Last news in Fakti

29 Януари, 2024 22:16 1 255 33

Керемедчиев: Не влезем ли в Еврозоната до юли 2025 г., няма да стане поне до 2027 г.

  • милен керемедчиев-
  • еврозона-
  • шенген

Той припомни, че ЕК прави доклад на всеки две години, следващият за България ще е през май-юни, но и всяка страна може да поиска допълнителен доклад по всяко време. очакванията му са тогава инфлацията да е все още висока

Керемедчиев: Не влезем ли в Еврозоната до юли 2025 г., няма да стане поне до 2027 г. - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

От 1 януари 2025 г. влизаме в Еврозоната, убеден е финансовият министър Асен Василев.

"Това е повече политическо отколкото практическо решение. Видя се, че европейските институции не са склонни да си затворят очите за някои нередности, има възможност за датата, но трябва да е политическо стъкмистиката играе и в европейските институции. Да, България отговаря на всички критерии без един - инфлацията, два пъти по-висока от заложената е", коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че ЕК прави доклад на всеки две години, следващият за България ще е през май-юни, но и всяка страна може да поиска допълнителен доклад по всяко време. очакванията му са тогава инфлацията да е все още висока.

"Започнахме на 12, завършихме на 8,7%, но няма да стигнем до 4. Ако поискаме втори доклад за България за декември, тогава ЕК като направи втори доклад и ще вземе друг период за изчисление, тогава би трябвало да е по-ниска в България, а в Еврозоната да е по-висока", уточни Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

Бившият зам.-външен министър посочи като неправилно разноговоренето на Асен Василев и премиера във връзка с датата на приемане на еврото: "Като се върна от Давос премиерът започна да говори за юли 2025 г., явно ни подготвя за други срокове. Юли следваща година ще има по-реално сближаване на инфлационните индекси. Това разминаване в говоренето не е добро, важно е влизането на България в Шенген, но по-важно е влизането ни в Еврозоната. Чуждестранните бизнеси гледат към България."

По думите му България няма да бъде подмината от покачване на инфлацията, каквото се случва в Европа, предвид войните, които се водят и блокирането на важни транспортни пътища.

"Ако до края на годината или средата на 2025 г. не влезем в еврозоната поради изцяло политически причини, това се отлага напред във времето, даже 2027 г. за мен е оптимистична дата", прогнозира Керемедчиев.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Помак

    19 0 Отговор
    Когат стане ва брат ...теб ко та и ... е тая работа . . файда нямаме
  • 2 ТаУмВзе

    32 1 Отговор
    Коя еврозоничка бре Плавник! Без Руски суровини германистан е пред Фалит. Смех да е, просто евро съюзчето вече ще мине на Халифат де. Друга темичка а!

    Коментиран от #7

  • 3 Ес,Еврозоната еза ограбване на колониите

    37 2 Отговор
    Абсолютна „атомна бомба“ в неолиберализма пусна носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Той обяви, че Източна Европа е поне двойно по-бедна, отколкото би могла да бъде, ако не беше влязла в ЕС.
    С това жестоко се удря най-големия успех на глобализма и неолиберализма – създаването на най-голямата единна икономика в света, състояща се от 28 отделни държави, част от които с обща валута.
    „Източна Европа“ е големият губещ от началото на 21 век. В момента тя плаща 300-400 милиарда долара всяка година на Западна, и основно на Германия“ – обясни Стиглиц.
    Според учения, който освен наградата, е известен и, че предвиди срива на „дотком балона“, както и кризата през 2008 г., та според него, Източна Европа е в типична „хватка на доминионите“, известна още от Римската империя.
    Това е моделът една държава да се колонизира като се подкупи елитът и. „Римляните не са завладявали само с легиони. Много повече земи са присъединили мирно. Отиват, подкупват местните вождове и те от вождове стават управители на Римски провинции.
    Империята ти е зад гърба, и с нея заедно можеш да събереш много повече данъци от преди. Т.е. това е съюз на елита с империята, за да се издоят поданиците. Системата е работела с векове. Прилагана е и от Англия в Индия например – там провъзгласявали махараджи от името на кралицата. И после заедно изсмуквали обикновения народ“ – обясни Стиглиц.
    „В момента ЕС е точно това. Западът, но основно Германия, подкупва местни

    Коментиран от #4

  • 4 Ес,Еврозоната еза ограбване на колониит

    33 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ес,Еврозоната еза ограбване на колониите":

    ..подкупва местния елит чрез еврофондовете. Елитът вкарва държавата в ЕС, и превръща членството в абсолютна религия, включително с репресии срещу който е против.
    Излизането се превръща в ерес. А вкараната страна се изсмуква чрез други механизми – изкупуват местни монополи, търговски вериги, сключват се неизгодни договори с дълъг период, които не могат да се сменят при смяна на властта и пр.“ – поясни Стиглиц.
    Още преди време писахме за анализ на ЦРУ, според който Източна Европа бива брутално изсмуквана, докато ръкопляска, „благодарна“ за еврофондовете.
    Сега ученият потвърждава тази информация. Еврофондовете и високо платените служби в ЕС за шепа чиновници, са „подкупът“, платен на елита. В замяна се завзема пазарът на съответната страна и той се дои в полза на западните корпорации.
    Това става чрез електроснабдяване, водоснабдяване, топлофикация, чрез западните стоки монополно налагани в търговските вериги, чрез далеч по-големи и недостижими за местния бизнес бюджети за реклама, маркетинг, чрез изкупуване на медии и пр. Съотношението между фондове и източени пазари е по-лошо от 1:10.
    „Ако Източна Европа излезе от ЕС и спре тази огромна субсидия, която плаща на Западна, тя може да е двойно по-богата. Минимум.
    Това би успокоило обществото и доста би намалило и натиска за емиграция, който е друг начин за изсмукване. Чрез по-високи заплати, Западът прибира най-добрите специалисти на Изтока, и така разширява изоставането.“ – завърши Нобел
  • 5 Слуга на дявола

    33 1 Отговор
    а народа не иска в еврозоната то вие изнасилвате българския народ организирайте референдум и тогава ще стане ясно хо вие сте страхливци и продажници
  • 6 Да бе

    28 0 Отговор
    Леле, каква самодоволна физиономия на човек, на който му е платено да не кава нищо и да размива. На кой му пука за еврозоната сега?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ТаУмВзе

    15 1 Отговор

    До коментар #7 от "Кнаус 485":

    Иде реч, че монетарната система спрямо уж лева е със Златно покритие от БНБ. Но както знаем, са Гепили Златото отдавна и се налага да се мине към друга валута. После що сме Бедни ли? При положения, че държим Вратите към Европа. Продажници са си. И ще става само по ЗЛЕ.
  • 10 Еййй

    20 0 Отговор
    Този жабок, какво толкова се е забързал? Аман от продажни гъзета!

    Коментиран от #20

  • 11 Кнаус 485

    16 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хохо Бохо":

    В случая няма значение копейки центове рубли и други валути..... Бил съм в около 40 държави..... Не ми е било проблем в каква валута съм се разплащал.... Важното е да имаш пари......
  • 12 Кнаус 485

    19 2 Отговор

    До коментар #8 от "Хохо Бохо":

    Забравих да отбележа че ще влезем в пустата еврозона, не че хората го искат или държавата ще има полза от това нещо...... Просто ние сме малки пуделчета и каквото ни кажат господарите това ще направят ганьовските управляващи политици.....
  • 13 Потрошенко

    18 0 Отговор
    хващай за ръка другите лакеи и заминавай в зоната без да се връщаш
  • 14 ТОВА Е , ПРОСТАКА СИ Е ПРОСТАК !

    19 0 Отговор
    "КАЛИНКАТА" ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА Е ПРОИЗВЕДЕНИЕ НА НИСКИЯ ИНТЕЛЕКТ НА БОРИСОВ..... !

    Коментиран от #19

  • 15 Гражданска инициатива Народен референдум

    19 1 Отговор
    Предстоят избори за европейски парламент. Повечето от нас не ги интересува темата. Но това е един добър момент да проведем народен референдум "не на еврото". Всеки да напише или разпечата на малък лист хартия "не на еврото" и да го загъне с официлната бюлетина без значение какво е отбелязал или не отбелязал в нея. Така ще се чуе гласа на народа. Макар и неофициален начин на изразяване на мнение това би имало съкрушителен обществен отзвук върху безродните продажници на сглобката! Споделяйте и разпространявайте!

    Коментиран от #16

  • 16 Накрая

    0 9 Отговор

    До коментар #15 от "Гражданска инициатива Народен референдум":

    ще гризнете дръвцето с тези Провокации !!!

    Коментиран от #18

  • 17 Смърфиета

    13 0 Отговор
    Защо доживяхме клинични юдеи да шестват по телевизиите? Това не се търпи особено.
  • 18 Та Пунгер

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Накрая":

    Кое е провокация бе додук?
  • 19 Смърфиета

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "ТОВА Е , ПРОСТАКА СИ Е ПРОСТАК !":

    Какво калинка, тя е бивща пруститутка. Тиквата я държи до него, и поведението му се диктува от определен комплекс от фактори, вкл. и от това!
  • 20 Смърфиета

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Еййй":

    Именно, но сега мое да минат с бръсалката.
  • 21 До тогава

    7 1 Отговор
    Ес ще се разпадне
  • 22 Шарлатани ОПГ

    7 1 Отговор
    Никакво заробващо евро! България също незабавно трябва да напусне НАТО !
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 БГ МАФИЯТА Е В ЕВРОЗОНАТА

    8 1 Отговор
    А БЪЛГАРИТЕ КАТО НИ ВКАРАТ В КОШАРАТА НА ЕУ ВЪЛЦИТЕ ДАЛИ ЩЕ ИМАМЕ БЕЗПЛАТЕН ОБЯД ИЛИ НИЕ ЩЕ СМЕ ОБЯДЪТ НА ВЪЛЦИТЕ
  • 27 Тзтдн

    6 0 Отговор
    Дянков ги светна че на всеки 2 години се прави доклад от ЕС и сега тъпаните го повтарят
  • 28 Ванга

    6 0 Отговор
    На баба момчето ех...
  • 29 кйх

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хохо Бохо":

    вашия евро тъпизм прикл
  • 30 Керемидката?? Поредния идиот!!

    4 0 Отговор
    Народа не желае никаква, Еврозона, не го ли разбра вече, Случаен Чиновник, минал за кратко през Власта!!
  • 31 Еврозона

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хохо Бохо":

    Всички имаме роднини в чужбина.Питайте ги на запад за ценовия шок след еврото. Те даже досега (след десетки
    години) съжаляват за националтата си валута.
    Еврото няма да донесе нищо добро на БГ.
    1.Едно кафе на 1 януари 2025ще е 1 лев, На 31 декември 2025 - едно евро. Няма кой да следи повишение на цените за дълъг период.Навякъде в страните след приемане на евро инфацията е 200% за една година или
    18 месеца. Например Германия, Прибалтика, навсякъде!!!! Питайте ги за инфлацията в момента в Естония 13%
    2. Отношението Debt/GDP в Гърция, Италия, Испания е 150-200 %. В България е 25%
    Питам: кой на кого ще плаща дълга пряко или косвено било то с печатане на евро, инфлация или по друг начин?
    3. Наличните ти пари ще се блокират (рано или късно) с въвеждане на цифровото евро. Процесът започва на 1.10,2023 за корпорациите.
    4. Раждаемостта в евеозоната е по-ниска от тази в страните извън нея. Италианската индустрия е намаляла
    с 20% от времето на въвеждане на еврото.
    5. Ипотечните кредити ще следват Euribor лихвите. В момента в БГ е 3.5%. Ще станат 6 %.
    6. Банките ни ще бъдат улеснени при вземане на заеми. Те ще се използват главно за потребление, а не за развитие на високи техниологии. (Напомнете ми за такива през последните 30 г). Отношението ни Debt/GDP ще расте неограничено 60-80-100%. Процентът на ипотеките ще бъде двойна.

    Коментиран от #33

  • 32 Евроатлантик - папагал

    3 0 Отговор
    Стига с тая ЕЗ !
  • 33 Вожда

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Еврозона":

    Браво,много точно обяснено,но малоумните не разбират какво им говориш .Ти си за тях ,,путинист" ,,копейка" и пр.Нищо,ще разберат за какво става дума.Но няма да е 2025, това е сигурно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове