Last news in Fakti

22 Януари, 2024 07:31 1 999 49

Фалшива новина от Давос в социалните мрежи: Мистериозна "Болест Х" заплашва света

  • давос-
  • болест х-
  • фалшива новина

По време на Световния икономически форум в Давос обсъждат хипотетично заболяване с измислено наименование, но създателите на фейк новините се възползват от страховете на хората

Фалшива новина от Давос в социалните мрежи: Мистериозна "Болест Х" заплашва света - 1

Във връзка с дискусия на Световния икономически форум в Давос на 17 януари на тема "Подготовка за Болест Х", многобройни публикации в социалните и традиционните медии алармират, че въпросната Болест Х е реална и непосредствена заплаха за обществото. БНР разглежда проблема и търси истината.

Една от публикациите гласи: "Световният икономически форум ни готви среща с "Болестта Х" и внушава, че става въпрос за конкретно и предстоящо в скоро време заболяване, от което фармацевтичните компании имат сериозен финансов интерес.

Подобни твърдения има и в Инстаграм. "Болестта Х е мистериозната зараза, за която Световният икономически форум ще има среща ДНЕС!" - гласи един от постовете на английски език в Instagram, който само за 2 дни е получил над 2000 харесвания. "Очевидно тя "може да има 20 пъти повече смъртни случаи от COVID." Не забравяйте... те винаги ни казват какво предстои".

В други публикации Болестта Х също се определя като конкретно заболяване, а проруският канал в Телеграм ZaПраVда пише за "нова мистериозна пандемия".

В действителност "болест Х" не съществува, което се подразбира и от наименованието ѝ - "Хикс". Става дума за хипотетичен патоген, все още неизвестен на науката, който евентуално би могъл да се появи и да предизвика смъртоносна пандемия. За първи път се обсъжда преди избухването на Covid пандемията през 2018 г. от Световната здравна организация с цел да се начертае план за действие.

Идеята, че може да възникне смъртоносна пандемия не е нова дори тогава. "От 2015 г. СЗО прилага всеобхватна глобална стратегия за научни изследвания и план за готовност, известен като План на СЗО за научноизследователска и развойна дейност при епидемии,“ пише в сайта на СЗО.

СЗО въвежда болестта Х като част от списък с болести, като Зика, Ебола и ТОРС (SARS), които представляват най-голям риск за общественото здраве през 2018 г. Този списък постоянно се актуализира, като следващата актуализация на списъка с опасните заболявания предстои да бъде направена през 2024 г.

Заключение

Твърдението, че в рамките на Световния икономически форум в Давос обсъждат реално, а не хипотетично заболяване, наречено Болест Х, е НЕВЯРНО. Това е име, дадено на хипотетичен патоген, което се използва, за да се помогне за планирането на бъдещи здравни кризи. Експерти в областта на световното здравеопазване тази седмица говориха в панел на WEF, наречен "Подготовка за болест Х". Наименованието е измислено от Световната здравна организация през 2018 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хибискус

    70 2 Отговор
    Сега освен маски, ще се носят и каски.

    Коментиран от #23

  • 2 Краварска медия

    81 2 Отговор
    Не толкова фалшива, колкото ваще ,, новини,,
  • 3 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    68 1 Отговор
    Достатъчен е факта, че е обсъждана подобна тема!
    Моят личен фактчек провери инфото и всичко е истина!
  • 4 Досиетата Х

    91 4 Отговор
    Мистериозната болест от Давос се нарича алчност и корупция, в комбинация с подкрепа за зеления смешник.
  • 5 12340

    49 0 Отговор
    А доктор Пурко от Берн/оня с гроздето/ какви ги приказваше?!
  • 6 ДАЛИ ША ЕЖОТ ДАВОС ИЛИ ОТ ИНСТАГРАМ

    44 1 Отговор
    или от другаде ВАЖНОТО Е ДА СЕ ВСЯВА СТРАХ В ПОПУЛАЦИЯТА.
  • 7 ХАХАХА

    64 3 Отговор
    Каква фалшива новина ? Щом на едно място са се събрали толкова много юди ,не разговарят за доброто на света . Всъщност това конниците на Апокалипсиса!
  • 8 Същите които мучаха

    8 52 Отговор
    “Няма вирОЗ!” сега мучат друго. За тях угодия няма. Все някой друг е виновен, все те са прави, все някой се мъчи да ги убива и така до края на света с конспирациите…

    Коментиран от #34, #41, #48

  • 9 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    64 2 Отговор
    ЩЕ ГОВОРИМ СЛЕД НЯКОЛКО МЕСЕЦА ДА ЛИ Е ФАЛШИВА СЛЕД СРЕЩАТА В ДАВОС 2019 СЕ ПОЯВИ КОВИД 19 ДОКАЗАНО БИОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ СЕГА Х НЯМАХА ВРЕМЕ ЗА ИМЕ
  • 10 Тот Атланта

    54 0 Отговор
    Поробването на човечеството от група ДЪРТИ ДЕМОНИ е в пълна сила.
    ЗАПОМНЕТЕ: Докато ЕТНОСА не приключи земния си път, МИР НА ТАЗИ ПЛАНЕТА НЯМА ДА ИМА.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 гражданин

    41 1 Отговор
    Този новина си е съвсем истинска, но опит за фалшификация прави ФЕйк сайта Фейк нюз, а това е подсъдно по новите правила на ЕС и се наказва със затвор от 5 до 10 години, или мистериозно изчезване, катастрофа, инфаркт, инсулт или грабеж, при който се разстрелват всички живущи на адреса на фейка!
  • 13 пътник

    7 46 Отговор
    Болестта болшевистко-кагебистка проказа е заплаха за света!
  • 14 Наблюдател

    6 59 Отговор
    За никого не е тайна, че руснаците стоят зад този дезинформация.

    Коментиран от #30

  • 15 Така Така

    47 1 Отговор
    Само да питам тоз матриал збираш ли по указание на пропагандатора ДВ ли е, че нещо александрииският стихби рима са същите:)))). Давос е сборище на отпадъка на Планетата. От там трябва да започне да се почиства планетата от паразити
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Тази фалшива

    20 1 Отговор
    новина фактите я по ликуваха първи в БГ преди дни!
  • 18 КовидманЯк

    34 1 Отговор
    Аре сега, "фалшива" била, хах...🤣
  • 19 Хохо Бохо

    5 14 Отговор
    Такава Болест Х НЕ СЪЩЕСТВУВА!
    По-добре да обсъждаме дали Земята е плоска...
  • 20 Моарейн

    41 0 Отговор
    Нещо не схващам! Не твърдеше ли бил Гейтс нещо подобно преди две години? Той сега от добрите сили ли е или е ватенка и путинист?
  • 21 Дедо ви...

    49 0 Отговор
    Как още от сега предварително се знае че „болестта Х“, която е на път да обхване човечеството ще е 20 пъти по-смъртоносна от коронавируса и "най-вероятно" ще премине от животни към хора. Още сега - когато няма и следа от пандемия Как беше решено, че периодът на разработка на ваксини срещу "болестта Х" ще бъде сто дни без да е ясно какъв вид заболяване е, но вече е решено да се създаде ваксина срещу него след малко над три месеца.В Давос броят на капиталистите очевидно превишава броя на учените. Главният рупор на „Болестта Х“, генералният секретар на СЗО Теодор Гебрейесус, изобщо не е лекар. Шефовете на фармацевтични корпорации около него, които редовно и щедро спонсорират СЗО имат още повече. „Икономическите мотиви“
  • 22 1020

    43 0 Отговор
    При предишни срещи в Давос бяха взели решение да приучат населението към редовно инжектиране (с каквото те решат разбира се) под претекст, че това е "ваксинация" за "защита". Натам бутат.
  • 23 Някой

    33 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хибискус":

    Освен медицински маски, ще сме задължени да носим и медицински колчета забити в г...а. И няма не искам - задължително е! Няма значение, че не се знае каква е медицинската полза от тях. Като с маските.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Трол

    14 3 Отговор
    То и ковид не същестува.
  • 26 Тази Фалшива новина тея дни е пусна

    26 2 Отговор
    Лаборанта от БЕРН?? ДАНС!!! Потърсете го тоя Псевдо учен и го докарайте в България, тука да бъде съден!! Има и Прокуратура в България!!

    Коментиран от #29

  • 27 НОВОТОНОРМАЛНО

    22 0 Отговор
    Самите присъстващи $големци$ в Давос са по голяма заплаха и от който и да бил вирус!
  • 28 Мнение

    26 0 Отговор
    Пропаганда е това което БНР сега твърди и същевременно обслужва соросоидните сатанисти.
    Колко ли пари са им обещали глобалистите сатанисти от Давос?
    И ковид 19 беше болест предадена от животни ,а после се оказа че е "изтекла" от американски лаборатории..

    Коментиран от #31

  • 29 Наказание за лаборанта

    8 0 Отговор

    До коментар #26 от "Тази Фалшива новина тея дни е пусна":

    Да пие сутрешните канчета на старците от лаботаторията!
  • 30 Въпрос

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Наблюдател":

    Докато "наблюдваш" да не ти падне главата?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Слава на Русия !

    15 2 Отговор
    Путин ще ги излекува скоро всички джендеряци.

    Коментиран от #36

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ако

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "Същите които мучаха":

    Наблюдаваш и анализираш обективно със собствения си ум, ще се убедиш,че 50% от конспиративните теории се потвърждават рано или късно. Разбира се, за това е необходим широк спектър от обективна и неманипулирана информация както и добра обща култура...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Съвет

    2 5 Отговор

    До коментар #32 от "Слава на Русия !":

    Пази си реда на опашката за яйца отсега че нещата не отиват на добре за вас никак
  • 37 Няма как да стане...

    6 0 Отговор
    Ето , че и американските сенатори са наясно:

    U.S. Rep. Scott Perry on Friday reintroduced a bill to “Defund Davos,” the World Economic Forum that just wrapped up its meeting in Geneva, claiming the event was “anti-American.”

    The bill sponsored by Perry and five other House Republicans would bar U.S. funding for the global conference of world economic leaders that meets annually in Davos, Switzerland.

    “Forcing American Taxpayers to fund annual ski trips for insular, global elitists is absurd – not to mention reprehensible,” said Perry.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Давввооос

    11 0 Отговор
    Ето и превода:
    Конгресменът Пери внася законопроект за „дефундиране на Давос“ като събиране на „глобални елитаристи“
    Актуализирано: 20 януари 2024 г., 13:42 ч.|Публикувано: 19 януари 2024 г., 22:27 ч.
    202 споделяния

    Американският представител Скот Пери в петък отново внесе законопроект за „дефундиране на Давос“, Световния икономически форум, който току-що приключи срещата си в Женева, твърдейки, че събитието е „антиамериканско“.

    Законопроектът, спонсориран от Пери и петима други републиканци от Камарата на представителите, би забранил финансирането от САЩ на глобалната конференция на световните икономически лидери, която се събира всяка година в Давос, Швейцария.

    „Принуждаването на американските данъкоплатци да финансират годишни ски пътувания за островни, глобални елитаристи е абсурдно – да не говорим за осъдително“, каза Пери.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 КовидманЯк

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Същите които мучаха":

    Ти си в когнитивен дисонанс от наркотиците и шизофренията,...що не се лекуваш, момче?
  • 42 Eдин

    4 0 Отговор
    Красимирчо, като се опитваш да "замажеш" положението - кого оправдаваш и кой ти плаща?
  • 43 Сандо

    4 0 Отговор
    Заключение:По заповед отгоре пак ви лъжем!
  • 44 гил бейтс

    2 0 Отговор
    аа не наименованието е измислено от създателя бил гейтс но вече дали има нещо общо със вери мъск и неговия Х ще разберем когато ни пуснат заразата… не се съмнявайте във врварските подбуди и намерения на мулти-милиардерите те искат да ни намалят нас обикновенните и прости човечета ние за тях сме просто бройка нищо повече!!!

    Коментиран от #49

  • 45 видяхте ковида как се излекува…

    4 0 Отговор
    спокойно великия лечител на пандемии и соросни ще ви излекевуа и от тази болест а след не много време и от много други нови предстоящи НЕсъздадени болести още …
  • 46 Перо

    3 0 Отговор
    Пригответе милиардите за Урсула и лабораториите!
  • 47 Жертва на пропагандата

    1 0 Отговор
    Повярвах ви още на заглавието.
    Като прочетох съдържанието вярата ми в управльващите скочи още повече.

    Сега вече ще разказвам на хората как властта денонощно не спи, за да спасява хората от здравето им.

    Хаааа
    Хааа
    Х
  • 48 Лелче

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Същите които мучаха":

    питай д-р John Campbell, има доста популярен канал в ютюб, над 3млн. Той съвсем съвестно още от началото следеше развитието на събитията, коментираше, разсъждаваше, следваше доказателствата, което е и мотото на неговият канал: Follow the evidence... И маски слагаше и т.н. и най-откровено си вярваше в системата човека. Никакви конспиративни глупотевини. Ваксинира се веднъж, ваксинира се втори път и... спечели "награда" от тото!? Гледай го, сериозно! Той е човек, който прави безпристрастен анализ на данните (статистика) и интервюира доктори, медицински лица и други интересни личности.
    Това разбира се при положение, че искаш сама да си съставяш мнение, малко да поизпотиш мозъчните клетки. Иначе ще е вярно това, което казваш: "За тях угодия няма. Все някой друг..." им поднася с лъжица в устата информация.
  • 49 Братвурст

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "гил бейтс":

    Ако умрем от кой ще правят пари?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове