Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 10:31 1 452 17

Димитър Марков: Ще има изгорели брънки по веригата, но съм скептичен, че цялата схема на "Нотариуса" ще излезе на светло

  • нотариуса-
  • прокуратура-
  • парламент-
  • анкетна комисия

Притеснително е, че най-вероятно ще се стигне до посочването на един или двама прокурори, с това ще спрем и ще кажем, че проблемът е решен, каза експертът от ЦИД

Димитър Марков: Ще има изгорели брънки по веригата, но съм скептичен, че цялата схема на "Нотариуса" ще излезе на светло - 1

"Очаквам разплитане на случая "Нотариуса", но не в цялост, а колкото да се замажат очите на обществото. Ще има изгорели брънки по веригата, но съм скептичен, че цялата схема ще излезе на светло и всички виновни ще понесат отговорност". Това заяви пред БНР Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията.

От 2004 г. Мартин Божанов е в архивите на прокуратурата и то не с един сигнал, но нищо не се случило, отбеляза той.

"Безспорно е налице бездействие на институциите".

Парламентът няма кой знае колко полезни ходове, освен да направи анкетна комисия, смята Марков.

"Мога да се сетя за поне още десет временни комисии, които не дават очакваните резултати. Единственият ѝ смисъл, който би допринесъл за някакво изясняване е, тя да действа абсолютно прозрачно, да няма засекретени заседания и информация. Ако това се случи пред очите на обществото, има някакъв минимален шанс поне част от този пъзел да излезе на светло".

Това е слабият инструмент на парламента. Силният е кадровата политика, отбеляза той.

"Парламентът години наред не изпълнява функциите си, а ако го прави, не го прави морално. Една анкетна комисия няма да поправи тази вина. Трябва да се постави на дебат как се кадрува в съдебната система.

Очаквам да разбера къде в системата на прокуратурата е слабото звено. Притеснително е, че най-вероятно ще се стигне до посочването на един или двама прокурори, които ще излязат най-често фигуриращи по тези сигнали и преписки. С това ще спрем и ще кажем, че проблемът е решен.

Става въпрос за схема, която функционирала повече от десет години и в която са участвали десетки лица - става въпрос за частни клубове, за членски карти - дали обществото ще остане убедено, че бездействието на един или двама прокурори от средно към ниско ниво в йерархията е това, което е цялата схема. Не звучи убедително.

Трябва да се проверят всички случаи, в които името на лицето Божанов е споменато, да се провери при кой съдия и прокурор са били. Имало ли е смяна в хода на делото? Това са неща, които са лесни за изследване. Прокуратурата е държавен орган с широки правомощия".

Явно това са схеми, които са устойчиви и стават със знанието на високите етажи в системата, заключи Марков.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    20 2 Отговор
    Защо ортаците на Нотариуса -Шиши и Гешев не са арестувани още?
  • 2 Реалист

    7 11 Отговор
    Откъде изравяте такива пъпчиви пубери че и за мнение?
  • 3 Много съмнително

    8 2 Отговор
    Но за България под сглобка е тамън.
  • 4 Цяла прокурорска схема е

    10 2 Отговор
    Проверете съдия Ели Скоклева и съдия Гошев от Дупница, изпълняват поръчки на мутри и полицаи!
  • 5 ех сега ,

    5 1 Отговор
    помним сглобката . Винаги има намесен голям човек . и при наглите говореха за пирамидата с върха и парите къде са . даже асан го бяха предупредили от фбр помним . тука намирисва доста . а те не се разплитат . директна открита нагла стрелба , а има охранители - 100 000 бачкат . тежък и прост случай . е всеки ще преследва който го интересува . прокурор , съдя , жена му , майката , апартаментите , парите в касата , старите преписки , шефа му, приятелите му . на много места може да се тръгне . Може и да е от чужбина . В гречко е ружа , плешивеца , ами той божанов и там с имоти писаха .
  • 6 Закривай

    7 1 Отговор
    В престъпни схеми е Окръжен прокурор Камелия Стефанова Кюстендил! Честито Гешев!
  • 7 Аква

    9 2 Отговор
    НОТАРИУСА" Е ТЕСТ ЗА ПОЛИТИЦИТЕ - КОЙ ПАЗЕШЕ ГЪРБА МУ И ВЛИЯЕШЕ НА ПРАВОСЪДНАТА СИСТЕМА! К О Й $$$$$
  • 8 Адвокат

    11 2 Отговор
    Няма как да се разплете веригата от тези,които са я създали, защото те са си непоклатими по местата. Тъпият милиционер Сарафов играе главен прокурор Гешев 2 най-безсрамно и точно за него има снимки, факти, доказателства за неправомерните му действия като зам.гл.прокурор в огромния скандал "8 -те джуджета" , но това на попречи на т.н. ВСС да го избере за гл.прокурор. Отчайващо зле е положението в съдебната система, напълно овладяна е от мафията. Докато вонящото блато не бъде изринато до основи и сменено с почтени професионалисти, нищо няма да стане. Празни приказки, няма демократична държава без работещо правосъдие и върховенство на закона. Изборът на Атанасова за Конституционен съдия е гавра с правосъдието.
  • 9 Коч Ина

    13 2 Отговор
    какво светло бе младежо, ей сега ще разкрият още пет руски шпиони в мола и стадото ще заблее одобрително
  • 10 нннн

    6 1 Отговор
    Имаше виц: Така разпитали мумията на фараона, че си казала името. Ако разпитват както трябва, не брънки, а цялата верига ще лъсне. Че и нови вериги ще се появят...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Това голобрадото

    3 1 Отговор
    От снимката ИЗСЛЕДВА демокрация

    ХА-ХА-ХА
    ИЗЛИЗА ЧЕ НИЕ СМЕ ВЪВЕЛИ ДЕМОКРАЦИЯТА БЕЗ ДА СМЕ я ИЗСЛЕДВАЛИ

    Младежът трябва да отиде да работи в някои мол и да зарежда рафтовете със стоки
    Обаче това което казва е истина
  • 13 Сашо

    4 0 Отговор
    Мафията процьфтява прокурори сьдии и полицаи всички свьрзани и кой кого ще разследва???
  • 14 Тези

    2 3 Отговор
    В Румъния бързо и лесно - пенсионираха или уволниха старите техни съдии и прокурори бандити.Назначиха нови.В Грузия уволниха всички полицаи по съвет на американците.Просто там където руските хора и лупаците са
    по малко държавите вървят напред.

    Коментиран от #17

  • 15 ТаУмВзе

    3 1 Отговор
    Нищо нема да излиза от килера на Светло, щото тва значи Всичките политяги за 35 годин по панделите. Барабар със Поръчителите им. Както знаем, не може да арестуваш краварското Посолство! Съответно сме Приключили вчера.
  • 16 Гал

    1 2 Отговор
    Още пикае на зелено и експерт.
  • 17 Тапа Нар

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Тези":

    съгласен, Украйна изхвърча напред след като стана американска марионетка аха аха ахахахахахахаха
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове