Last news in Fakti

17 Януари, 2024 15:31 661 5

Димитър Гърдев: Стратегията на ГЕРБ е да се стигне до коалиционно споразумение

  • ротация-
  • правителство-
  • давос

На евроизборите силно ще повлияят посланията, защото Европа се ориентира към по-консервативни и националистически послания, каза международният анализатор

Димитър Гърдев: Стратегията на ГЕРБ е да се стигне до коалиционно споразумение - 1

Стабилно ли ще остане правителството на България след ротацията? На този въпрос може да се отговори след реалната ротация, важен е въпросът с мандата на коя партия ще е. Сега е на ПП-ДБ, а ГЕРБ искат мандатът и те да са мандатоносители. Стратегията на ГЕРБ е да се стигне до коалиционно споразумение, защото техните партньори се отклоняват.

Това коментира пред БНР международният анализатор Димитър Гърдев.

Той прогнозира, че силно влияние в България ще окажат изборите за Европейски парламент, както и тези в САЩ.

"На евроизборите силно ще повлияят посланията, защото Европа се ориентира към по-консервативни и националистически послания. Затова очаквам и в българското общество, че ще се поставят по-консервативни теми", каза Гърдев.

И допълни: Влияние върху вътрешнополитическия живот у нас ще окаже споразумението, влиза в сила на 31 март т. г., с Австрия и бежанците, но не се очаква до края на тази година да се получи дата и за сухопътния Шенген.

"Това не е договор като договора за влизане на България в ЕС. Моята критика е, че не се изиска срок до 6 месеца за дата за Шенген и по суша. И Денков дължи обяснение. До края на тази година няма как да стане дори в документите се говори, че 2025 ще се разгледа въпросът", обясни международният анализатор.

Димитър Гърдев коментира и събирането на световния икономически и политически елит в Давос и първото присъствие на България в лицето на премиера Денков и вицепремиера Мария Габриел, която вчера се е срещнала с Джеймс О'Браян, помощник държавен секретар на САЩ. С него тя е обсъждала стратегическия диалог България – САЩ, както и глобални и регионални проблеми, сигурността в Черноморския регион и европерспективата на Западните Балкани.

"Нормална е тази среща, защото предстои ротация и тя ще е следващият премиер, да е въведена в световните проблеми. С О'Браян излизат извън рамките на Давос –сигурността е НАТО. Другите теми поставени на вчерашната среща е инициативата т. нар. Три морета, преди години България беше домакин под егидата на Радев, но на тази инициатива водещата държава е Полша", коментира Димитър Гърдев.

"Давос е неформално събитие, но се събират най-влиятелните хора от 100 държави и чертаят бъдещето на света. Там са много от най-сериозните икономически и фактори и финансови директори на институции и банки. Политическите лидери си сверяват часовниците. Тази година на форума се разглеждат войните в Украйна и Газа и новото, надигащо се нещо - изкуствен интелект (ИИ) и влиянието му върху политиката през масовите комуникации и манипулиране на общественото мнение. Китайският представител обърна внимание, че ИИ не трябва да бъде само за богатите, избран елит, а споделен с всички хора , защото дава големи възможности", коментира Димитър Гърдев.

Той отбеляза и силното присъствие на делегацията на Украйна в Давос.

"Форумът беше използван в медийно информационен план. Беше представена формула за мир на Украйна, която не включва участието на Русия – т. нар. Датски формат. Това предложение е по-скоро пожелателно и го разглеждам от информационна гледна точка, защото това е трудно осъществимо без директен диалог с Кремъл", каза международният анализатор.

Той определи като провал позициите на различните държави по отношение на войната в Ивицата Газа.

"Ефектът на тези два конфликта – Газа и Украйна, е различен. По единия виждаме обединение на Запада, а Газа породи разделение на самите западни общества вътре в самите държави, които разглеждат позициите си през различни призми. Като дълготраен ефект ще има по сериозни последствия. Този конфликт подкопа и имиджа на САЩ в арабския свят", допълни Димитър Гърдев.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    2 0 Отговор
    "На този въпрос може да се отговори" и сега - просто попитайте Луи Дьо Финес ;)
  • 2 То го има бе споразумението

    3 0 Отговор
    Под масата в манастира , на по 5 ракии. Скрито и покрито. Интереса клати феса.
  • 3 ГЕРБ=БСП=ДПС

    2 0 Отговор
    Каква е стратегията на ГЕРБ трябва да кажат ГЕРБ и гербаджиите. А не някакви аналЛИЗАТОРИ или експерти - национално известни с това, че са нокому неизвестни и неизвестни от кого посредствено заплатени.

    У нас всеки се надпреварва да говори от чуждо име и да анализира неслучило се бъдеще, а не случилото се миналото. Това за мен се нарича фантасмагоризиране, а не анализиране. Може да се анализира само нещо, което вече се е случило или е било казано. Всичко друго е фантасмагория, която е областите на хуфожествената литература и лекарите психиатри, а не на журналистика и медии.

    За съжаление у нас 70% от хората не правят разлика между реалност и фантасмагория. Такива са мнозинството от поддръжниците на бг партиите, без изключение, всички бг партии имат значителен процент психично болни симпатизанти, членове, анализатори, PR ...
  • 4 Знайко

    1 0 Отговор
    Истината е много проста, сегашното правителство и "некоалиция" ги има защото са изгодни на някакво мнозинство в Народното събрание.


    Истината е много проста, сегашното правителство и "некоалиция" ги има защото голяма част от бг изчитателите са гласували за ГЕРБ, ПП+ДБ и ДПС. Ако избирателите мкналата 2023 г. не бяха гласували за ГЕРБ и ДПС, нямаше да я има некоалицията. А вместо това вероятно щеше да има коалиция "Възрсждане" + БСП + ИТН и ДПС. Защото както показват изминалите 35 години у нас рядко може да има устойчиво правителство без подкрепа от ДПС. Както показва миналото и БКП=БСП, и НДСВ и ГЕРБ и ПП, не можеха да направят правителство без подкрепа=гласове от ДПС. Извода е, че всичко, което се е случило и доброто, и лошото. Се е случило заради ДПС. Извода е, че без ДПС нищо от случилото се нямаше да,се случи. Важи както и за лошото, така и за доброто. ДПС са причината да ги има ГЕРБ и ПП, Тези две партии се родиха със заявка, да неутрализират ДПС. Но се оказва, че ДПС ще неутрализира тях. Както ДПС неутрализира НДСВ и БКП=БСП преди това.
  • 5 Бунтата

    2 0 Отговор
    Каква ротация,какво споразумение????
    РАСТРЕЛ ЗАЖВСИЧКИ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове