Last news in Fakti

13 Януари, 2024 21:16 1 929 29

Светослав Терзиев: Поражение за Франция ще бъде, ако Макрон предаде властта на Марин Льо Пен

  • светослав терзиев-
  • франция-
  • макрон

Партията на президента изостава сериозно в сондажите и вече е трета, заяви журналистът от вестник "Сега"

Светослав Терзиев: Поражение за Франция ще бъде, ако Макрон предаде властта на Марин Льо Пен - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Има много сериозни политически рискове във Франция.

Това обясни пред БНР Светослав Терзиев, журналист от вестник "Сега“.

Страната започна годината с изненадваща политическа рокада. 34-годишният Габриел Атал беше назначен за премиер. Бившият министър на образованието стана най-младият ръководител на кабинета в историята на Петата френска република. Президентът Макрон се спря на него след оставката на Елизабет Борн.

"Той не е много ново лице. Познат е сред най-приближените на Макрон. Беше говорител на правителството. Тогава набра голяма популярност. След това - министър на образованието. Сега Макрон реши да заложи на него не защото реално ще управлява. Нужен му е като привлекателно лице, защото наближават изборите за европейски парламент, на които ще проличи има ли бъдеще за партията на президента.

Тя изостава много сериозно в сондажите и вече е на трето място. На първо е крайната десница. Тя също си избра младо лице, което да я представлява. Получава се сблъсък на представители на едно младо поколение, които са по-скоро само фасада. Реалните решения ще се взимат другаде - от големите".

Няма доверие, че този 34-годишен човек ще може сам да организира управлението на държавата, посочи още Терзиев.

"Неговата предшественичка – Елизабет Борн, беше амбициозна, понесе много удари и трябваше да се оттегли. Тя прокара в парламента решения, които не са одобрени от мнозинството. Приложи член от Конституцията, който дава такова право, но предполага и гласуване на вот на недоверие. Тя се изхаби в многобройните политически битки. Свърши огромна работа, защото нямаше кой да прокара пенсионната реформа".

В новото правителство Макрон запази хора от тежката категория политици, които бяха кандидати за премиерския пост, и ще продължат да прилагат политиката му. Президентът обаче мисли не само за изборите, които предстоят след 5 месеца, отбеляза Светослав Терзиев.

"Той не може да има трети мандат. Кого ще остави след себе си? Поражение за него и за Франция ще бъде, ако посрещне пред Президентския дворец Марин Льо Пен, за да ѝ предаде властта. Крайната десница отдавна има амбиции да овладее властта. Французите са имали поводи да се обединят, въпреки политическите си различия, само за да я спрат. Това би променило физиономията на Франция и нейната политика.

Най-близката и естествена подкрепа за Макрон би била от страна на консервативната десница.

В такива моменти е много важно дали ще има призив за републиканско обединение. Това е призив за отхвърляне на онези политици, които оспорват правилата в Петата република и е борба за защита на демократичните принципи.

Ако Макрон успее да намали напрежението в обществото, той може да събере подкрепа и от ляво, и от дясно. Той е по средата".

Терзиев анализира намерението на Шарл Мишел предсрочно да напусне поста си на председател на Европейския съвет.

"Той прави услуга само на себе си. Няма политически смисъл. Занимава се със собствената си кариера и поставя европейците пред изпитание. Ако не бъде договорен някакъв негов заместник за няколко месеца, в един момент може да се окаже, че от първи юли ръководител на Европейския съюз трябва да е унгарският премиер Виктор Орбан, защото Унгария поема председателството на ЕС. А това никой не желае".


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    54 1 Отговор
    Новият премиер на Франция Габриел Атал назначи мъжът си за външен министър.Габриел и Стефан имат законен брак от 2019 г.Горчиво!
  • 2 Габриел Атал

    38 0 Отговор
    Прайда ще го подкрепи.
  • 3 Майна

    45 0 Отговор
    ,,Бабата,, на Макрон е дядо( защо това се някак си избута , уж не е вярно) факт..
    Макрон назначи себеподобен..
    Навсякъде ,,сбърканяци, в ,,световния елит,,
    Шваб и Ювал Харари ( партньори, ха ха ха)
    И другите - всички посетители на острова на Епщайн..
    За какво говорим?!
  • 4 Краватар

    16 0 Отговор
    ти ли го решаваш това бе шошон смешен
  • 5 Сандо

    45 0 Отговор
    Аз,като гледам на какъв хал е сега Франция,смятам,че поражение за Франция е,че и беше натрапен за президент Макрон.За либералстващата пасмина,отледана и обгрижвана от посолството и многобройните фондации,обаче това не е така.
  • 6 хххх

    45 0 Отговор
    Ти какво наричаш победа??? Да управляват гейовете на Франция?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гейм овър

    57 0 Отговор
    Гледайки тази трагикомедия която се разиграва в Европа вече не виждам никакво спасение за нея. Положението е направо отчайващо. Православните славяни определено превъзхождат във всяко едно отношение тези утайки.
  • 9 АБЕ КВО СТАВА

    48 0 Отговор
    С ФРАНСЕТАТА
    ЕДИНИЯ ГЕРОНТОФИЛ
    ДРУГИЯ НЕ ЗНАЕ ДАЛИ Е МАЙКАТ ИЛИ БАЩАТА
    И ТИЯ ЩЕ ВОЮВАТ С РУСИЯ
    БОЖЕ УПАЗИ
  • 10 АБЕ ТЕРЗИЕВ

    26 1 Отговор
    ЗИМАШ СИ МНЕНИИЦЕТО ДЕТО НИКОЙ НЕ ГО ЩЕ НАВИВАШ ГО НА МАСУР И НАЛИ ЗНАЕШ КЪДЕ
  • 11 Сандо

    33 1 Отговор
    Отдавна имам един въпрос към Терзиев и дружките му:Защо превърнахте един приятен вестник с уникален читателски форум в помийна яма?
  • 12 Ген. Гурко

    46 0 Отговор
    Светославе, Светославе, никога не е късно да се орезилиш. В какво точно ще се състои поражението на Франция ако Льо Пен успее да победи този нефелник и ротшилдова креатура Макрон бе? Че то това нали уж ще стане по волята на френския народ бе? С избори бе? Добър журналист си, напусни СЕГА и си намери почтена работа. Знаеш защо.
  • 13 нннн

    43 0 Отговор
    Поражение или победа за Франция ще е, ако Макрон предаде властта на Мари Льо Пен е въпрос на гледна точка. Според мен, ще е победа за Франция и за Европа.
  • 14 светльото

    17 0 Отговор
    разбира се от кръвната група на дженди Макарон.Те се подържат.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Порно

    16 0 Отговор
    С амбреаж за премиер ще привлече гласовете на тия , дето канализацията им е източник на удоволствие. Ще се преброят колко са.
  • 17 Бачо Киро

    15 0 Отговор
    Ще я предаде на който спечели. Геронтофилът достатъчно глупости свърши …
  • 18 123456

    6 0 Отговор
    и какво сега - казвате , че идва Льо Пен , Мари Льо Пен ..... ок
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Мигове

    10 0 Отговор
    Президента на Франция, министър председателя , министърът на ВнР, и още 6 - ма от правителството са с гей бракове.
    Редно е една по твърда ръка да поеме управлението на Франция - Льо Пен
  • 23 А50

    11 0 Отговор
    Новия мин. претседател и мин на външните работи са хомодвойка, и това ако не е шурж-баджанащина в г.ей вариант
  • 24 Айде

    14 0 Отговор
    Да идва Льо ПЕН да развали тоя гейй дружинка!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Парижките потайности

    11 0 Отговор
    Ръководител на държава- pederas е много удобен за истинските "кукловоди". Много лесно го държат на каишка. Мисирките са ясни - те подкрепят всичко най-лошо и Долно.
  • 27 Защо, бе, Светльо?

    3 0 Отговор
    Ами че тя, Франция, вече достатъчно е поразена! Отвсякъде е видно. А ти, какво се случи с тебе, защо така се обърка? Ако мислиш, че нас ще объркаш, няма!
  • 28 Живял и видял

    4 0 Отговор
    При социализма се надсмивахме над критикуването на жадувания от нас Запад с прословутото: "Загнивает, да хорошо пахнет". Е, сега вече, за съжаление на пропадналите ни прозападни мечти, твърде нехорошо пахнет!
  • 29 На изборите

    5 0 Отговор
    Французите са тези, които ще си кажат думата. И ще я кажат! А нашият журналист не е за завиждане. Достатъчно интелигентен е , за да знае защо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове