23 Януари, 2024 10:47 12 780 27

КНСБ е против тавана от 12 заплати при пенсиониране в държавна фирма

  • кнсб-
  • заплати-
  • доходи-
  • мерки

Вносители на текстовете са депутати от "Продължаваме промяната-Демократична България"

КНСБ е против тавана от 12 заплати при пенсиониране в държавна фирма - 1
Снимка: БГНЕС

КНСБ се обяви против внесените промени в Закона за публичните предприятия, с които се въвежда "таван" от 12 заплати при пенсиониране на работещите в държавните фирми. Вносители на текстовете са депутати от "Продължаваме промяната-Демократична България", уточни БНР.

Синдикалистите декларират, че няма да допуснат депутати или други политици да се опитват да ограничават фундаменталното конституционно и международно признато право на работещите да се договарят с техния работодател колективно за условията, в които работят, заплащането, както и всички режими на обезщетения за техния труд или безопасността им.

За целта КНСБ изпратил специално становище до председателя на парламентарната социална комисия Деница Сачева. Поставянето на горна граница на обезщетението при пенсиониране в публичните предприятия е атака срещу колективното трудово договаряне, припомнят от синдиката.

Според Кодекса на труда при прекратяване на трудовото правоотношение поради придобиване на право на пенсия работодателят изплаща обезщетения според трудовия стаж в предприятието, които в общия случай са две брутни заплати, а при стаж повече от 10 години през последните 20 години при един и същ работодател обезщетението е шест заплати. Тези обезщетения обаче са минимални и може да бъдат предвидени и по-големи размери в акт на Министерския съвет или в колективен трудов договор.

В мотивите на вносителите се посочва, че има случаи, в които те достигат огромни суми до 20-30 заплати, и дават пример с предприятието "Ръководство на въздушното движение".

От КНСБ акцентират, че това предприятие е специална структура, със строго определени и специфични цели и задачи, която не е търговско дружество. И че безопасността на гражданското въздухоплаване и сигурността на полетите е основен приоритет на Европейския съюз, за което се отделят съответните средства.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 За администрацията-сициализъм

    44 0 Отговор
    За народа-капитализъм. Новите схеми за източване.
  • 3 едно време имаше един виц

    21 0 Отговор
    ка-ни-са-и-бе
  • 4 и аз съм против

    50 3 Отговор
    и аз съм против мързеливи чиновници да получават торба пари при пенсиониране.

    Коментиран от #9

  • 5 Синдикатите

    50 0 Отговор
    по-добре да се борят за това тия взели 20 заплати на куп да не остават пак на работа вече взимайки и пенсия и заплата докато е жив късметлията. Това е една от причините младите да бягат в чужбина. Някой старчок над 70г. взел 20 заплати, с максимална пенсия и продължава да е шеф - пример шефът на КЕВР доц.Иван Иванов роден на 24.07.1945г.( 78г).
  • 6 един

    47 1 Отговор
    Щото държавната работа е далеч "по-трудна" от частната,че и 12 заплати накрая!В кое частно преприятие пенсионират с 12 заплати?Или на гърба на данъкоплатците парите лесно се раздават,не е като при частника!
  • 7 Едно хубаво нещо

    43 1 Отговор
    Трябва да има таван. Две години обикалях по държавни институции да ми изготвят документи и всяка скица, я чаках с месец, че еди си коя била отпуска, работят бавно или не разбират и ме препращат ту в общината, ту в кадастъра.
  • 8 Кой е

    27 1 Отговор
    Ха да видим, кой първо ще излезе на протест - държавните хрантутници с привилегии и облаги... подготвени с дисертации пред медиите.
  • 9 Аз също

    4 7 Отговор

    До коментар #4 от "и аз съм против":

    Тук става въпрос за диспечерите, ръководещи въздушния трафик. Даваш ли си сметка какво може да предизвика един "мързелив чиновник" точно на тази позиция.

    Коментиран от #12

  • 10 УСА боклук

    26 3 Отговор
    България е богата държава , но се ръководи от прости и скопени политици подчинени на КОЗЯК.
  • 11 Опааа

    21 5 Отговор
    Никога не гласувайте отново за тези изроди!
  • 12 Съдията Дред

    17 1 Отговор

    До коментар #9 от "Аз също":

    За труда си диспечерите получават възнаграждение, съизмеримо, а и нерядко по високо от това на колегите им в много страни на ЕС. Имам представа какви възнаграждения получават в това предприятие и юристконсултите, счетоводителите, както и обикновените чиновници, нямащи нищо общо с безопасността на въздушното движение. Но, съгласете се, че 30 заплати при пенсиониране са много. С тях може да се купи хубав апартамент в София. Ако 12 са им малко, да се ограничат до 20, като при полицаите и военните. С 20 заплати на диспечер въздушно движение също може да се купи жилище в София, пък макар и в кварталите. И да важи само за диспечерите, не и за останалите писарушки.

    Коментиран от #27

  • 13 д-р Косев

    23 3 Отговор
    Въобще никакви обезщетения не трябва да се плащат. Плащат ти заплата, работиш докато можеш и ставаш и после отстъпваш на друг, това е. За какво точно те обезщетяват, че си остарял?

    Коментиран от #17, #24

  • 14 МИР

    19 1 Отговор
    20 заплати + стотици дни отпуска , която също се плаща

    Коментиран от #16

  • 15 замислен

    8 6 Отговор
    Във случая става въпрос за РВД, мястото е хубаво със нормални от западна гледна точка заплати и се искат доста добре подготвени хора по световен стандарт, просто след учене и практика от поне 5-6 години те пускат сам да работиш. Просто никой няма да рискува "Иванчо" който едва срича да определя от къде ще му мине самолета и да си плати такси за което. Естествено всеки преминал самолет си плаща за съпровождането, а един диспечер може да води определено количество полети за определено време. Ако се намалят заплатите или продобивките, то диспечерите просто ще се преместят там където се плаща пак толкова ама в някое чуждо РВД. Намалеят ли бройката диспечери то и няма да може да се обслужва толкова сериозен трафик, няма ли трафик няма и постъпления. Само се чудя на половината пишещи - "а бе аз съм некадърен, не вземам много ама що някой друг да взема"? Сядайте, учете и вие можете да поставяте условия колко ще вземате.

    Коментиран от #22

  • 16 За МВР

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "МИР":

    става въпрос
  • 17 И за това

    20 2 Отговор

    До коментар #13 от "д-р Косев":

    На учители, директори феодали,по 11 заплати,хм,защо?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Кокал, кокааал

    18 0 Отговор
    Естествено по две причини:
    1. Фирмата е държавна!
    2. Това са КНСБ гювечарите, които един лев не са изкарали с труд!
  • 20 Иван1

    13 1 Отговор
    Мафията КНСБ, си показа мръсното бельо! Само са добавим, че на много недобросъвестни политици родата им работи там и нормално да се опъват на решението! Това е предприятие, което печели символични суми на фона на парите, които раздава за заплати и бонуси! И КНСБ ми излизат с репликата Авиационна безопасност! Ами вдигнете и до безобразие парите на авиоинжинери и пилоти! Браво на ПП-ДБ
  • 21 Хасковски каунь

    13 1 Отговор
    Отговорността е голяма на РВД, и възнагражденията трябва да са големи.
    Но не и за синекуроклатикурните длъжности
  • 22 Иван1

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "замислен":

    Щеше да си прав, ако РВДто печелеше нещо. И къде ще се преместят за тези пари? Истината е че това е държавна фирма, с голяма част връзкарчета на някои от власста, в която всичките приходи от такси се влагат в заплати и бонуси, и остава символична печалба от 200к примерно.

    Коментиран от #23

  • 23 някой

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "Иван1":

    Какво ревете, нали скачахте за капитализъм, повечето държавни фирми са на печалба и поддържат държавата, например АЕЦа и никоя от тях не си позволяват двойно счетоводсво и укриване на данъци и пари под масата ,като част от заплатата ,частника като е добре си купува яхти и лукс когато не е ,реве за помощ от държавата

    Коментиран от #25

  • 24 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "д-р Косев":

    В Австрия и Гермавия няма ПРИВИЛИГЕРОВАНИ като тук и затова Австрия и Германия имат богата трапеза за пенсионери!Няма различни категории Трудещи се!
  • 25 Пишман

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "някой":

    Да бе да....Всички търтеи /около 800 хиляди/в публичният сектор носят огромна "печалба"!Затова по сто заплати им давайте,ама ако може от "печалбата"...
  • 26 безпартиен

    5 0 Отговор
    Много ми е интересно дали някой знае поне един член на КНСБ,Подкрепа или който се сетите от "профсъюзите",КОЙТО ДА РАБОТИ В ЧАСТНА ФИРМА?
  • 27 Аз също

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Съдията Дред":

    Това исках да кажа. Трудът на хората с жизненоважни отговорности трябва да бъде оценен, иначе ще си внасяме виетнамци. И вероятно ще закрият летищата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове