Last news in Fakti

16 Януари, 2024 05:29 1 202 10

Маргаритов: Кабинетите на Радев направиха много поразии

  • димитър маргаритов-
  • кзп-
  • дкк

Дружествата се напълниха с хора, които нищо не разбират, заяви бившият председател на КЗП

Маргаритов: Кабинетите на Радев направиха много поразии - 1
Снимка: МИ

"В краткия си престой в Министерството на икономиката като зам.-министър не съм отговарял в ресора си за тази компания. Но все пак, бидейки в системата и доста години като председател на КЗП, имам някакви наблюдения. Въпросът с това дали ще има ДКК или няма да има е най-същественият. А въпросът със злоупотребите може да се реши с кадрови смени. Ако някой не си е свършил работата, не означава, че трябва да закрием предприятието".

Това заяви бившият председател на КЗП Димитър Маргаритов в студиото на "Денят ON AIR" по темата за планираната реформа на държавните дружества.

Според него е важно какво ще се случи с дъщерните дружества на ДКК.

"Има логика в това, когато тези дружества са 100% държавни или преимуществено държавни, и една такава кампания да дава единна насока в политиката, посредством която те се управляват. Защото когато са държавни, политиката има място в тяхното управление", допълни Маргаритов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че най-вероятно става въпрос за злоупотреби и компетентните органи трябва да извършат проверки.

"Тук проблемът е в човека, а не в организацията на управление на едно предприятие и някаква структура, която е призвана да координира усилията на управлението на тези предприятия. Въпросът е и какво ще предприеме прокуратурата и другите компетентни органи, които така или иначе са сезирани. Това как ще се развива бъдещето функциониране или нефункциониране не би трябвало да има отношение на вече свършените бели, за които трябва да се носи отговорност. Радикално трябва да се намесят разследващите органи, Сметната палата и т.н., за да не стане така, че се вдига малко пушек, да тръгне проверка, а после съдът установява, че са извършени процедурни нарушения и отговорността не може да бъде понесена", подчерта бившият председател на КЗП.

По думите му по време на служебните правителства на Румен Радев тези дружества са били напълнени от хора, "които нищо не разбират".

"Те направиха много поразии. Преструктурирането пак може да се приеме като раздържавяване. И всеки политик си носи отговорност, ако се реши да се върви към тяхното раздържавяване. От години някои от тези дружества се справят доста трудно, такъв е и техният предмет на дейност. Не мога да си представя, ако те излязат на свободния пазар как ще просъществуват. Подопечните дружества на ДКК ще бъдат крайно затруднени да работят в нормални условия и най-вероятно ще се стигне до това, което сме го виждали и преди - продажба на активи, което не е желателно", категоричен е Маргаритов.

Той припомни, че КЗП се избира от Министерския съвет: "Но в случая това изглежда по-малкият проблем, защото аз бях втрещен, когато слушах отговора на премиера Денков на въпрос, зададен от Нинова, за бъдещето на КЗП. Този отговор накратко беше: "Да, институцията не работи, там има много проблеми, блокирана, извършват се незаконни неща, но заради едно съдебно дело ние нищо не може да направим". За нелоялните търговци това беше много ясен знак - да вдигат цените, да вкарват опасни стоки на пазара, да продават райски газ без никакви притеснения".

"След като едно конституционно мнозинство може да ореже президента, не може да се справи с едно КЗП ли? Не знам какви договорки има, но тези хора не си ли дават сметка, че всеки български гражданин ежедневно е ощетяван по различни начини и когато няма кой да контролира пазара - положението става все по-страшно", коментира още Димитър Маргаритов.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    5 22 Отговор
    Вържете Радев, за да е мирно селото.

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Павел пенев

    20 1 Отговор
    Тази измислена КЗП какво е направила за българските потребители и с какво е подобрила живота и бита на хората бе мухльо? Крадците и измамниците в НС са виновни за да има служебни правителства назначени от Радев. КЗП трябва да бъде закрита а ти заминавай на село да копаш земята в реални граници.
  • 5 Дедо ви...

    24 1 Отговор
    Още един калинчо ревнал за местенцето си
  • 6 Не бе,

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Путин им е виновен на тия некадърници !
  • 7 пешо

    15 0 Отговор
    мишок що не кажеш нещо за кабинетите на борисов
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Юзъри

    9 0 Отговор
    Хората не са "потребители", а антимонополно законодателство в тикворандия няма или не се прилага, КЗП е още една безмислена хранилка на заплатаджии и служебните кабинети нямат нищо общо с това.
  • 10 Но Не могат да се мерят с Вашите!

    0 0 Отговор
    Но Не могат да се мерят с Вашите! Узаконили Беззаконито!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове