Last news in Fakti

22 Февруари, 2024 19:16 2 267 26

Лидия Шулева: Има дисбаланси в пенсионната система, минималната пенсия вече доближава средната

  • правителство-
  • санкции срещу русия-
  • пенсионна система

Ротацията ще се случи и България ще има правителство, голяма част от министрите ще запазят постовете си, смята бившият вицепремиер

Лидия Шулева: Има дисбаланси в пенсионната система, минималната пенсия вече доближава средната - 1

13-ият пакет санкции срещу Русия няма да окаже особен ефект върху икономиките на Европейския съюз. Това заяви бившият вицепремиер Лидия Шулева по NOVA NEWS. Според нея този пакет ще засегне основно фирми, производители на оръжейни елементи и лица, на които ще бъде забранено да посещават европейските държави, Великобритания и САЩ.

„Ограниченията са насочени към военнопромишления комплекс на Русия, за да ги затруднят за военните действия в Украйна”, поясни Шулева.

Българската икономика се развива сравнително добре, убеден е бившият вицепремиер. „Задълбочаваме търговско-икономическите си връзки с ЕС. В последните години най-голям дял на търговските връзки с Русия заемаше продажбата на природния газ, докато Москва не реши да го спре. Цените, на които сега купуваме газ, са по-ниски в сравнение с тези, на които купувахме от Русия. Нямаме затруднение в снабдяването си с газ”, каза Шулева.

С тези санкции се забранява и износ към Русия на части от електрониката, които могат да помогнат за производство на оръжия, каза тя. „Целта е максимално да затруднят снабдяването с техника и боеприпаси за войната в Украйна”, заяви Шулева.

Извън Иран, Узбекистан, Хонг Конг, санкциите засягат и някои фирми в континентален Китай, където има производство, насочено към Русия в областта на военната промишленост, обясни икономистът.

По отношение на вътрешната политика Шулева смята, че ротацията ще се случи и България ще има правителство. Тя очаква голяма част от министрите да запазят постовете си, за да реализират започнатите политики. „В бюджета за 2024 г. има увеличени средства за социална политика. Най-важният въпрос е как те ще стигнат до правилните групи, които имат нужда от подпомагане”, заяви бившият социален министър.

Тя обърна внимание на нарушените дисбаланси в пенсионната система. „Минималната пенсия вече доближава средната. Хората, които получават между минимална и средна пенсия, имат по-голям принос както като трудов стаж, така и като осигурителен доход”, каза Шулева.

Тя призна, че минималната пенсия в момента не е достатъчна да покрие всички потребности. „За да бъдат хората над линията на бедност, е нужно да се добави финансиране през социалните фондове и то през определяне на критериите, на които те да отговарят”, обясни Шулева.

По думите ѝ хора, които имат рента от земя или от наем, не бива да черпят от ресурса на пенсионната и на социалната система. „Има хора, които нямат друг доход и трябва да бъдат подкрепени”, е нейното мнение.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поредните

    14 2 Отговор
    Констатации
  • 2 ТаУмВзе

    18 3 Отговор
    И таа малко Гепи със костов де!

    Коментиран от #13

  • 3 Ветеринарен психолог

    15 7 Отговор
    Права е жената. Минималната пенсия трябва да се намали. Всички пенсионери,които познавам са около и над 100 кила. Много ядат. 150 лева на месец им стигат.

    Коментиран от #7

  • 4 макак така

    14 10 Отговор
    Вярно, тези гадни пенсионери и от ковид не умират. Само тежат на бюджета.
  • 5 факт

    19 2 Отговор
    За каква икономика говори ,след като изнасяме само найлонови торбички и крадливи ..гали !!
  • 6 Отвратен

    27 3 Отговор
    Дисбаланса епри управниците, които се самозабравиха, а не при пенсионерите и работещите бедни!
  • 7 Така е

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Ветеринарен психолог":

    70 €вро не повече !
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 3 Отговор
    Къде отиват 200 000 лв от всеки работил пенЦионер ❓❔❓

    Коментиран от #11

  • 9 Веднъж да се съглася с нея

    10 4 Отговор
    И пак нито дума за възрастовата дискриминация на пенсионерите по отношение коефициента за трудов стаж. За най-рано пенсионираните се 0, нататък 1,1, 1,2 и 1,35 за след 25.12.2021. И така с пенсия малко над средната, вече съм с малко над минималната. И не искам да се намалят на другите, искам на всички да се признава еднакъв коефициент за осигурителния стаж. Чакат ни да пукнем, ама то там ред няма.
  • 10 Тиква

    22 2 Отговор
    Аз мислех, че тази е в сливенския затвор. Тя по телевизии се показва. Евала и браво!
  • 11 Иван

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Къде - в джобовете като на това Лате лице.
  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 3 Отговор
    Вноските са средно по 500 БРОЯ от заплатата и 500 БРОЯ от работодателя , а няма и 100 пенсии получени средно ❕😒❕
  • 13 Коментар до #2

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    опресни си знанията
    Тая беше с крадлив дедо.
    При мавъра беше оня къде ни насади да се пенсионираме на 65 г ако устискаме
  • 14 Шулева, много лъжеш! 496лв за пенсия за

    15 4 Отговор
    Стаж е под Жизнения минимум!?къде е Средната 800+??много Лъжеш, много Лъжеш!!

    Коментиран от #16

  • 15 И кФо?

    11 3 Отговор
    Какъв е проблема не разбрах? Средната просто ще се измести по-нагоре.
  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "Шулева, много лъжеш! 496лв за пенсия за":

    Ти как си с аритметиката ❓❔❓

    При мин. 500 и макс 3 400 - къде е 800 ❓❔❓
    Да не би да се доближава до максимума или да е близо до средата ❓❔❓

    Коментиран от #24

  • 17 Ломския

    15 2 Отговор
    И откъде изплува тази скумрия,че и акъл ръси.
  • 18 Зеки

    17 2 Отговор
    "По думите ѝ хора, които имат рента от земя или от наем, не бива да черпят от ресурса на пенсионната и на социалната система."....
    А тия хора защо са принуждавани да плащат данаци и осигуровки...
  • 19 ТАЯ КРАДЛА И МРЪСНИЦА ДОКОГА

    12 2 Отговор
    ЩЕ НИ ЧЕТЕ МОРАЛ , А ТРЯБВАШЕ ОТДАВНА ДА ГНИЕ В ЗАТВОРА С НЕЙНАТА ШАЙКА !

    Коментиран от #22

  • 20 гост

    13 2 Отговор
    Рентите си помагат на бените пенсионери в трудния скп живот . Тази женица да е работила нещо или амо плямпа глупости и ръси гадни за хорицата . Отивай си в нафталина . Нищожество , сатаниска .
  • 21 Българин

    11 0 Отговор
    Какво общо има земята и рентата?Хора,които цял живот не са работили ще вземат пенсия,която е почти средната за страната.Каква е логиката?Значи работиш цял живот,плащаш осигуровки и накрая вземаш пенсия,която се доближава почти до средната.И сега тези,които са мързелували чакат на държавата да им дава и тя им дава.Това е само в България. Затова младите сега масово не работят.
  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "ТАЯ КРАДЛА И МРЪСНИЦА ДОКОГА":

    Нещо за крушата .....

    Георги Шулев – представляващ Nexo, син на бившия вицепремиер Лидия Шулева❗❗❗
  • 23 Дисбаланса

    13 1 Отговор
    не е между минималната и средната/такава няма/пенсия! Дисбаланса е между минималната и максималната пенсия! "Ножицата" е прекалено отворена-500 лева минимална-3400лева максимална! Това на нищо не прилича!Неморални неможачи!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 така

    5 0 Отговор
    и пак да се подкрепят не точно бедните а комунистите а тези дето имат земя даже и 5 дка получават рента 100 200 лв годишно НОпък сапотомци на земеделци които са избивани от комунистите ТЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОЛЗВАТ ОТ ФОНДОВЕТЕ НА ДРУГАРЕТЕ дето всъщност са милионери но нямат земя защото дедите им не са копали а са правели революции и са взривявали църкви и обирали мандри
  • 26 Тази

    5 0 Отговор
    Кикимора като не е на власт,защо се обажда Като беше на власт защо не го оправихте този баланс с колежката си Христина Христова?Много разбиращи отстрани да лаят и изобщо защо я дават.Докато бяха на власт нищо не направиха за хората.Само си измисляха лобистки закони за заменки и как да продадат Булгартабак и най-вече да крадат.Сега ще ръси мозък клетата приватизаторка и специалист по мошенгии.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове