Last news in Fakti

30 Януари, 2024 10:09 2 916 59

Крум Зарков: Пеевски направи голяма грешка за себе си и за сглобката - повдигна отново темата "корупция"

  • крум зарков-
  • делян пеевски-
  • грешка-
  • сглобка-
  • корупция

"Търсенето в прокуратурата да бъде арбитър на политически спорове не е прийом, който е полезен и ефективен, но трябва да я призовем да си свърши работата по всички въпроси, по които е сезирана", коментира секретарят на президента по правните въпроси

Крум Зарков: Пеевски направи голяма грешка за себе си и за сглобката - повдигна отново темата "корупция" - 1
Снимка: БГНЕС

"Между пълното поемане на властта от Делян Пеевски стои само една бариера - президентството. Това си пролича по повод на избора на конституционни съдии". Това заяви пред БНР Крум Зарков, секретар на президента Румен Радев по правните въпроси, в коментар за атаката на Делян Пеевски.

"Пеевски реагира толкова остро и атакува толкова яростно, защото той е човекът, който има най-много интерес сглобката да се задържи. А сглобката е разклатена - разклатена е от корупционен скандал, от трудна ротация, която предстои. За всеки ще има място под слънцето, но за това място явно тече някаква борба, която ние не виждаме. В тази обстановка Пеевски върши работата на всички, които участват в това мнозинство, като се опитва да измести фокуса по познатата система - ще заместя истинския корупционен скандал с фалшив и да припомни общ враг, който сглобката има в лицето на президента Радев. Конституционната промяна и изборът на конституционни съдии му дадоха повод да го направи", обясни той.
По думите му лидерите в сглобката подкрепят Пеевски в битката му с президента. "Това, че мълчат е достатъчна подкрепа", категоричен бе Зарков в интервю за предаването "Преди всички".
Според него е нормално политиците да забравят за списъка "Магнитски", защото ключова част от това управление очевидно е Делян Пеевски. "Няма как да не го забравят, иначе няма как да се случи сглобката", подчерта той.

Крум Зарков направи паралел с 2020 г. Според него всичко, което се случва сега, е много сходно с атаката на президентството през 2020 г.

"Авторите на атаката през 2020 г. и сега са същите - властови кръгове около Пеевски. Субектът на атаката също е същият - това е президентството, олицетворено от Румен Радев. Причините са същите. При едно разклатено правителство, загубило доверието на хората, президентът трупа доверие, с това създава напрежение и те го атакуват", обясни той, но не се ангажира с прогноза как ще продължи случаят нататък.

Има и една разлика, отбеляза секретарят на президента и посочи: "Тогава през 2020 г. хората, които разбират себе си като част от демократичната общност, застанаха зад президента, а сега лидерите им застават редом с Пеевски".
Общото между случаите, които президентът изброи, е, че останаха неразкрити и че ни струват на всеки един от нас, ипотекирали са бъдещето ни, каза още Крум Зарков. И още: "Това са тези случаи. Те останаха неразкрити. Както останаха неразкрити т.нар. досиета на прехода. Както останаха неразкрити повечето дела или съмнения, които залепиха петното на България в съзнанието на българските граждани едно, и в отношението, което има за нас чужбина - две".

"Страхувам се, че институциите и Сарафов няма да направят нищо", добави експертът.

Според него Пеевски е направил голяма грешка за себе си и за сглобката - защото повдигна отново темата "корупция". По думите му това е тема, която той не може да спечели по обективни причини.

"Защото е санкциониран, защото олицетворява един модел и защото това, което се опитва да направи - да прехвърли горещия картоф от едната институция на другата, няма да хване дикиш, защото не е истина".

Президентът няма да опъне чадър над никого, категоричен бе Крум Зарков. Президентът не се държи като партиец, но се държи като истински политик, смята той.

Според него случилото се в Конституционния съд не е причината, а поводът за атаката към президента.

Алтернативата е неизбежна, констатира и Зарков след президента Радев. По думите му президентът няма нужда от говорители. Ако има нещо, което ще прави или подкрепя, той сам ще го обяви, добави той.
"Търсенето в прокуратурата да бъде арбитър на политически спорове не е прийом, който е полезен и ефективен, но трябва да я призовем да си свърши работата по всички въпроси, по които е сезирана".

Най-вероятният сценарий е един скандал да запуши този, но ще остане ключовото противопоставяне, прогнозира още секретарят на президента по правните въпроси и обясни:

"Ключовото противопоставяне по начина, по който се упражнява управлението на страната в момента, изговарян и олицетворяван от Делян Пеевски, и визията на президента за държавно управление - това е ключов спор, той ще остане, ще тлее и ще бъде решен в крайна сметка от народа".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    55 9 Отговор
    В Сглобката думата ,, корупция,,е забранена

    Коментиран от #59

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 българка

    17 9 Отговор
    Кохортата отвръща на удара! Но мечовете са дървени!

    Коментиран от #23

  • 4 Откровено

    42 9 Отговор
    ....всички сте б-оклуци . Но такава гн-яс като сглобката до сега не е имало . Всеки народ ди заслужава съдбата
  • 5 Ком

    49 3 Отговор
    Битката "Мутри - Президент" навлиза в нова фаза.
    Фразите "борба с корупцията", "закон Магнитски" и Лаура Кьовеши се оказаха кухи структури, без съдържание.

    Коментиран от #14

  • 6 Хахаха

    20 49 Отговор
    Не знам дали пеевски направи грешка Ама резидента със сигурност направи За него няма да има спокоен сън повече Ще го разследват ,а щом пеевски го атакува значи е подготвен за това.Дпс са всичко друго ама не и глупаци

    Коментиран от #15, #36, #41

  • 7 Зарков

    15 44 Отговор
    какво го увърташ. Много отдавна се знае, че Радев се обградил с корумпета :масони и кметове, и то от региона на Граф Игнатиево, където е бил шеф. Изброявам няколко имена- Узунов с торбички, Копринков, Ушев, един руски шпионин. Гешев не току така влезе, дори пита КС. Лошото е, че тия крадат публични средства, а не от собствени фирми.

    Коментиран от #12

  • 8 Мара Знахароска

    4 19 Отговор
    Няма да се плашите. Радев ще даде мандата на БСП.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Аз съм веган

    11 19 Отговор
    И двамата са еднакво отвратителни

    Коментиран от #40

  • 11 Българин

    13 39 Отговор
    Преzeдентът непрекъснато атакува правителството! Импийчмънт!
  • 12 Това е безспорен

    3 15 Отговор

    До коментар #7 от "Зарков":

    Факт.
  • 13 Импийчмънт

    15 36 Отговор
    На Льотчика селско болшевишките номера вече не вървят щом ДПС тръгнаха да го разобличават значи имат сто процентови доказателства И Путин неможе да го спаси
  • 14 МММ да

    17 3 Отговор

    До коментар #5 от "Ком":

    Какви да са след като в държавите от западна Европа е същата работа.
    Корупционните скандали са един след друг в цяла Западна Европа. Като гледам Германия, в Бг са в пъти по-малко
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Оффф ,

    7 5 Отговор
    Кацамунски и той да се яви !
  • 17 Свободно падане

    11 12 Отговор
    Този път май няма да му се отвори парашута
  • 18 ЕА Магнитски

    29 6 Отговор
    евроатлантическата пасмина - в затвора!

    Коментиран от #26

  • 19 Прасчо

    26 5 Отговор
    Преди Коледа, не квичеше много много. Сега вече съвсем изнагля.
  • 20 мяу мяу

    6 6 Отговор
    Горкото котенце Един садист отне живота му завинаги
  • 21 6666

    4 10 Отговор
    Този цайсатко дето мрази животни защо и той се бута да се изказва.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 💠♻️🔆

    23 9 Отговор
    Кирил Петков, Асен Василев, Даниел Лорер са Мафия която не се различава по нищо от Мафията на Ахмед Доган и Делян Пеевски или от Мафията на Президента Румен Радев и ДС отрепките събрани в Президенството да “служат” на Президента Радев, в същноста си ДС е тази сива структура на бивши служители и убийци от Комунистическият Режим които Днес управляват България безкомпромисно по тяхните ДС правила в сянка.
    Както е казал героят на Алеко Константинов, Бай Ганю - “Всички са Маскари”.
  • 25 ужасия

    7 6 Отговор
    Със голи ръце да удушиш котето на съседката си е чист садизъм
  • 26 6666

    3 7 Отговор

    До коментар #18 от "ЕА Магнитски":

    Мръсн@@е червнюги от цял свят в стадиона и ........Дано да стигне мястото.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Кутуклиева

    3 5 Отговор
    Руменеееее....
  • 29 Пеевски Нее Корумпиран и е най голямия

    27 2 Отговор
    (НА, килограми) Борец срещу Корупцията!! Питайте и Майка му,и тя ще потвърди!! Какво Падение за Държавата и Народа!! В най Мрачните си мисли не сме и допускали, че Държавата, може да стигне таково дъно!! Пеевски и Борисов Начело и цялата Сглобка!? ПАДЕНИЕ!!?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 дявола

    3 2 Отговор
    столицата трябва да се смени и нещата ще си дойдат на място

    Коментиран от #38

  • 33 Майора

    4 15 Отговор
    Крумчо , първо погледни себе си и тогава говори , не може единнубиецна котки да дава акъл! Значи за тебе е нормално да има корупционни скандали с президентския съветник в големи размери , е нормално и нокой не трябва да миу търси сметка! Жалко , нищо друго не може даде очаква от внука на ген. Кацамунски!

    Коментиран от #42

  • 34 Подаръчно пликче

    4 9 Отговор
    Господин Зарков, корупцията не е само в опонентите, тя се шири тихомълком и е институцията, под което крило те хрантути Народът.
  • 35 Мата на Хари

    4 17 Отговор
    Той и Р.Овч. е с Магнитцки,но БТВ и Ризова го канят в студиата с удоволствие за да му чуят "експертизите". Червени олигарси начело с президент саботират България да не е пълноправен член на ЕС и така , че да е зависима от Кремъл.

    Коментиран от #52

  • 36 Президентът

    19 3 Отговор

    До коментар #6 от "Хахаха":

    Много бързо може да ги тури на мястото си стига да реши
  • 37 Суверена

    13 3 Отговор

    До коментар #9 от "СУВЕРЕНА":

    Съд и затвор за зглобката
  • 38 6-6-6

    9 2 Отговор

    До коментар #32 от "дявола":

    Докато столица ни е калната шопска дупка няма да има оправия. Трябва отново Търново да стане столица ,и главният закон да е Търновската конституция. Шопите се видя че,не стават за управляващи,те не гледат да са добре ,а гледат другите да са по-зле от тях.
  • 39 Грабни единия блъсни другия

    6 8 Отговор
    крумчо и антончо са от един дол дренки в ОПГ,то на шайтан фатмака и прикриват кеша от "БОТАШ".
  • 40 Аз не съм веган

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Аз съм веган":

    Ти си най голямата отврат
  • 41 Нннннн

    12 4 Отговор

    До коментар #6 от "Хахаха":

    Радев сам се справи с Борисов, герб и мутрите. Едно малко прасенце ли ще му се опре. Трябва да сме сигурни в едно, Радев не е саноубиец, явно има як гръб, най вероятно американски-в сащ има много центрове на власт.

    Коментиран от #43, #51

  • 42 избирател

    8 1 Отговор

    До коментар #33 от "Майора":

    народа от ден на ден изглупява , нима няма проблеми наши и световни ами ни занимавате с простотии , кой колко е крал , кой пребил коте , кой от какъв род е и всичко друго несъщественно , не дозуемо само и само да ни се отклонява вниманието от най главното , а то е : СВЕТЪТ НА КЪДЕ ВЪРВИ , ДОКОГА ТАЗИ ЛУДОСТ????и още много други наболели проблеми в обществото , което живеем .Вразумете се , пазета майката земя .......
  • 43 Ко, ко драсна пак?

    5 10 Отговор

    До коментар #41 от "Нннннн":

    На последните президентски избори шайтан фатмака беше подкрепен от ПП-ДБ, БСП, ДПС ИТН, Възраждане, Български възход... Всички бяха срещу ГЕРБ. Не изопачавай истината.

    Коментиран от #49

  • 44 Артилерист

    15 3 Отговор
    Наистина е цинично наглия Пеевски, който е санкциониран по Магнитни, да обвинява някой друг и то не кой да е, ами Президента Радев в корупция. Пеевски е лицето на българската власт:нагъл, безкруполен, циничен. Но най-важното за Пеевски е, че е безнравствен и дебелокож. На него не му пука с кого е. Важното е да е с тарторите на момента. По-рано беше със Станишев срещу Борисов и за малко не стана шеф на ДАНС. Сега е с Борисов и крепи сглобката, за да се възползва от мнозинството й...
  • 45 гацо

    7 2 Отговор
    ШИШИ-пеевскина въжето трябва да се закачи
  • 46 Майора

    1 9 Отговор
    До42
    Жалко , народът е казал"Рибата се вмирисва от главата" , но да ми говориш че няма проблем инедоказуемост , горчиво се лъжеш! То не бяха ползване НСО за пазаруване , скриване че еражотила на две места и с парите от армията се плащат квартирни и писледния скандал в пресата за Копринков , всичко е истинс , само такив като вас не желаят да се разкрива истината!

    Коментиран от #53

  • 47 Сглобка=Мафия

    6 0 Отговор
    То народът ни търпелив, ама до време
  • 48 цинизъм е самото

    7 0 Отговор
    присъствие на тази корпулентна мутренска фигура в Народното събрание. Дотам я докарахме. Хайде нашите по някаква причина го щадят, но Магнитски му беше присъдена "по достойнство". СРАМ за българите, които протестираха 9 месеца срещу него през 2013 г., после през 2020 г. и сега ги е възседнал с тлъстото си тяло и безсрамие.
  • 49 да, така е

    6 1 Отговор

    До коментар #43 от "Ко, ко драсна пак?":

    и КАКВО от това? про100киро и кокорчо, вгледан жадно в мускулите на спецов ИЗМЕНИХА ИЗЦЯЛО поведението си, като от битка срещу мутрите боко и шиши се съюзиха с тях. И какво трябваше да направи Радев СПОРЕД твоето мъдро разсъждение???? Киро показа, че е лъжец още с лъжата за гражданството си. После показа, че е НИЩО особено като експерт и морал. За боко и шиши да не говорим. За всяко прасе има Коледа. Не ги мисля.

    Коментиран от #54

  • 50 Дедо Пене

    1 8 Отговор
    Червен к.атил Зарков, какво общо има Пеевски с управлението, като ореолътму го създадоха продажните медии?
  • 51 Аз съм прост като Бочко

    0 6 Отговор

    До коментар #41 от "Нннннн":

    НИКОЙ НЕ КАНИ РАДЕВ, НИТО ОТ ИЗТОК ,НИТО ОТ ЗАПАД...ПРЕЗ 2023г.СЕ Е СРЕЩАЛ САМО С АЛБАНЦИ!!!
  • 52 Ванга

    0 4 Отговор

    До коментар #35 от "Мата на Хари":

    Само погледнете кои политици и олигарси пречат и плюват присъединяването на България към Шенген и Еврозоната и ще разберете кои са русор.обите-рубладжии и мафиозите перачи на пари!
  • 53 избирател

    2 1 Отговор

    До коментар #46 от "Майора":

    не си разбрал нищо от това което казвам - ,не се очудвам като чета това ,което си написал - без мисъл с пропуснати грешки ,по добре се откажи !!!!

    Коментиран от #55, #56

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Абе фиктивния това ще го схванеш ли ?

    0 2 Отговор

    До коментар #53 от "избирател":

    Договора с "Боташ" е за service fee (такса услуга), която плащаме (486 514 долара на ден) без да ползваме в момента нищо от газопреносната система на Турция. Ако нашите управленци (по радево време) бяха на място, можеха да сключат договора ПОНЕ с клаузата, че ще плащаме, когато е извършена „услугата“, а не като абонамент за 13 години без възможност за преразглеждане. Колко увеличение на минималната заплата отива в Турция, колко уреличение на пенсиите отива при мистър кеш? И шайтан фатмака ми говори за проект нова партия. Нали ги плюеше партиите, сега какво ще се дави в плюнките си ли?
  • 56 Ко,ко без мисъл с пропуснати грешки ?

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "избирател":

    Я бе, как ли се пише чуденка? Научи се, далече си от забележки.
  • 57 ганю

    5 0 Отговор
    Ген. Радев е най добрия държавник и политик от новото време
    както и предидент ерудиран, мъдър, умен, спреведлив
    Той е човекът
  • 58 Ххххххххххх

    3 0 Отговор
    Делянчо, бавно и плавно, унищожава сглобката.
  • 59 Браво Круме

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Умряла циганката която хвалите президента Сега ти пое неините функции Сега разбрахме колко е.чист от към корупция Радев А хората спорят за нещо Когато са на един акъл и гонят една цел
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол