Last news in Fakti

3 Януари, 2014 09:13 1 358 3

Хасан Адемов: Все пак не сме вълшебници (обновена 10:40)

  • хасан адемов-
  • данъчни ставки-
  • данъчно-осигурителна система-
  • правителство

В програмата на правителството не са предвидени промени в данъчните ставки

Резки промени в данъчно-осигурителната система, особено по време на криза не е препоръчително да се правят. Това заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов в ефира на бТВ.

В програмата на правителството на Пламен Орешарски не са предвидени такива промени в данъчните ставки, каквото мнение изрази през почивните дни лидерът на БСП Сергей Станишев и което намерение не беше подкрепено от ДПС, каза още министърът и добави: Станаха ясни мненията на двете партии и очевидно дискусията по въпроса между тях ще продължи.

Министърът уточни, че в правителството не е имало обсъждане за промени в данъчните закони. В програмата на кабинета се записват и са записани само политики, които са приети и от двете страни, а очевидно промените в данъчната политика не са сред тях. Затова коалиционното споразумение при всички положения би било един от добрите инструменти за по-голяма яснота при управлението, смята Хасан Адемов.

"Коалиционно споразумение с ДПС трябваше да се сключи преди съставянето на правителството, за да не се случват сътресения", уточни той.

По думите му правителството следва приета програма, но няма как за шест месеца управление да бъдат осъществени всички обещания, които в крайна сметка са за целия мандат. Ние все пак не сме вълшебници, каза Адемов.

Вратата за гъвкавото пенсиониране не е затворена страница, но трябва да бъде съобразено с останалите мерки и елементи от управленската програма. Не може да действаме прибързано и с неправилни действия да сринем пенсионната система, посочи социалният министър.

„Близо 8,1 млрд. лв. са заделени само за пенсии и обезщетения в бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2014 г.“, напомни министърът.  По неговите думи бизнесът трябва да създава нови работни места, за да не се налага ранно пенсиониране на работниците и служителите. „Населението в България намалява и застарява, раждаемостта е ниска и при пенсионната реформа правителството се е съобразило с демографската картина и препоръките на ЕС за увеличаване на възрастта за пенсиониране“, напомни Адемов.

„Въпросът с тавана на пенсиите трябва да се разреши от гледна точка на справедливостта на пенсионната система“, каза министърът. Възрастта и стажът за пенсиониране през настоящата година се замразяват на нивата от 2013 г. Таванът на пенсиите остава 35% от максималния осигурителен доход, което означава, че максималната пенсия през 2014 г.  е 840 лева.

По отношение на минималната работна заплата Адемов заяви, че в програмата на правителството е записано в края на тригодишната бюджетна рамка тя да е 450 лева и кабинетът следва своята програма за осъществяването на тази цел.

„МТСП настоява за изработване на механизъм за определяне на минималната работна заплата (МРЗ) с обективни критерии като линията на бедност, средната работна заплата, инфлацията“, обясни той. От 1 януари 2014 г. минималната работна заплата е увеличена на 340 лв. Социалният министър отбеляза, че се надява да има едно обединение между партии, синдикати и работодатели около един механизъм и критерии за повишаването на минималната работна заплата, който да е приемлив за всички - нещо, за което самият той е настоявал още в предишния парламент.

С над 69 млн. лв. се увеличи бюджетът  на МТСП за подкрепа на децата и семействата през 2014 г., каза министърът на труда и социалната политика. Той обясни, че се въвеждат диференцирани размери на месечните помощи за отглеждане на дете, като за първо дете размерът на помощта е 35 лв., за второ дете - 50 лв., и за трето и всяко следващо дете по 35 лв. Помощите за близнаци и деца с трайни увреждания са  75 и 100 лв. Размерът на месечната добавка за деца с трайни увреждания е увеличена на 240 лв.

„Програмата за личните асистенти ще продължи. Предвиждаме около 2 000 лични асистенти средногодишно да бъдат назначавани“, съобщи министър Адемов. Той обясни, че „както всяка една програма, тя е за определен период, за определена бройка хора и не може да обхване всички“. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    1 0 Отговор
    човека вика все пак не сме вълшебници неможе аджеба да се краде толкова много от него и такива като него и пак да има то бездънна яма да е ще свърши
  • 2 Симеон Тасев

    1 0 Отговор
    ще им дойде времето и на тях да си го получат ще ядът народни тояги
  • 3 Stone Kold

    1 0 Отговор
    Хасан Адемов: Все пак не сме вълшебници


    а кога беха изборите се кълняхте 4е сте направо богове.....кога идват следващите пак 4е се кълнете 4е сте богове
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове