Last news in Fakti

23 Януари, 2024 09:17 2 329 32

Бивш енергиен министър: "Булгаргаз" е във фалит

  • булгаргаз-
  • александър николов-
  • парно-
  • сметки-
  • електричество

Начинът на управление на "Топлофикация" е много болна тема за Столична община

Бивш енергиен министър: "Булгаргаз" е във фалит - 1
Снимка: БГНЕС

"Булгаргаз" е в катастрофално положение и е във фалит. Това заяви бившият министър на енергетиката в кабинета на Кирил Петков - Александър Николов пред бТВ за по-високите сметки за ток.

Щетата за "Булгаргаз" може да надхвърли 800 млн. лв. Когато се направи договорът с "Боташ" бе писан на коляно и без ясна координация. Големите въпроси ще приключат в нашия джоб и ще се плати от българските граждани, предупреди Николов.

По думите му сметките за парно ще бъдат доста по-високи, защото Топлофикация-София не може да си плати задълженията.

Начинът на управление на "Топлофикация" е много болна тема за Столична община.

Не се направи нищо за оптимизацията на "Топлофикация-София", която е на загуба, посочи Николов. 96% от хората си плащат сметките за парно, но не плащат сметките в реалния им размер такива, каквито трябва да бъдат.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    19 10 Отговор
    Сглобката работят за Газпром.
  • 2 Майора

    7 6 Отговор
    Нев ли странно бивш министър с прозвището Сашо Кеша да дава оценка и акъл? Той дасе радва че не успя договора с Джемкорт , инсче щеше да е на сруго място!
  • 3 Това е лицето

    13 5 Отговор
    На сглобката.и България върви натам.нали кокорчо
  • 4 Демократ

    16 13 Отговор
    Грабежът на столичани чрез Топлофикация е огромен и понеже България се управлява от руско-българската мафия няма никаква тенденция за спирането му. Това може да бъде търпяно само тук. Терорът,извършван над софиянци ще спре,когато нормални хора започнат да управляват. Експерти отдавна са казали,че огромното богатство от минерални води под София може да се използва за отопление вместо да изтича в земята, освен това отпадъците на София могат да се преработват в енергия в истински завод извън града,както е в нормалните държави. Това издевателства с това безумно обяснение,че най-големия крадец няма пари е за малоумници.

    Коментиран от #8, #23

  • 5 Бай Дън

    11 1 Отговор
    Закривай теритрията ! Индианците в резерват !
  • 6 Настопроценти

    11 0 Отговор
    Щом "Булгаргаз" е във фалит,то това означава,че и доста от парите за пенсии ще са във фалитъ.
  • 7 до фашагата

    7 1 Отговор
    Тебе фашагата трябва да назначат .Само ти още не си крал от топлофикация а и между другото виж у вас под кревата колко руснаци има
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 От ЮАР

    3 13 Отговор
    Май пак данъкоплатецът ще опере пешкира. Всяка година някоя голяма фирма или банка на Русопоклонната олигархия гърми, данъкоплатецът опира пешкира, едни милиарди заминават неизвестно къде точно, но сериозна част към Кремълските мракобесници. Сега им е последен шанс. Защото, като се влезе в Евро-то, вече БНБ и Русопоклонната олигархия и агентура няма да имат контрол. Контролът ще е от Франкфурт. Като влезе БГ в Шенген, олигархията няма да има контрол върху пазара и цените на мляко и храни, защото, като дигнат цените, моментално ще идват продукти от Австрия или Хърватска, да речем, и ще поддържат равновесието. Евро и Шенген ще неутрализират дейността на КГБ-ДС. Само тогава, страната ще започне да се измъква от блатото.

    Коментиран от #11, #17

  • 10 Уса

    5 0 Отговор
    Топлофикация трябва даомре
  • 11 Нури

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "От ЮАР":

    Факт
  • 12 един

    5 19 Отговор
    Стара истина,който слугува на Русия един ден стига до фалит!Малко са тия които са се отървали от подобна участ!

    Коментиран от #15

  • 13 Oщe в учeбникa

    13 1 Отговор
    пo физикa e oбяcнeнo, чe тoплoфикaциятa e икoнoмичecки изгoднa само aкo зa цeлтa ce изпoлзвa oтпaднaтa тoплинa при прoизвoдcтвoтo нa eлeктрoeнeргия. Нaшитe тoплoфикaциoнни дружecтвa нe ca ТEЦ, a пo-cкoрo ТЦ - тoплo-цeнтрaлa зa прoизвoдcтвoтo нa пaрa. Oттaм ниcкият к.п.д. и виcoкитe цeни. Няма как да се отопляваш на газ и да ти е скъпо, а на централно парно пак на газ да ти е по-евтино. Централното парно има километри тръби и съответно топлинни загуби, пари за поддръжка, администрация, топлинни счетоводители и немалко корупция.

    Коментиран от #20

  • 14 Тoплиннaтa мoщнocт

    5 1 Отговор
    нa Тoплoфикaция "Coфия" e над 3000 МВт, a eлeктричecкaтa e само 280МВт. Тaкa, чe e пo-cкoрo ТЦ oткoлкoтo ТEЦ. Aкo нe ca държaвнитe дoтaции oщe oт врeмeтo нa coцa и ceгaшнoтo зaтъвaнe в дългoвe и нeплaщaнe нa прирoдния гaз - дa ca фaлирaли oтдaвнa. Имa eдин Зaкoн зa зaпaзвaнe нa eнeргиятa и нeгo мoжe дa гo oтмeни caмo Тoзи, кoйтo Гo e cъздaл.
  • 15 Хммм

    12 1 Отговор

    До коментар #12 от "един":

    Искаш да кажеш фалират ги. И сега някой ще ги купи на безценица. Стига си намесват руснаците във чисто българско крадене.

    Коментиран от #22

  • 16 Търновец

    5 0 Отговор
    Най накрая сметките на Софиянци ще станат държавен дълг, защо се оплакват? Тук в Търново много често народните неизбранници ги парашутират от София заедно с управители на търговски вериги, веднъж за шеф на инспекцията по труда беше парашутира човек от Благоевград. От началото на промяната Търново сме имали един министър - Весела Лечева в служебното. Че политиците на практика ги избират Софиянци и Пловдивчани.
  • 17 Хммм

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "От ЮАР":

    Прекалено много "като" има които не са сигурни. Изобщо не сигурно влизането в Шенген и еврозоната. Мисля че англичаните имат други планове за нас.

    Коментиран от #19

  • 18 Чудя се аз

    6 0 Отговор
    защо шефовете на Булгаргаз от години карат на минимална заплата, а то било щото щели да фалират.
  • 19 Търновец

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хммм":

    Гражданин Николов не беше ли топ в банката на Цветелина Бориславова? А тя беше дори в борда при любимата на FBI българска криптокралица. Търново е дало много на България от 1989 сме имали една служебна министърка, на практика ние нямаме достъп до вкаст - що е то Република?
  • 20 Аз...

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Oщe в учeбникa":

    Много тично казано. Аз се отоплявам на газ и сметките зимата са около 250 до към 400 лв. на месец за 75 квадрата. На тец не знам колко е ама надали е толкова

    Коментиран от #21, #24, #31

  • 21 На ТЕЦ ще ти е

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "Аз...":

    по-евтино защото има дотации от държавата под формата на отложени плащания на газта, изравнителни сметки, директно от държавния бюджет. Това е добре за софиянци, но е неморално за всички които плащаме данъци и не ползваме парно.
  • 22 един

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Хммм":

    A чисто българско крадене ли беше,когато бившият изп.директор Николай Павлов умишлено възпрепятства вноса на цялото договорено количество газ от Азърбейджан,за сметка на повече внесен и по-скъп газ от Газпром,или ги забравяме тия подробности!Нещо повече,Павлов преподписа анекс с азърбейджанската газова компания Сокар,с който анекс Булгаргаз отказва да внася цялото договорено количество газ от Азърбейджан,под предлог че интерконектора с Гърция не беше пуснат в експлотация!От една страна,едни играчи на комунистическото статукво саботират пуска на интерконектора/чрез обжалвания и други подлости/а от друга страна Павлов се жалва,че няма откъде да вкара азърбейджанският договорен газ!А трасе за внос има,и това е старата газова връзка на България с Гърция,но интересът на Русия ни е по-важен от интереса да внасяме по-евтин газ за хората и икономиката ни!
  • 23 На ГЕРБ

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Демократ":

    Е топлофикация.
  • 24 А ПЪК АЗ

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Аз...":

    съм на котел пиролизен, на дърва. При 170 лв. куб.м.нарязани, за отопление на 70 м2 в къща харча 3,5 м3 на месец / около 550 лв/.
    Колкото и да икономисвам- не става....
    Браво на софиянци за 200 то лева. Сигурно зъзнат.

    Коментиран от #25, #28

  • 25 Направи си ПВЦ

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "А ПЪК АЗ":

    дограма и си санирай къщата. За 75кв. м. или 2 стаи, кухня и сервизни помещения харчиш твърде много. Извикай специалист с термокамера да видиш от къде идва студът, по-точно откъде излиза топлото.
  • 26 О. Ч. З

    2 1 Отговор
    За всичко са виновни руснаците
    От близо две години нашите народни представители се борят във интересът на народа за по евтини горива но уви всеки път те стават все по скъпи и скъпи може би причината за това е включването по веригата на още прекупвачи
    Как може тоз гаден Путин сам да си налага санкциите а и са като продаде и рафинерията ще се появи още по евтиният ресурс
    И само да добавя че за последните 25г имаше само един хубав протест и той не беше за повишаването на цените сететесе кой е той беше миналата година всички остали протести са все едно ходят да се радват на депутатите
  • 27 от край време

    4 1 Отговор
    цяла България работи за да храни и топли софето.
    Нищо ново под слънцето.
    Не е само топлофикация, ами транспорт, софийска вода, здравеопазване...всичко
    Ако можеха и морето щяха да вземат ама сега си правят магистрала за грътцо.дге.

    Коментиран от #32

  • 28 истината

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "А ПЪК АЗ":

    реално се икономисва и мръзне да...работещи бедни сме...ама щом търпим, не е луд който яде баницата....сглобкаджиите на въжето..
  • 29 135 лева

    1 0 Отговор
    Топлофикация София за една тръба в коридора, сградна, 5 етажна сграда с хоризонтална инсталация 5 вертикални тръби в сградата.. Без отказали се. При нулево потребление в жилището, без една тръба да минава преминава през апартамента, 135 лева данък триене на зъби, на месец Индивидуален отказ от парно, особено при сгради с хоризонтални инсталации, където няма загуби от вертикални тръби в апартаментите. В случая неползващите парно субсидират ползващите, Най-лесно е да се сложи измервателен уред на коридорната тръба и да се види какво отделя тази тръба, 3 апартамента на етаж плащаме, 500 лв сградна весечно за една вертикална тръба в коридора. Не е нормално.
  • 30 Погледнете си

    0 0 Отговор
    ноемврийските сметки. Парното ноември го включиха на 16, обаче в сметките фактурират от първи. Миналата година парно до 5 май.
  • 31 Калориметър

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Аз...":

    Не знам за сметките (моята на ТЦ е 330лв. за януари), обаче според разбивката се изразходват 0.98MWh топлина за подгряване на 5-6 кубика вода. Което като го сметна излиза, че водата от топлия кран трябва да излиза с температура 150 градуса по целзий. Или с други думи загубите по топлопреносната мрежа са 50%.
  • 32 Софиянец трето поколение

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "от край време":

    Ма то половин България вече е в София. Така че не ревете. На всички безвратите ви чудовища се преселиха в София и ми цапат квартала и го осмърдяват с 20 годишните си таралясници на дизел без дпф.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове