Last news in Fakti

15 Януари, 2024 21:19 9 866 44

Директива от Москва: Начело на комплекс "Камчия" да застане Росен Григоров, директор в "Лукойл-Нефтохим"

  • комплекс камчия-
  • лукойл

В документа е посочена точно месечната работна заплата в евро, която трябва да получава, както и това, че като "мотивация" може да му бъде изплащано и допълнително възнаграждение

Директива от Москва: Начело на комплекс "Камчия" да застане Росен Григоров, директор в "Лукойл-Нефтохим" - 1

Департаментът по имущество на град Москва е изпратил до съвета на директорите на руския лагер "Санаторно-оздравителен комплекс Камчия" ("СОК Камчия") в едноименния курорт директива, в която е поискал за изпълнителен директор на комплекса да бъде назначен по съвместителство сегашният директор по управление на персонала на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД Росен Григоров.

Това съобщи "Дневник", като се позова на копие от документа, а самият Григоров потвърди назначението му, което още не е отразено в Търговския регистър.

Смяната на изпълнителния директор на "СОК Камчия" може да се разглежда като косвено потвърждение на прогнозите, че Русия ще направи опит формално да се освободи от собствеността на курорта "Камчия", за да изпревари подготвяния в Народното събрание Закон за прилагане на международните санкции и да осуети опитите на българската държава да си върне собствеността върху лагера, наричан често "руски ексклав".

Копие от директивата на Департамента по имущество на град Москва беше изпратено до "Дневник" от анонимен имейл. Документът (от последните дни на декември) е подписан от първия заместник ръководител на департамента по имуществото на Москва Елена Юревна Специвцева и е адресиран до съвета на директорите на "СОК Камчия".

С нея на членовете му - всички са руски граждани с изключение на досегашния изпълнителен директор Николай Недялков - е поръчано "да обезпечат свикването на съвета на директорите" и "да гласуват "за" избирането на Росен Григоров" на мястото на Недялков. Поръчано е също Григоров да бъде назначен на трудов договор "по съвместителство", което означава, че той ще запази като основно работно място и директорския си пост в "Лукойл Нефтохим Бургас".

В директивата е указана точно месечната работна заплата в евро, която трябва да получава Григоров, както и това, че като "мотивация" може да му бъде изплащано и допълнително трудово възнаграждение.

Проверка в Търговския регистър показа, че промяната на директорския пост в "СОК Камчия" все още не е отразена там, но самият Григоров потвърди, че изборът му е факт, както и, че е запознат със съдържанието на т.нар. директива от Москва.

"Не съм информиран предварително за назначението си, каза той. Нямам и представа защо изборът е паднал точно върху мен. Предполагам, че това се дължи на дългогодишния ми опит в управлението - аз съм в "Лукойл Нефтохим Бургас" вече повече от 20 години".

Росен Григоров каза също, че предстои да се запознае с финансовото състояние на "СОК Камчия", което по негова информация "не било цветущо". "След като видя на място за какво става дума може и да не приема, ще видим", каза още той. Григоров отрече да знае за евентуални планове "Лукойл Нефтохим Бургас" да придобие лагера.

Директивата от Москва за новоназначението в руския лагер край Варна идва на фона на блокирането или конфискацията на руско имущество в други страни от Европейския съюз. Миналата седмица парламентът на Латвия прие специален закон за конфискацията на Дома на Москва в Рига, който също беше собственост на правителството на град Москва.

В същото време заради несинхронизирано законодателство България на практика има случаи, в които не се прилагат санкциите на Европейския съюз срещу руски граждани и компании, наложени още през 2014 г. след анексирането на Крим. Режимът на санкциите е създаден така, че е национална отговорност прилагането им. Дълго време такъв механизъм нямаше до създаването на координационна група към Министерството на външните работи.

Недостатъчната комуникация на това, което върши правителството, също създава представа, че едва ли не нищо не се прилага от санкциите. Докато спирането на руски пропагандни телевизионни канали, действията около спора с "Газпром" за плащане в рубли или недопускането на самолета на външния министър Сергей Лавров заради санкционирано лице на борда, са пример за обратното.

Но би трябвало множество български институции - от финансовото разузнаване през данъчните и гранична полиция да следят по-строго за стотиците санкционирани руски граждани след началото на войната срещу Украйна. В България, сочена като един от инициаторите още през февруари 2022 г. за замразяване от ЕС на активи на руски банки на стойност над 300 млрд. евро и имущество на руски олигарси за повече от 20 млрд. евро, не е известно да е блокирала нещо подобно на собствена територия.

Още през юли м.г. депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев каза пред "Нова телевизия", че "Камчия ще бъде българска скоро". Според него всички точки, които са използвани през годините за руски корупционен натиск и за руска пропаганда, като АЕЦ "Белене", "СОК Камчия", "Лукойл Нефтохим Бургас" и други, трябва да се върнат на България, като по този начин се прекрати и влиянието на Путин в България.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хохо Бохо

    86 46 Отговор
    ТРЯБВА ДА ИЗГОНИМ РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ ОТ НАШЕТО ЧЕРНОМОРИЕ, ДОКАТО НЕ Е СТАНАЛО КЪСНО!

    Коментиран от #25, #30

  • 2 666

    18 27 Отговор
    Дъртият Ротщилд как се е рязвихрил с косата.... за какво му беше на милиционера да се заяжда с тях??.
  • 3 Русофил

    64 37 Отговор
    Конфискация на руската база на Камчия барабар с руската слуга.

    Коментиран от #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хубавото на руската салата е, че

    41 21 Отговор
    като се напиеш и я повърнеш пак изглежда по същия начин...

    Коментиран от #22, #37

  • 6 Джо

    62 24 Отговор
    Не мога да разбера как българското законоприлагателство/т.е. българския съд/ допуска българско юридическо лице,каквото е СОК Камчия да бъде разигравано от някакви полутрезви и полуграмотни съветски чиновници!? Има си търговски закон и ,ако общото събрание не е гласувало няма как да се назначи някаква подлога на мястото на друга подлога! Просто такъв е закона.

    Коментиран от #16

  • 7 007

    54 23 Отговор
    Май е време да се експорприира собствеността на азиатските агресори!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇲🇺🇦🇧🇬
  • 8 Миризлив пор

    44 36 Отговор
    И каква стана тя? Уникален детски лагер за почивка на деца (да, много деца са почивали там и не само руски) с изградена инфраструктура за детски лагер и собственика на земята който охранява земята... И изведнъж ще насадим 10 хотелчета, бетонираме като на всякъде, изрязваме дърветата и никой не стъпва там? После искаме държавата да помага с реклама и това-онова щото уж няма далавера? Евала, направете още едно бетономорие! Нека уважаваме частната собственост а? Вече не сме болшевики да изземаме това и онова от неудобните.
  • 9 Всички

    42 21 Отговор
    Блатни вън
  • 10 Да,

    57 24 Отговор
    Москалския анклав на Камчия трябва да се разтури.
  • 11 Търновец

    45 14 Отговор
    Да се потърси отговорност от Станка Шопова Емилия Масларова и Бойко Борисов който преряза лентата на Камчия заедно с Руския външен министър. Първо собствеността на Камчия стана частна? А след това подарена на Москва. Обаче аз съм против Американски военни бази у нас особено ракетни
  • 12 Българин 🇧🇬

    33 45 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Трябва да изгоним американски фашисти от територията на България 4 бази хиляди хектари българска земя окупирана
  • 13 Само питам

    36 37 Отговор
    Американските престъпници с какво право си вдигат паметници на българска земя?

    Коментиран от #19

  • 14 Стамат

    17 8 Отговор
    Ей не се наяде тоя изрод, а за нефтохимиците 1500 премия е много 😡
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Порно

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Джо":

    При едностепенна система на управление на акционерното дружество съвета на директорите избира изпълнителен член от състава си, който да представлява дружетвото, ако новия не е член на съвета на директорите, трябва събрание на акционерите.
  • 17 Психодесен

    26 14 Отговор
    Конфискация!За начал им спрете водата!!!!Са умиришат!
  • 18 Хелоу

    34 27 Отговор
    Точно така. Даже трябва да спрем АЕЦ Козлодуй, защото произвежда враждебен труд. И да разрушим ТЕЦ-овете. Направо и панелките и ВЕЦ-овете! Да се върнем в тъмната ера но ще танцуваме свободни и евроатлантически танц около огъня. Който е против е агент на Путин!

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ти нещо

    15 4 Отговор

    До коментар #18 от "Хелоу":

    Си се объркал
  • 21 Борис

    16 4 Отговор
    НС кво се мотае още???
  • 22 Ама тя

    35 3 Отговор

    До коментар #5 от "Хубавото на руската салата е, че":

    руската салата де факти е френска, и се казва Оливие.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 труден въпрос

    23 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хохо Бохо":

    Комунистът или гъзрожденецът?
    Кой е по-голям путлерист?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Жар

    30 7 Отговор
    Русия конфискува чуждестранни активи. България моментално да конфискува Камчия!
  • 28 Гоу хоум янки

    11 19 Отговор

    До коментар #19 от "Не можеш да питаш!":

    Тръгват си господарите ти от България и такива умрели пропагандни сороски сайт4ета като този умират.
  • 29 Гориил

    11 31 Отговор
    Некоректното поведение от българска страна ще навреди на двустранните отношения и ще влоши качеството на живот на българите. Русия никога не предприема прибързани и необмислени стъпки. Грешка ще бъде допълнителна причина за чувство на неудовлетвореност, тъга и разочарование. Но вие сами избрахте конфронтацията.
  • 30 невий

    17 36 Отговор

    До коментар #1 от "Хохо Бохо":

    Гоните руснаци , за да се настанят новите окупатори краварите . От руснаците имахме полза с евтин газ и бензин , краварите и това ни взеха . Колко руско въоръжение имахме докато бяхме “окупирани“ , а сега имаме краварски чертежи платени с милиарди левове . Изобщо не може да се сравнява , руския ботуш е лек и носи ползи на държавите като цяло , а не само на политическия елит .
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Майнев

    6 2 Отговор
    А на звеното на европрокуратурата кой ще застане, или той вече е назначен и е подходящ.
  • 33 бай Сандо

    12 7 Отговор
    Руснаците са овладели чрез свои хора, особено напоследък и Европейската прокуратура.Този процес тече и тук.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 А БЕ

    13 3 Отговор
    Тез младежи…руууууущщщщаците няма ли да си одат у муууусковията най после барабар с платените си българчета?!
  • 36 Да си върнем

    19 3 Отговор
    Камчия. Време е!
  • 37 Ммм дааа

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хубавото на руската салата е, че":

    пишеш за френската салата "оливие", нали ?
  • 38 Протестираш

    13 0 Отговор
    Ивайло Мирчев каза как трябва да се процидира в интерес на България ,иначе всичко е в интерес на купувача който с машинации от поставени лица заобиколи закона за продажба на земя на чужди граждани благодарение на васалните комунисти управляващи в периода на придобиване на собствеността от Руския кмет Лужков
  • 39 ЗАПОЗНАТ

    14 1 Отговор
    Руснаците замитат следите. Известно е, че досегашният директор Николай Недялков е източил над 30 млн.и междувременно е вдигнал палат на брега в Балчик. Дали това е ставало със знанието на руснаците или без, ще стане ясно от здравословното му състояние в бъдеще. Само че къде спи прокуратурата?
  • 40 Реалист

    13 2 Отговор
    Задавам въпрос към управляващите Камчия българска ли е или руска ,а към тези дето слагат плюсове и минуси върху това което им харесва или не в зависимост от копейките с които им плащат да се ориентират към евраците а по правилно към реалностите и промените които неменуемо ще настъпят след погрома от руската окупация в България и изритването от политиката ни на всички русофили влияли до сега във вземане на правилни решения за нашата независимост. Ако някой не е разбрал до сега кои са слуги на голямото джудже пояснявам : партията на копейките ,партията на шоу сцената ,агента льотчик, един двуличен бивш пожарникар, едно бедно мамино дебелаче и разбира се столетницата която младее
  • 41 Риск

    10 1 Отговор
    Ха е приел Роската ,само после да не четем-директор в Лукойл скочи от деветия или се удави в басейна на вилата си
  • 42 КОРЕКТИВ

    9 1 Отговор
    Не, не, не, ... Човекът е много съвестен - само в рубли приема да му се плаща !
  • 43 Нефтохимик

    6 1 Отговор
    Педероско ще го награждават задето, смарангяса Нефтохима. Но може и да стане някаква злополука,времето ще покаже , ама той Господ не забравя.
  • 44 Никой

    0 0 Отговор
    Нямам представа защо избора е паднал върху мен,Росен Григоров. Отговарям направо : Защото до сега си защитавал успешно руските интереси на Лукойл Нефтохим България,а не на българския данъкоплатец. С две думи - руски слуга.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове