Last news in Fakti

23 Януари, 2024 21:11 1 862 23

Проф. Николай Габровски: Няма допуснати грешки при лечението на Даная

  • даная-
  • пирогов-
  • лечение

Лекарството за хематологичния проблем е било налично в „Пирогов“, но процедурата е толкова тромава и бавна, че лекуващия лекар е направил нарушение и е изпратил майката да го донесе отвън

Проф. Николай Габровски: Няма допуснати грешки при лечението на Даная - 1

От вчера майката на Даная и граждани протестират пред „Пирогов“, където момичето си отиде от този свят. Майката смята, че за детето ѝ не са положени адекватни грижи, че има лекарски пропуски и настоява за оставката на директора на спешната болница.

В студиото на bTV проф. Николай Габровски и началникът на клиника по детска анестезиология и интензивно лечение доц. Богдан Младенов заявиха, че на административно ниво няма допусната грешка при лечението на детето.

И двамата представиха своята гледна точка по тъжния случай с Даная, като уточниха, че в никакъв случай не искат да спорят с майката и изразиха най-искрените си съболезнования.

„Всичко в медицината се основава на факти, те са записани в протоколи по дадения случай. В началото имаше обвинения, че детето не е консултирано след удар в табла при сядане на леглото у дома. Това се оказа невярно, тя е била консултирана. Много ясно е направен тест, по който се проверява нужен ли е бил скенер, има ли симптоми, направен е рентген. Препоръка е дадена да се наблюдава у дома и при най-малкия симптом да се доведе в болницата. Майката идва с Даная след 7 дни със силни болки в главата. Детето е прието и се прави скенер, на втория скенер се вижда нещо и е под стриктно наблюдение. Намира се лекарството за хематологичния проблем и се прилага терапията. А операцията е направена именно в момента, в който е било препоръчително с подобни тежки заболявания“ ,кaза Габровски.

Той поясни, че лекарството за хематологичния проблем е било налично в „Пирогов“, но процедурата е толкова тромава и бавна, че лекуващия Даная лекар е взел най-правилното решение. А именно – той е потърсил доктора на момичето, който е казал, че има два флакона и ако иска да ги изпрати.

„Той на практика е извършил нарушение в името на пациента, дали ще бъде наказан не знам, но е постъпил като истински лекар“, добави Габровски.

„Този медикамент е доста специфичен. Той се прилага по принцип при много стриктни индикации той не е нещо, което се слага на всяко кървене. А и се слага след консултация с трансфузионен хематолог. Има си много стриктни индикации. Има много случаи, в които при кървене той не е индиициран. Така че и подготовката, и изпълнението на това нещо наистина отнема време. И наистина това, което колегата е направил, е най-бързо административно – това, че го взел друг болница. Факт е, че това е най-бързият начин. Детето е получило това, от което имало нужда в този момент“, обясни д-р Младенов.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    27 9 Отговор
    Нема грешки, щото Детенце не е Лекувано де! Щото не са ви Платили бре.
  • 2 Един

    9 29 Отговор
    Коментиращ изказа мнение ,че на майката не са и платили за органите ,които е дарила и затова са тези сцени . Започвам да му вярвам !

    Коментиран от #10, #12, #14

  • 3 Перо

    27 3 Отговор
    Всичко е спазено и е в реда на нещата, а крайния резултат е печален! Не може в лечебната дейност да участват и се учат сами студенти и специализанти, а специалистите да не участват в лечебния процес и това да е регламентирано в протокол! Студентите и специализантите се учат в процеса на работата със специалистите! Това не е практика само в Пирогов и е много вредна политика!
  • 4 абе кажете толкова ли

    29 9 Отговор
    много крадете ? защо всеки по тежко болен има шанс само зад граница ? какво ви става бе доктори под клетва ?
  • 5 да де

    21 8 Отговор
    леле каква научна обосновка , но детето е мъртво и колкото да се измъквате с фалшиви извинения носите по голямата част от вината , вече не знам колко изтребихте в тея болници
  • 6 Проф. Герберски

    11 3 Отговор
    Ама проф.н.
  • 7 Нали

    25 7 Отговор
    Затова е спешна болница.Веднага да помогнат.Къде пращат майката,само за да правят хората доплащания,над плащания.ЕС е казал,че в България е най-голям дялът на доплащане Нямате срам лекарите.Не давате достъп за лечение на пациентите Не давате направление на хората и достъп до специалисти,защо?Защо ти направи болниците търговски дружества,за затвор си.Дега си откупи греховете и направи реформа.Ама 8 милиарда има здравеопазването тази година.Но за пациентите нищо ново.С часове стоят пред кабинетите да молят направление.Позо са такива индиферентни доктори като вас Оправяй золумите ,недей се прави на ударен,винонико за тая крадлива система.Малко ви е боя........Гаврите се с бедните пациенти,свидетел съм
    ...
  • 8 Ган Йо

    22 9 Отговор
    така ще е занапред и все по-зле ще става. Кадърни доктори няма, съществуващите ги интересуват само парите. Сами се отказахме от здравеопазване, образование, държава, за едни пусти банани. Е, рупайте сега, друго не ви остана
  • 9 Хекимян

    26 8 Отговор
    "Лекарството за хематологичния проблем е било налично в „Пирогов“, но процедурата е толкова тромава и бавна, че лекуващия лекар е направил нарушение и е изпратил майката да го донесе отвън!..."
    И каква е тази процедура?Това да не е склад за авточасти онлайн?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Шопо

    27 8 Отговор
    Единствения законен начин да убиеш човек е като го вкараш в болница.
  • 12 Коко

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Един":

    Ако съдиш по себе си ...Да. Жалки същества сте!
  • 13 Анонимен

    4 9 Отговор
    Майката е агресивна в името на детето си това е нова култура да си изложиш всичко най скъпо на всички и да чакаш съжаление и състрадание от съвсем непознати
    Необичайно за мен
    Може би ще я обвинят че не си търси правата
    Тъпо.

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Тапа Нар

    11 6 Отговор

    До коментар #13 от "Анонимен":

    като убият твоето дете, тогава е твое право да продължиш да си мишка и да си траеш
  • 16 Ком

    14 8 Отговор
    Вече толкова не вярвам в българското здравеопазване, че си мисля, че някой си е намерил точния донори.
  • 17 Роза

    17 8 Отговор
    Когато трябва да се оправдаят, лекарите ще те засипят с медицински термини,които само те си разбират,от девет кладенеца вода ще донесат и пак те ще излязат прави!До сега съм чувала само за трима лекари,които са получили условни присъди ,и нищо повече!Тяхната гилдия яко се защитава,защото там падат големи пари,и гарван гарвану око не вади!После се чудят защо ги бият и ругаят!Не казвам, че няма достойни хора между тях,но деветдесет процента станаха супер алчни!Ама Бог отгоре всичко вижда!
  • 18 Коментиращи,

    9 12 Отговор
    Когато се разболеете вие или ваши близки не ходете на лекар като сте толкова отрицателно настроени срещу тях . Отхвърлете здравните осигуровки и се лекувайте сами . Омръзна ми да ги плюете ,а като се разчолеете да търчите при тях.

    Коментиран от #20

  • 19 Ами, не е вярно!

    8 2 Отговор
    Това, което твърди професорът. Изгледайте репортажа на Валя Ахчиева по същия този случай. Потресаващи факти изнася журналистката. Има и свидетелски показания, и документи. Е, точно в този репортаж, докторката, която е назначила лекарството и е изпратила майката да го вземе от друга болница, точно тя няколко пъти каза, че не са го сложили на детето в деня, когато майката го е доставила, а чак на другия ден! Жовотоспасяващ медикамент. Такъв, който уж е супер спешен да се приложи, за да спре кървенето, а всъщност.... Жалко за детето.
  • 20 Има лекари и

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "Коментиращи,":

    Приличащи на лекари обирджии с дипломи.

    Коментиран от #21

  • 21 Град Симитли

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Има лекари и":

    А някой/като габровски/ са и герберски келеши прости на всичкото отгоре!
  • 22 Аз съм веган

    5 1 Отговор
    Не знаем пишещите тук каква е истината, обаче досега винаги няма виновен лекар. Винаги се прикриват един друг. В България с най малко лекарски грешки в света или никакви
  • 23 Павел пенев

    4 0 Отговор
    Нашите доктори са живи мафиоти,никога няма да кажат нещо лошо за себе си един против друг.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове