които го заобикалят, сред
    когото особено активен бил германският консул и през 1881 г. той беше принуден да издаде прокламация за суспендиране на конституцията за седем години и поемане на извънредни правомощия за това време.
    Приходите на провинцията бяха оценени на $3 680 000 (наистина е
    около $2,760,000), а трибутът беше фиксиран на $1,104,000
  • 50 0001

    1 0 Отговор
    Това действие наистина беше ратифицирано чрез гласуване на специално събрание избрано за тази цел, но главните политически мъже на страната опитайте декларира по това време и след това, че изборите за това събрание не били свободни. Както и да е така, принцътне след дълго видя грешката си и беше лоялен към най-добрите интереси на страната, се отказа от извънредните правомощия, които бяха възлага му и през 1883 г. възстановява конституцията с някои много леки промени. Оттогава, въпреки някои проверки, състоянието на България е еднакво проспериращо.Общественият ред като цяло е поддържан навсякъде, земеделието и търговията са просперирали, училищата са се увеличили и
    хората водят свободен и независим живот. Едно сигурно доказателство за общото добро управление е, че селячеството е в постоянно добавяне към поземления им имот, както и че площта на отглеждане
    е значително разширена
  • 51 Факти

    2 6 Отговор
    Под "руски войски" тук се има предвид украински полк. Да се знае. Украинските войници се биха и умряха за България, а Кремъл си присвои заслугата и ресурсите ни.
  • 52 00001

    1 0 Отговор
    невъзможно да се разглеждат Македония като единна етническа област. Населението на северната част е сръбска, тази на крайния запад албанска, докато гръцкият елемент се простира на известно разстояние от морето . Останалите, с изключение на турците, които са пръснат тук и там, си е чисто български.Стига БлГария и Румелия останаха разделени, смяташе се, че ако Австрия трябва да напредне, както често се носеше слух, към Салоника, Българите от Македония ще бъдат окончателно разделени от
    тези на България и Румелия. Претенциите на Гърция към част от този регион са ясни и заслужават внимание, но тяхното обсъждане не навлиза в настоящата тема. Поради натиска на всички тези съображения, в жителите на Румелия мирно се надигнаха на 18 септември, свалиха главните служители и провъзгласи съюза си с България
  • 53 00001

    2 0 Отговор
    съединявайки се, следователно, към България, Румелия не може да бъде обвинена за нарушение на каквито и да е договорни разпоредби, тъй като не е подписал договор; но само за престъпление срещу правило, постановено от Великите сили, които смятаха, че създадената от тях ситуация е абсолютно
    необходими за техните по същество егоистични интереси. Остава там Предстои да видим доколко великите сили ще настояват за продължаване на ситуация, която са създали с оглед на предполагаемото на нуждите от1878 г.
    Юджийн Шуйлер
  • 54 Учете история

    4 0 Отговор
    Как никой не се сети да напише, че Сюлейман е френският евреин Соломон, приел исляма и приел името Сюлейман! Старозагорското клана е най голямото у нас, в Баташкото жертвите са под 1500 души!
    Но повечето "знаят" че са ни освободили украинци, Русия не е свършила нищо!
  • 55 Сандо

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "Георги":

    Каква е тая окупация,в която няма чужди войски?Окупация имаме сега,когато на наша територие има настанени американски войски /не натовски!/ и които не плащат наем,имаме правителство назначено от Посолството,имаме политици,платени от чужди/соросови фондации.Ето,това е окупация!!!
  • 56 Понякога

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Ивайло Дичев":

    дебелашките шеги на гърба на историята могат да бъдат нож с две остриета...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове