Last news in Fakti

22 Януари, 2024 18:01 8 748 143

Двоен данък за старите дизели?

  • данъци-
  • коли-
  • дизел-
  • увеличение

Става въпрос за изготвения от Министерство на иновациите и растежа проект на изцяло нов Закон за насърчаване на електрическата мобилност, който предстои да бъде качен за обществено обсъждане

Двоен данък за старите дизели? - 1
Снимка: shutterstock

Нов закон може да вдигне почти двойно данъка за стари дизелови автомобили. При прилагането му общините ще трябва да добавят в изчислението на налога напълно различен компонент, което прави неизбежен скока до 78%.

Става въпрос за изготвения от Министерство на иновациите и растежа проект на изцяло нов Закон за насърчаване на електрическата мобилност, който предстои да бъде качен за обществено обсъждане, пише "Труд".

Ако до момента Законът за местните данъци и такси приравнява данъчната ставка за автомобилите без значение на горивото, то с промените, готвени от кабинета "Денков-Габриел", собствениците на дизели ще плащат много по-солено. В момента налогът за леките коли се определя от два компонента - имуществен (който взема под внимание годината на производство и мощността на двигателя), и екологичен (който зависи от изпусканите в атмосферата вредни газове).

На практика с промените се въвежда и трети компонент - типът на гориво, което се използва. Според изнесените данни, най-сериозно ще бъдат ударени собствениците на старите дизелови автомобили.

В проекта е записано, че екологичният коефициент за най-вехтите коли (на над 20 или повече години), които нямат екологична категория или отговарят на стандарта Евро 1, да се увеличи както следва - за бензиновите автомобили между 1,40 и 1,80, а за дизеловите - от 1,80 до 2,50. Към момента пределната ставка, разрешена от закона, е 1,40 и за двата типа.

Към момента в Пловдив за стандартен автомобил среден клас, произведен през 2002 година (голяма част от автопарка под тепетата попада именно в тази категория) и с мощност 82 киловата и екокатегория Евро 1, дължимият налог ще бъде в размер 160,74 лева.

Ако приложим новата формула, данъкът за подобен бензинов модел вече ще бъде с близо 28,56 на сто повече, или 209,65 лв. Още по-голям е скокът, ако примерният автомобил е с дизелов мотор. При него, ако приемем, че местната администрация ще избере максималния коефициент (2,50), увеличението ще стигне 78,57%.

В числово изражение това значи 282,21 лева, или цели 121,47 лева повече за данък на 20-годишен дизел в Пловдив.

Според новия проектозакон, своеобразен вододел се явяват бензиновите автомобили до 15-годишна възраст, които имат категория Евро 3. Всички возила, покриващи или нахвърлящи тези спецификации, няма да подлежат на допълнителни увеличения към съществуващата ставка. Евро 3 при дизела обаче ще донесе потенциален скок с до 36 на сто, спрямо сегашните цени на данък МПС под тепетата.

Така може да се стигне до ситуация, при която за 16-годишен бензинов автомобил с Евро 3 да се плаща в пъти по-малко, отколкото за чисто нов дизел с Евро 6.

Целта на бъдещия Закон за насърчаване на електрическата мобилност е от една страна да създаде стимули за закупуването на електромобили, но от друга - да създаде инструмент, който да ограничи купуването на дизелови коли, които към момента са основният дял от автопарка в страната, включително и в Пловдив. Тепърва ще стават ясни позициите относно новите текстове както на заинтересованите браншови организации и бизнеса, така и на гражданите.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лицемери

    261 22 Отговор
    Ще дерат бедните, за да насърчат богатите да си купят електрокар и това е ИНОВАЦИЯ.

    Коментиран от #10, #118

  • 2 Българин

    230 15 Отговор
    С клошарските заплати няма как да си купим електричка

    Коментиран от #105, #140

  • 3 Луд

    61 134 Отговор
    Малко е
    Карам 4 годишен Дъстър....всички ми се подиграват.
    На светофара ако има пред мен дизел .....яко ми мирише в купето.
    Ама аз съм цървул за тези пари трябваше да си купя 15 годишен премиум.

    Коментиран от #8, #100, #110

  • 4 Да, бе

    143 7 Отговор
    Тия определено няма да умрат от старост...
  • 5 Реалист

    160 19 Отговор
    Козяшката крадлива шайка нали има пари за нови елтрически автомобили какво им пука за вас със старите дизели.
  • 6 Боко Еднокнижник

    21 146 Отговор
    Само глупавите в България не могат да си купят една ел автомобилче троен данък за глупавите.

    Коментиран от #33

  • 7 Пилот на Ферари

    146 9 Отговор
    Това няма да ни направи по електрофицирани , а само колоездачи .

    Това е грабеж на народа .
  • 8 Интересно,

    61 12 Отговор

    До коментар #3 от "Луд":

    Как го караш, като нямаш акъл прав да стоиш?

    Коментиран от #17

  • 9 Страхотна мярка

    40 142 Отговор
    Трябва даже по-голям скок на данъците. Крайно време е да стегнем автопарка в България, а не да се карат таратайки с изтърбушени катализатори и дпф-и.

    Коментиран от #24, #40

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Малко е за това което причиняват.

    28 13 Отговор
    Уайте го Балкански добитък
  • 12 Сатана Z

    132 29 Отговор
    Военновременният режим в България отчаяно търси пари за финансиране войната в Укро райха.Утре ще ни наложат и данък лекарства,който не приема и е здрав -плаща.

    Коментиран от #48

  • 13 бачо

    114 7 Отговор
    Тъй се пълни бюджет,дигане яко данъци и яко заеми и докато народа се наспи тия убавци след някоя фодина ще си живуркат по островчетата

    Коментиран от #69

  • 14 Аз съм тъпо копеуе

    68 5 Отговор
    Щом на гарата пристигне
    дизела червен,
    ние на него ще напишем-
    "набор уволнен".

    Уволнениеее
  • 15 Г Бар

    58 0 Отговор
    жули Ганев доде мръда, това добиче разбира само от драние
  • 16 Гледай войната!

    23 4 Отговор

    До коментар #10 от "шопо":

    Сега няма нужда да излизаш партизанин има нова технология, можеш от всякъде да я ползваш.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хари путър

    58 4 Отговор
    Май скоро ще метем...
  • 19 Некой

    129 4 Отговор
    Умници!
    Притежаването на електричка е свързано със зарядни станции.
    Които изискват определен ток/не малък/ за захранване.
    Ако всеки иска от енергото едни + 10кВт към къщата си или апартамента , не Козлодуй ами и Белене ако бяха построили нямаше да стигне.
    Така, че айде по-полека с модър токинг.
    А за дизелите....
    Ако се обединят всички притежатели на дизел и направят партия.... жална и майка на сглобката.

    Коментиран от #44

  • 20 Закс

    100 4 Отговор
    Гоуфчето на дядо Иван ,,бълва" за месеца 10 часа - за толкова му стига пенсията, а автобусите от градския транспорт и тир- четата бълват по 240часа на месец ... Въпроса е - на кого да вдигнем данъка, санкционираме, порицаем, поругаем, накараме да е гузен и ... ПРОСТ народ !!!
  • 21 морския

    23 60 Отговор
    като не могат да ги спрат, поне да ги одрусат с коефициент 5-10 !!! пълно е с пушещи бмв и мерчовци на разни лумпени !

    Коментиран от #56

  • 22 БеГемот

    15 24 Отговор
    Охаааа...сутрин не можеш да си отвориш прозореца ...по два коша имат клошарите на минимална...удри ...
  • 23 Анализатор

    29 43 Отговор
    мисля че още при вноса 20 и повече годишните коли трябва да се обложат,с допълнителен данък,, всяко семейство вече е с по 2-3 евтини морги,всичката скрап от европа ивда при нас
  • 24 Мдам...

    47 5 Отговор

    До коментар #9 от "Страхотна мярка":

    Данъците два пъти нагоре ,добре,цените на всичко друго два пъти надолу,устройва ли те?! Заплатите в евро,така вече можем да помислим за нови возила...китайски електрици на техните цени и без ДДС!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Карай по околовръстното!

    49 13 Отговор

    До коментар #17 от "Луд":

    Щом живееш на тази планета, ще се съобразяваш и с другите ѝ обитатели. Нашите дизели не могат за 200 години толкова да замърсят, колкото направата на твоите 4 дъстъра, защото ти трябвало да си моден.
  • 27 Чорбара

    18 7 Отговор

    До коментар #17 от "Луд":

    Еб льо карай ди таратайката и не мъцай!
  • 28 М3 голд

    79 4 Отговор
    Смехории! Ситуацията с дизела твърде много прилича на т.н. зелена енергия и с т.н. пандемия КОВИТ. И в двата случая има фалшиви изводи, огромни разходи и КРАЖБИ! Сега с дизела започва трета простотия. Продават се нови автомобили евро 6 и ги смятат за по ниско ниво от 15 годишен бензинов с евро 3. Виждате ли какви глупости подготвят? За автомобилът трябва да има един единствен критерий: съставът на излизащите от ауспуха вещества. И данъкът да е въз основа на вредните емисии - като качество и количество. Ама бил на 2 или 32 години, няма значение. Ами ако двигателят работи само с вода? Тогава? А ако е водороден? А за парните двигатели? А къде са ви станциите за заряд? И колко елавтомобила има? А може ли държавата да осигури подмяна на дизелов двигател с електрически? Вижда се, че нещата не са прости.

    Коментиран от #57

  • 29 Гост

    41 1 Отговор
    Т ова е Лицемерна Двуличност
  • 30 Отворен

    19 6 Отговор

    До коментар #17 от "Луд":

    Имаш ли копче за ре-циркилация на климата в румъняска бидона,или ги вземаш ,голи,боси и дрипави.
  • 31 Рено Клио 1.4 бензин/газ- 100 🐎

    22 15 Отговор
    Кола на газ бате, фабрична. 1.4 мотор 100 КС. Малкия данък , мъничка. Който иска да взима 15 годишни премиуми на 196 Хил. км на табло и 392 Хил. като се поразровят софтуерно. Бензин/газ палиш на бенз и караш докато загрее и Айдаа на 1.30 лв- газ. 10 л газ са 13 лв. За 13 лв. Сипваш 5 литра дизел и караш по-малко километри, за бенз да не говорим.

    Коментиран от #52, #81

  • 32 Калпазанин

    31 2 Отговор
    От това глобално затопляне и вдигане на данъци на уж стари дизели, и в обора и в Европа измръзнахме от студ. И само да питам ще има ли по високи данъци и де факто по високи сметки за ток от тецовете на ковачки горящи точно пак европейски тежки пластмаси включително и гуми
  • 33 Марков

    44 2 Отговор

    До коментар #6 от "Боко Еднокнижник":

    Колко струва едно електромобили? Къде ги има, че да отида и да си купя? И там ни чакат с нетърпение или ние ще ги чакаме? И за разходка ли да го ползвам? И къде е мрежата от зарядни станции?
    Предварително благодаря!
  • 34 Жабата

    42 2 Отговор
    Пак вдига крак да я подковат! Я първо кажете защо се карат стари коли в БГ?! И добре, ще подкараме всички тъпите ви електрични (когато може де, щото днес сигурно не) ама откъде ток за зареждане, след като сега и без тях внасяне?
  • 35 Електронен концлагер

    71 4 Отговор
    Еврофашизъм в действие. Преди няма и три години столична община плати на независима финландска фирма да направи анализ на замърсяването на въздуха в столицата. Според доклада се оказа , че само 9% от замърсяването се дължи на автомобилния трафик. Всички приказки за замърсяването от старите автомобили са ала бала като цялата им друга лъжовна работа!
    Изчезнат ли парите в брой и двигателите с вътрешно горене сте обречени на вечни ограничения и подчинение без всякаква свобода!!!
    Продължавайте да се радвате на модерната дигитална примка, която ви подготвят фашистите!
  • 36 Троен троен

    40 2 Отговор
    Последните години много се опаричи българина, покрай инфлацията, я му сложете троен данък, щом мълчи и трае.
  • 37 Полит мафия

    40 4 Отговор
    Е тогава ще си отидат завинаги от политиката тези шарлатани- кирчоглу, кокорчогей, ристю пинокиото лъжливия, ген. лъжанасов, заедно с Бочко банкяпитека и дебелянчо свинчоков
  • 38 Улавия

    41 4 Отговор
    Всички на жълтите павета и нещата ще се оправят! Кокорчо и Кирчо. ВЪН!
  • 39 Директора

    10 45 Отговор
    Колата не е даденост!
    Аз също съм против старите кенефи! Данъка по 5
    Парите после ги даваме за лекарства. Същото е!!!

    Коментиран от #72, #135

  • 40 М3 голд

    38 5 Отговор

    До коментар #9 от "Страхотна мярка":

    Ама ти виж? Дизелът, само защото е дизел, щели да го сложат зад 15 годишен бензинов. Ама бил евро 6, екологичен, с работещи очистителни системи, не ги интересува. Това е гадно и безпринципно.

    Коментиран от #58

  • 41 яско

    8 57 Отговор
    най-добре е над 20 годишна кола-морга,, да се спира от движение,аз какво съм виновен че бай Керчо от панелката до нас е свидлив и не иска да дава пари за по-нова кола а кара 25 годишен Форд за 1100 лева и трови всички рано сутрин. ,или данък 600 лв или спира от движение и спира да трови хората.

    Коментиран от #60, #75, #79

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Никола

    59 2 Отговор
    Гледам тези дни клипове от Чикаго на купища Тесли зарязани на пътя . Някои не могат да си отворят дори вратите. Тежките студове доведоха до стотици дефектирали зарядни станции, хиляди зарязани електромобили и хаос сред собствениците на електромобили. Една подобна батерия оставена с нулев заряд за дълго време можеш после спокойно да я хвърлиш. Тези автомобили са напълно непригодни за тежки климатични условия! Непригодни се оказаха и зарядните станции. Ние накъде сме тръгнали не ясно, това е безумие !

    Коментиран от #54, #125

  • 44 М3 голд

    8 7 Отговор

    До коментар #19 от "Некой":

    Браво!
    Много си прав! И идеята е добра! Трябва да помислим.
    Между впрочем, чувал съм, че в Япония данъчната система на колите е такава, че те принуждава да не караш кола на повече от 5 години. А каква е средната възраст на колите в САЩ? Като гледам по филмите как си сменят собственика, изобщо ходят ли на преглед? Водят ли се накъде на отчет? И там има ли такива еко закони? Ама и в Аляска ли?

    Коментиран от #71

  • 45 Ония с Фордо

    36 2 Отговор
    Нищо не пише за автобуси , камиони , пътностроителни машини , трактори и комбайни , локомотиви и самолети а за военната техника това ще важи ли
  • 46 Нури

    11 0 Отговор
    Насила Хубост не Става
  • 47 Мъка Зайкова

    27 1 Отговор
    Данък по презумпция на закона се плаща за собственост на актив бил той имот или автомобил или друга облага и няма нищо общо с каквито и да било емисии. Това са пълни глупости !Това е нарушаване на икономическата логика. Колкото си по-заможен внасяш повече данъци. Подобни такси трябва да се събират пропорционално през горивата и смазочните материали!
  • 48 Калпазанин

    25 0 Отговор

    До коментар #12 от "Сатана Z":

    Ами така става, живеем за да работим за данъци по най новата формула на ротшилд
  • 49 оня

    16 1 Отговор
    TeA пееее.ра.си първо да дадат европейски заплати и пенсии, па тогава да ни изравняват с Европата:)) Тука всичко е от главата за краката и богаташите са диви и щастливи:))
  • 50 Одобрението

    16 1 Отговор
    на затварянето на центъра на столицата за стари коли , герберите си получиха на местните избори, заслужено ще си го получи и сглобката. :(
  • 51 Шарлатани ООД

    43 5 Отговор
    Нашите фашизоидни евроатлантици пращат милиони бомби и боеприпаси и се съгласяват на използването на снаряди с обеднен уран само на 100 километра от България, а лицемерно ни говорят за екология и замърсяване. Хиляди тонове български бомби се изсипват всеки ден точно до нас без да им пука за никаква екология!!!!! После събират данъци за да произведат още толкова????!!!!!
  • 52 жаза12авто търговия

    11 2 Отговор

    До коментар #31 от "Рено Клио 1.4 бензин/газ- 100 🐎":

    много наивно 392 хил. км за 15 год премиум,..... за тия години минимум пробега е 550-600 000 км.
  • 53 тц тц

    20 1 Отговор
    ще има реален бой , не електронен
  • 54 Айше негърката

    2 8 Отговор

    До коментар #43 от "Никола":

    Ти изобщо имаш ли представа от света. демек нямаш абер от света, по твоя език казано

    Коментиран от #63

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Прав си приятел,

    9 1 Отговор

    До коментар #28 от "М3 голд":

    Но тях това не ги интересува.

    Коментиран от #142

  • 58 Не съвсем

    8 13 Отговор

    До коментар #40 от "М3 голд":

    Данъците са за автомобили с работещи очистителни системи. За неработещите трябва да се погрижат пунктовете за ГТП. Или ги оправяш или на площадката за скрап.
  • 59 Циник

    32 2 Отговор
    Причината да се кара стара кола не е мутренски каприз, а невъзможност да заплати за нова. Колкото и висок да е данъка (както и винетката) - ще си се плаща парадоксално поради финансова невъзможност и няма да стане по-чист въздуха за управляващите, но ще имат сигурен приход.
  • 60 Ония с Фордо

    37 2 Отговор

    До коментар #41 от "яско":

    Кола бад 20 години можеш да си ремонтираш сам пред блока или в двора а тия на 5 и по-малко години за да си смениш крушка на фара трябва да влизаш в сервиз !

    Коментиран от #65, #66

  • 61 ЗАСПАЛ НАРОД

    19 3 Отговор
    Бой по канчето на територията докато се събудят заспалите.

    Коментиран от #85

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #54 от "Айше негърката":

    а ти гледаш ли новини , или само се заяждаш ?
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 оня с коня

    3 0 Отговор

    До коментар #60 от "Ония с Фордо":

    аз пред блока само прасето коля за коледата ,ремонта в двора саму
  • 67 Тия барутници тероризират хората

    9 19 Отговор
    Токова ли не успяха да ги забранят тия пушилки. Некви тарикатчета купуват милионници С класи и после тровят всички.

    Коментиран от #74

  • 68 И държавицата

    15 1 Отговор
    ще се откаже от сума ти ДДС и Акциз (1/2 от стойността на горивото)? Не вЕрвам! Категорично!
  • 69 гост

    21 1 Отговор

    До коментар #13 от "бачо":

    Заспалите овце от територията, едва ли помнят как мъ....ите се кълняха че няма да вдигат местните данъци. Как ще ме стимулираш да дам 60 хил евро за електрокар,като ги нямам? Но още 150 лв.отгоре ще ги изкарам и ще си карам дизела.БМХ....е колелото..
  • 70 Ученика

    21 0 Отговор
    Всички от сглобката ще умрат! Това е неизбежен факт

    Коментиран от #82

  • 71 Тираджия

    23 3 Отговор

    До коментар #44 от "М3 голд":

    В Онтарио Канада, няма годишен преглед ,не се мерят изгорели газове, нама винетки, посещението на шофьорски курсове не е задължително , не се изискват зимни гуми ,няма полицейски хайки за алкохол например. И не мисля, че са по лоши шофьори от нас обучените.....!
  • 72 оня

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "Директора":

    Директоре, прочети коментар 35:))
  • 73 Бай Дън

    15 0 Отговор
    Дигайте сега ви се е паднало може да нямате друга възможност. Дано не изкарате до ротацииката.
  • 74 оня с фодро

    5 9 Отговор

    До коментар #67 от "Тия барутници тероризират хората":

    ам 20 годищните фолкцвагени ,аудета и още много други,,,,,те направо бълват черно облаци, не само 20 год. мерцедеси,дишайте спокойно небойте се деца
  • 75 оня

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "яско":

    И ти прочети коментар 35:))
  • 76 Няма такава наглост

    22 2 Отговор
    Всички дизелови автобуси - няколко стотин на брой в София са с изрязани и елиминирани филтри за твърди частици , системи ад-блу и катализатори, защото общината няма средства да ги поддържа! Питайте който и да било шофьор от градския транспорт, той ще ви потвърди. И аз не вярвах на думите на един комшия работещ там, но после двама случайни в автобус го потвърдиха. Това се случи по време на управлението на мафиотите от Герб и циганската кралица Фандупкова!
  • 77 Ония с Фордо

    3 0 Отговор
    Страшен коментар, страхотен речник и върховно ниво
  • 78 КАРАЙ МНОГО ПЛАЩАЙ МНОГО

    11 3 Отговор
    ВИНЕТКАТА, СПОРЕД КИЛОГРАМИТЕ, МЕРИШ НА КАНТАРА И УМНОЖАВАШ ПО КОЕФИЦИЕНТ, НЯКАКЪВ И КЪМ ЦЕНАТА НА ТОКА ИЛИ ГОРИВОТО. ДАНЪКА СЪЩО, ИЗГОРЕЛИТЕ ГАЗОВЕ ПРИ ПРЕГЛЕД КОЛКОТО ПОКАЖЕ / 150 ГР/КМ =15 СТ, ПРИМЕРНО/ И ДА СЕ ВКАРА В ЦЕНАТА НА ГОРИВОТО, СИПВАШ ПОВЕЧЕ - ПЛАЩАШ ПОВЕЧЕ. КОЙ ЗАМЪРСЯВА ПОВЕЧЕ - СТАРА КОЛА МИНАВАЩА 5000 КМ ГОДИШНО ИЛИ НОВА С ПРОБЕГ 50 000 КМ/ГОД?
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 СОФИЯНЕЦ

    7 4 Отговор
    КАРАМ ЕДИН ДРЪГЕЛ В ЦЕНТЪРА И ДИМИ ЯКООО
  • 81 Порно

    19 4 Отговор

    До коментар #31 от "Рено Клио 1.4 бензин/газ- 100 🐎":

    С 5 литра нафта на читава кола/не камион/ от тип Пежо 308 се минават повече километри, отколкото с 10 литра газ. И не губиш мощност.
  • 82 оня

    5 3 Отговор

    До коментар #70 от "Ученика":

    Дано е по скоро, че да не уморят нас:))
  • 83 Блеещия Лъв

    20 4 Отговор
    Да ни е честита Продължаваме Педермяната. Гъбари, гъбари, вижте какво ни докарахте

    Коментиран от #88

  • 84 000013

    19 3 Отговор
    Не зна накво во пречат дизелите ? Имам 3 коли дизел на 13 , 17 и 28 години и нито една не пуши като тая на снимката . А това че някой селски свалят катализатори и пдф за да дърпала повече колата и пуше като циганска печка са виновни центровете за ГТП .

    Коментиран от #93

  • 85 ХЕПИ НЕЙШЪН

    5 5 Отговор

    До коментар #61 от "ЗАСПАЛ НАРОД":

    Чалга ракия трушия Фолсваген голф 1.9 тди// турбо дизел 2004 година ,,,лаиф
  • 86 Маестрото

    21 3 Отговор
    Вносителите на закона да бъдат екзекутирани с топори, а каймата да послужи за назидание на останалите, за да знаят какво ги чака тази година.
    Тази година ще започне ликвидирането на всички национални предатели до последния престъпник.
  • 87 ТЕРИТОРИЯТА НЯМА ШАНС

    15 1 Отговор
    Плебеите на територията нямат право да притежават автомобили. Могат само до обслужват англосаксите. Догодина и ток няма да има на територията.
  • 88 Ти си

    15 2 Отговор

    До коментар #83 от "Блеещия Лъв":

    Колегс , не са ти виновни гъбарите а тия които си избраха ПП и си кротбаха когато най-нагло им пидмениха вота и се прегърнала с тия които щяха чагъртат и да вкарват по затворите !
    На тях се сърди не на габарити....

    Коментиран от #92

  • 89 ПУТИН ПЛАЩА ЛИ ЕКО ДАНЪЦИ?

    4 7 Отговор
    КОЛКО ЗАМЪРСЯВА ЕДИН САМОЛЕТ? А ЕДИН ТАНК? 1000 ВЗРИВЕНИ СНАРЯДА? А ПАТРОНИТЕ НА НИНОВА, МИЛИОНИ? ДОБРЕ ЧЕ ТАГАРЕВ РАЗЧИСТИ БТР-ИТЕ, БИЛИ С ПО ДВА ДВИГАТЕЛЯ?
  • 90 никаква милост

    13 0 Отговор
    Сегашните управляващи само моргата ще ги оправи, може и живи да бъдат наврени в хладилните камери, или направо живи погребвани
  • 91 ха ха

    15 0 Отговор
    просто им се краде , а това "грижи за екологията" е пълен фалшификат , а е много вероятно някой от тея сополанковци да е на % от вноса на електромобили , 100% от законите в българия са заради личните нужди на шепа бандити
  • 92 Генерал Гъби Гъбев

    8 5 Отговор

    До коментар #88 от "Ти си":

    Баш гъбарите да виновни - вие сте 60%, ако бяхте гласували умно, нямаше да има сглобенаци сега. Вие и само вие погребахте България
  • 93 Айше негърката

    2 14 Отговор

    До коментар #84 от "000013":

    за финни прахови частици чувал ли Сте и трите Ви коли най -вероятно са за претопяване за скрап, ако живееше някъде в цивилизацията

    Коментиран от #97, #130

  • 94 Хаха

    10 0 Отговор
    Да забранят танкове, че и те са на дизел.
  • 95 СТАВАМЕ АВТОМОНТЬОРИ

    1 4 Отговор
    ДА ИЗМИСЛЯТ КАК ДА НАПРАВЯТ СТАРИТЕ ДАРАЦИ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ! ДА МИ ЗАМЕНЯТ ДИЗЕЛА С ЕЛ. ДВИГАТЕЛ С 10000 ЛВ. ПОМОЩ ОТ ДЪРЖАВАТА, А ГОРИВАТА ДА ВДИГНАТ ДВОЙНО И КРАЙ СЪС ЗАМЪРСЯВАНЕТО И С БЕЗРАБОТИЦАТА.
  • 96 БАРС

    10 0 Отговор
    ПЪРВО НЕКА ДА ВДИГНАТ ЗАПЛАТИТЕ И ДРУГО ЕЕЛКОЛИТЕ НЕ СА СТИГНАЛИ ОЩЕ ТОВА РАЗВИТИЕ ЧЕ ДА МОГА КАТО Я КУПЯ НАСТАРО ПРИМЕРНО 10 ГОДИЩНА И ДА МОГА ДА Я КАРАМ ОЩЕ 10 ГОД.БАЗ ДА СМЕНЯМ БАТЕРИЯТА ТО ТОГАВА ДА ВДИГАТ ДАНЪЦИТЕ.И ПОСЛЕДНО НЕКА ДА НАПИША КЪДЕ ЩЕ ОТИДАТ ТИЯ ПАРИ ЗА ДА ЗНАМ ДАЛИ СИ СТРУВА.А СЕТИХСЕ ДРУГО.А КОГА ЩЕ ПОВЕШАТ НА РОМИТЕ ДАНЪК ПЕЧКИ ДЕТО ГОРЯТ ВСЯКЪКЪВ ВИД БОКЛУЦИ И НАЙ ВЕЧЕ ГУМИ
  • 97 аха

    6 2 Отговор

    До коментар #93 от "Айше негърката":

    а Вие за вятър от Сахара чувала ли сте
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Съдията Дред

    2 1 Отговор
    То за нови коли и сега данъка е 3 пъти по висок от на таралясниците.
  • 105 Край

    2 9 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Е че кой е казал че бедните ще имате коли. Бедните с крачолите и с железните обувки по тротоара. В празник с билетчето и на трмвая. Клошари с коли не щем.
  • 106 хибрид

    3 1 Отговор
    Даже и троен за тракторите и за тия които подменят гърнетата с друг модел по шумни
  • 107 Бош

    4 11 Отговор
    Такива коли трябва да не се позволява да се внасят в държавата и чрез огромни данъци да станат непродаваеми! На настоящите с неизправни катализатори и дпф, пак огромни данъци! Тук повечето са толкова тъпи, че не могат да се усетят как сами се тровят заедно с децата си… И недейте ми ревахте и заплашвате за счупените си трошки, ами ходете протестирайте срещу корупцията, кражбите и скапаното образование в държавата, защото от там ще ви се вдигне стандарта и ще можете да си купите нови коли, пък били те и дизели като толкова си ги искате…

    Коментиран от #111, #139

  • 108 Машала

    12 0 Отговор
    Великата демокрация е като социализъма! Беден си и ще плащаш хиляди данъци. Богат си и ти опрощават огромни суми, че можеш да си го позволиш. Това е демокрацията днес! Също като социализъма и комунизъма! Оказва се, че има само два обществени строя от раждането на човечеството. Първобитно-общинен и робовладелчески. Единият социален, другият антисоциален. Днес служим като роби на някой "демократ". Като те уволнят, те поема друг "демократ", по богат и по-зъл. Демокрация, но с прифкис на феодализъм.
  • 109 Много пъти съм го писал това

    11 0 Отговор
    Всеки автомобил си има параметри заложени от производителя. Има и стандарти за допустимо замърсяване. На годишния преглед се проверява дали изпускателната система на автомобила не е манипулирана / липса на филтри, шумозаглушители и т.н./. Ако са на лице и автомобила мине теста - ОК. Издава му се сертификат и може да се ползва до следващия преглед. Годините на производство за без значение. Имам 27г. Мерцедес, поддържам го добре и нямам грижи с него. Виждал съм БМW на 4г. не може да мине теста за допустимо замърсяване.
    И теста триябва да е абсолютно за всеки автомобил, валяк, трактор, автобус и т.н.
  • 110 И аз

    0 10 Отговор

    До коментар #3 от "Луд":

    Аз карам 12 годишен Дъстър. На бензин е и затова не ми пука колко ще вдигнат на тия с дизелите. Нека страдат!
  • 111 Ехааас

    4 2 Отговор

    До коментар #107 от "Бош":

    Браво ногаташче. Голямата си та.бота! Ще се озъбиш все някой ден! 2х1 е истината! Бог това дава всекиму!
  • 112 Общинарите

    9 0 Отговор
    Да се погрижат първо за зарядните станции. После да снасят акъл как да се минава към електрички.
  • 113 Тити

    4 9 Отговор
    Крайно време и цената на дизела да се вдигне двойно ужас е да караш след дизелова печка.
  • 114 Реалист

    12 1 Отговор
    Искат на ганьо и скъсаните ,вмирисани мръсни гащи:)

    Коментиран от #120

  • 115 ФИНЦИ

    9 0 Отговор
    няма такива подлоги като вас долни сте много и вас да ва е.а
  • 116 Сиромах

    11 1 Отговор
    Като ми вдигнат данъка, минавам на горЕло мАсло. Трябва от някъде да се избива тоя данък

    Пари за електричка - НЯМА!
  • 117 Коментатор

    14 1 Отговор
    Крадците и престъпниците от сглобката, докараха България до просешка тояга, обаче щели да насърчат българите със стари дизели да преминат към електрическа мобилност???
    Над 80% от населението се води около и под прага на бедността, а сглобкашистите тръгнали да налагат още данъци и ограничения на бедните?!

    Неуважаеми сглобкашаги, ако народа можеше да си позволи нови автомобили, нямаше да си кара старите дизели!!!

    А електрическата мобилност, захранвана от въглища, тя по-чиста ли ви се струва???

    Кога най-после ще дойде справедливостта и в България?!
    Кога нац. предатели и доказани престъпници ще бъдат окошарени за дълго?!
  • 118 Швейк

    5 18 Отговор

    До коментар #1 от "Лицемери":

    А бе като нямаш пари няма да караш морги и да тровиш децата ми ве,или ще работиш и ще си купих свястна кола. аман от страдащи и мтрзеливи същества , РАБОТЕТЕ ДА ИМАТЕ,

    Коментиран от #122, #124, #132

  • 119 корекома

    8 0 Отговор
    Снобите от ПП-ДБ в действие!
  • 120 Швейк

    1 6 Отговор

    До коментар #114 от "Реалист":

    Ганщ да вземе да работи,или ще си седи в лай,,,,,,та.
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Кавали

    7 0 Отговор
    Предполагам, че парите които ще получат в повече след увеличението ще отидат за борба с глобалното затопляне. Даже почти съм сигурен ,че там ще отидат.
  • 124 Лицемер

    11 2 Отговор

    До коментар #118 от "Швейк":

    Какви деца бе транс, Господ на такива саможивци деца не дава, ако имаш, огледай комшиите, на кого приличат!
  • 125 тази батерия

    1 3 Отговор

    До коментар #43 от "Никола":

    не остава никога с нулев заряд! Всяка литиева батерия се следи задължително от електроника! Когато заряда падне до около 3 волта, електрониката прекъсва батерията от веригата. Така батерията може да си изкара безпроблемно с месеци наред, докато дойде момента да се зареди.
    Литиевите батерии никога не се връзват в каквато и да е верига без необходимата контролна платка!

    Коментиран от #127

  • 126 7514

    1 9 Отговор
    До / реалист / никой не ти иска гащите тъ--к за цигари и алкохол може да даваш,а да спазваш изискванията по зокон ревеш ще рече че те порят има евро-6 и плаща данък които са под това трябва да заплащат повече и като карам след теб да не си затварям клапата защото не всички я имат
  • 127 Никола

    9 1 Отговор

    До коментар #125 от "тази батерия":

    Това е така, винаги остават по около 5 скрити процента от батерията, които не се показват на дисплея, но при минус двадесет оставена колата на улицата без да може да се зареди и темперира можеш директно да я хвърлиш. Даже не знам дали можеш и къде можеш да хвърлиш тази скрап. Както казах, пълно безумие!
  • 128 Ам чи то

    1 0 Отговор
    Браво
  • 129 Защо

    8 0 Отговор
    Защо само рестрикции и наказания? Защото е най-лесно, нали? Защото ще ви се понапълнят джобовете, още. Те бездънни ли са тези джобове? Защо не подходите с правене на нещо да поощрите хората. Например добре проектирани велосипедни алеи. Например дотации за смяна на стар автомобил с нов и безлихвени заеми за такъв? За какво са проверките с газоанализатор в пунктовете? Като искате глоби - оборудвайте полицаите с преносни газоанализатори и направете закон да им дава правомощия да изпращат задължително за технически преглед пушещи автомобили. Ама не, напред със секирата е по-лесно.
  • 130 000013

    3 0 Отговор

    До коментар #93 от "Айше негърката":

    Колега , живея точно в цивилизацията и когато минавам на преглед още никой не ми е казал че колите ми са за претопяване е !
    А финалът и прахови частици се отделят от насладите на спирачките и от износването на гумите , за другото си има филтри .
  • 131 Емо

    6 0 Отговор
    Аз погледнах сайта на това т.нар. министерство и там няма нищо, така че тази "новина" може и да е партенка. Звучи като поредната глупост на умствено изостанали. Кой ще плаща за поставяне на табла за бързо зареждане - всеки ще го плати за своя гараж, ами на обществените паркинги, пред блоковете, нали тези електрички трябва да се зареждат. Вместо това ми идват наум популярните български поговорки "Пази Боже сляпо да прогледа" и "Видяла жабата, че подковават вола и тя се наредила". Не става така. Дизелови ДВГ има от някъде 140-150 г., как почнаха точно сега да замърсяват. А цялата търговие се извършва с транспорт, а той е с дизел. Жалка и помиярска работа е да поставяш каруцата пред коня. Предлагам да не копираме перверзиите в Германия и извращенията на техните "зелени" тикви. Дизеловият двигател си има определени предимства, които трябва да се използват. Да не забравяме, че в Бг по-новите бензинови двигатели FSI TFSI се скапват и повреждат от некачествения бензин.

    Коментиран от #136

  • 132 Бедните на сапун

    0 7 Отговор

    До коментар #118 от "Швейк":

    И това казвам! Като си беден ще вървиш пеша!
  • 133 Купих си...

    4 0 Отговор
    ...фабрична бензинка миналата година с евро 6. Ще мисля да я сменям чак след 30тина години с електричка ;) . Дотогава все още твърде "зелената" технология на електричките дано да е узряла както си трябва ;) .
  • 134 ТриДеСет

    3 1 Отговор
    Тридесет години ни лъжеха, че е най-добре да си купуваме стар автомобил дизел и то от западна Европа, сега пък искат обратното да ни дерат кожата, че 30 години сме слушали и сме били най-бедните, че да го правим това...
  • 135 ти и без това

    0 1 Отговор

    До коментар #39 от "Директора":

    си имаш нужда от лекарства…
  • 136 само да ти кажа

    2 0 Отговор

    До коментар #131 от "Емо":

    нас никой не ни пита кого да следваме и кого не казва ни се така да правим и нашите послушковци така правят…!
  • 137 Какви иновации, какви министерства!

    2 1 Отговор
    Вземете един среден по успех ученик до 8 клас, дайте му лист и химикал и го накарайте да смята! Да смята кога и как средностатистическия Българин ще дочака "Електрическата мобилност! Краткият отговор е - Точно никога при тези цени на Електрическите автомобили и липсата на вторичен пазар за тях, тъй като над 90% от населението разчита тъкмо на него!
  • 138 Хаха

    3 0 Отговор
    Вдигат данаци за да има повече за крадене
  • 139 Пич всичко

    4 0 Отговор

    До коментар #107 от "Бош":

    което си писал е истина,но не се хаби да го обясняваш в такива форуми,това е все едно да спориш с магарето ,"дали тревата е синя",вярвам чувал си вица. Един съвет,просто наслаждавай се на бисерите дето умниците ръсят.

    Коментиран от #143

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Ситият на гладния не вярва

    3 1 Отговор
    999 човека на 1000 нямат възможност да си купят електрически автомобил .
    Защо го правите? Да щавите бедните! Не е честно !Електричките са само за богатите!Помислете и за многомилионния български човек , който едвам свързва двата края
  • 142 ДеКа

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "Прав си приятел,":

    И подземните гаражи ще бъдат празни понеже там е забранено да влизат и паркират екологични автомобили.
  • 143 Бош

    1 0 Отговор

    До коментар #139 от "Пич всичко":

    Знам, че е така, но аман от мрънкалници на които всички други са им виновни, само не и те самите…
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове