Last news in Fakti

20 Февруари, 2024 15:53 1 868 32

Адвокатски колегии подкрепиха съдия Цариградска и поискаха арест за авторите на заплахите срещу нея

  • съдия царигладска-
  • заплахи-
  • адвокати

Адвокатите изразяват възмущение и нетърпимост срещу изнесените данни за дейността на кръговете около Нотариуса и Петьо Еврото и „пълното насрещно бездействие“ на прокуратурата

Адвокатски колегии подкрепиха съдия Цариградска и поискаха арест за авторите на заплахите срещу нея - 1

Абсурдно е съдия да бъде заплашван, а отговорът на държавата да е да му назначи охрана, вместо да арестува и разследва авторите. Това се казва в обща позиция на адвокатските колегии във Варна, Видин, Плевен, Пазарджик, Пловдив и Смолян в подкрепа на съдия Владислава Цариградска.

Повод за реакцията на адвокатите са последните събития след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса и разкритията за негова мрежа на влияние в съдебната власт, подобна на тази около безследно изчезналия бивш следовател Петьо Петров-Еврото.

Съдия Цариградска е от магистратите, които първи съобщиха за заплахи от Нотариуса още преди години, заради което ѝ е назначена охрана, а само преди ден на официалната електронна поща на съда в Плевен, където работи, е получено писмо, в което се обяснявало, че тя трябва да мълчи, ако не иска да ѝ се случат разчленявания.

От адвокатските колегии изразяват възмущение и нетърпимост срещу изнесените данни за дейността на кръговете около Нотариуса и Петьо Еврото и „пълното насрещно бездействие“ на прокуратурата, която единствено може да повдига и поддържа обвинение срещу извършили престъпление.

„За нас звучат абсурдно изнесените от съдия Владислава Цариградска данни, че в миналото е била заплашвана и продължава да бъде заплашвана и до днес от лица, гравитиращи около горепосочените кръгове и вместо тези лица да бъдат незабавно арестувани и опасността български съдия да пострада да бъде неутрализирана, на същата да ѝ бъде назначавана съдебна охрана, докато отправилите заплахите лица се разхождат свободно в обществото“, възмущават се адвокатите и определят назначаването на охрана на магистрат в такава ситуация като „палиативни грижи“.

Според тях е абсурдно в правова държава да има данни, че висши представители и ръководители на прокуратурата са се сраснали с престъпността и я подкрепят, като в същото време не предприемат никакви действия по разследване и опровергаване на тези данни.

„За нас звучат абсурдно и изнесените данни, че тези две групи вероятно са подкрепяни от висши политици и че прокуратурата отново оглушително мълчи, без да предприема никакви действия по разследване на тези твърдения“, се казва в позицията на адвокатите, в която те заявяват, че не искат да повярват, че в прокуратурата не са останали честни и смели прокурори, които да се самосезират по публично изнесените факти и обстоятелства и да проведат обективно и безпристрастно разследване.

Адвокатите изразяват пълна подкрепа към съдия Цариградска и добавят, че правната общност не може да остане безучастна, когато е застрашена независимостта на съда и устоите на правовата държава. В позицията си те осъждат остро и клеветническите статии за съдии и адвокати в определени медии.

„Конкретните обстоятелства изнесени от медиите и от съдия Цариградска изискват спешни действия за прекъсване на това уродливо състояние…Апелираме цялата юридическа общност да не стои безучастна и да не изказва само в разговори на четири очи възмущението си от случващото се, а да застане с ясна позиция, с която да изиска от компетентните органи да влезнат във функциите си“, заявяват още адвокатите и апелират за незабавно, бързо и безпристрастно разследване, в което прокуратурата да не се колебае да повдигне обвинения дори на висши политици и магистрати, ако бъдат събрани доказателства срещу тях.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    24 0 Отговор
    БРАВО
  • 2 до тук

    36 0 Отговор
    разкрити и обявени нула, цялото правосъдие е трагедия
  • 3 Странности

    35 0 Отговор
    Адвокатите я подкрепят, а съдиите какво, пас ли са?
  • 4 ХАХАХХА

    19 3 Отговор
    АХАХАХ ТЕЗ ВСЕ ГИ ЗАПЛАШВАЛИ ПЛАШИЛИ ,ПЪК ТЕ ВСЕ НЕ СЛУЖАТ НА НАРОДА А ОБСЛЖВАТ МАФИЯТА А ПОСЛЕ ГИ ПЛАШЕЛИ,АКО РАБОТИХТЕ ЗА НАРОДА СИ НЯМАШЕ НИКОЙ НИКОГО ДА ПЛАШИ ЗАЩОТО МАФИЯТА ЩЕШЕ ДА Е В ЗАТВОРА.
  • 5 цербер

    15 0 Отговор
    Госпожа съдийката Цариградска не бива да бъде заплашвана. Жената си върши професионално работните задължения и заплахите към нея са противопоказни за отправилия ги.Той се излага !
  • 6 Ай ся факти пак да ма изтрият

    23 0 Отговор
    за пореден път.Аз кат ви пиша,че тия от снимката събрани на стълбите начело с джукесите в защита на Гешев навремето са МАФИЯ вий ма триете!!!
  • 7 Абрееее

    21 0 Отговор
    Нямаше ли некъв закон за престъпното бездействие нящо....прокурорчетата да си прочетат закона,инак преучредяване ,съд от народа,поради липсата на прокурори,на туй му идва реда,мдаммм
  • 8 куку

    13 0 Отговор
    Добре платени кьопави лентяи
  • 9 ИНЖ1

    18 0 Отговор
    Крайно време е да се сложи край на ДС/КГБ "прехода". След 20г. в ЕС е редно най-накрая да станем правова държава. Другите бивши соц-страни са на няколко обиколки пред нас.
  • 10 Ми хайде де

    15 0 Отговор
    Да видим най после ефективни присъди

    Или само празни приказки
  • 11 1234

    10 5 Отговор
    Това, че женицата се изказва масово по медиите не прави казаното истина. Точно юристите трябва са много чувствителни към доказателствената част. Скромно се премълчава, че съпругът е видна особа с престъпно минало, просто сега крадецът вика “дръжте крадеца!“. Системата и на прокуратурата и на съда са така разядени, че единствения правилен ход е като в Грузия - пълен рестарт. Вижте им декларациите на всички видове магистрати и ще ви падне шапката! Адвокатите от тези колегии защо мълчаха като излязоха разни неща като снимки , а сега - всичко на думите на една съдийка с не много чистоплътна биография ...

    Коментиран от #16, #27

  • 12 каскет

    16 1 Отговор
    Къде са Ясен Тодоров и Сарафчев сега ще проличи ,че са с мафията
  • 13 Порно

    13 3 Отговор
    Съдийката Владка, дето Митьо Очите и бил на сватбата, айде стига ни я представяхте за светица.
  • 14 Тази

    12 4 Отговор
    Е жената на Марио-боксьора от ОПГ то на Камен Балбузанов КУКАТА от Плевен….По-скоро тази жена е за затвора..
  • 15 Смях

    11 4 Отговор
    Трудно ми е да покрепя човек със силиконови джуки и моливени мигли ... щом я е страх не става за съдийка
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Акула

    13 0 Отговор
    Кога Бг ще Стане Нормална Бяла Държава
  • 19 смях

    10 2 Отговор
    що не пишете на кой е жена тая , а само я защитавате, поровете се и ще се види , че е същата гнила круша
  • 20 Деси Baneva

    18 0 Отговор
    Всичко у нас е мафия: в университети, в болници, в съдебна система и където и да погледнеш във всяка сфера на обществото ни обзето от мутренска мафия. Какво радосно и светло бъдеще за децата ни в мафитизирана България?
  • 21 М Константинов

    13 1 Отговор
    само Народен съд може да се справи с тази мафия у нас. Почистване до здраво, ако има нещо здраво останало.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Дедо ви...

    11 0 Отговор
    КОЙ дърпа конците на Пепи Еврото и Мартин Нотаруиса?
    Джуджета и Нотариуси, Гешевци и Сарафовци бяха заедно. Една група с един Господ: Делян Славчев Пеевски, неговия въоръжен пророк Христофорос Никос Аманатидис - Таки и неговия прокурорски инструмент Иван Стоименов Гешев
  • 24 Провалена държава

    13 0 Отговор
    Истината е, че ситуацията изисква въвеждане на извънредно положение. Лостовете на правовата държава вече не могат да помогнат при такова тежко разложение на държавните структури. Всички критични за сигурността на държавата служби и институции са превзети от мафията.
  • 25 Ами да

    8 1 Отговор
    Поздравления за тези адвокати! С едно уточнение: няма доказателства, че България е правова държава!
  • 26 Банкя ми е Харвард

    7 0 Отговор
    Корифеят от Банкя ни превърна за няма и 15 години в Хаити на Балканите. Сега се прави, че няма нищо общо със скандалите. Видите ли, той вече не управлявал от няколко години.
  • 27 Тъй де!

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "1234":

    Тя ако беше обикновен човек и нямаше гръб(съпругът й) досега да бяха я опушкали и нямаше да е още на този пост(повишена от Луковит в Плевен),а щеше да е адвокатка.То и баща й навремето не бил читав.Туй е и проблема,че системата е изградена намърда ли се в нея нечитави хора.България не е излизала от феодализма.Всяка местна групировка си е феодал и иска да пробие у Софето,където е голямата пара,и недопуска пък Софето да им се меси на местна почва(феодалният им район)
  • 28 Мдааамм

    3 0 Отговор
    Туй коза ностра,ндрагета прочее ряпа да ядат.По-голему от Искъро нема,по-голему от българската мафия нема!
  • 29 Ти да видиш какви прозрения

    1 0 Отговор
    Вестникът на шиши - магнита Близ, продължава да я хули! Къде се спотаи този евроатлантик?
  • 30 Помака Юруков

    0 1 Отговор
    Интересно - със какво се занимава нейния съпруг, какъв бизнес има !!! Цариградска ,тиражиран театър ли играе !!! Като я гледам да не е към отдел повикване !!! Колко имота е взела с поставени лица !!! Какви и са отношенията на племиница с Нотариус Божанов !!!

    Коментиран от #32

  • 31 Време е за Възраждане

    0 0 Отговор
    Трябва ли адвокатски колегии и парламентарна комисия ДА ПРИНУДЯТ ПРОКУРАТУРАТА ДА СИ СВЪРШАТ РАБОТАТА ,???????????? ТАЗИ ЖЕНА Е ДОСТОЙНА ФА ПОЛУЧИ НАЙ-ВИСОКАТА ФУНКЦИЯ В ДЪРЖАВАТА
  • 32 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Помака Юруков":

    Соросоидите ще скочат срещу ... Хахаха
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове