Last news in Fakti

13 Февруари, 2024 22:39 10 742 17

ЕС оряза с 2.1 милиарда евро бюджета на ресора на българския еврокомисар

  • ес-
  • бюджет-
  • български еврокомисар

Орязването на парите е част от предоговарянето на дългосрочния бюджет на ЕС и продължаващата помощ за Украйна

ЕС оряза с 2.1 милиарда евро бюджета на ресора на българския еврокомисар - 1

Европейският съюз реши да намали с 2,1 милиарда евро бюджета на ключовата програма на ЕС за финансиране на научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа“, което българският еврокомисар Илиана Иванова определи като „червен флаг“. Орязването на парите е част от предоговарянето на дългосрочния бюджет на ЕС и продължаващата помощ за Украйна. Това съобщи euractiv.bg.

„Не мога да се радвам за това“, коментира комисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова пред France 24.

Според нея намалението на средствата идва, когато ЕС казва, че иска да повиши конкурентоспособността си в света.

Иванова се оплака, че „намаляваме най-важната инвестиция за бъдещето, която са изследванията и иновациите“.

„95,5 милиарда евро е голяма сума, но всъщност не е толкова много в сравнение с нашите конкуренти“, смята тя.

Според нея сегашното намаление (което е договорено от страните-членки на ЕС) е „червен флаг“.

„Имаме остра нужда да увеличим ефективността на текущите разходи и да осигурим финансовата подкрепа за следващата рамкова програма. Водя дискусии с министри (от ЕС), особено с тези на финансите, и се надявам скоро да се разбере, че това е стратегически важна инвестиция, която трябва да се направи“, обясни Иванова.

Еврокомисарят призна, че е загрижена за резултатите от образованието в ЕС.

„Притеснявам се за цяла Европа. Ако говорим за образование и ниво на основни умения и ако погледнете последните резултати от PISA, можете да видите, че няма подобрение в нито една държава членка. Наскоро бях в Швеция и обсъдихме, че дори там се притесняват от нивото на уменията за четене и писане и разбирането на математиката. Очевидно имаме ограничена компетентност на европейско ниво, но ще работим много усилено с държавите-членки, за да се справим с този проблем“, заяви Илиана Иванова.

По-късно в понеделник (12 февруари) Иванова пристигна в Лондон за среща с британския министър по въпросите на науката, иновациите и технологиите Мишел Донелан и изявени представители на научноизследователския и на бизнес сектора. Те започнаха натиск за привличане на учени към европейската изследователска програма „Хоризонт“ на стойност 95,5 милиарда евро след предупреждения за високи разходи и бюрокрация във Великобритания.

Илиана Иванова и Мишел Донелан призовават британските представители да кандидатстват за безвъзмездни средства от програмата и съвместно с колегите си от ЕС да използват възможностите, които осигурява „Хоризонт Европа“. Средната стойност на безвъзмездните средства, които може да получат по програмата британските компании, е 450 000 бр. лири.

Обединеното кралство се отказа от програмата „Хоризонт“, когато напусна ЕС през 2020 г.

След години на несигурност, в които британски изследователи бяха възпрепятствани да участват напълно в схемата поради политически спорове, Обединеното кралство се присъедини към схемата през януари.

На срещата в Лондон в понеделник ръководителите на науката, бизнеса и научните изследвания в Обединеното кралство бяха призовани да „се възползват от възможността“ за финансиране на програмата, въпреки опасенията за разходите и визите за европейски учени, които искат да работят в Обединеното кралство.

„Имаше някои притеснения, повдигнати от изследователи, както и свързани с разходите за такси, доплащания за здравеопазване, заплати“, каза еврокомисарят на пресконференция след срещата.

Миналата година се очакваше Великобритания да се присъедини отново към „Хоризонт“ който се фокусира върху въпроси като изменението на климата и медицински изследвания, след постигане на споразумение с ЕС за потока на стоки между Обединеното кралство и Северна Ирландия. Премиерът Риши Сунак обаче забави присъединяването към схемата, за да може да постигне по-добра сделка за бюджетните вноски.

Очаква се Обединеното кралство да допринася средно около 2,43 милиарда евро годишно, за да участва.

Иванова каза, че Великобритания трябва да облекчи визовите процедури или рискува да пропусне пълните предимства на програмата.

„Имаме известни затруднения с европейски изследователи, които отиват в Обединеното кралство поради някои визови проблеми, а също и по-високи разходи, които преговарям с Лондон“, каза тя пред “Файненшъл Таймс”.

Британският министър на науката Мишел Донелан отрече Обединеното кралство да е изправено пред предизвикателства при набирането на участници. Тя каза, че „ключовото послание“ за учените, иноваторите и бизнеса е, че „асоциирането“ с проекта ще подкрепи техните интереси и ще подпомогне икономическия растеж и развитие на Великобритания.

Тя каза, че Обединеното кралство ще обмисли сътрудничество по други проекти с ЕС.

„Британската общественост гласува да напусне ЕС, за да има повече контрол и мнение върху вземането на решения. Разбира се, това означава, че по всеки един от тези различни проекти достойнствата и темите ще трябва да бъдат прегледани и проучени.“, обясни Донелан.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    38 0 Отговор
    На Зеленски му трябват пари.

    Коментиран от #12

  • 2 Сорос

    41 1 Отговор
    Не ви трябва култура и образование.Трябват хора с автомати за Украйна.
  • 3 7те козякливи джуджета:

    17 7 Отговор
    Ще пiшiте на украiнскi, маiмунi!
  • 4 Мда

    30 0 Отговор
    Ясно показват какво мислят за "експертизата" на българския комисар. хи хи хи
  • 5 хммм

    30 1 Отговор
    Не им е харесала фашистката гарга на ГЕРБ. мария габриел 2.
  • 6 перничанин

    19 0 Отговор
    а ма това са много мъни .
    кой ли щеше да ги прибере у бугарско?
  • 7 Име

    15 1 Отговор
    Е - поне - джобни да дадат - там 10-20 милиона, да не се мъчим - така пък съвсем на сухо.

    Ние - веднага - като получим ще изобретим научни изследвания - кафеварка/сокоизстиквачка, храсторез.
  • 8 Хххххххххх

    23 1 Отговор
    Колко унижения искате още?
  • 9 ЕС са

    26 1 Отговор
    Няма такива тъ...шаци,отрязани!!!!ВЪНН ОТ ЕСЕС И НАТО ВЕДНАГА!!! ДОКАТО Е ВРЕМЕ ОЩЕ,НИКВО ЕВРО И ЗА РЕФЕРНДУМ!!!
  • 10 плюс минус

    27 1 Отговор
    Става много жестоко, грозно и досадно.
    Защо ЕС и САЩ продължават да наливат масло в огъня на войната?
    Загиват хора.
    Изчезват милиарди от данъците ни.
    А бъдещето ни отива в миналото.
  • 11 Гост

    13 0 Отговор
    Сащ командват парада за да фалира запада ,а подлогите им в ЕС и ЕК един ден ще се пекат на някой слънчев остров,ние ще духаме яко сутляжа
  • 12 ДаноИмаГоспод

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А на слугите и предателите им трябва разум.
    Тези действия още веднъж затвърждават мнението, че нас, българите ни нямат за нищо.
    И докато все още паветата пред "Коня" си стоят, и кирчовци, кокорчовци,асфалтпашовци, дебелакпеевци , бойкикиевци, гномове и тагаревци са на власт, така ще бъде .
  • 13 Кирил

    2 9 Отговор
    Вместо да се насочат парите за наука и образование, заради тъпото московско джудже, ще отидат за война.

    Коментиран от #17

  • 14 Барон Мюнхаузен

    7 0 Отговор
    Паричките на ЕС намаляват. Скоро ще спрат всички програми, не само за селското стопанство, не само за науката а за всичко Пари трябват за укронацистите, как Зеля ще си копиеа имения по света.
  • 15 Запознат

    10 0 Отговор
    Излезе доклад че парите за Украина са рекорд в света,повече са от плана Маршал за възстановяването на Европа след Втората Световна Воина. Грабежа на всички времена е в ход с пълна сила.
  • 16 Честно казано

    4 1 Отговор
    Колкото и да плюем по комунизма, руския модел на образование който следвахме, е по прогресивен от демократичния. Факт е, че хората родени между 1940 и 1980 са много грамотни на национално ниво.
  • 17 Бате Иво

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Кирил":

    Заради киевското
    По точно заради вашингтонското
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове