Last news in Fakti

22 Февруари, 2024 06:58 3 590 18

Притеснени: Има проблем с изплащането на част от пенсиите

  • пенсии-
  • инвалиди-
  • иванка шалапатова-
  • диана ковачева-
  • омбудсман

Омбудсманът отново алармира социалния министър и управителя на НСИ за множество жалби от граждани с увреждания при изплащането на полагащите им се пенсии за инвалидност

Притеснени: Има проблем с изплащането на част от пенсиите - 1
Снимка: Администрация на националния омбудсман
Омбудсманът Диана Ковачева отново алармира социалния министър Иванка Шалапатова и управителя на Националния статистически институт Ивайло Иванов, че в институцията продължават с голяма интензивност да постъпват множество жалби от граждани с увреждания при изплащането на полагащите им се пенсии за инвалидност, посочват pariteni.bg, цитирани от dariknews.bg.

Проф. Ковачева подчертава, че заради влошено здравословно състояние и липсата на заетост пенсиите за инвалидност са единствен доход на хората с увреждания, с които те живеят – заплащат комуналните консумативи за жилищата си, закупуват лекарства, покриват предписаното им лечение и рехабилитация.

„Предвид същността на пенсиите и тяхното предназначение, е от съществено значение полагащите се средства да бъдат адекватно изплащани и в пълен размер от възникването на правото, като определяща роля за това имат разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване (КСО)“, пише общественият защитник.

Диана Ковачева подчертава, че от една страна проблемите на гражданите с пенсиите за инвалидност са свързани с неправилно тълкуване и прилагане на действащи разпоредби, а от друга – с необходимостта от изменения в КСО.

На първо място сред проблемите омбудсманът посочва спирането на пенсиите за инвалидност от НОИ в случаите, при които НЕЛК отменя и връща експертното решение на ТЕЛК за ново произнасяне. „Съгласно чл. 98, ал. 7 от КСО при обжалване на решенията на ТЕЛК и НЕЛК от председателя на медицинската комисия или по реда на чл. 112 от Закона за здравето, до влизането в сила на решението на НЕЛК, съответно на съда по обжалваното решение на органите на медицинската експертиза, се отпуска, възобновява и възстановява пенсия за инвалидност в размер на социалната пенсия за старост“, пише Ковачева.

Тя подчертава, че при обжалване на експертното решение, определящо 50 и повече процента трайно намалена работоспособност, не се спира пенсията изцяло, а пенсията за инвалидност се изплаща, но в размер на социалната пенсия за старост. А при евентуална отмяна на решението за определяне 50 или над 50 на сто вид и степен на увреждане/степен на трайно намалена работоспособност и връщане на преписката за ново разглеждане на административния орган, издал първоначалния акт, от Териториалните поделения на НОИ е въведена практика за спиране на пенсиите за инвалидност, независимо от разпоредбата.

„Разпоредбата е специална по отношение на общите правила на чл. 95, ал. 1 от КСО. Целта на предоставеното право на осигуреното лице при посочените в разпоредбата предпоставки е да се осигури възможност за обезпечаване на основните жизнени потребности и нужди на лицата до окончателното решаване на въпросите по трайно намалената работоспособност“, посочва омбудсманът и настоява за правилно тълкуване и прилагане на разпоредбата на чл. 98, ал. 7 от КСО, за да бъдат гарантирани интересите на засегнатите граждани.

Има и друг проблем, свързан с чл. 98, ал. 7, съгласно който, на правоимащите се отпуска, възобновява и възстановява пенсия за инвалидност в размер само на социалната пенсия за старост, а не реалната пенсия, на която имат право, след като са изпълнени изискванията на чл. 72 и чл. 74 от КСО.

„В жалбите се отбелязва, че съгласно чл. 112, ал. 9, изр. 1 от Закона за здравето обжалването по реда на чл. 112, ал. 1 - 8 на експертните решения за трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане на органите на медицинската експертиза не спира изпълнението им. В изр. 2 е изрично уточнено също така, че през периода на обжалване на експертното решение за трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане лицето ползва произтичащите права от обжалваното експертно решение, като при намаляване на вида и степента на увреждане, водещи до намаляване или отпадане на отпуснатата подкрепа, преосвидетелстваното лице не възстановява получената в повече сума“, подчертава общественият защитник.

Обръща внимание, че ограничението на размера на отпусканата пенсия за инвалидност до размера на социалната пенсия за старост, предвидено в чл. 98, ал. 7 от КСО, към момента се явява в противоречие с разпоредбите на чл. 112, ал. 9 от Закона за здравето и чл. 72 от КСО, както и с принципите на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания и Хартата на основните права на ЕС. Така на практика се лишават от възможност гражданите с увреждания да получат необходимите им и полагащи се средства под формата на пенсия за инвалидност в пълен размер.

Затова омбудсманът препоръчва изменения в чл. 98, ал. 7 от КСО, чрез които да бъде разрешен този проблем.

Дългият срок, в рамките на който от НОИ се възобновяват плащанията при преосвидетелстването на лицата – е друг нерешен проблем, като многократно изразяваната позиция на институцията е, че след издаването на експертното решение от ТЕЛК или НЕЛК полагащата се подкрепа на хората с увреждания следва да се изплаща адекватно и без забавяне.

„Не на последно място по значение са оплакванията във връзка с възможностите за лесно преминаване от един вид пенсия към друг и избор на пенсия, която не е най-благоприятна по размер. Както омбудсманът е акцентирал неведнъж в своите становища – КСО предвижда възможност за избор на по-благоприятния вариант на пенсията. КСО обаче не дава възможност за отказване от по-благоприятната пенсия и преминаване към друг вид пенсия, на която заинтересованото лице има право, но е по-ниска по размер“, посочва проф. Ковачева.

Тя напомня и за проблемите с текста на чл. 74 от КСО, който изисква хората с увреждания с определени 50 и над 50 на сто вид и степен на увреждане/степен на трайно намалена работоспособност да имат придобит осигурителен стаж до определената дата на инвалидност, за да е възможно да получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване.

„От постъпващите многобройни жалби от граждани с увреждания се констатира, че значителна част от младите хора с увреждания, на възраст до 25-годишна възраст, не могат да придобият изискуемия осигурителен стаж. От друга страна, до навършването на 18-годишна възраст децата с увреждания не могат да работят поради възрастови ограничения и поради самото заболяване. След навършването на 18 години, вече като възрастни, те отново са изправени пред трудности да намерят работа и да придобият изискуемият се стаж, предвид липсата на подходяща заетост и съществуващата все още стигма за възможностите и потребностите на тези уязвими граждани“, обобщава общественият защитник.

Посочва и друг сериозен проблем, свързан с разпоредбата на чл. 74 от КСО, за разрешаването на който омбудсманът настоява от години - изискването осигурителният стаж да е натрупан до датата на инвалидността. Акцентира, че в много от случаите инвалидизирането е настъпило преди да е придобит изискуемият осигурителен стаж за отпускане на пенсия за инвалидност поради общо заболяване, като гражданите след това продължават да работят.

„На практика, тези граждани, със сходен осигурителен принос като на отговарящите на изискванията за придобиването на пенсия за инвалидност поради общо заболяване по чл. 74, а в някои случаи са дори и с много по-голям стаж, но натрупан и след датата на инвалидизирането, се оказват третирани по-неблагоприятно и в риск да не могат да посрещат възникващите разходи за компенсиране на дефицитите от уврежданията. Защото ограниченията в разпоредбата оставят хората с определени от 50 до 70,99 вид и степен на увреждане/степен на трайно намалена работоспособност, без необходимия осигурителен стаж до датата на инвалидизирането, само с месечна финансова подкрепа по чл. 70 от Закона за хората с увреждания, която е в размер на 7 % от линията на бедност или 36,82 лв. за 2024 г.“, аргументира тезата си Диана Ковачева.

В заключение тя акцентира, че пенсиите за инвалидност са заместващ доход при настъпила частична или напълно загубена работоспособност на лицата, преди излизането им от активна работоспособна възраст и чрез тях не само се задоволяват освен жизнените потребности, но и се подпомагат усилията на хора в уязвимо положение да водят достоен и активен живот.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акула

    29 5 Отговор
    а Габриел Денков Василев с какви пари летят по Чужбина на Посещения

    Коментиран от #8, #10, #15

  • 2 Биби

    38 2 Отговор
    За 35 години демокрация не се решиха никакви проблеми на обикновените хора, напротив, стана по-зле!
  • 3 Важното е да има пари за Украйна, да

    25 3 Отговор
    Какво да подарява Идиота Тагарев, И да предплащаме Милиарди за Оръжие, което не се знае, къде ще "Получиме" в България, или Украйна!! УПРАВЛЯВАТ НИ мафиоти, кръстилисе Евроатлантици!!
  • 4 Тагаенко

    18 2 Отговор
    Необходимо е да се спрат всички заплати в България и парите да отиват в Украйна. Българският народ е длъжен да помага
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ГЕРБ=ДПС=БСП

    7 0 Отговор
    Хора, които имат други високи доходи или високи заплати(над 2000 лева месечно), не трябва да получават пенсии за инвалидност.

    У нас масово "Болен здлав носи".

    Коментиран от #17

  • 7 Артилерист

    12 3 Отговор
    Няма да се учудя, ако и с другите пенсии се появят "трудности" за изплащането им. Както стана с коледните добавки. Ще започнат пак изтърканата песен, колко много са пенсионерите и как по 10 висят на шията на един работещ. Възхищавам се на Орбан, че е гарантирал и 13-та пенсия на унгарските пенсионери, докато нашите послушни изтривалки на посолствоТО като нищо ще започнат да режат от мизерното, което хората са заслужили с труда си. Шайкаджийската внучка на първи секретар на БКП Лиляна Павлова навремето каза, че ГЕРБ НЯМА ДА ИНВЕСТИРАТ В пенсионери. Подмяната едвам намериха да дадат по някой лев на пенсионерите за Великден, след като баба Зайкова вдигна врява. За Коледа обаче нямаше, щото колониалната администрация обра парите за своите тлъсти бонуси. Всъщност пари няма, защото няма икономика. Връщаме се към времето на ръчната манифактура и единствената сливенска железарница от преди повече от 100 години...

    Коментиран от #9

  • 8 Зевзек

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "Акула":

    Със същите пари, с които преди Бойко Борисов е летял. За да се топли 2 пъти на камината в Белия дом. Със същите пари, с които евродепутати като Сергей Станишев, Андрей ПНоваков, Елена Йончева, Радан Кънев... летят, често София-Брюксел.


    Всички политици, евродепутати, висши чивжвници, кметове... пътуват с нашите пари/нашите данъци/, а не с лични пари. Бойко Борисов е много нагъл, забравихте ли как половин година преди края на мандата му всеки ден пътуваше на някъде с джипката. Само и само са не е в София, където всеки ден имаше протести пред министерски съвет.
  • 9 Някой

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Артилерист":

    Няма да има една коледна добавка от 50 лева през декември 2023 г.. Ще има увеличение на пенсиите, ще има 12 броя по 50 лева към всяка пенсията от юли 2024 г. до юни 2025 г. От юли 2025 г. вероятно ще още 12 броя увеличения на пенсиите ...

    Коментиран от #14

  • 10 един

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Акула":

    Със каквито летеше и Бойко Методиев Борисов от Скопие до Киев да гледа мач от ШЛ,да не казвам и за полетите до СА и едни фурми,да не кавам и за полета до Иран уж да продава едни беленски реактори, които още стоят непродадени,отделно че те самите струват колкото хиляди полети!Нещо да мъцнеш аверче?
  • 11 точи

    2 1 Отговор
    При дедо нема проблем защото за 53% инвалидност получава 36 лева
  • 12 Иван Иванов

    3 0 Отговор
    ГЕРБ създаде враждебна среда към всеки човек - насади омраза и пренебрежение към околните и между хората се породиха неприятни отношения, започнахме да ставаме агресивни, да търсим бързата печалба - това, което правят - "вождовете" се - "копира" надолу и така и става, поработиш - 1-2 дена като някакъв чиновник и - вече ставаш - голема "учена" глава - при това е юрист тази жена - Ковачева, би трябвало да е хуманна.

    Непрекъснато се правят интриги - кой създаде бедността в България - СДС и ГЕРБ.

    Сега - пак се надигат - заедно с ДПС - да ни дозатрият съвсем - аз съм сигурен - че няма човешко отношение - крият се зад някакви лозунги.

    Ако не бяхме отнели властта в София - сега щеше и градът да е в бедняшката хватка.

    ГЕРБ са бедняците на обществото - те не умеят да създават блага и това се калкулира всеки ден.

    Сега - внушението е - че - ако не е ГЕРБ - ще има проблеми, те не са реална опозиция - те са малцинство.
  • 13 Инвалидите да не са от хубав живот

    4 0 Отговор
    Инвалиди
    Богатите си плащат да не са инвалиди
  • 14 Артилерист

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Някой":

    Ха дано, чул те Господ и трижди ще се откажа от коментара си, ако стане както го казваш, колега. Но в дългия си житейски опит толкова много "ще"-та съм слушал, че не само съм станал скептичен, но и откровено не им вярвам. Коментара ми е провокиран от твърдението на омбусманката, че някакви пенсии не са изплатени. Добавил съм и малко лично впечатление за финансовото състояние на държавата, като съм имал предвид преди всичко непрекъснатото теглене на "изгодни" нови заеми.
  • 15 ДАНС

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Акула":

    Продължавай да лаеш и ще се явиш на ТЕЛК за да ти дадем 30% и няма пенсия.
  • 16 Едно големо министерско НИЩО

    0 0 Отговор
    Шалапаткина за сега от всичките се изредили в това минетстерство е най големата лаладжийка.
  • 17 тази конфигурация,

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ГЕРБ=ДПС=БСП":

    която изреждаш СЪВСЕМ не е АКТУАЛНА. На кой свят живееш. Сглобката е гроб-сдс-дпс-пп-дб и т.н. все продажни и лъжливи управници. Не казвам политици. Няма политика в истинския смисъл. Има корпорации и кражби.

    Това, че не го знаеш, е твърде обезпокоително. Толкова ли неграмотни са хората у нас?
  • 18 нали ни представят

    1 0 Отговор
    кокорчо с неговия любимец култориста шефа на НАП за стълба на стабилност и благоденствие на обикновените хора. КОГА ЩЕ РАЗБЕРАТ и най-заблудетиге КАКВО СЕ СЛУЧВА всъщност?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове