Last news in Fakti

9 Февруари, 2024 21:04 1 667 18

Васил Велев: Не само отпадане на таксите, но трябват и стипендии

  • васил велев-
  • университети-
  • безплатно образование

"Има недостиг на инженерно-техническите специалисти на пазара на труда", подчерта председателят на АИКБ

Васил Велев: Не само отпадане на таксите, но трябват и стипендии - 1
Снимка: БНТ

Какъв е отговорът на бизнеса на предложението на МС да отпаднат таксите за обучение на студенти във висшите ни училища. Темата в предаването „Денят на живо” по NOVA News коментира председателят на АИКБ Васил Велев.

"Проблемът е, че няма достатъчно ученици, завършили средно образование, които да станат студенти. И в момента всички места, разкрити във ВУЗ-овете, не могат да бъдат запълнени. Проблемът не е в таксата, а в ниската раждаемост и във факта, че в момента, за жалост, не всички ученици завършват средно образование", посочи Велев.

Според него в страната вече има превишение на свободните места в първи курс в държавните университети. "Ако прибавим към него и частните учебни заведения, както и фактът, че около 10% от завършилите гимназия заминават в чужбина, за да продължат образованието си - се получава голяма диспропорция. Тоест има два пъти повече места във ВУЗ-овете, отколкото са завършващите гимназия", подчерта той.

Кабинетът предлага таксите за обучение на студенти и докторанти да отпаднат

По думите му, "който иска да стане студент, той става такъв". "Но остават и незапълнени места в университетите. Освен това таксите представляват много малка част от издръжката и разходите за обучение. Мотивът е, че таксите са причина младите хора да занимават да учат в чужбина. Но те там имат дори по-високи разходи, кето не ги спира да излязат навън", категоричен е той.

Велев изтъкна, че влияние оказва и изборът на специалност от самите студенти. "Много малко от завършилите специалности като "Икономика", "Социология", "Администрация и управление" - се реализират на пазара на труда. И в същото време имаме остър недостиг на инженерно-технически кадри, където степента на реализация е много по-висока. Безработицата сред тези, които завършват хуманитарни профили, за разлика от тези, които завършват технически, природоматематически и технически специалности - е много по-голяма", подчерта той.

Той беше категоричен, че трябва да се помисли "не просто зa безплатно обучение, а и зa допълнителнa стипендия за дефицитни специалности и професии". "За такива с недостиг на пазара на труда. За инженерно-техническите специалности. В преработващата промишленост, в строителството, в IT сектора има огромен недостиг на специалисти. И това не е отскоро. Там и възнагражденията са много по-добри, отколкото получават тези, които завършват обществени науки и хуманитарния сектор", категоричен е той.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    8 0 Отговор
    Скоро ще плащат на ромчетата и сирийчетата да се записват във ВУЗ за да имат работа измислените професори и академици.
  • 2 Скоро ще раздават Дипломи

    5 1 Отговор
    просто ей така, да има "кадри".
  • 3 Енджинер

    7 0 Отговор
    Като гледам какви енджинери излизат от ВУЗ-а, ме е страх да ида на доктор!
  • 4 Хохо Бохо

    4 1 Отговор
    Апетитът идва с яденето.
    Отпаднаха таксите, ама това ни е малко...
  • 5 Миризлив пор

    6 0 Отговор
    Някой да погледне колко реално взема новоназначен инженер в предприятията на въпросния "шеф"? После да се замисли, човек на 23 години, без стаж (не че го признават де) отива и му заявяват "1500 бруто", започва, взема първа заплата около 1100 чисти и отива с жената в Лидл или Кауфланд, а там на входа "стани част от нас 1800 първата година" и това за човек с основно образование! И след кратко пилене от страна на жената човек завършил за инженер започва да реди стока по складовете! Хайде да поговорим и за заплащането! Ако е адекватно заплащането ще има и хора които ще инвестират време и пари за образование!
  • 6 друго е необходимо

    4 1 Отговор
    Първо трябва да се помисли как да се задържат на работа в България, завършилите в държавни университети. Не можем да плащаме за образованието на специалисти, необходими на други държави. Всеки завършил държавна поръчка трябва да работи в страната определен брой години и тогава да има право да отива в чужбина.

    Коментиран от #8

  • 7 Задължително

    2 0 Отговор
    Смррът до смрат за такива като тебе Велев мраснико.
  • 8 Миризлив пор

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "друго е необходимо":

    И колко ще поискаш за образование? То хубаво в София ще дадат заплата чисто 1500 лева ама в провинцията не повече от 1000 чисти, а човека отива да работи за 12 евро на час (сметни си ги сам) за колко време ще си плати местното образование! Въпроса е бизнеса да дава адекватни възнаграждения, иначе колкото и да сложат за глоба се плащат от разликата от това навън спрямо това което е тук!
  • 9 12343211

    2 1 Отговор
    Бивши студенти...какво мисляг!?
  • 10 Технически Специалности

    2 0 Отговор
    Ама за тях трябва да смяташ с точност до няколко знака след запетаята а до края на 12 клас се учат на бакалски сметки трябва и работа с измервателни инструменти иииии и.т.н.
  • 11 С тия тъч екрани ще има само

    1 0 Отговор
    Пипни ме тук и тук и тук
  • 12 Ми трябва но

    2 0 Отговор
    Усещам,че само си проветрявате устите и манипулирате народа за да не излезне да ви изрине!!!
  • 13 Този

    1 0 Отговор
    Абонат ли е на факти.змултимилионера,сигурно и милиардер.Приватизатора комсомолец на клубовете за техническо развитие.На всяка манджа мерудия.Отвратителен нагаждач и лицемер.Не са ни важни твоите бръщолевения.
  • 14 Пожарникар

    1 0 Отговор
    Ами отидете при студентите във Вузовете, предложете им стипендия и работа с подходяща заплата и договор, както е на запад. Ама вие искате всичко на готово, и катозавършат, да ви работят за 1000 лева. Е няма как да стане. Велев да каже в колко млади хора е инвестирал

    Коментиран от #16

  • 15 берете каквото сте посяли

    2 0 Отговор
    Преди няколко години искахте да намалите продължителността на майчинството, защото било най-продължителното в Европа, а сега се оплаквате от ниска раждаемост.
  • 16 Ето такива

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Пожарникар":

    като Велев идват в края на учебната година и питат за отличниците абсолвенти. Правят срещи с тях, обещават им неща в които и те не вярват и после се чудят защо няма мераклии. "Ами да бяхте дошли когато бяхме в 1 курс, да ни дадете стипендии, да подпишем договор с вас и лятото да идваме на дуално обучение при вас" - това е обобщеният отговор на абсолвентите.
  • 17 Не бива

    0 0 Отговор
    да има държавна поръчка, а държавна стипендия придружена с договор за работа в някое предприятие за определено време след завършване на образованието. Ако кандидатите са повече - конкурсен изпит. Стипендията не бива да се дава на ръка като определена сума. Дава се на ВУЗ-а, а той я разпределя за квартира, купони за стол, учебници и учебни пособия, електричество, вода и ако остане нещо - на ръка. Има бедни, но кадърни студенти които ще приемат да учат по този начин.
  • 18 Мой колега

    0 0 Отговор
    хабилитиран преподавател ходи в Австрия и отивайки да види свой познат в университета, го намира на изпит с кандидат-студенти. Пита го кога ще свърши изпита, че да се видят, а получава отговор веднага да пият кафе. -Ами нали си на изпит, кандидатите ще преписват ако ги оставиш? -Тия 20 души се борят за 2 стипендии от Сименс, да ги виждаш да си помагат? Нашият колега беше много опитен в това отношение и казва: Не само, че не си помагат ами се и крият един от друг.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове