Last news in Fakti

16 Януари, 2024 12:07 1 114 20

Гвоздейков: Полигоните за безопасно шофиране трябва да станат част от обучението на водачите

  • гвоздейков-
  • обучение-
  • шофьор-
  • водач-
  • изпит

Цялата документация, свързана с практическата подготовка на кандидат-водачите трябва да стане електронна и всички документи на хартия изцяло да отпаднат

Гвоздейков: Полигоните за безопасно шофиране трябва да станат част от обучението на водачите - 1
Снимка: БГНЕС

Полигоните за безопасно шофиране трябва да станат част от подготовката на водачите. Започваме проучвания за тяхното внедряване в програмата за обучение. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на среща с родители на деца, загинали при пътни инциденти.

По думите на транспортния министър дигитализацията на процеса на подготовка на кандидатите за водачи ще го направи значително по-прозрачен и ще повиши контрола.

„Цялата документация, свързана с практическата подготовка на кандидат-водачите трябва да стане електронна и всички документи на хартия изцяло да отпаднат. По този начин няма да е възможно един автоинструктор едновременно да обучава двама курсисти и ще се преустанови фиктивното обучение на водачите, каквито случаи са констатирани от ИА „Автомобилна администрация“ при проверки в различни автошколи“, подчерта Гвоздейков.

„Като човек, който се е занимавал дълги години с професионален автомобилен спорт, зная че основният компонент в обучението на водачите е практиката и това е нашият основен фокус в момента“, посочи Георги Гвоздейков. Той обясни, че държавата разполага със свои терени където могат да се изградят този тип полигони, а финансирането да се осигури по линия на фондовете за пътна безопасност.

„Тук става въпрос за съоръжения, които да предлагат симулация на различни екстремни условия и ситуации, за по-добрата подготовка на водача“, обясни министър Гвоздейков.

Родителите на деца, загинали при катастрофи, поискаха спешни законодателни и административни мерки за спиране на пътната престъпност. Те настояха за осигуряване на поне един експерт по пътна безопасност във всеки областен град, защото към момента липсата на такива специалисти изключително много забавя хода на делата. Друго искане, което беше поставено по време на срещата е да бъде въведено постепенно увеличаване на привилегиите за шофиране, докато водачите придобиват опит.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боко

    7 0 Отговор
    Точно така Пиронков шарлатански,а не да използват паркингите на веригите магазини
  • 2 какво

    1 10 Отговор
    общо има полигона с пътната обстановка, на полигона първа втора и се учиш да паркираш и маневрираш. Как на полигона например ще те научат да шофираш безопасно с 80 км. в час например.

    Коментиран от #3, #8, #9, #10

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "какво":

    Чукча само пише, не чете❗
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    7 0 Отговор
    "Тук става въпрос за съоръжения,

    които да предлагат симулация на различни ЕКСТРЕМНИ УСЛОВИЯ и ситуации,

    за по-добрата подготовка на водача“, ❗

    Чукча писател, не читател 😉
  • 5 Боруна Лом

    6 5 Отговор
    ИЗВАДЕТЕ ВСИЧКО ОТ СОЦА И ВСИЧКИ ЩЕ СТЕ НАРЕД!СОЦА Е ВЪРХОВЕН АДМИНИСТРАТИВЕН СТРОЙ!А ВИЕ ПОДВЕДЕНИ ШИЛЕТА, ОЩЕ РУШИТЕ И НИЩО НЕ СТЕ СЪЗДАЛИ НА СРЕЩА!
  • 6 комунистче

    3 0 Отговор
    понеже идва време за ротация, и този се активизира, щом си бил автопилот, ходи да ставаш автоинструктор, за министър не ставаш
  • 7 Пиронков,

    7 1 Отговор
    Къде е тържествено обещаната първа планинска въздушна линейка, бе пуяк надут. Трябваше преди месец да е на терен. Сега дувчиш полигоните щото няма какво да кажеш, а трябва да сте по медиите
    съгласно инструкциите на Парапетов, нали нещастници лъжливи.
  • 8 Лошо

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "какво":

    Защо дават Свидетелство за управление на МПС на такива като теб?
  • 9 Първо психо преглед

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "какво":

    Не искаш ли машини за лед и сняг?
  • 10 Ветеран от Протеста

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "какво":

    Три месеца беше курса за шофьори - половината от времето на Полигон.Там свикваш със съединител,с габарит на автомобила с Паркиране ,спирачен път,потегляне от ръчна ,потегляне на полусъединител... и всичко това в безопасни условия...Усвоиш ли ги ,шофиране с 80 клм в час се усвоява на Извънградско..Различни неща са!!Няма да откривате Топлата вода бе - правете Полигони за начинаещи!!!

    Коментиран от #12, #16

  • 11 Колко странен е животът!

    6 2 Отговор
    Сваляхме “комунизма” (щото такъв никога не е имало у над), скачахме по площадите, драхме си гърлата срещу тоталитаризма и отричахме всичко, за да осъзнаем 30 години по късно, че всичко онова, което изметохме със стария строй е разумно и полезно - и полигоните, и хартиените, а не пластмасови опаковки и оборотният стъклен амбалаж и онази образователно система, която ни бе наредила сред петте най-интелигентни нации и здравната система с болници и медицински пунктове и лекари навсякъде! И още, и още…

    Коментиран от #20

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 За протокола

    4 0 Отговор
    Нека дадат статистика за да видим колко от катастрофите са заради слаба квалификация и колко, поради неспазване на правилата и агресивно и безумно шофиране. Обзалагам се, че втората група ще е много по-голяма
    С други думи, трябва да се възпитават, следят и наказват шофьорите, а не да им се взимат парите и да има се губи времето с все повече и повече курсове.
  • 16 Ветеран по шофьорство от 1968

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ветеран от Протеста":

    Полигона ми помогна да възприема габаритите на колата. Обучих синове, дъщери, внуци на полигон. Като нямаш престава за габарит на кола дали си с 5 или 105 км в час, същия ефект.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Школи за шофьори

    1 1 Отговор
    под път и над път. Едно офисче в апартамент и това е всичко. Като давате разрешителни, що не изисквате и наличие на полигони. Там се свиква с всичко, за което вече са написали преди мен. И отдавна ми писна на паркингите на Лидъл да се учат да паркират. Веднъж на едни след 5 минути маневри и изчаквайки ги да се приберат в клетката им викнах "карай смело, виж колко много коли има за удряне". И ония в учебната се скапаха от смях.
  • 19 ГЕРБ=БСП=ДПС

    1 0 Отговор
    Не съм против полигоните или затворените състезателни писти. Против съм недомислиците, първо трябваше да се напише закон за полигоните к състезателните писти. Второ трябваше да ги построи държавата. И трето, евентуслно чак тогава да ги прави задължителни.
  • 20 ГЕРБ=БСП=ДПС

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Колко странен е животът!":

    "онази образователно система" роди досегашните управляващи като Бойко Борисов, Корнелия Нинива, Мая Манолова, Татяна Дончева ... и другите като тях. Всичко те са образовани и възпитавани от онази комунистическа система. А дядовците ни, които построиха фабриките и заводуте на България, които комунистите приватизираха, бяха образовани от предходната "фашистка" образователна система.
    Комунистическата обазователна система роди авторите на сегашната ни лоша конституция и закони.

    А плод на онези спортни училища бяха мутрите, поръчковите убийства, организираната престъпност, рекета ...

    Хората просто масово живеят в някакъв измислен свят нямащ нищо общо с реалността. Хората масово си нямат представа за това какво в действителнист представляват бг париите и бг политиците. Хората масово се възхищават на показваните по ТВ некадърници, лъжци, неграмотници, злодеи ...

    Най-показателно е, че хората масово не правят разлика между филмовия герой и актьора, който се преструва за някой, който не е. Хората гледат филми, които нямат нищо общо с реални живот и започват да си мислят, че филма е реалноста, а живота им е някаква измислица, някакъв кошмарен сън от който скоро ще се събудят. Да ама не, неминуеми идва момент на сблъсък с реалниста под формата на мизерна заплата, пенсия,, съдия изпълнител, природно бедствие като пожар, наводнение ... Заради които губят телевизира си и болезнено биват връщани в реалноста.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове