Last news in Fakti

14 Януари, 2014 08:36 1 222 0

Кристалина Георгиева оглавява евролистата на ГЕРБ

  • преглед-
  • печата

Преглед на печата

Викат Бойко Борисов на разпит за авиоотряда, разкрива в. „24 часа“

Бившият премиер Бойко Борисов ще бъде извикан тази седмица на разпит заради скандала с полетите на правителствения Авиоотряд 28.

Делото се води от Софийската военноокръжна прокуратура. То тръгна, след като миналото лято следователи, прокурори и данъчни претърсиха сградата на авиоотряда на летище София и иззеха документи и видеозаписи за полетите у нас и в чужбина по време на управлението на ГЕРБ и на служебното правителство. Разследването е срещу висши служители от Министерския съвет и авиоотряда, но засега обвинения не са им повдигнати.

 

Армията продава самолет АН-26 за 36 000 лв., пише в. „Труд“

Транспортен самолет АН-26, който е на служба в българските ВВС, е обявен за продажба с начална цена от 36 000 лева.

"Надяваме се да има интерес и наддаване и да продадем машината на значително по-висока цена", каза пред "Труд" шефът на фирма "Снабдяване и търговия - МО" ЕООД Емил Петров.

Фирмата, която е собственост на военното министерство, предлага за продажба и чешки транспортен самолет Л-410. Неговата първоначална цена е 50 000 лв.

 

Свалят цените на лекарствата, обещава в. „Стандарт“

Спешни мерки за намаляване цените на лекарствата готви кабинетът на Пламен Орешарски. Мярката е сред приоритетите за 2014 г., които ще бъдат представени на депутатите в петък при отчета на правителството за първите шест месеца управление, научи "Стандарт".

Идеята е да се ревизират цените както на хапчетата, които купуваме с пари от джоба си, така и на тези, които плащат здравната каса и болниците. Механизмите за това са различни и тепърва ще се обсъждат.

Сред тях е намаляване надценките за аптеките и търговците на едро. Друг вариант е промяна на държавите, с чиито цени на лекарствата сравняваме нашите. Умува се също за намаляването на ДДС за илачите. Може и да се удължи замразяването на цените на лекарствата без рецепта за още 1 г.

 

Качват чиновниците на въртележка, чуди се в. „Монитор“

Чиновниците започват преселение от кабинет в кабинет, за да се извъртят на различни позиции в администрацията. Това предвижда механизъм за ротация на служителите, който е одобрен от Съвета за административна реформа към кабинета, оглавяван от вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева.

Своеобразната въртележка няма нищо общо с плана на финансовия министър в кабинета „Борисов“ Симеон Дянков, който искаше да „разхвърли“ цели ведомства в различни точки на страната. В случая предлаганата ротация няма да променя цялостната структура на администрацията и ще се осъществява по два метода – или двама служители ще си сменят позициите един с друг, или отделните чиновници самостоятелно ще преминават през няколко длъжности, като процесът може да продължи с години.

 

Кандидатката за съдебен инспектор укрила имотни сделки и от Сметната палата, отбелязва в. „Сега“

Единственият кандидат за главен съдебен инспектор Веселина Тенева не е декларирала пред Сметната палата част от покупко-продажбите и даренията на имоти, около които от началото на годината се вихри скандал. Това показва съпоставка на декларациите за публичност на имуществото на Тенева, подадени през 2005 и 2006 г., с които "Сега" разполага, с данните от Имотния регистър. Тенева бе издигната в последния възможен момент от БСП и ДПС, които и след изнесените смущаващи данни за имотите й не оттеглиха подкрепата си. Зам.-председателят на парламента Мая Манолова е категорична, че Тенева е с "безупречна репутация", а шумът около имотите й е "истерия".

В онлайн регистъра на Сметната палата са декларациите на хората на висши държавни длъжности от 2007 г. насам. "Сега" поиска и получи всички останали декларации, депозирани от Тенева - общо 4. Така излязоха разминаванията между вписаното от Тенева, която е съдия във Върховния административен съд (ВАС), и Имотния регистър.

 

България ще плати 3.9 млн. лв. вместо ЕС заради нарушения по "Околна среда", брои в. „Капитал дейли“

Министерство на околната среда и водите ще плати 3.88 млн. лева вместо Европейския съюз заради нарушения по програмата "Околна среда". Сумата е 2.11% от сертифицираните плащания на ОПОС за 2012 г. - 184 млн. лева. Това обясни в понеделник екоминистърът Искра Михайлова.

България сама си налага въпросната корекция след редовна проверка на агенция "Одит на средствата от ЕС" (ОСЕС) за изпълнението на програмата през 2012 г. Извадка от 25 проекта е показала много висок процент на допуснатите нарушения – над 4%, при положение, че допустимият праг е 2%, обясни Михайлова. Ако ЕК не беше спряла плащанията по програмата за околна среда през ноември, щеше да го направи сега – след излизането на този доклад, посочи министърът.

Решението за хоризонтална корекция по плащанията за цяла година е спешна мярка, която се прави с цел да не се стига до глоба от ЕК и замразяване на програмата. Няма обяснение защо корекцията е точно 2.11%. Михайлова коментира единствено, че глобата е "сравнително ниска", както и че можело да се коригира. Сертифицираните разходи по ОПСП за 2012 г. възлизат 184 млн. лева, а тези за 2013 г. са 609 млн. лева.

 

Кристалина Георгиева оглавява евролистата на ГЕРБ, реди пасианса в. „Преса“

Кристалина Георгиева вероятно ще оглави листата на ГЕРБ на предстоящите евроизбори. Това стана ясно от думите на народните представители Евгени Стоев и Мирослав Петков. Те ще настояват и за кандидат от техния регион - Велико Търново, но е малко вероятно това да е Даниел Панов, областен председател на партията. "По-скоро ще заложим на някой млад човек, който владее езици и има опит с европейските институции", призна на пресконференция днес Евгени Стоев.

Листата на ГЕРБ за предстоящите избори за Европейски парламент ще стане ясна след 16 февруари. Тогава партията ще проведе Национално събрание, обяви днес в Стара Загора депутатът Лиляна Павлова. Тя потвърди, че ГЕРБ е отворен за сътрудничество с всички партии в център-дясно, тъй като обединението е единственият начин да бъде съборена сегашната управляваща тройна коалиция. Това обаче не означава предизборно или коалиционно споразумение, уточни Павлова по повод предложението на реформаторите за сближаване с партията на Борисов. „Тук говорим за партньорство, а темата е оставката на правителството. Разбира се, след провеждането на едни предсрочни парламентарни избори сме готови да работим заедно с обща платформа за управление".

 

Опасна мида сее смърт, предупреждава в. „Новинар“

Опасната зеброва мида (Dreissena polymorpha) сее разрушения и смърт в Северозападна България. Мекотелото е черноморски вид и не се среща никъде другаде по света, но се е приспособило към сладката вода и бурно се размножава в реки и язовири, съобщи tribali.info.

Началникът на отдел „Биоразнообразие” в Министерството на околната среда и водите Райна Хардалова уточни, че най-големите колонии от зеброва мида са регистрирани в язовир „Огоста”.

 

Русия: Договорите за "Южен поток" няма да се анулират, обобщава в. „Дума“

Русия няма да преговаря с Европейската комисия за анулиране или прекратяване на валидността на междуправителствените споразумения за "Южен поток", подписани с шест държави членки на Европейския съюз, сред които е и България. Това обяви в Брюксел постоянният представител на Руската федерация към Евросъюза Владимир Чижов, цитиран от БНР. По думите му, ако наистина шестте страни са упълномощили Еврокомисията да преговаря по темата от тяхно име, то ще се водят разговори за възможностите Третият европейски енергиен пакет да бъде адаптиран към вече сключените междуправителствени споразумения, а не обратното.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове