Last news in Fakti

8 Февруари, 2024 10:09 3 138 24

Пребили зверски роднина на бивш шеф на КОНПИ, докато разследвал Нотариуса

  • побой-
  • кушлев-
  • кпконпи-
  • иван братоев

Иван Братоев почина преди една година и няма как да разкаже, разкри Стоян Кушлев

Пребили зверски роднина на бивш шеф на КОНПИ, докато разследвал Нотариуса - 1
Снимка: Shutterstock

Бившият шеф на КОНПИ проф. Стоян Кушлев е бил сплашван, докато е разследвал Мартин Божанов-Нотариуса през 2006 г. Бандити пребили племенника на съпругата му с цел да стреснат тогавашния шеф на антикорупционната комисия, за да спре да разследва, припомня "България Днес".

"Точно по времето, в което водихме разследването за имуществото на Мартин Божанов-Нотариуса, бандити бяха ходили при Иван Братоев - племенник на моята съпруга. Отишли с черен джип, бяха го били, ритали и малтретирали. Това беше с цел да ми въздействат да не се занимавам с тези дела, едно от които бе това на Нотариуса. Не са казали точно за кое дело, а общо да не се бъркам и да не разследвам. Но точно по това време се бяхме задействали срещу Мартин Божанов. Бяха казали на Братоев да ми предаде да не разследвам нищо и да се отдръпна!", разказа професор Стоян Кушлев, който е категоричен, че въпреки това не е спрял да си върши работата след този случай.

"След побоя прокуратурата и МВР започнаха разследване, но така и не се откри нито кои са биячите, нито кой ги е изпратил да ме сплашат през племенника на съпругата ми. Тогава полицаите ме разпитваха, жена ми също. Но нищо не се случи в крайна сметка. За съжаление, Иван Братоев почина преди една година и няма как да разкаже. Но такива неща в нашата държава рядко се разкриват. Не мога да бъда категоричен, че Мартин Божанов ги е изпратил", каза проф. Кушлев, загатвайки, че този, който е искал да го сплаши, е имал големи връзки на високи нива.

"Когато пребиха Братоев, за да ме сплашат, а това бе през февруари или март 2006 г., ние вече бяхме погнали Нотариуса. Той беше един от първите, който разследвахме, ако си спомням правилно. Докато се доберем до Божанов обаче, минаха месеци. През септември 2005 г. ни изпратиха 5000 дела, които трябваше да отсяваме, защото не всички бяха по нашата компетенция. Делата, които нас ни интересуваха, бяха като зрънца в един куп плява. Три екипа от експерти отсяваха съдебните решения няколко месеца. Заринаха ни с документи, които не ни трябваха, но тогава попаднахме на Мартин Божанов. 1 от 100 дела беше в нашата юрисдикция. Просто съдилищата се освободиха от тези бумаги. Дадоха ни всичките дела за икономически престъпления, по които има решение. Едното бе срещу Божанов, но явно вече е изчезнало, или просто не преглеждат всичките дела от онова време, които са в архивите на антикорупционната комисия. Това е, ако наистина още съществуват и Божанов не си е прикрил следите" , обяснява проф. Кушлев.

Припомняме, че сигналът за убийството на Нотариуса е подаден от жена му Гергана около 50-55 минути по-късно. Причината била, че той излязъл да пазарува, но се забавил дълго. Съпругата започнала да му звъни, но той не вдигал. Тя слязла на паркинга и видяла първо, че автомобилът му е там, а до него било и тялото на мъжа ѝ.

Тогава жената се обадила на тел. 112. По време на брифинг на СДВР и прокуратурата стана ясно още, че се вижда на видеокамера как Нотариуса е прострелян и пада, но не и извършителят. По оперативни данни изстрелът е направен извън комплекса от страната на реката, през ограда. Куршумът е калибър 9х19 мм, който е най-често срещаният патрон у нас. Това прави още по-трудно откриването на точното оръжие, с което е убит Нотариуса. Някои смятат че може да е ликвидиран с "Макаров", тъй като е изключително надежден пистолет и често бандитите са запасани именно с такъв.

В момента има две версии за разстрела на Нотариуса. Едната е, че зад покушението стои конфликт от миналото му. Според друга версия в дъното на поръчковото убийство са лобистки интереси в Темида. Разследващите предполагат, че част от организаторите на покушението може отдавна да са извън България, както и прекият извършител.

Съдия Цариградска също не се поддава на натиска!

През октомври 2019 г. съдия Владислава Цариградска получава предупреждения чрез трети лица, че ще стане лошо, ако не се откаже от едно дело. Делото е срещу Нотариуса за имотна измама. Магистрат Цариградска не се съгласява. Така се среща с Мартин Божанов в съдебната зала.

"Когато категорично отказах да се отведа по делото за имотна измама, Мартин Божанов загуби контрол, демонстративно обърна гръб, каза, че в този съд повече няма да стъпи. С еднозначни жестове ми показваше, че предстои да ми се случи нещо."

Това разказва Владислава Цариградска, съдия в Окръжен съд – Плевен, пред Би Ти Ви преди дни. Разказът на съдията дава ясна представа какво на практика означава търговия с влияние и притискане на магистрати. Пет години тя и семейството ѝ живеят в страх от заплахите на Божанов.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нотариуса

    18 0 Отговор
    някой съдии, прокурори и палицаи вземаха повече пари от мен от колкото от заплата

    Коментиран от #3

  • 2 Сталин

    39 5 Отговор
    Само още някой с половин мозък в България може да вярва че нещо може да се промени за добро в колониална система прикрита зад фалшива демокрация.Единственото спасение за България е военен режим и екзекуции на всички които са били е политиката и съда последните 30 години

    Коментиран от #20

  • 3 Я пак

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "нотариуса":

    Сега ако им напишеш и имената, няма никой да ти се разсърди, освен те разбира се!
    А, явно вече сте си сърдити щом така те нагласиха!Риск на професията,а!
  • 4 е сигурно баретите

    12 1 Отговор
    не са разбрали . охранителите и полисманите са 160 000 - 200000 . полицейска държава сме . наглите пипаха без следи . Стават такива преследвания . За да постигнат целта си . Психопати и рецидивисти и от агитките зависими правят побоища . ангелов го шамариха . Баретите търкаляха определени групи на борците . карамаски също рекетираше . значи за побои и рекет божанов е реабилитиран . октопода и той - 2010 до 24
  • 5 Адрес 4000

    2 15 Отговор
    Бочето ако направи соломон паси външен министър ще го призная
    Ще доведе до гърч всичката вата в България

    Коментиран от #16

  • 6 щом не е спрял

    2 3 Отговор
    щяха да го бият пак племенка . логика . хората стават инвалиди . да . тази техника на Открито противопоставяне се използва . Щом полисманите оневиняват божанов значи не ги е пратил той . Приватизатори уж бяха гонили гешев . той близък с божинов, ама божинов го следил та го разпитвали . така си живеят . да .
  • 7 Митрофанова

    2 13 Отговор
    Нотариуса беше добър и почтенн Русофил продаваше и майка си за Рубли
  • 8 Артилерист

    10 1 Отговор
    Така действа могъщата глутница. Когато е заплашена взема мерки да отстрани опасността. Отначало с намек или предупреждение, а после бой и физическо отстраняване (изпаряване по Оруел). В политическите си коментари пиша за една друга глутница, но то е същото...
  • 9 Гост

    5 0 Отговор
    9х19.... макаров... няма смисъл.... искрено се надявам да е репортрска а не полицейска грешка..

    Коментиран от #17, #18

  • 10 Макето

    11 1 Отговор
    Като го разследвахте, какво направихте, бе Кушлев? “Узаконихте” го. Както с Цветанов, Борисов, Пеевски…. Даже този-последния и борец срещи корупцията го раздава в последно време. Магнитски го забрави. В каква държава живеете….???
  • 11 Брат ДАНКО

    7 0 Отговор
    питайте тиквата той знае всичко но трябва да му се стегнат пръстите на менгеме
  • 12 Ти да видиш

    4 2 Отговор
    Мале, колко служби, колко полиция, колко прокурори, съдилища и нам си какви са се "борили" срещу този обикновен бушон!
    А всъщност героят е онзи с пистолета.
    Предлагам да напрвим Паметник на неизвестния освободител от мутри! Ще бъде обсипан с цветя постоянно!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Механик

    3 4 Отговор
    Много интересно. Да пребият племнника на жена ви, за да ви въздействат?????
    Та той дори не ви се пада роднина, бе!? Със същия успех може да пребият комшията от другия вход, за да ми въздействат.
    Да не се окаже, че племенника си е бил във връзка с мафиотите?
  • 15 питайте ДПС

    6 0 Отговор
    Пеевски знае всичко. Боко знае. Гешев да признава. Сарафов знае също...Кьовеши къде спи - тя се оказа една кръгла нула. Точно като пеперастите.
  • 16 е тогава вече

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Адрес 4000":

    ще ядете бой...всичките козяци и предатели..
  • 17 Механик

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Ако с макаров ми гръмнеш с 9Х19, ще ти хвана бела мечка и ще ти я докарам да ти играе кючек.
    В задачата се пита, дали главата ти ще си е там след като гръмнеш.
  • 18 значи

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    полицейски пищов - ясно е...да си кажат Боко, Пеевски и Гешев - те са за разследване. Убиецът е бивш или настоящ милиционер.
  • 19 Перо

    8 0 Отговор
    Некадърност, мързел и корупция са спирали делата на бандита! В случая чехската збрьовка е свършила работата на съдебната система и е определила заслужената присъда, но корумпетата са останали без пари! Пълен разпад на държавността! Случаен външен човек си влиза в съда и си прави каквото си иска, краде дела, заплашва съдии и т.н. Смешна, мутренска “демокрация”!
  • 20 Чекмедже бабаит

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Няма да стане тая работа защото не случайно наричаното малцинство се финансира безвъзмезно и се изпраща за подобни стимулаций за решаване на политически казуси както се предполага в статията. По- възможното решение е хайдушко Опълчение защото военния режим ще е кукловодство на колонизатор, а в нашия случай има няколко такива. И е въпрос на време да кръстосат пушки за българската земя

    Коментиран от #23

  • 21 Калин

    6 2 Отговор
    Като петел всички тези мафиотски истории ти става ясно, че в евроатлантическа пропаднала България нещата стават все по-трагични и спасение няма. Демократите евроатлантици превърнаха хубавата ни държават в кочина.
  • 22 Олга

    3 0 Отговор
    Как може цивилизовани, образовани хора официално употребяват прякори (например, даже при разследване както и в медиите). Аз съм като наивен (явно “тъп”) човек поначалу съвсем сериозно приех, че става дума за човек в конкретна длъжност, докато не разбрах,че става дума за чисто провинциални широко разпространени и приети като нормални начини за общуване дори и официални. Все едно да кажеш на съседа си: Ти си козел, а не Петров, Иванов или Тодоров.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове