Last news in Fakti

13 Февруари, 2024 17:36 2 083 25

Завърши рехабилитацията на ПАВЕЦ „Белмекен“

  • павец белмекен-
  • рехабилитация

Стойността на рехабилитацията на централата е в размер на близо 10 милиона евро

Завърши рехабилитацията на  ПАВЕЦ „Белмекен“ - 1

Успешно завърши рехабилитацията на ПАВЕЦ „Белмекен“. Централата посреща своя 50-годишен юбилей с изцяло обновено турбинно оборудване, нови задвижвания за сферични шибъри и изцяло обновени системи за управление.

„Намираме се на място, което съчетава по уникален начин природните красоти и дадености на България с инженерните постижения“, заяви премиерът акад. Николай Денков, който присъства на официалната церемония. Той припомни, че благодарение на ПАВЕЦ „Белмекен“ и ПАВЕЦ „Чаира“ България е един от водещите инженерни примери за това как биха могли да се използват природните дадености в ползва на енергетиката.

Акад. Денков подчерта, че научните изследвания, иновациите и новите технологии доведоха до това, че е по-лесно да създадем енергия, отколкото да я съхраним и да я ползваме тогава, когато ни е необходима.

„Именно тези съоръжения - помпено акумулиращи централи, се оказаха водещи по отношение на ефективност, капацитет, гъвкавост, стига да имате природните дадености и инженерите, които биха могли да ги построят, развият и използват правилно“, отбеляза министър-председателят.

Денков посочи, че с министъра на енергетиката имат задача да се изградят още по- амбициозни проекти на други места, където България има такива възможности. Енергийният министър Румен Радев специално поздрави присъстващите ветерани за огромния труд през годините.

„Много се радвам, че завърши рехабилитацията на тази каскада с последния хидроагрегат. Рехабилитацията на
ВЕЦ „Момина клисура“ беше завършена миналата година. Надявам се на дългосрочна, безаварийна и сигурна работа“, отбеляза министър Радев.

„Модернизацията на централата е част от амбициозната инвестиционна и ремонтна програма на НЕК ЕАД, която през изминалата година е достигнала рекордни за дружеството стойности. Осъзнавайки своята отговорност като най- голям производител на енергия от възобновяеми източници, НЕК ще продължи да инвестира систематично в поддържането и подобряването на хидротехническите съоръжения“, посочи изпълнителният директор на НЕК инж. Мартин Георгиев.

Обхватът на рехабилитацията на ПАВЕЦ „Белмекен“ включва проектиране, производство, доставка, монтаж, технически надзор, настройка, тестване и въвеждане в експлоатация на оборудване: хидравлични цилиндри за сферични шибъри на турбините и помпите, турбинно оборудване, което включва нови турбинни регулатори, дюзи и дефлектори.

Нови възбудителни системи, генераторни прекъсвачи и системи за управление и мониторинг на цялата централа с нови операторски станции. Стойността на рехабилитацията на ПАВЕЦ Белмекен е в размер на 9,919,372.55 евро.

След церемонията в ПАВЕЦ „Белмекен“ премиерът Денков и министър Радев посетиха машинната зала на ПАВЕЦ „Чаира“, където инспектираха старта на реалните рехабилитационни дейности на Хидроагрегат 2 с прилагането на
иновативно инженерно решение от страна на НЕК и консорциума, който е изпълнител на рехабилитацията. Срокът за завършването на рехабилитацията на Хидроагрегат 2 е до края на настоящата година, когато трябва да се пристъпи към водни проби, след което и към въвеждане в експлоатация.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    47 31 Отговор
    Още един успех на премиер Денков.

    Коментиран от #20

  • 2 да питам

    22 35 Отговор
    Ами Чаира кога?

    Коментиран от #25

  • 3 честен ционист

    13 32 Отговор
    Този Никито как само се е съсреточил, все едно следва реакция със соде.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Скри се плъха и избяга.

    13 25 Отговор
    От справедливите искания на земеделците.

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сега и на ПАВЕЦ

    14 29 Отговор
    "Белмекен" са хвърлили око да я повредят - уж ремонтират. Повредиха с един фиктивен ремонт ПАВЕЦ "Чаира" и четирите му генератора. ВЕЦ-овете и особено ПАВЕЦ-те са нежелани от черноелектроборсаджиите. Пускат ток когато е най-скъп и акумулират когато е евтин. Едно прекрасно инженерно решение съсипва търговците на еленергия. Те най-обичат да работят с АЕЦ защото производството е непрекъсваемо и най-евтино, затова ще бъдат оставени да се развалят и спирани по всякакъв начин. Сега аварийна мощност е газовата централа на Доган и ТЕЦ-овете на Ковашки. Те се възползват от правото на търговци защото са производители и печелят на енергийната борса.

    Коментиран от #24

  • 9 Българин

    11 28 Отговор
    Тука енергетиката принадлежи на Русия. Докато не се подчиним напълно на руските интереси, всичко ще е само разруха и костовизъм!
  • 10 смях

    7 25 Отговор

    До коментар #6 от "Скри се плъха и избяга.":

    То още не му се е разминало на Вътев... скрил се е, но не за дълго. Протестите продължават!

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сатана Z

    9 25 Отговор
    А докъде стигна с разследването със саботажа на ПАВЕЦ Чаира?
  • 13 Това е корупция по български

    4 25 Отговор
    Понеже японците не дават комисионни, вкараха чехи да ремонтират централата.
  • 14 Краси

    25 1 Отговор

    До коментар #10 от "смях":

    Какви протести. Венцислав Върбанов и един врачански мошеник който усвои милиони. Кой ли му купува сиренето и кашкавала.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Биволъ

    26 9 Отговор
    Българската енергетика става все по - нормална и независима от Русия. Не е важно толкова да се строят нови мощности,а да се съхранява и акумулира евтината енергия и пуска в часовете пик. Но това не е по вкуса на русофилите,черноборсаджиите и спекулантите.
  • 17 Радев е подлец и крадец

    26 2 Отговор
    За ПАВЕЦ „Чаира“ покемона на Гумен Решетников каза, че ще са необходими 4 млрд. лева - оказаха се по 40 МИЛИОНА.
  • 18 Некой си

    5 1 Отговор
    Добре,че бяха комунистите да построят всичко в България.Тия днешните дебили само краднат и рушат.
  • 19 еро

    1 1 Отговор
    разбиха ротора сега пак ще плащаме платихме то както прокуратурата всичко е мафия

    Коментиран от #22

  • 20 Браво

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    На НРБ и братушките
  • 21 на баба ви хвърчилото

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "вдигай цената на тока за овцете":

    Саботьорите да си натискате парцалите!
  • 22 аха

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "еро":

    Добре че го напомни!Сега да поставят навсякъде видеонаблюдение, за да се знае кой върши подобни неща!
  • 23 Далавера

    2 0 Отговор
    Това стана по време на премиера сикаджия!
  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 6 Отговор

    До коментар #8 от "Сега и на ПАВЕЦ":

    ПАВЕЦовете са с много ниско к.п.д., само около 38%, поради специфичната форма на работното колело, "водна турбина-центробежна помпа".
  • 25 НЕК ЕАД

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "да питам":

    В Чаира НЕ е разбит ротора на 4-ти агрегат. Унищожени са три наводнени подземни етажа с разрушена строителна конструкция. Нещо като Каховската ВЕЦ, но в по малък мащаб. Не е възможно да се ремонтира. Или поне не в срок по-малък от 5-10 години.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове