Last news in Fakti

24 Февруари, 2024 05:50 1 651 6

МТСП отговори на Тошко Йорданов за разходите на политическия си кабинет

  • мтсп-
  • тошко йорданов-
  • политически кабинет

Справката е изготвена от финансовия отдел на ведомството

МТСП отговори на Тошко Йорданов за разходите на политическия си кабинет - 1
Снимка: МТСП

Във връзка с изказването на народния представител от парламентарната група на „Има такъв народ“ г-н Тошко Йорданов в Народното събрание на 23.02.2024 г. относно разходите на политическия кабинет на МТСП от началото на мандата му, в което се твърди, че политическият кабинет на министъра е извършвал неправомерни разходи, Министерството на труда и социалната политика изразява следното становище:

След получен парламентарен въпрос от народния представител г-н Цветан Предов на 02.02.2024 г. относно разходвани средства за издръжка на политическия кабинет на министъра на труда и социалната политика, протоколни срещи и подаръци, е изпратена справка в табличен вид за разходите, свързани с работата на политическия кабинет, който към съответния момент се е състоял от министър, трима заместник-министри, началник на кабинета, парламентарен секретар и трима съветници – общо девет души, като до 18 декември 2023 г. заместник-министрите са били четирима, тоест десет души.

Справката е изготвена от финансовия отдел на МТСП и посочва:

1. Извършени разходи за издръжка на кабинета на министъра и политическия кабинет (командировъчни в страната и извън страната) за периода 06.06.2023 – 01.02.2024 г. в общ размер 66 531 лв.

- Разходите за командировъчни на министъра в чужбина за 14 командировки за този период са на обща стойност 33 743.00 лв., като най-голямата сума е 4091.54 лв. за пътни разходи и три нощувки, в която се включват две командировки – в Женева, Швейцария, за защитата на доклада на България за правата на децата пред Комитета по правата на детето към ООН като част от българската делегация заедно с МЗ, МОН, МП и ДАЗД, и в Атина, Гърция, за участие в конференция на сп. The Economist на тема демография, където разходите за нощувка са поети от организаторите.

- Две от командировките са еднодневни, девет са двудневни и три са тридневни.

2. Извършени разходи за закупуване на движими материални активи (телефон, лаптоп, таблет, сервизи и др.) за министъра и политическия кабинет за периода 06.06.2023 – 01.02.2024 г. в общ размер 63 812 лв. В това число влизат следните по-съществени разходи:

- 3 броя интерактивни дисплеи за нуждите на цялото Министерство на труда и социалната политика, които не са закупени за нуждите на политическия кабинет, но са отчетени в това перо. Те се използват ежедневно във всички заседателни зали в сградата и от всички отдели и дирекции на министерството при провеждане на срещи, заседания и обучения, включително с участници от чужбина, както и с представителите на МТСП в Европа. Обща стойност: 35 490.00 лв.;

- 7 броя лаптопи за членовете на политическия кабинет на обща стойност: 17 485.09 лв. Необходимостта от закупуването на нови лаптопи е наложена от неизправното техническо състояние на наличните лаптопи, наследени от политическия кабинет. Използват се за отдалечен достъп на членовете на кабинета до информационните и комуникационни системи на МТСП, достъпни чрез специален софтуер, включително за работа в деловодната система на МТСП.

Закупеното движимо имущество е собственост на МТСП и остава в активите му и след напускането на политическия кабинет. Разходи за сервизи не са извършени.

3. Разходи за протоколни срещи и подаръци за периода 06.06.2023 – 01.02.2024 г. не са извършени за нуждите на политическия кабинет, а от името на МТСП. Те са част от протокола при посрещане на високопоставени гости по покана на министъра или при посещения в отговор на покани от партньори на министерството. Обща стойност: 17 247 лв.

Тази сума включва и коледните подаръци от МТСП към негови партньори, като всички подаръци са закупени от социални предприятия или предприятия с кауза и за благотворителни цели. Останалите членове на Министерския съвет бяха приканени от министъра на труда и социалната политика да направят същото, като редица от тях се присъединиха към инициативата на МТСП. В мандата на настоящия политически кабинет МТСП не е извършило разходи за отпечатване на календари, картички и тефтери. Протоколните подаръци включват български православни икони, книги за историята, културата и традициите на България, и традиционни сувенири. С оглед на гореизложеното Министерството на труда и социалната политика потвърждава, че всички разходи са извършени по надлежния законов ред.

Становището на Министерството на труда и социалната политика е, че за провежданите комплексни политики е необходимо задълбочено познание на практиките в останалите страни-членки на Европейския съюз, както и споделянето на двустранен опит с държави, преминали или преминаващи през процеси, подобни на случващите се в България. Настоящият политически кабинет на Министерството на труда и социалната политика продължава да следва политика на откритост и отчетност на разходите и дейностите си. Заинтересованите лица могат да получат информация по надлежния ред.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роки

    13 4 Отговор
    България е бедна държава. Какви са тези огромни разходи за 9 души да се шлаят наляво-надясно. Командирова се министър, максимум с още двама души. Има си посолство на място, което допълва делегацията при необходимост. Ама всеки който се докопа с власт гледа да си купи с държавни пари айфон, лаптоп, джип и ако може апартамент на безценица. ПОЗОРИЩЕ!!!
  • 2 нашите данъци

    8 3 Отговор
    Г-жа министърката се направи на разсеяна относно коледни добавки на пенсионерите, но за разни от тук и там бежанци - милиони от нашите данъци.
  • 3 Хахаха

    5 1 Отговор
    Кога това бостанско плашило ще се омете, даде 200000 на собственото си НПО, да ходи да си ги харчи на воля.
  • 4 Ненормалница от НПО

    3 1 Отговор
    Разкарай се неприятна си ни
  • 5 Пенсионер

    4 0 Отговор
    До МТСП
    Г-жо министър, разхождайте се по света и си купувайте скъпи електронни дранкулки, но си подредете нещата в системата на вашето ведомство и поделения и не го правете за сметка на най-бедните пенсионери в Европа. Ще ви посоча конкретен пример от тези дни: като инвалидизиран с група от ТЕЛК получавам месечна финансова подкрепа по чл.70 от дирекцията за социално подпомагане. Сумата беше около 30лв, а за т.г. станала 36 лв. За съжаление спряха да я изплащат от т.г.. Реших да проверя лично за причината и куцук-куцук /на 80 г.съм/ стигнах до районната социална дирекция. Обясниха ми, че 5-годишният срок за получаване на тази помощ е изтекъл в края на м.г. и трябва да попълня нови документи, а за пропуснатите месеци няма да ми бъде изплатена такава. На въпроса ми защо не съм уведомен своевременно от тях за това по телефон или на имейла ми, с които те разполагат от моята декларация при тях служителката само вдигна рамене и ми каза, че нямали такава практика!? И така пих една студена вода за пропуснатата месечна добавка за януари и февруари, може би и за март поради безхаберието във вашето ведомство да дадете съответните указания на подчинените ви отдели и дирекции Социално подпомагане как да си вършат работата. Не може да искате от възрастните хора с пожизнено доказани увреждания да помнят 5 г. кога ще изтече тази символична помощ и най безцеремонно да ги лишавате от нея при просрочване! В моето положение изпадат още хиляди пенсионери и вината за това
  • 6 Пенсионер

    2 0 Отговор
    и вината за това е ваша. Надявам се българският омбудсман да се самосезира и да вземе отношение по казуса, който е ежедневие в поделенията на социалното подпомагане.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове