Last news in Fakti

31 Януари, 2024 04:22 976 17

Проф. Пламен Павлов: Стамболов е най-големият визионер в следосвобожденската ни история

  • пламен павлов-
  • стефан стамболов

Той ни е оставил изключително много, а политическият ни елит въобще не се усеща за това, смята историкът

Проф. Пламен Павлов: Стамболов е най-големият визионер в следосвобожденската ни история - 1
Снимка: БГНЕС

В последно време нашият политическия елит някак си въобще не се усеща за това, което ни е оставил Стефан Стамболов, а то е изключително много.

Това каза пред "Фокус" историкът проф. Пламен Павлов по повод 170-тата годишнина от рождението на Стефан Стамболов.

"Напоследък е мода да се обвиняват учебниците по история. Делото на Стамболов го има в учебниците по история, но там минава някак си под сурдинка, защото се отнася до общественото съзнание. Става дума, че модернизацията на България в най-голяма степен персонално се дължи на него, разбира се, и на Константин Стоилов, и на други наши политически лидери от края на ХІХ и началото на ХХ век, но несъмнено началото е поставено от Стефан Стамболов. Става дума и за инфраструктурата, най-вече ЖП мрежата – тогава това е най-модерната комуникация, която не е загубила своето значение и до днес. Като погледнем мрежата на ЖП линиите в България, ами те са предвидени така, че да свържат България със съседните държави, с неосвободените български земи, с Македония на първо място, с двете големи пристанища "Варна“ и "Бургас“. Всъщност тогава е започнато тяхното изграждане.

Пловдивския мострен панаир – не е случайно това изложение и неслучайно е в Пловдив, за да се види, че няма повече никаква Източна Румелия и че може обединена България, тъй като е имало идея да има две изложения: едното – в Русе, за Северна България, едно – в Пловдив, за Южна България. Самият Стамболов, който е от Северна България, никога не е страдал от местен патриотизъм. В Търново, между другото, и до днес едно от знаковите места е Стамболовият мост. Стамболовият мост е една желязна конструкция – сега, днес, тя може да не впечатлява младите хора чак толкова много, но в края на ХІХ век тя е някакъв своеобразен аналог на Айфеловата кула", отбеляза историкът.

Проф. Пламен Павлов обърна внимание, че Стефан Стамболов е най-големият визионер в следосвобожденската ни история: "Този незавършил Одеската семинария младеж, който си отива от тоя свят, убит от агенти на една враждебна държава, на 41-годишна възраст, на практика е най-големият визионер в следосвобожденската ни история. Той гледа напред в бъдещето не с 5, не с 10, а със 100 години напред. И всъщност днес с тъга може да констатираме, че не сме надскочили това, което той е започнал".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха-ха

    11 6 Отговор
    Павлов, от история разбираш но от политика не.
  • 2 П.Енев

    13 6 Отговор
    Получил си е заслуженото
  • 3 Кекса е пълен

    14 5 Отговор
    От него сме на това дередже. Неговото "визионерство" завършва с 3 национални катастрофи. Ходил да плаче на султана , да ставаме отново една държава . После ни завлякъл към германо-австрийският лагер , на вечно губещите .
  • 4 Радан-Костовист

    4 15 Отговор
    Просто е, с две думи-Велик Българин!
  • 5 М да

    2 7 Отговор
    Aко слушаш по.ми.яра Богомил Нонев, когото навремето Иван Татарчев справедливо изобличаваше като най младия комунист Стамболов не е положителен човек. Явно за тоя мошеник камо почетните руски консули са по така....щото са отлични крадци а той е много петимн да техен ибр.ик.чия
  • 6 Българин

    7 15 Отговор
    Стефан Стамболов и Захари Стоянов да най - мразените от петата колона на Москва бългъри. Защото винаги са говорили истината за Русия и са се противопоставяли на руските имперски интереси.
  • 7 ретроспекция

    17 2 Отговор
    По време на Априлското Въстание го хванало тежко разстройство , и прекарал съдбоносните дни , скрит във храстите . Въпреки , че отговарял за цял революционен окръг . И този окръг , така и не се вдига . После усул усул се измушил във Влашко . Братята Евлоги и Христо Георгиеви го изгонват от къщата си , щото им е бил ясен , що за стока е . След освобождението трепал тези , които останали живи , и проливали кръвта си за свободата .
  • 8 Софийски

    1 17 Отговор
    Най ярката политическа личност в съвременна България. Останалото е сервилност, предимно руска. То се вижда днес при монката царя, нормално ли е са поканиш митрофанова във врана по време на война ;) по същата схема е убит и Стамболов но с протекцията на Фердинанд. Прекалено срещу Русия е вървял, днес по същата схема гонят Кирил Петков. Време е митрофанова да си ходи, това ще затвърди политиката срещу москва.

    Коментиран от #12

  • 9 мунчо

    12 2 Отговор
    Стамболов отказва на руския Цар да се назначи, Цар предложен от Русия. Причината е, че Стамболов е английски шпионин и за това отказва на Русия. В последствие търси за Цар в различни западни страни в т.ч. и Турция.Спомнете си за репресиите които е извършил, за кап. Петко войвода, който все още има паметник в Италия и много други..
  • 10 смърф

    2 7 Отговор
    но руzoфилите!
  • 11 Факти

    8 1 Отговор
    Поредната подлога се изказа ...
  • 12 уйко калеко

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Софийски":

    Именно СТАМБОЛОВ е докарал дядото на МОНКАТА както си го писал ти и около 50-годишното управление на тази династия причини на БЪЛГАРИЯ ТОЛКОВА БЕДИ,КОИТО СА НЕПОПРАВИМИ.
  • 13 Разединител

    8 1 Отговор
    Първият кръволок, който посегна на българи. Първият разединител на нацията. Докара ни Кобутгите и националните катастрофи.
  • 14 456

    5 1 Отговор
    Скъскай си дипломата, професоре. Знае се що за стока е бил Стамболов. Чужда подлога, като днешните.
  • 15 Мухаа ха!

    3 1 Отговор
    Най големия далавераджия,след Освобождението.Изкупил е най апетитните имоти в София - с дузини.Не напразно е идол на црън Ванчо-,и политическите партии, разпродали държавата,през " приватизации" ,през закон за едрата градска собственост на онзи- с камбестия нос,който превърна стотици реститути в милионери.Бръкнете в чичко Гугъл и ще прочетете архивни документи ( писма) между негови съратници,какви далавери е въртял! Неслучайно се е превърнал в основен враг на ВМРО. Точно заради далаверите,а не- защото имали политически различия.Използва,насаждайки русофобски настроения,за да наложи тотална диктатура в държавата..Този продажбик на тогавашните англосакси,ни натресе кобургите,който до съсипаха България
  • 16 Смея ти се много

    1 0 Отговор
    стига глупости
  • 17 За пример

    3 0 Отговор
    Как Стамболов прави избори Алеко Константинов го е описал в "Бай Ганьо". ПепеДебетата имат неговита изборни похвати за пример.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове