Last news in Fakti

16 Февруари, 2024 12:51 708 27

Шалапатова: Влизането в еврозоната е промяна за хората, но сме убедени в ползите

  • иванка шалапатова-
  • еврозона

Социалният министър отбеляза, че страховете могат да бъдат оборени, когато има информираност, а стремежът на правителството е да даде максимална информация, "така че хората да не се поддават на лъжлива информация и пропаганда"

Шалапатова: Влизането в еврозоната е промяна за хората, но сме убедени в ползите - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Влизането в еврозоната е промяна за хората, но сме убедени в ползите от това, каза министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова пред журналисти в Благоевград. Тя коментира темата във връзка с журналистически въпрос за притесненията сред хората от очакваното присъединяване на страната към еврозоната в началото на следващата година, преди да се срещне със студенти на Американския университет в България по повод дискусия „Отживелица ли е социалната държава“.

"Хората са притеснени и това е поредна промяна, но ние сме убедени, че има много повече позитиви. Както с всяко ново нещо в нашето общество, повече са страховете", каза Шалапатова.

Социалният министър отбеляза, че страховете могат да бъдат оборени, когато има информираност, а стремежът на правителството е да даде максимална информация, "така че хората да не се поддават на лъжлива информация и пропаганда".

По думите на министър Шалапатова решението на политическите лидери за влизане в еврозоната е осъзнато, а ползите са много. Тя посочи, че има притеснения сред хората дали при обмяната на доходите – възнаграждения, пенсии, социални плащания, хората ще загубят. На този етап няма такива очаквания, а предвид факта, че курсът на българския лев е обвързан с еврото, не се очакват сътресения.

"В момента много българи имаме кредити в евро. Реално, ние ги изплащаме с доходите си в лева, така че няма да има голяма промяна в това отношение", каза още Шалапатова. Във връзка с притесненията в част от обществото социалният министър даде пример с Ирландия, която след влизането в еврозоната е преодоляла „сериозни икономически сътресения и сега е една от водещите европейски страни“.

На въпрос, свързан с предстоящата ротация на правителството, министър Шалапатова коментира, че на този етап няма информация за оценка, която ще бъде основата за промяната на нейната роля като министър. "За мен най-важна е първо оценката на хората, които се опират до услугите на социалната система, хората, които са в трудовата заетост. Ако те не са удовлетворени от моя на начин на работа, моята визия и първите резултати от моята дейност, съответно аз съм готова да предам щафетата на следващия министър", каза още министърът.

Тя коментира и темата за „внос на работна ръка от трети страни“, повдигната на брифинга, като посочи, че на този въпрос Министерският съвет е обърнал внимание още през миналата година. Установихме, че въпреки доброто законодателство в страната, на практика реализирането му е предизвикателство, каза министърът и допълни, че е необходима координация между редица министерства, за да се случи.

Като свой приоритет, обаче, министър Шалапатова определи възможността на хората, които са в България в момента и на българските граждани, да бъдат успешни на пазара на труда. Това е и причината за инвестиране на „сериозен ресурс“ по Плана за възстановяване и устойчивост и по Програма за развитие на човешките ресурси, с цел половин милион души да получат безплатен достъп до обучения.

"Моят приоритет е първо да бъдат партньор на хората на българския пазар на труда, в същото време мой приоритет е да чувам потребностите на бизнеса. Работодателските организации са категорични, че дори и в момента, мисля че близо 300 хиляди души не достигат на пазара на труда", каза още Шалапатова. Министърът подчерта във връзка с темата, че за България е важно не да бъде дестинация на нископлатен път, а локация на компетентни хора, които да допринесат за икономическото развитие на страната.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тото

    38 2 Отговор
    😂😂😂😂 кажете 3 ползи за обикновените хора!!?????

    Коментиран от #23

  • 2 ⚜️Просветен⚜️

    31 2 Отговор
    Те едно време са били убедени , че земята е център На вселената и е плоска! Тъй че аре с убежденията ви умрели у лево! Или факти или на бостана, неуки селяндури, ще ни занимават тука с кухите си убеждения!
  • 3 Ветеринарен психолог

    35 1 Отговор
    Всички приели еврото после съжаляваха.Но ние българите сме най- умните в европа и няма начин да не спечелим.

    Коментиран от #14, #17

  • 4 гост

    30 2 Отговор
    Шалапатова : Влизането в еврозоната е промяна за ХОРАТА, но съм убедена в ползите ЗА НАС !

    Коментиран от #13

  • 5 Отвратително

    32 2 Отговор
    НИКАКВА ЕВРОЗОНА И ЕВРО , ЕВРОПА ВЕЧЕ СЕ РАЗПАДА ПРОДОЖНИЦИ ТАКИВА. ПЪРВО В ШЕНГЕН НЕ НИ ПУСКАТ ТЕ МИ ГОВОРЯТ ЗА ЕУРОТО И ЕВРОЗОНА !!!!!
  • 6 РЕД И ХАОС

    24 2 Отговор
    Каквото каже дяволът е ИСТИНА? Дяволи всеки ден стават и лягат с думите колко е лош социализмът и Русия.

    Коментиран от #15

  • 7 честен ционист

    22 2 Отговор
    Като ви набутат у Еврозоната всички ще се прекръстите с на г-жата фамилията.

    Коментиран от #25

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Тор Педо

    7 1 Отговор
    ша лапа кое?!
  • 10 Генерал Гъби Гъбев 🍄

    7 0 Отговор
    не е довършила, че е убедена в ползите за тях. А Ганко и гъби да скубе ще му забранят от ЕЦБ
  • 11 НПО си има министърка неграмотна но със

    10 0 Отговор
    Самочувствие! Разкарай се проста лъжкиня!
  • 12 Кифло

    7 0 Отговор
    Кифло ........... Приведи си действията съобразно със Законодателството в тази Странва!
  • 13 Най-вече за тях!

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Най-вече за тях! - Ние ще плащаме!
  • 14 По-скоро....

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ветеринарен психолог":

    По-скоро.... Няма начин да не Съжаляваме! Но .... Кой ни пита! Феодалите Решават! Според техния интерес!
  • 15 така така

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "РЕД И ХАОС":

    В Русия сега не е социализъм, г л у п а ч е!
  • 16 Един

    7 0 Отговор
    ДА! И аз съм убеден в "ползите" за хората! САМО,ЧЕ ПОЛЗИТЕ ЩЕ СА КАКТО "ДЕМОКРАЦИЯТА" - САМО ЗА НЯКОИ ХОРА, А НИЕ ОСТАНАЛИТЕ ЩЕ ТЕГЛИМ ! Еврокаруцата!
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 9 Отговор

    До коментар #3 от "Ветеринарен психолог":

    България се държи умишлено извън ЕВРОЗОНАТА в угода на мафиотите-олигарси, които при въвеждането на ЕВРОТО у нас ще изгубят контрола над левовите потоци, а от там и върху икономическите механизми в България. Далаверата с обезкръвяването на Българската икономика ще секне, а Европа не иска да се лиши от облагодетелственото си положение спрямо нас.

    Коментиран от #22

  • 18 Ъ?!!!

    9 0 Отговор
    Тя шалапатката и останалите креслюФци от гевро хора, се изкараха по - умни и знаещи от професор Стив Ханке. Скоро имаше интервю с него, точно по темата България и еврото. В прав текст заяви, че това ще е смърт за хората и държавата, но колониялният еУит го подмина с мълчание. Нахакаш ли се там, няма измъкване. Да запомним тая персона и останалите, за да им потърсим сметка за престъпленията им спрямо народа и държавата.
  • 19 Мъдрият

    9 0 Отговор
    Не, ние, народа, не сме убедени! Вие сте убедени - управляващите!

    А ние сме убедени, че не трябва в никакъв случай да приемаме еврото и ще се борим с всички сили срещу това!

    Няма да ви оставим да го приемете без референдум по въпроса!
  • 20 АТМАРК

    8 0 Отговор
    Разбира се, че ще има ползи...за портфейла ти, както и този на колегите ти, това ще са ползите! Народът ще го яде яко дебелия!
    Какво стана с референдума за еврото, който беше подкрепен от над 500 хиляди потвърдени, реални лица, защо всички мълчат за това нещо???...Вие може да си искате колкото щете референдуми...ние сме държавата...м@йн@та ви...това е ситуацията! Да не би хората да искат жилищата да са в евро...по 3, разбира се, че не...какво ми говори, че имала кредити в евро...да ѝ съчувствам с нейната заплата, че и е тежко ли?
    Мммммм, какво няма да има опасения, като държавата не я интересува колко е зле народът...разбира се че ще има катастрофални последици, защото никъде в Европа не са толкова зле, колкото сме ние...не само ЕС, а всички в Европа са по-добре от нас по всички показатели !!!
    Абе хора...защо всички си мълчите за това нещо...защо си мълчим....?
  • 21 Бойкот на алчните О.Л.Х.

    5 0 Отговор
    Харесва ми името ѝ - ша лапа това...
  • 22 провинциалист

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Еврозоната ще въведе някаква законност в нашата банкова система точно колкото ЕС въведе законност в територията.
  • 23 Аоаоаоаа

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тото":

    Не могат, щото няма и един плюс, за сметка на 100 минуса.
  • 24 Васил

    1 0 Отговор
    Промяна за хората???? Ами почнете с намаляването на цените какво ви пречи????
  • 25 Шалапапаткова?

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    ?????
  • 26 Пенсионер

    2 0 Отговор
    Тази пак излезе да говори глупости. Ужас.
  • 27 Име

    0 0 Отговор
    Тази кака каква е? Чия щерка е тази булка?Има "информираност", но е много едностранна! Защо не кажете,че резервът отива в ЕЦБ и т.н. Лустрация!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове