Last news in Fakti

15 Януари, 2024 12:12 1 809 28

Христина Христова: Тази година за пенсии са нужни почти 22 млрд. лева, като 10 млрд. от тях ще дойдат от бюджета

  • христина христова-
  • пенсии-
  • пари-
  • бюджет

"За финансовата устойчивост и адекватността при определяне на размера на пенсиите има два важни критерия. Единият е съотношението между броя работещи и пенсионерите. Другият е коефициентът на заместване на доходите на труд, който в България сега е около 69,7%. Това означава, че при 1000 лв. заплата, ще получаваш 700 лв. пенсия, ако говорим за среден размер”, поясни Хасан Адемов

Христина Христова: Тази година за пенсии са нужни почти 22 млрд. лева, като 10 млрд. от тях ще дойдат от бюджета - 1
Снимка: NovaNews

Към момента 100 работещи издържат 71 пенсионери. Към 2050 г. това съотношение ще бъде може би 100 към 100 пенсионери. В правителствената програма е записано, че до края на юни трябва да бъде направен анализ, който да отчете всички тези фактори”. Това обясни Хасан Адемов, бивш министър на труда и социалната политика, в ефира на „Твоят ден” по NovaNews.

Той допълни, че за финансовата устойчивост и адекватността при определяне на размера на пенсиите има два важни критерия. Единият е съотношението между броя работещи и пенсионерите. „Другият е коефициентът на заместване на доходите на труд, който в България сега е около 69,7%. Това означава, че при 1000 лв. заплата, ще получаваш 700 лв. пенсия, ако говорим за среден размер”, поясни Адемов.
По думите му всички увеличения на минималната и средната пенсия имат своята цена. „Въпросът е по какъв начин обществото, политиците и експертите ще се обединят. За 2024, 2025 и 2026 се предвиждат допълнителни средства за повишение на пенсиите”, коментира още Адемов.

Той припомни, че през 2000 г. беше направена сериозна реформа в пенсионната система. „Основните принципи, заложени тогава, бяха тези на солидарността и адекватността. Но през годините те бяха изкривени и очакванията да се получават адекватни пенсии не се сбъднаха в пълен размер”, заяви Хасан Адемов.
Според Христина Христова, бивш социален министър в кабинета „Сакскобургготски”, е задължително да се направи анализ на пенсионно-осигурителната система и някои неща да се променят. „Пенсиите не трябва повече да се преизчисляват по административно-политически причини, без да се гледа осигурителното право на човека. В последните 5-6 г. се направиха подобни неща, повиши се минималната пенсия, която се доближи до средната за страната. Това намали мотивацията за осигуряване, доведе и до деформация”, каза Христова.

Според нея демографската картина в целия ЕС е обективната причина за реформа на пенсионната система. „Тази година за пенсии са нужни почти 22 млрд. лева, като 10 млрд. от тях ще дойдат от бюджета. Започва да се появява и глобално противоречие между поколенията”, каза Христова.

По думите ѝ субсидирането на минималната пенсия трябва да е внимателно, защото това е пенсионна система, а не социална помощ. „По морално-етични съображения държавата гарантира минималната пенсия, което не е справедливо”, обясни Христова.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Експерти да търсиш

    17 0 Отговор
    Кой извади част от приходите, идващи като осигуровки и ги ПОДАРИ на "наши хора"? Ограбени бяха едновременно работещите, пенсионерите, държавата и НОИ.
  • 2 Русофил

    12 5 Отговор
    Като махнат "инвалидните" пенсии и тези на полицаи и военни, нещата ще изглеждат по-добре.

    Коментиран от #11

  • 3 Шопи

    18 1 Отговор
    Парите за бежанците колко са и от къде ще дойдат?

    Коментиран от #7, #9, #12

  • 4 Пенсионер

    17 0 Отговор
    Ами Христова на времето като работещ, издържах тогавашните пенсионери. Сега дойде време като пенсионер мен да ме издържат. Всеки по редът си. Всичи остаряват един ден.
  • 5 По същия нячен

    3 2 Отговор
    По същия начин трябва да се изчисляването на инвалидните ежемесечни обезщетения, кой знае защо наречени Пенсии! - СПОРЕД ПРОЦЕНТА НЕТРУДОСПОСОБНОСТ ! А не на Групи! При което лица с 91% инвалидност получават ежемесечно подпомагане колкото едно лице със значително по-тежка като коефициент инвалидност 100% Трудова неработоспособност! При което тези инвалиди се явяват особено Ощетени за сметка на онези с по-нисък коефициент на Нетрудоспособност! Днес вече има Компютри! Чийто работа е това! И те ще се справят с лекота! Времето на сметките на Тефтер свърши! И Справедливостта няма проблем да бъде реализирана!
  • 6 истина ти казвам

    20 1 Отговор
    Христова що не кажеш колко процента от братчедите са асматици и кьорави? Що не кажеш че,разходите за пенсии ше паднат поне със 1/3 ако се изловат пишман инвалидите?
  • 7 Пенсионер

    16 3 Отговор

    До коментар #3 от "Шопи":

    Никой няма да ти каже. Със сигурност Коледните добавки на 2 025 000 пенсионери в размер 120 милона лева отидоха за режима в Киев. Вероятно Велкденската добавка и тя ще отиде. Ще видим.

    Коментиран от #13

  • 8 истина ти казвам

    7 1 Отговор
    Христова що не кажеш колко процента от братчедите са асматици и кьорави? Що не кажеш че,разходите за пенсии ше паднат поне със 1/3 ако се изловат пишман инвалидите?
  • 9 Най-вече

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Шопи":

    Най-вече за сметка на парите за Хората с Увреждания! Пенсионерите! И цялото българско Общество! Без Феодалите които не Управляват!
  • 10 Тома

    16 0 Отговор
    А кой открадна парите на пенсионерите от тяхната осигуровка че сега работниците ги издържат а

    Коментиран от #15

  • 11 Да махнат

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    пенсиите на тия , които заемат работно място и получават и заплата в държавните структури
  • 12 Оракула от Делфи

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Шопи":

    Прав си, за бъдещите пенсионери бежанци!
    Във ЕО има държави , в които за да имаш право на държавна пенсия,
    трябва да си пребивавал в страната минимално 40 години!
    Иначе получаваш, минимална социална пенсия!
    Въпрос на закона за пенсионерането!
  • 13 Оракула от Делфи

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "Пенсионер":

    Дано, да е за режима в Киев, халал да им е ,
    бих си дал с удоволствие цялата пенсия за украинците ,
    само
    да не е , за режима на "Хунтата" в Парламента ни!

    Коментиран от #17

  • 14 стига вече с тази мантра - кой, кого изд

    12 1 Отговор
    Така е в целия свят. Постоянно настройвате хората срещу пенсионерите и създавате напрежение. Защо не кажете в колко много държави пенсиите се доплащат от бюджета. Явно, че пенсионните системи "изпушиха", но хората не са виновни за липсата на далновидност и добри стратегии в политиците. Изразът "достойни старини" вече звучи като илюзия. И все по-често се забелязва едно грозно отношение към възрастните, намеци за това, че почти са в тежест и са излишни. Но.......дано всеки да остарее.

    Коментиран от #16

  • 15 Пенсионер

    13 0 Отговор

    До коментар #10 от "Тома":

    Не се заблуждавай. Работещите винаги са издържали пенсионерите. И по времето на социализма така беше.
  • 16 Пенсионер

    10 0 Отговор

    До коментар #14 от "стига вече с тази мантра - кой, кого изд":

    Спокойно всеки остарява един ден и подмятанията са в кърпа вързани. То се връща
  • 17 Пенсионер

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "Оракула от Делфи":

    Парите там са дадени, 100% гаранция. Халал да са им. Великденската добавка 120 милиона лева ще отиде или за мигрантите или пак на Киев. Пенсиите пак ще пием студена вода. Това е положението. Пенсионер ли си, всеки те подмятания. А, за социалната министърка Иванка Шалапатова да не говорим, същата изпитва потребност да се подиграва на пенсионерите.

    Коментиран от #22

  • 18 пАрви

    9 0 Отговор
    Колко милиарда са нужни за държавните хрантутници, които получават заплата, премия, бонуси, ДМС, 13. заплата, пари за облекло...?
  • 19 пАрви

    4 1 Отговор
    Връщайте прогресивния данък!
  • 20 ЧОЧО

    9 0 Отговор
    Какво са виновни сегашните пенсионери,че повечото отстажа им е от преди 1989год.И стега сте ревали за пенсионерите!За Държавните служители има пари а за най нуждаещите пенсионери няма.Намалете си големите заплати а не на всеки три месеца да ги увеличавете.На Кокорчо му досвидяха по 50 лв. Коледни да даде а в Европа
    по още една пенсия изплатиха за коледа.
  • 21 Колко от Осигуровките

    4 0 Отговор
    Колко от Осигуровките отиват за пенсии? И колко за обработката им? - Димек за НОИ!

    Коментиран от #24

  • 22 Банкети

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Пенсионер":

    Банкети ще ми прави! с повече от 350 Шопара!
  • 23 Катунаря

    3 0 Отговор
    Добре дошли в Пенсионери Циганистан,22 милиарда за пенсии и 50 милиарда за ЦЦЦЦИИИГАНИ
  • 24 огромна администрация

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Колко от Осигуровките":

    Огромна, и то навсякъде, а нали имаме електронно правителство, а нали се "топим" ежемесечно ?!!! С милиони хора намаля населението ни.
    За администрацията това няма значение. Тя е като едно огромно чудовище с безброй пипала, което е ухажвано и отглеждано от правителствата, и расте ли, расте.
    Всяко тримесечие бонуси, социални придобивки, огромни заплати, които се "осъвременяват " поне два пъти годишно. Грозно, отвратително поведение на политиците - уж различни партии, а напълно единодушни по отношение на личните им заплати и бонуси.
  • 25 Пенсионер

    3 0 Отговор
    АБСОЛЮТНА ЛЪЖА ЧЕ РАЗХОДИТЕ ЗА ПЕНСИИ СА 22млрд.лв.Пенсиите са 19млрд.лв, обаче плюс социалните разходи може да стигнат 22мкрд.лв НО ТЕ СА РАЗХОДИ ЗА СОЦИАЛНИ , АНЕ РАЗХОДИ НА НОИ!!! ТАЗИ Е БИЛА СОЦИАЛЕН МИНИСТЪР И ПРОДЪЛЖАВА ДА МАНИПУЛИРА ОБЩЕСТВОТО!!!
  • 26 Христова

    3 0 Отговор
    Много знаеш да лаеш,ама нещо смислено да свършихте с Калфин "големите експерти".Само разбирачи отстрани,оакан-.
  • 27 Кук

    2 0 Отговор
    Много грозна.
    То и делата са такива
  • 28 Дедо Пене

    0 0 Отговор
    Лъжеш к.учко, за пенсии се дават 19млрд.лв плюс 3,5млрд.лв за социални разходи... Ккоето няма нищо общо с осигурителната пенсионна с-ма, а от НОИ се изплсщат 12млрд.лв. за пенсии.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол