Last news in Fakti

11 Февруари, 2024 21:02 1 222 33

Атанас Славов: Не мисля, че се връщат мутренските години

  • атанас славов-
  • министър-
  • правосъдие

Има зависимости, които стигат до най-високите нива, заяви министърът на правосъдието

Атанас Славов: Не мисля, че се връщат мутренските години - 1
Снимка: БГНЕС

Има зависимости, които стигат до най-високите нива. Скандалът с Красьо Черния доведе до някакви освобождавания във ВСС и магистрати. Да се надяваме, че случаят с Мартин Божанов-Нотариуса, който е известен от години, ще има последствия, които да са на институционално ниво.

Това заяви пред bTV министърът на правосъдието Атанас Славов.

„Настоявам за ефективно разследване – кои са поръчителите, до какви нива в съдебната система са стигали зависимостите, кои са магистратите, изпаднали в такива зависимости. Имам правомощие да предлагам дисциплинарни санкции. Те ще бъдат наложени от двата нови съвета. За всеки магистрат, за който се установи, че е с карта за достъп до този клуб, за всеки, за когото има данни, че е упражнявал натиск и рекет – аз ще образувам дисциплинарно производство и ще предложа неговото освобождаване“, подчерта министърът.

„Случаят със заплашване на съдия Цариградска е отпреди три години. Взеха се мерки, които не дадоха своя резултат. Разследването на „Антикорупционния фонд“ е от 2021 година. Миналата година при изслушването във ВСС на казуса „Осемте джуджета“ настоявах и за изслушване на казуса „Списък за бърз контрол“. Основното действащо лице вече не е между живите. Той би бил идеалният защитен свидетел, защото е брокерът между политическата или олигархичната част и съдебната система“, допълни Славов.

Според него е важно, че в Народното събрание е създадена анкетна комисия по случая „Нотариуса“.

Отговорност на институциите е да не остане прах в очите. Тези комисии често са неефективни. Отказва им се информация дори и от прокуратурата. Засега седи и въпросът – има ли прокуратурата пълен монопол върху досъдебния процес, може ли да предостави информация за досъдебни производства?, посочи той.

„Тук не става дума за политическа намеса, за даване на указания, а да е ясно за обществото какво се случва. Като встъпих в длъжност преди осем месеца, това беше първият казус, по който се интересувах. Съдия Цариградска беше подала информация и до Министерството на правосъдието. От прокуратурата казаха, че се работи. Има досъдебни производство, но въпросът е за момента, в който ще има обвиняеми“, каза правосъдният министър.

„Връзката между Иван Гешев и кръговете около Мартин Божанов и Петьо Еврото е явна. Тя се твърдеше от самите участници – и от Петьо Еврото, и от Мартин Божанов. Една негова реплика е – „Ние си говорим с Господ“, имайки предвид главния прокурор. Самата тази връзка трябва да се разследва“, подчерта министърът.

„През последните по-малко от три години преобладаващо управляваха служебни правителства. Това е фактическата ситуация. Съдебната реформа започна с промените в Конституцията, но тя тепърва ще мине в решаваща фаза с промените в Закона за съдебната власт“, каза той.

„Поръчкови убийства е имало. Не мисля, че се връщат мутренските години. Има шанс България да се откъсне от прекъсване на тези зависимости“, допълни той.

„Придобиването на българско гражданство по произход е добре регулирано. В съвета са включени и МВР, ДАНС, МРРБ и Министерство на социалните дейности. Всяка молба за гражданство трябва да получи положително становище от МВР и ДАНС. Правили сме проверки на процедурата, която се случва в Министерството на правосъдието, не са установени такива случаи (на руски граждани, получили български паспорти – бел. ред.). Подали сме над 80 сигнала до прокуратурата за опит за придобиване на българско гражданство с фалшиви документи. Бившият министър на правосъдието Крум Зарков също е подавал такива сигнали. Има хиляди случаи, в които изпращаме документира до МВР, за да се установи дали са истински, или не“, коментира министър Славов.

Министерството на правосъдието подготвя промени в Наказателния кодекс в частта за военните престъпления и престъпленията срещу мира.

„Повечето държави-членки на ЕС са упражнили юрисдикция и да разследват престъпления срещу мира и човечеството в Украйна. Всеки път, когато ходя в Брюксел на заседание на Съвета по правосъдие, се обсъжда коя държава докъде е стигнала. Надявам се и България да предприеме такава стъпка. Предстои да подпиша Любляно-Хагската конвенция за международна правна помощ за военни престъпления и геноцид“, подчерта Славов.

„Ротацията и смяната на премиерите така, както е договорено, е в национален интерес. България има нужда от ускоряване на реформите, а не в блокиране. Важно е във всички сфери да свършим работата, за която сме избрани. Няма време за губене. Предстои да вземем решения в „Да, България“ и „Демократична България“. Важно е реформите в правосъдието да продължат. Само при това условие можем да говори за някакво продължаване на мандата“, заключи правосъдният министър Атанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя па

    30 0 Отговор
    Не мислиш , защото не може да мислиш бе , Тамагочи !
  • 2 Последния Софиянец

    25 0 Отговор
    Искам да го питам защо махна охраната на Нотариуса точно преди убийството,?
  • 3 дедо..

    22 0 Отговор
    Долу мазняците..
  • 4 Делю Хайдутин

    26 0 Отговор
    Къро, Трактора и Нотариуса не мислят така.
  • 5 бандит методиев борисов

    18 0 Отговор
    е други години няма бе славуф
  • 6 Да,да

    16 0 Отговор
    Те и мутрите мислят така.
  • 7 Та те

    19 1 Отговор
    изобщо не са си отивали !
  • 8 хмммК

    2 18 Отговор
    След като търпите президент от БКП.... как да не се връщат??

    Коментиран от #12, #21

  • 9 Да бе

    14 0 Отговор
    "Атанас Славов: Не мисля, че се връщат мутренските години". А се случва точно обратното. Тази лакардия се пуска, за да остане министърчето в сглобката.
  • 10 12340

    14 0 Отговор
    Начо Кубето дали не е в списъка с магистрати на бай Хаяско? :))
  • 11 Гориил

    17 1 Отговор
    Мутренските години беше просто сладка и невинна игра. Европа я очакват катастрофални години.
  • 12 Делю Хайдутин

    11 3 Отговор

    До коментар #8 от "хмммК":

    При БКП нямаше мутри.
  • 13 3.14К

    15 1 Отговор
    Като му гледам лъскавата кратуна, той самия прилича на мутра.
  • 14 Лъже и маже като

    13 0 Отговор
    ПП ДБ СС.
    Правосъден министър не знаел за плевенчанина джуджето и нотариуса.
    А защо е на този пост
    Явно за да ни лъже.
  • 15 Вервайте му

    6 0 Отговор
    Те че не са си ходили е ясно на всички
    ама последно време май става ясно ,че това е и единственния начин
    за някакава справедливостр което не е много добре ,
    но е по-добре от нищо.
  • 16 Гертруд

    7 1 Отговор
    Този "мистър Пропър" е заблуден до крайност! От 8 до 17 часа има "някаква държава" например, след това "държавата" се движи в друг ритъм, организация и режим. Режима на "паралелната държава". Ще дойде пак ред като в Еквадор да излезнат тежко въоръжение жандармеристи някъде около пъпа на Европа, да въвеждат ред и дисциплина.
  • 17 БРАЧЕД МУТРЮ

    11 0 Отговор
    ТАНАСЕ ПЪЛЕН МАЙТАПСИ И ЗА ТУТМАНИК /КМЕТСКИ НАМЕСНИК/ НЕ СТАВАШ.
  • 18 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    16 0 Отговор
    Този е пластмасов макет на министър, дрънка глупости, които нямат нищо общо с реалността. Точно той е пример за формално изпълняващ длъжност! Никога не е имало толкова много убийства на знакови фигури, той ще ни приказва, че нямало мутренски времена!

    Коментиран от #23

  • 19 мдаа

    8 0 Отговор
    Атанас Славов: "Не мисля...". Прав си, Танасе, не мислиш. Ти, ако мислеше, точно с Христо Иванов ли щеше да се конущисваш?
  • 20 Тапа Нар

    4 0 Отговор
    За едно си прав - не мислиш
  • 21 Бок Лук

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "хмммК":

    Че вие си избрахте кмет на столицата от БКП бе главоч
  • 22 Тази система

    6 0 Отговор
    Тази система Никога няма да се оправи! След као се Управлява от Безчестни индивиди!
  • 23 Кой Управлява

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Кой Управлява България? Ъ?

    Коментиран от #26

  • 24 Дай на Ганя власт и му глей сеира

    7 0 Отговор
    Атанас Славов: Не мисля, че се връщат мутренските години

    Че те нянога не са си отивали.
    Станаха политици и си купиха територията!
    Албанската, италиянската - мухи да лапат!
  • 25 гумата

    5 0 Отговор
    Всъщност може да се предположи срастване на престъпността с някои кадри на полицията, а това обърква всеки порив за сдъебна реформа, защото престъпни полицаи ще управляват зависими прокурори. Това може да е крах на всякакви призиви за реформа. По- лошо! доверието на гражданите в полицията се разклаща. Министърът може да заприлича на манекен с такива приказки.
  • 26 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    9 0 Отговор

    До коментар #23 от "Кой Управлява":

    Галя, подизпълнители Шиши, Боко

    Коментиран от #29

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Галкаблизалка

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Коя е тая Галя да и го тттттра в муцката?
  • 30 Прост Българин

    3 0 Отговор
    Те не са си отивали за да се връщат
  • 31 Борис

    3 0 Отговор
    Заглавието трябва да бъде само: "Атанас Славов: Не мисля"
  • 32 Не се напиняй

    0 0 Отговор
    Ти, въобще не можеш да мислиш!
    Най- много да замирише!
  • 33 Данъкоплатец

    1 0 Отговор
    Не се завръщат мутренските години, защото не са си ходили.
    Нали Асфалт паша 33 г. все е на влас,а и не само той.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове