Last news in Fakti

17 Юни, 2024 11:43 2 154 38

Фалшива новина: "Възраждане" спря военна техника на Аспаруховия мост в посока Варна!

  • възраждане-
  • фалшива новина

Военната колона е транспортирала техника на зенитно-ракетно формирование за участие в националното учение „Шабла -2024“ и е спряла поради катастрофа преди моста, съобщиха от МО

Фалшива новина: "Възраждане" спря военна техника на Аспаруховия мост в посока Варна! - 1

5 дни преди изборите 2 в 1 - на 4-и юни, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов публикува статус в социалната мрежа Фейсбук, в който се твърди, че представители на политическата формация са спрели военна колона в началото на Аспарухов мост, посока Варна. Към текста са прикачени няколко снимки на военни камиони и техника. Това твърдение е проучено от БНТ и става ясно, че се касае за фалшива новина, използвана предизборно.

В поста пише още, че "войната е буквално на прага ни" и завършва с политическа агитация да се гласува за партия "Възраждане".

Към 13 юни публикацията има 712 коментара, 285 споделяния и 3.9 хиляди реакции.

Идентичен текст и снимки са разпространени и в други фейсбук профили, свързани с "Възраждане".

Публикацията на Костадинов е качена около час след публикация в профила на "Възраждане-Варна", в която се казва, че от регионалната структура на партията са спрели военна колона.

"Военните бяха решили, че гражданите трябва да изчакат, колкото е необходимо, но не им се получи", пише в публикацията.

Във видео, публикувано в същия профил, общинският съветник от "Възраждане" Георги Георгиев заявява, че на Аспаруховия мост има самоубийство и две катастрофи, а военна колона се опитва да мине преди другите коли. Той изтъква, че движението е отпушено след намесата на партията и отправя предупреждение, че има опасност България и Варна да бъдат въвлечени във война.

"Цялата тази военна колона опита да блокира Аспарухов мост, целия квартал "Аспарухово", с желанието на военна полиция военна колона да премине преди гражданите на "Аспарухово". След намесата на "Възраждане" движението беше отпушено и военната колона чака в началото на моста.

"...Нямате право изобщо да се движите в България, особено в посока летище Варна, където цялата тази военна колона да бъде пренасочена към един чужд фронт, един чужд военен конфликт и към въвличането на Варна и България към война", казва Георгиев.

Какво точно се е случило на Аспаруховия мост на 4 юни?

След запитване от "Охранителна полиция" град Варна отговарят, че на 4-и юни около 6:42 е получен сигнал за изоставен велосипед на моста в посока Бургас. След направен оглед под моста е намерен труп на лице, което е скочило. Час по-късно на моста стават две катастрофи.

"От двете настъпили пътно-транспортни произшествия се образува затапване на Аспаруховия мост, както в посока вход, така и в посока изход поради запазване на местопроизшествието на скочилото лице от моста. Това е причината да се затрудни движението по моста", посочва комисар Димитър Луков – началник на отдел "Охранителна полиция" при ОД на МВР-Варна.

В същото време от магистрала "Черно море" към входа на града се движи военна колона от около 15 товарни автомобила, ескортирани от служители на "Военна полиция". Поради това, че мостът е непроходим, колоната спира още преди да навлезе по моста. Около 9 часа пострадалите коли са разчистени от пътя и колоната продължава.

От "Охранителна полиция" потвърждават, че на моста е имало общински съветник от Варна, който е влязъл в разговор със служители на Военна полиция като е обяснявал, че не е редно да преминават по моста и питал къде отиват с тази техника.

"Колоната се охранява от служители на Военна полиция със съответните правомощия, те използват и специален режим на движение, техниката е специална, военна, и няма как гражданин, сам, да спре цяла колона, при положение, че е охранявана от служители на Военна полиция", обяснява комисар Димитър Луков – началник на отдел "Охранителна полиция" при ОД на МВР-Варна.

"Господинът твърдеше, че трябва да бъде пуснато движението по моста.

- Тоест, това, което разбирам - той не е искал да спре военната техника, а е искал да бъде пуснато движението? Правилно ли разбираме?

- Да! Това бяха неговите твърдения към момента, в който вече се приближих до тях и имах възможност да чуя разговора им", казва старши комисар Драгостин Тодоров - сектор “Охранителна полиция” на ОД на МВР – Варна.

Попитахме Министерството на отбраната за къде е пътувала колоната и действително ли е спряна на входа на Аспаруховия мост.

Оттам заявиха, че военната колона е транспортирала техника на зенитно-ракетно формирование за участие в националното учение „Шабла -2024“. Учението е планово и се провежда ежегодно. Военната колона е била ескортирана от екипи на Служба „Военна полиция“. При последвалата проверка по случая на 4 юни не е установено превишаване на правомощията на военните полицаи.

"Националното учение „Шабла -2024“, закъдето е пътувала военната колона, е планово и се провежда ежегодно на зенитния полигон на ВВС. В него участват формирования на видовете въоръжени сили и командванията от Българската армия от много години", посочват от МО.

Оттам коментират, че е недопустимо въвличането на Българската армия в предизборна кампания и напомнят, че армията е деполитизирана. Според министерството опитите за уронване на авторитета на Българската армия и Въоръжените сили и възпрепятстване на нейната подготовка могат да имат единствено негативни последици за националната сигурност и международния авторитет на България.

"Използването на задължителната подготовка за повишаване на способностите на българските военнослужещи с цел всяване на страх и разпространение на дезинформация нанася тежки и трайни вреди на цялото българско общество в днешната сложна геополитическа обстановка", посочват от МО.

Заключение: Твърдението, че "Възраждане" са спрели военна колона, натоварена с техника за чужда държава в началото на Аспаруховия мост, е невярно. Данните на МВР и Министерството на отбраната показват, че става въпрос за комбинация от самоубийство и два пътни инцидента, които са забавили трафика в района на Аспаруховия мост, включително и на колона, пътуваща с военна техника. Самата колона е пътувала към мястото на националното учение „Шабла -2024“, а не към "чужд фронт".


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Фейк трейлс

    60 26 Отговор
    ПП Възраждане сама по себе си е фалшива новина!
  • 3 1551

    24 55 Отговор
    Мобилизирахте се с/у Възраждане.Явно много хора искат да ни набутат във войната.Те си мислят че това е майтап работа
  • 4 Последния Софиянец

    9 45 Отговор
    Не бяха Възраждане а двамата с полковник Марков спряхме на Аспаруховия мост колона Абрамси за Украйна и ги върнахме в Гърция.

    Коментиран от #11, #26

  • 5 Пич

    29 41 Отговор
    Ясно е, че някой лъже, но защо ли нямам доверие на военните !!!
  • 6 да ве да

    31 40 Отговор
    Щом се пенят с това "опровержение". copocните фактчекъри значи не е така!!
    Заплашвали ли са натовски войници обикновените граждани, айде опривергайте го???
    Колко "опровергахте" атаката на ония завод в пливдивдко от натовци!
  • 7 Фатмак

    46 26 Отговор
    Израждане при следващи избори 3%
  • 8 евалата чалгопитеци

    26 23 Отговор
    Как е Промяната? Дебелеете ли?
  • 9 Натовците се придвижват за война

    19 35 Отговор
    И българските фашисти от гроб ДПС ппдб итн им съдействат...така че новината не е фалшива, това публикуваните и одобрени планове на нато

    Коментиран от #38

  • 10 Владимир Павлов

    36 20 Отговор
    Как се нарича "лъжата" - Костадин Костадинов.
    Това е достатъчно.
    За избирателите му мисля, че няма шанс. При толкова доказателства, че Къстадин е патерица и проект на ГЕРБ-ДПС, да гласуваш за него си е тежко заболяване.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хилядолетният сокол

    35 21 Отговор
    Долу Възраждане
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Анонимен

    18 26 Отговор
    България няма интерес из държавата да се шматкат ракетни установки. Последно така разнасяха СС20 преди да ги нарежат. Кое е фалшива новина хората могат да преценят.
  • 15 мдаа

    29 14 Отговор
    Каквито са им шефовете Путя и МутрофонЯ такива и копейките. ЛЪЖЦИ и манипулатори!
  • 16 Копейка

    28 8 Отговор
    Шефа каза че сме идиоти и щял да раздава шамари.
  • 17 Нов €вроатлантик

    12 18 Отговор
    Само фалшиви новини са ни в главите !

    Коментиран от #18

  • 18 е ми

    13 8 Отговор

    До коментар #17 от "Нов €вроатлантик":

    не правете фалшиви новини бе

    Коментиран от #22

  • 19 защо

    5 16 Отговор
    избирателите са виновни - за дпс грасуващите са една и съща броика - при 30%-та гласували имат 3 пъти повече депутати от колкото ако са гласували 90%-та
    - същото важи и за герб с държавната администрация дето си гласува за тях
    ако бяха гласъвали 90%-та - едните щяха да имат 7%-та депутати - дпс можеше и да не влезе
  • 20 костя

    21 6 Отговор
    На нас максударските гагаузи това ни е в кръвта.
  • 21 Истината

    21 7 Отговор
    Възраждане са систематична и последователна партия, с лъжите си те възраждат страхове в хората.
  • 22 Ама

    7 5 Отговор

    До коментар #18 от "е ми":

    толкова ни е акъла !
  • 23 Майора

    19 7 Отговор
    Какво друго освен лъжи могат да се очакват пт Копейкин и копейкоеците?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    8 13 Отговор
    БНТ И ФАКТИ С НАЙ МНОГО ФЕЙК
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Свободен

    18 5 Отговор
    Можеше полицията да използва случая да вкара няколко палки по гърбовете на "възрожденците" на Костя Бляда!
  • 28 Мили ми копейчета

    14 5 Отговор
    ГЕРБ преговаря с ДПС и "Възраждане" за общо плюскане
  • 29 Схемата

    16 2 Отговор
    Лошото е, че когато руски медии ви съобщават за манипулации на някоя руска матрьошка, то е за да прокарат следващата такава, която е изскочила от първата - с друга дума, изобличаването на Възраждане, въпреки че е правилно и така трябва да бъде - истината трябва да излиза, е направено с цел да отвори пътя на Величие.
  • 30 Костя утече

    12 1 Отговор
    при Волен Сидеров. Скоро ще правят каре с Курнела и Полковника. Но всяко нещо по реда си.
  • 31 az #СВО

    5 15 Отговор
    Колкото и да се оправдават от МО трибуналът за извършена държавна измяна няма да им се размине!
    След капитулацията на запада, всичките му слуги и у нас ще трябва да платят цената...

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Готов

    6 2 Отговор
    Само путьовците ги е шубе от война 👊
  • 34 средно интелигентен

    1 1 Отговор
    На такива новини се връзват алтернатино надарените интелектуалци.
  • 35 Болен Лидеров

    3 0 Отговор
    Там, накъдето сте тръгнали, отдавна съм се върнал. До Златен пръст няма да докарате. Най-много да се полюлеете на Шиши в скута.
  • 36 Макс

    3 0 Отговор
    Защо чак сега се опровергава ? Изборите минаха и копейката използува тази лъжа в свой интерес . Касация на изборите !
  • 37 Изражданенка

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Копейкин и Цончо са герои....":

    Не съм ти Цончо,а съм кака Цонка, и моя фюрер е Костадинка. Да се разберем!
  • 38 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Натовците се придвижват за война":

    НАТО вци нна Кразове се придвижвали за война.. ти верваш ли си си бе, каиш? Омрех от смех..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове