Last news in Fakti

12 Февруари, 2024 10:39 2 729 78

100 лв. глоба за куче без повод в парка

  • куче-
  • парк-
  • разходка

За миналата година сме проверили над 2900 собственика на домашни любимци, от които 200 са с нарушения

100 лв. глоба за куче без повод в парка - 1
Снимка: БГНЕС

100 лева е първоначалната глоба за разходка на куче без повод или за неносене на паспорта на домашния любимец, напомнят от Столичен инспекторат. При повторно нарушение глобата се увеличава.

Домашните любимци могат да се пускат свободно само на специалните площадки за разходка на кучета, напомнят още от инспектората. Проверките по парковете продължават.

Всеки собственик на четириного е длъжен да държи кучето си на каишка по време на разходка, да носи паспорта му, а животното да има поставен микрочип и актуална ваксина против бяс и да е регистрирано в районната администрация.

Намордникът е задължителен само за кучетата, които да доказано агресивни.

"За миналата година сме проверили над 2900 собственика на домашни любимци, от които 200 са с нарушения - водене без повод или паспорт или ухапвания на друго животни или човек. Нашите ежедневни проверки показват, че с всяка година собствениците на кучета се научиха да спазват правилата - носят снимки на паспорта, имат микрочип и ваксина против бяс. Най-честите нарушения са, че ги водят без повод", казва пред БНТ д-р Божидара Гинчева, началник сектор в Столичен инспекторат.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А за

    14 4 Отговор
    "КУЧКА" - колко ?

    Коментиран от #15

  • 2 ЧОЧО

    39 8 Отговор
    Не само повод,торбичка и вода когата са по нужда да прибират изпражненията и да поливат местото за да не мирише.Така е по белите Държави.

    Коментиран от #7

  • 3 СОБСТВЕННИК НА ДВА ЛАБРАДОРА

    16 16 Отговор
    ДОКАЗАНО НЕАГРЕСИВНИ СА И СА ПО УМНИ ОТ СИЧКИ В ПАРЛАМЕНТА....И ТОЧНО ТИЯ ПРЛАМЕНТАРДЖИИ ТРЯА ДА СА С НАМОРДНИЦИ.....ТЕ ВЕЧЕ СА НА КАИШКА ОТ МУТРИТЕ......
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Направо кучкарите

    8 9 Отговор
    се разтрепераха. Ха..Ха..Ха...
  • 7 ЖИВЯХ ВЪВ ВИСОКИЯ БЛОК СРЕЩУ

    20 6 Отговор

    До коментар #2 от "ЧОЧО":

    ПАЗАРА В БОРОВО.БЛОКА НИ МИРИШЕШЕ НА ПИКНЯ ШОТО НЕ КУЧЕТА А ДВУКРАКИ ЖИВОТНИ ГО ОПИКАВАХА ДЕНОНОЩНО.СКОРО БЯХ НАОКОЛО ТАМ...СЪЩАТА РАБОТА.......НЯКОЙ НЕЩУ ДА КАЖЕ.ПРУЕМАМЕ ЧЕ ДВУКРАКИЯ Е С ПОВРЧЕ РАЗУМ И РАЗБИРА КЪДЕ СЕ ПИШЙА И КЪДЕ НЕ ЗА РАЗЛИКА ОТ ЖИВОТНОТО.....НОООО РАЗЛИКА НЯМАААА....

    Коментиран от #10

  • 8 Само думи!

    24 3 Отговор
    Ще ви призная,ако после публикувате поне едно име на санкциониран нарушител...!
  • 9 То много хубаво това,

    22 2 Отговор
    ама колко полицаи сте видели да обикалят в парковете?
    Някой глобен за неприбрано кучешко изпражнение има ли?
    А колко глобени пешеходци има?
    Давам пример.
    Варна.
    Кръстовището на "Чаталджа".
    3 часа сутринта.
    Няма грам движение.
    Светофарите все още работят нормално(би трябвало да са с постоянна жълта светлина поне до 5 часа)
    До спирката чака патрулката. Един човек спря на червено, седя около половин минута, гледа, че няма джан-джун никой, освен група пияни младежи и помекичка зави.
    Веднага го спряха.
    През това време тея десетина младежи също пресякоха на чефвено.
    Обаче полицаите въобще не ги отразиха.
    Не издържах и се развиках.
    Казах им, че ги снимам и ако го глобят, утре ще пусна по медиите клипа, че оставят десет пияни(а може и надрусани) пешеходци да пресекат на червено.
    Пуснаха го.
    Точка.

    Коментиран от #65

  • 10 Да, обаче такъв закон срещу пикаещи

    17 4 Отговор

    До коментар #7 от "ЖИВЯХ ВЪВ ВИСОКИЯ БЛОК СРЕЩУ":

    и дефекиращи двуноги, няма!
  • 11 Мими

    12 3 Отговор
    Хахахсха а бездомните животинки които приютите пускат по кварталите??? Поредните полудейности
  • 12 ГЕРБ=ДПС=БСП

    5 10 Отговор
    Даже и не знам, че има такъв закон.
    Глобата ми се вижда прекалено висока и недомислена, особено за някой с минимална заплата. Трябва да се вземе предвид и породата на кчето. Смешно е пинчер или пикинез да са задължително на повод.

    В Студентски парк, този закон не се спазва, там никой не проверява. Не е достатъчно да се напише някакъв закон. За да работи един закон, в него трябва да пише какво е наказанието/глобата/, кой налага наказанието. Кой налага наказание на контролираните, когато не си изпълняват задълженията. Било заради некомпетентност, корупция, шуржбаджанащина ...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Българин

    15 8 Отговор
    време е да се въведат по-строги мерки с разглезените кучкари, които гледат на животните, не като полезни помощници, а като кратко забавление за глезени деца и после ги изхвърлят. Ако за някои играта и гледането на куче е приятно удоволствие, то за други лаенето, играенето и замърсяването е тормоз. Незнам живеенето в апартамент с животни до какво доближава живущите там? Навсякъде съм бил по Европа, но такова лековато отношение към проблема с кучетата няма никъде. Трябва да с увеличи таксата "куче" в жилищните блокове и към Общината поне на 1000 лв за голямо куче и 300 лв за малко. Разбира се трябва по-строг контрол на дисциплината при разходките с кучета. Иначе по селата и по вилните зони може и без такси, тъй като там те имат охранителни функции и е достатъчно само да са регистрирани и лекувани.

    Коментиран от #27, #37, #48

  • 15 Зевзек

    5 8 Отговор

    До коментар #1 от "А за":

    Ти да не си мъж на Мая Манолова или Ваня Григорова, или Лена Бориславова, или Корнелия Нинова. Та питаш, колко ще те глобят, че си пуснал кучката си, да се разхожда свободно без да е на повод и без наморник.

    Коментиран от #40

  • 16 Вярно

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Предложение":

    Така ще е сигурно, че няма да повтори.
  • 17 даааа

    7 4 Отговор
    Преди кучетата бихте ли озаптили вълците,че превзеха борисовата,режат дървета и правят свинщина,но това е ок нали?По лесно е да се огледаш в на бабите булонките,а като гледам туземците се радват ,доволни са хахах.

    Коментиран от #44

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 София е минирана

    10 8 Отговор
    от кучешки изпражнения.
    Ганя не чисти.

    Коментиран от #24, #32

  • 21 шиVанраст

    6 0 Отговор
    Недей да триеееееееш бе, шебек!
  • 22 ИНЖ1

    12 7 Отговор
    Е най-накрая се сетихте!?!?! Колко хора изпохапаха и обезобразиха??? Особено опасните породи....А защо само в парковете???
  • 23 А за котки

    0 1 Отговор
    Без повод колко е глобата?
  • 24 Много

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "София е минирана":

    Бибитки си направил на Ганю.😂
  • 25 е сега ами бездомните ,

    3 0 Отговор
    те затова смениха шефа на екоравновесие . дават му 9 милйона бюджет и не се е справил . необозначени коли и инспектори не се справиха . много често кучешка група се качва на микробус и се кара в друга махала . веднага се осиновяват , а това ги кара да хапят домашни кучета и да лаят по деца . После ги тровят . глобите са бо 1000 лв . хората вече не са човеколюбиви . ходят като другирани . в ковид затвора беше така . сега търсят съдя убиец с пистолет . за божанов . Да .
  • 26 АБВ

    3 5 Отговор
    Я си заврете тези наредби отзад
  • 27 ГЕРБ=ДПС=БСП

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    У нас проблема не е строгостта на мерките/закона/. Проблема е, че няма кой да наказва нарушителите. У нас 10 000 пъти превишават скоростта, наказват те веднъж. У нас някой 1000 пъти кара пиян, хващат го едва на 1001 път, едва когато причини ПТП. Било защото контролиращите ги мързи. Било защото са корумпирани и вместо да налагат глоби и присъди, налагат рушвети. С които пълнят джобове и чекмеджета, и инвестират в имоти у нас и по света.

    Проблема не е размера на глобата, проблема е контрола. Избирателите не контролират и не наказват депутатите си. Депутатите не контролират министрите. Министрите не контролират чиновниците. Чиновниците слугуват на плащащите рушвети граждани, чиновниците не обслужват неплащащи рушвети граждани.
  • 28 Факт

    5 5 Отговор
    Стига с тия кучета и котки ! Правете и гледайте деца, че се топим като нация и раса ! В близко бъдеще кафяви и черни ще ни бъдат господари !

    Коментиран от #46, #59

  • 29 азз

    7 2 Отговор
    Пълни глупости - в Северния парк няма ден в който да не спорим с поредния дебил със свободно пуснато куче/обикновенно голямо/ и с думите - ама то е много добричко.....Три пъти кучето ни е хапано от все "добрички" кучета...вече не излизам без нож и ....в случая кучето не е виновно,но можеш ли да резнеш тъпия стопанин....
  • 30 Ха ха ха

    3 4 Отговор
    Това ли е най важното за държавата идиоти

    Коментиран от #43

  • 31 Реалист

    4 6 Отговор
    И аз съм възмутен от факта, че пуделите на Tётя Myтpoфaнoвa се разхождат без повод.
  • 32 Някой

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "София е минирана":

    На бездомните кучета по закон, кой е задължен да им чисти изпражненията?

    Там където живея има няколко бездомни кучете, които всичко са "минирали". Веднъж седмично в тъмното настъпвам някоя "миризлива кучешка мина".

    До нас има закусвалня и хора ги хранят. Колко е глобата за хранене на бездомно куче?

    Коментиран от #38, #42, #45

  • 33 всеки двор и всяка 2 кооперация има

    1 0 Отговор
    големи песове лаячи . Малките кученца потичващи за здраве и дане пикат в къщи биват шашардисани . А всички псета изтерясват от пиратки . глоби има но са по 100 лв или 200 лв .
  • 34 Бесен-_ Язовец

    4 4 Отговор
    На който му пречат кучета да се връща на село там в оградения двор.

    Коментиран от #47, #63

  • 35 Ехааа

    1 1 Отговор
    Демокрация на буци
  • 36 Софиянеца

    4 1 Отговор
    Парковете са заринати от използвани пам.перси всички селяни се изхожда по храстите.

    Коментиран от #51, #54

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Сила

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Някой":

    Колко е глобата за хранене на цигани и бежанци от бюджета на БГ ?????? ДОКОГА??????

    Коментиран от #53

  • 39 може да се слагат звезди на дрехите на

    0 0 Отговор
    затворниците . с хероин , незаконни оръжия и дрога обикалят сред нас . едните бачкат за тея с прякорите , а други гледат да гепат . така ще знаем кой да заобикаляме . има и реабилитирани . Като няма какво да правят започват старите занаяти . Аз затворник с куче не съм виждал .
  • 40 Как

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Зевзек":

    Позна ???
    От мен - "+"
  • 41 Град Симитли

    1 2 Отговор
    От кучелдакаджиитепо-нахални са само тротинеткърите и велосипедистите

    Коментиран от #58

  • 42 Бесен-_ Язовец

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "Някой":

    В паркове и градините не могат да те глоба когато не събираш ла...ната защото трябва да има специално пригодени кошчета за това. Глобите са невалидни защото общината не си е изпълнила задълженията.
  • 43 Зевзек

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ха ха ха":

    Да така е. Най-важното е да има справедливи закони, да се наказва всеки, който ги нарушава. Аз лично смятам, че първото наказание трябва да, е забележка или официално предупреждение. Едва след това глоба. За по-наглите нарушители на закона трабва забрана да притежават куче. Първоначално за някакъв срок 2 години, посре за 5 години и накрая доживот. А за най-наглите нарушители трябва: първо обществено полезен труд, после пробадия и накрая затвор. Първо лека присъда, после по-тежка присъда и четвъртия път в затвора докато навърат 65-70 годишна възраст. За най-дивите и опасни убийци, доживот без прово на освобождаване.
  • 44 Сила

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "даааа":

    Кефят се аборигените, да..... И другата им любима мантра..... "А децата а, децатаааааа..... "
  • 45 По добре

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "Някой":

    Да ги хранят, отколко да осверипяват от глад. Друг е въпроса, че това трябва да става на безопасно място

    Коментиран от #60

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Айше

    1 2 Отговор

    До коментар #34 от "Бесен-_ Язовец":

    Турчин!
  • 48 Само да питам

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Абе сороска см.рад защо открадна пликчетата за, събиране на кучешки фе.калии и счупи спец. кошовете за тази цел?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Бесен-_ Язовец

    3 1 Отговор
    Дойде в София с щайгите с компотите и почне да се оглежда за развързани кучета. Хекащи и мекащи марш обратно по родните си места

    Коментиран от #64

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Психолог

    4 3 Отговор
    Специално оградени места да направят и за откачените които не обичат животни.

    Коментиран от #57

  • 53 Някой

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Сила":

    Да точно така. По една и съща причина има бездомни кучета в градовите ни и мигранти в цяла Европа. Причината са "добри" хора като Меркел, които ги хранят безплатно. Всяко живо същество отива там където храната е безплатна и по-качествена. Никой мигрант не отива на място, където няма храна за него. Никой мигрант не отива в Саудитска Арабия, защото там не му дават безплотно храна, апартамент, медицински грижи ...
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Мдаааа

    2 0 Отговор
    На бездомните кучета е собственик общината и природозащитниците. Да им определят по един да ги разхожда на каишка, вместо да ходят на глутници.
  • 57 Зевзек

    2 2 Отговор

    До коментар #52 от "Психолог":

    Аз обичам животни, като котки, врабчета, синигери, ластовици ... Не обичам крави, бездомни кучета, свраки... Обичам хора, но не обичам бесепари, депесари, герберасти, чалгари, рубладжии ...
  • 58 Бъркаш

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Град Симитли":

    "другарю". Първенството се води от вас - комунистите. Вие сте несменяеми лидери. И с топ не мож ви измести!!!
  • 59 ГЕРБ=ДПС=БСП

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "Факт":

    "се топим като нация и раса"

    Престанете с този популизъм "българите изчесват", който се използва за да се развъждат роби избиратели на БСП и ГЕРБ.

    Основния проблем са ниските заплати за младите и високите пенсии за някои дъртаци. Безобразие е да се реве, че пенсията на отгледал децата си дъртак бивш президент, примиер .. трябва да, е 3400 лева месечно и то необлагаема. А заплатата на млад човек да е 900 лева и те да се облагат с данъци и осигуровки. И да искате от тези младежи освен да плащат данъци, да издържат охолен живот на шепа дъртаци. И да раждат деца, които като пораснат да станат роби на следващото поколение съртаци.

    По-правилно е да не се раждат деца, когато 70% от тях ще са обречени на тежък живот като сегашния на 70% от работещите.

    Коментиран от #62

  • 60 Някой

    1 3 Отговор

    До коментар #45 от "По добре":

    "По-добре Да ги хранят, отколко да осверипяват от глад."

    Като ги хранят, ги развъждат и увелимават популацията, заради което храната свършва. Като свърши храната освирепяват от глад. Но вече не са 2 освирепели от глад бездомни кучета, а освирепяла от глад глутници от 10-20 кучета. Мен ме е наподало само куче, нападала ме и озверяла глутница от кучета. Да не ви се случва да ви нападне глутница. Има случаи на убити хора от глутница озверели кучета.

    Бездомни кучета не трябва да се хранят. Трябва да се евтаназират или застрелват. Хора, които хранят бездомни кучета трябва да се глобяват. Който иска да е добър с бездомно куче да го осинови и да го прибере в дома си. Не да го отглежда на улицата.
  • 61 Чипирането

    2 0 Отговор
    е незаконно , мисията да се поправи
  • 62 Факт

    1 1 Отговор

    До коментар #59 от "ГЕРБ=ДПС=БСП":

    Знаеш ли колко познати имам, които взимат добри пари, но не искат все още деца, а вече са на 30+ години? И това не е само в България. Погледни статистиката на прираст на населението в цяла Европа. Навсякъде е отрицателен ! Бялата раса намалява !
  • 63 1122

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Бесен-_ Язовец":

    И язовците, от гората хванати, да се връщат откъдето са дошли!
  • 64 в Шопландия МЕкате

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Бесен-_ Язовец":

    А на теб трябва да ти бият една противобесна, за да се успокоиш!
  • 65 ЛЪЦЕШ ДОЛНО. НЯМА ЧЕНГЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "То много хубаво това,":

    В КОЛОНИЯТА ДЕТ КЪТ ВИДИ ДА ГО СНИМАШ ДА НЕ ТИ ВЗЕМЕ ТЕЛЕФИНА И ЛИЧНАТА КАРТА ИДА ТА ВКАРА В АРЕСТА ЗА ВЪЗПРЕОЯСРВАНЕ НА СЛУЖЕБНИТЕ МУ ЗАДЪЛЖЕНИЯ.УСЛОВНАТА НЕ ТИ МЪРДА О ТО С ПРИБАЦИЯ.

    Коментиран от #67

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Никой не може да ме спре да снимам.

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "ЛЪЦЕШ ДОЛНО. НЯМА ЧЕНГЕ":

    И си пушех на балкона. А да дойдат у нас!!!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 ΜΡΙ

    0 0 Отговор
    Трии, трии, κοπελε Μρсно, никога няма да спрем. Защото съм го сейф Ал, защото аз каквото кажа се изпълнява!

    Ше триеш ли бе, да ти е ba Пy TkaTa май чинa шиvaya?! Щом яз съм казал значи нема да се трие! Данъци Шел да иска kaп uta сплеckaH под човешkи. Мислиш ли, че му плащам данъка бе сkoTe?! Или, че му събирам фъшκиτε?! Градът не е за мрсниTe ckotove и гнусните koπελрачета! А за работните породи, които трябва да тичат! Щом аз съм излел никой да да излиза и да ми пречи!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове