Last news in Fakti

2 Февруари, 2024 14:41 905 17

Министър Цоков: Не е имало изтичане на информация заради продажбата на "Школо"

  • проф. галин цоков-
  • продажба-
  • школо

Абсолютна гаранция има и по отношение на защитата на личните данни на децата и родителите, които са в електронните дневници и тя се дава като становище на Комисията за защита на личните данни

Министър Цоков: Не е имало изтичане на информация заради продажбата на "Школо" - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

"Не е имало изтичане на информация заради продажбата на образователната платформа "Школо", като от фирмата гарантират това. Абсолютна гаранция има и по отношение на защитата на личните данни на децата и родителите, които са в електронните дневници и тя се дава като становище на Комисията за защита на личните данни".

Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на парламентарния контрол в отговор на питане от депутатите Борислав Гуцанов и Иван Петков относно продажбата на образователната платформа "Школо" на британската компания "Джунипър Едюкейшън" и за ползването на личните данни на български граждани в нея.

МОН сезира Комисията за защита на личните данни, защото министерството е отговорно по отношение на администриране на Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование, където се съхраняват данните на училищата, които са възложители за осъществяване на дейностите, свързани с електронния дневник, каза днес в отговор на питането в парламента министър Цоков. Той обясни, че по Закона за предучилищното и училищното образование МОН има отговорност за администрирането на тази система, и в този смисъл през 2021 г. министърът на образованието издава заповед за това, че външни доставчици на услуги, включително и на електронни дневници, трябва да сключат договор и споразумение към него, което е съгласувано с Комисията за защита на личните данни - за защита на личните данни и на информационната сигурност на оператора на тези външни услуги. Както "Школо", така и всички външни доставчици, които ползват данни от НЕИСПУО, сключват такива договори с образователните институции, а не с МОН. Но те трябва да представят в МОН нужната документация, включително договорите, споразуменията, които са сключени с отделните училища. Веднага, когато научихме от медиите за продажбата на "Школо", отправихме и писмо до собствениците на електронния дневник, както и до Комисията за защита на личните данни, обясни министър Галин Цоков.

"Инфраструктурата, върху която се съхраняват данните на електронния дневник, и нейното местоположение не се променят - това е особено важно. Оперативното функциониране на българското дружество "Школо" ООД продължава да се осъществява на базата на договорите и споразуменията с училищата. От "Школо" казват, че придобиването на собствеността в капитала на дружеството е сделка по прехвърляне на дялове и не засяга по никакъв начин имуществото, договорните отношения, правата на собственост или други аспекти. Инфраструктурата, върху която се съхраняват данните, не са обект на придобиване и остават непроменени, което също е особено важно за нас. Оперативното функциониране на дружеството не е пряко засегнато и продължава да се управлява от същите изпълнителни директори. Дружеството ще продължава стриктно да изпълнява законовите и договорените задължения по отношение на развитието на софтуерния продукт електронен дневник", каза министърът.

Той говори и за информацията, получена от Комисията за защита на личните данни, в която се казва, че прехвърлянето на собствеността на "Школо" ООД не нарушава нормативите за защита на личните данни и промяната на собственост на капитала на едно търговско дружество със седалище на територията на България, учредено и регистрирано по българското законодателство, не засяга ангажиментите му за защита на лични данни, които то обработва в качеството си на администратор или обработващ - както при прехвърляне, така и при осъществяване на дейностите.

Комисията посочва, че промяната на собствеността на едно дружество е нормална практика, която намира проявление в редица други организации, които също обработват лични данни в още по-големи мащаби в сравнение с електронния дневник, като например банкови и застрахователни институции, телекомуникационни оператори, доставчици на комунални услуги, каза министър Цоков.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лъжец

    15 2 Отговор
    Лъжата си е лъжа макар изречена от проста краварска марионетка!
  • 2 ЗАСПАЛ НАРОД

    15 3 Отговор
    Няма изтичане - цялата информация за българските деца е в англия при златото ни. Долни предатили са тези.
  • 3 ТаУмВзе

    6 4 Отговор
    Не може да има изтичане на информация, която Нямате защото е на краварите! ХААХХАХАХ
  • 4 #идиоти вън

    11 3 Отговор
    Е как да изтечекат, като саксите са си ги купили?!?!?!/ Къде е базата данни, да не е на някой сървър у Перник?!?!?! Идиори!!!!

    Коментиран от #14

  • 5 Красимир Петров

    6 3 Отговор
    Англичаните превзеха данните на нашите деца

    Коментиран от #7

  • 6 Генерал Гъби Гъбев

    9 3 Отговор
    щом тоя бурсук се оправдава, значи 100% са изтекли всички лични данни. В Гъбария какво друго може да се случи
  • 7 Сила

    1 7 Отговор

    До коментар #5 от "Красимир Петров":

    Абе, ти на кво си? По горните също? Фентанила ли дойде?

    Коментиран от #9

  • 8 Реалист

    3 11 Отговор
    Крайно време е да спрат да се занимават с лъжите и манипулациите на варненския мaHraл сКопейкин.
    Всички вече разбраха, че хулиганските му прояви, постоянните лъжи са за да задържи електората, който му носи субсидия. Но така губи времето на цялата държава.
  • 9 Сор Рус

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Сила":

    айде пак кълмука ке ни обяснява как ние нищо не разбираме, само дето няма аргументи, а единствено обиди. Скукааааааа

    Коментиран от #10

  • 10 Сила

    2 5 Отговор

    До коментар #9 от "Сор Рус":

    Виж 8,над тебе....... Аз нема да се хабим повече с полуидиоти патрЕоти......

    Коментиран от #11

  • 11 Тапа Нар

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Сила":

    айде чаооооо
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Когато един

    2 0 Отговор
    Когато един Неграмотник не си познава Занаята! Се занимава с Тривиални въпроси!
  • 14 Никой

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "#идиоти вън":

    Никой няма право да предоставя данните на неоторизирани лица!
  • 15 Откъде

    6 0 Отговор
    Откъде намериха тези Цигани да управляват тази страна?

    Коментиран от #17

  • 16 Ан Бибиян

    2 0 Отговор
    вЕЕЕрваме,
    изцяло.

    Лъжете ни още, пак ще се вържем, хахах
  • 17 Ей няма да обиждаш

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Откъде":

    циганите.

    А тия са еничари от чужбина, или продажни комплексари. Америка много ги обича и ги поставя да управляват подчинените й държави. Доста страни са така, особено по-алчните.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове