Last news in Fakti

18 Януари, 2024 07:34 5 357 5

Битката срещу бетона по морето: Областната управа в Бургас спира търг за 5.6 дка в квартал Сарафово

  • бургас-
  • презастрояване

Това е последният голям парцел, който да използваме за бъдещите нужди на квартала - парк, поликлиника или спортна площадка, казват жители на Сарафово

Областната управа в Бургас ще спре търга за продажба на 5 600 кв. м. терен в бургаския квартал "Сарафово". Това съобщи на среща с общински съветници и местни жители областният управител Пламен Янев.

До решението се стигна след като 500 души подписаха петиция на общинския съветник от ГЕРБ Ева Михалева. В нея се настоява земята да не се продава за строителството на сгради, а да се използва за обществени нужди като изграждането на детска градина, училище или парк, съобщи БНР.

Кратката история на държавния терен, който предизвика политически страсти, както и недоволството на жители на квартал "Сарафово": за терена, който се намира на улица "Буревестник", през 2021-ва година Областната управа в Бургас е поискала от общината промяна на Общия устройствен план и отреждането на земята за курортно строителство.

Една трета от терена е частна собственост. Очевидно искането е направено по настояване на търговското дружество, закупило преди години парцела. За това говори и фактът, че след разделянето на терена за новообразуваните урегулирани поземлени имоти не е извършена подялба между държавата и частния собственик. Сега областната управа е обявила търг с наддаване за продажбата на държавната земя.

Това е един от последните големи парцели в квартала. Опасенията – ние нямаме друг такъв голям парцел, който да използваме за бъдещите нужди на квартала. Това е един от много бързо разрастващите се квартали, пояснява Ева Михалева - общински съветник от ГЕРБ и автор на петицията срещу предстоящата продажба. По думите ѝ "има много деца, няма никакъв парк".

В сигнал до Министерския съвет се иска да бъде спряна продажбата, а след това да се предяви искане към Областната управа, като парцелът бъде дарен на общината.

Областният управител Пламен Янев още преди началото на срещата беше взел решение, че ще спре търга за продажбата на терена. Той обаче предложи и Община Бургас да се откаже от застрояването на 23 дка общинска земя в квартала и да промени предназначението ѝ, щом хората имат нужда от паркове, паркинги, училища и детски градини.

"Ако желанието на хората е да се спре презастрояването и големите терени, които са останали – общински и държавни, да се ползват за обществени нужди, аз напълно ще ги подкрепя", декларира Пламен Янев. Янев заяви, че ще предложи терени, чийто статут може да бъде променен, тъй като редът за отстъпване на терен на общината изисква да се посочи изрично предназначението.

По време на срещата се отправиха упреци и обвинения. Защо областната управа не се е допитала до хората, а е предприела действия по продажбата на терена. Кой - общината или областната управа трябва да предприеме първите стъпки по промяна на собствеността на земята от държавна в общинска. Бездейства ли общината и какви интереси защитава областната управа.

След като областният управител обяви, че ще спре търга за продажба, на терена стана ясно, че чрез обществено обсъждане ще се определи за какво да бъде отреден той.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нури

    6 0 Отговор
    Бетоно Морие
  • 2 Така така

    6 1 Отговор
    Цялата работа е, че областния управител, спря незаконното с вдигането на цената на синята зона необосновано. Човека им поиска план сметка, доводи и кмета с кучета му са толкова ядосани, че решиха да му мъстят със спирането на търга. Нищо, че същия тоя кмет продаде 2/3 от земята на негови хора. Герберско лицемерие. И това бе разпространено от медийния им чадър, на който си плащат, едно боклучаво сайтче.
  • 3 ЧОЧО

    4 1 Отговор
    Трябва закон,до 150 метра от морето никакви строежи а строеното се събаря.Както са направили в Испания.Тия бетони не са на баба Иванка а на властимащите.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Сериознооо?

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "ЧОЧО":

    Абе и на "баба Иванка" има.Освен това баба ти Иванка е имала земя там,я пасище,я лозе,ама щото унуките ги мързи да я бачкат тая земя взели я продали от скъпо прескъпо на фирма с ясната идея,че ще я застроят!
  • 5 Ходил ли си някога в Испания?

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЧОЧО":

    Или тъй казала на баба ти Иванка шурея.Туй,което се събори в Испания бяха ПРАЗНИ и непродадени постройки или закъснели с узаконяването,а инак сгради,хотели на баш първа линия (под терасата плаж или скали) бол,с по-голяма засилка и цамбур в океана!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове