Last news in Fakti

2 Февруари, 2024 10:58 1 543 24

Eксперт от международната система за медицинско спасяване по въздух: Хеликоптер има, но пилоти и площадки няма

  • хеликоптер-
  • спешна помощ по въздуха

За един хеликоптер в България могат да се намерят хора. Но вече проблемът е за втория, третия и нататък, посочи инж. Мариян Боновски

Eксперт от международната система за медицинско спасяване по въздух: Хеликоптер има, но пилоти и площадки няма - 1

Хеликоптер има. Няма изградена система. Това заяви пред БНР инж. Мариян Боновски, експерт от международната система за медицинско спасяване по въздух. Той е и единственият българин, член на Световната хеликоптерна асоциация.

Със сигурност трябва да си честитим първата въздушна линейка, но дали има изградена система за спасяване от въздуха, коментира той след като първият медицински хеликоптер кацна у нас. Летателната машина дойде с полет от Италия и вече се намира в авиобазата в столичния квартал "Враждебна".

HEMS e система за спешна помощ по въздуха, която цели за възможно най-кратко време да се достигне до нуждаещия се. Трябва да се погледне изцяло 112. Три болнични площадки няма как да се каже, че са някаква система, отбеляза експертът.

Инж. Боновски посочи и друг проблем – липсата на обучени кадри, които ще управляват новите хеликоптери. От изпратените за обучение в Италия 6 души, четирима от пилотите са на възраст над 60 години, а "в европейския регламент ясно е казано, че пилоти от 60 до 65 години могат да бъдат само втори пилоти".

В "библията" на авиацията, друг регламент, се казва, че минималният летателен стаж на подобни пилоти, е 1000 часа, допълни Мариян Боновски. По думите му, от останалите двама от шестимата пилоти единият има 600 часа, "така че по никакъв начин не може да бъде включен в извършване на операция HEMS".

В световен мащаб са много малко операторите, които за HEMS използват двупилотен екип, като това е предимно нощем, обясни той.

Три екипа не биха могли да покрият възможностите на един вертолет, защото след два месеца продължителността на деня ще се увеличи, изтъкна специалистът. Според него трябват минимум 4 екипа.

"За един хеликоптер в България могат да се намерят хора. Но вече проблемът е за втория, третия и нататък", категоричен е инж. Мариян Боновски, според когото "личният състав е напълно недостатъчен".

Отделно от това трябва да преценим къде да бъдат изградени хеликоптерните бази, подчерта той и изрази мнение, че те трябва да са там, където по статистика има най-много случаи на необходимост от повикване на вертолет.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    17 0 Отговор
    Комисионката е Гепена, са подробности некви! Хахахах
  • 2 Дрън дрън та пляс

    6 1 Отговор
    Срамота, 2024г. Първият в бг хеликоптер линейка

    Коментиран от #16, #17

  • 3 В дъжд и вятър

    8 1 Отговор
    може ли да лети фиатчето ?

    Коментиран от #7, #21

  • 4 На гол тумбак,

    12 2 Отговор
    чифте пищови.
  • 5 И пак каруцата се впряга

    15 0 Отговор
    Пред магарето. За да се усвоят парите.
  • 6 Последния Софиянец

    7 0 Отговор
    Хеликоптера ще го турят за паметник в Борисовата градина на мястото на Паметника на съветската армия.
  • 7 Последния Софиянец

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "В дъжд и вятър":

    Новият хеликоптер ще лети само денем и в хубаво време.
  • 8 ЕВРОНЮЗ

    9 0 Отговор
    😂 😂 😂 На вчерашния ми коментар по темата, някакъв триполов сополанко ми писа че сме излезнали от панелките да разказваме какви спомени сме чели за онова време.. Оказа се че и пилотите им са от онова време.

    Коментиран от #13

  • 9 Слави

    5 0 Отговор
    Айде сега, нали вече са прибрати парите. Да седи в някой музей поне децата да му се радват.
  • 10 Хохо Бохо

    4 2 Отговор
    Проекта за ХЕМС е изработен и осъществен от служебното правителство на Радев. Дали има поканени на събитието от този екип? Не. Тези от зглобката с чужда пита помен правят, единствената им заслуга е създаване на паралелни структури за трудоустрояване на техни хора с високи заплати
  • 11 Хубава

    6 0 Отговор
    Хубава Работа ! Ама Българска! Като Здравеопазването! Само дето там и лекари няма! За останалото да не говорим! Човешки права ! И така нататък! Най лесно се Краде и разсипва Държава по този начин!
  • 12 От Варна

    10 0 Отговор
    Нищо изненадващо в случая! Както всичко в България, важното е “ да бие тъпана” яко, да се чуе и от глухите. Нещо, че работата е свършена наполовина. От една страна, младите излизат полуграмотни от гимназии и университети, от друга, как се обучава пилот? Е има и изключения, но не са достатъчно да се покрият нуждите от отговорни и знаещи специалисти. Скоро четох, че липсвали кадри да изчисляват професионално мостови съоръжения и магистрали.
  • 13 Сега и такива няма!

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "ЕВРОНЮЗ":

    Сега след 34 години и такива няма!
  • 14 Иво

    7 0 Отговор
    Това е ДЪНОТО няма на къде повече.
    Пълна анархия
  • 15 Това за

    5 0 Отговор
    възрастта чак сега ли го разбрахме, но трябваше да пратим наши хора макар над 60г., така де няма да пращаме сукалчета на по 40-50г. Да не се чудим и защо американците не бързат с Ф-16, пак ще се окаже, че нямаме пилоти, подходящи летища, хангари, ремонтни работилници и обучени инженери. В чужбина сме пратили пак наши хора на 60 и повече години.
  • 16 Яяяяяя

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дрън дрън та пляс":

    А, не! Първият в Република България, в НРБ имаше повече, даже познавам някой, който като дете беше транспортиран до София

    Коментиран от #18

  • 17 редник

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дрън дрън та пляс":

    / Срамота, 2024г. Първият в бг хеликоптер линейка./

    По-точно първият в Република България, но в Народна Република България, по време на "лошия" соц - десетки хеликоптери летяха до всички краища на страната и превозваха пътници и болни...
  • 18 редник

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Яяяяяя":

    Колега,
    Удивително съвпадение на мненията - писали сме едновременно... 👍
  • 19 На времето

    7 0 Отговор
    във всяка окръжна болница имаше хеликоптерна площадка. За някоя сложна операция пристигаха от София професор или доцент със какъвто и да е хеликоптер. Пациентът не се разкарваше, а професорът след операцията си заминаваше с влака или с линейка. Сега провинциалните болници са по-добре обзаведени с апаратура отколкото навремето сравнявани със София и този начин е отново възможен. За планови операции дори хеликоптерът не е нужен.

    Коментиран от #20

  • 20 Ами

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "На времето":

    Всичко е така, само дето не останаха болници, малко ги позакриха
  • 21 007 /агент/

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "В дъжд и вятър":

    То ще се провира между капките и между покривите на вятъра, тъй като няма лебедка и е много леко за маневри.
    А иначе - "Старци берат хмел".....

    Коментиран от #22

  • 22 007 /агент/

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "007 /агент/":

    ПОРИВИТЕ
  • 23 да ама за ф16

    0 0 Отговор
    вече има и шофьори и площадки
    да ги преквалифицират
  • 24 нищо лично

    0 0 Отговор
    "Хеликоптер има. Няма изградена система.".....в 21 век коментираме години за такъв хеликоптер?!?Преди 60 г още ,в нашия град /провинция/кацаше при нужда хеликоптер в двора на болницата ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове