Last news in Fakti

24 Февруари, 2024 17:33 844 35

Нейнски за споровете в "сглобката": Не става въпрос за състезание

  • надежда нейнски-
  • ротация

По думите ѝ проблемът идва основно от това, че няма "ясно разписани отговорности и ангажименти" от страна на управляващите

Правителството трябва да има единна вътрешна и външна политика. Не става въпрос за състезание, а за държавна политика, която трябва да бъде убедителна и България трябва да има предсказуемост в тази сложна геополитическа ситуация. Това мнение изрази в предаването „Офанзива” по NOVA News бившият министър на външните работи Надежда Нейнски, коментирайки трусовете в управлението на фона на предстоящата ротация.

„Аз има опит с меморандуми, въпреки че съм ги подписвала като външен министър, а не като политически лидер. Но според мен големият проблем на това управление е, че започна без да има ясна структура на взаимодействие между двете коалиции. На практика няма коалиционно споразумение. Това, което трябваше да бъде направено е, че този договор трябваше да бъде създаден още в самото начало на евроатлантическото мнозинство и на излъченото от него правителство Защото най-важното за това мнозинство е то да бъде реформаторско. За да може да бъдат извършени реформите обаче – трябва да има ясно разписани отговорности и ангажименти. Това е и в основата на проблема в момента. Че след 9 месеца излиза един документ, който на първо място е меморандум, а не коалиционно споразумение. Тоест е позицията на едната коалиция”. С тези думи Нейнски коментира отказа на Мария Габриел да подпише меморандума, предложен от партньорите в управлението.

По думите ѝ „най-ужасното нещо е да има външна политика, и политика изобщо, на два гласа”. „Защото ние говорим за евроатлантическо мнозинство и за евроатлантически кабинет. Това правителство трябва да има единна вътрешна и външна политика. Ако говорим за достъпа на политическите сили и контакта с партньорите навън – това става чрез политическите семейства. Така е изградена европейската политика. Тя почива на взаимодействие в рамките на политическите семейства и изработването на политики в тях. Тоест гласът на отделните политически сили се чува и достъпът е през политическите семейства", обясни Нейнски.

И допълни: "Колкото до държавната политика, тя може да бъде една единствена, ако искаме да бъде успешна. И в този смисъл по политическата логика, когато има коалиционно споразумение между две политически формации, независимо от две партии или две коалиции, обикновенно постът на външния министр се заема от партньор. И тогава по логически път ще има размяна на тези позиции. А не в рамките на някакви договорености, кой на кого, какво бил обещал. И смятам, че това е изключително зле и вътрешно, и външно политически".

Нейнски коментира и предупреждението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, че "едни предсрочни избори 2 в 1 могат допълнително да дестабилизират страната и да предизвикат наказателен вот с непредвидени последици". "Изборите никога не могат да бъдат заплаха. Тоест, изборите идват тогава, когато по друг начин не могат да бъдат решени дефицитът в доверието и вътрешните противоречия. Тоест, ние трябва да гледаме на изборите като на една възможност за решаване на проблем, а не като за създаване на такъв. Това, което вероятно се визира в момента е по-скоро геополитическият контекст, в който биха се извършили едни избори. Защото геополитическата ситуация е изключителна. 2024 година е година на много избори за света. Отдавна не е имало толкова много избори", заяви тя.

Според нея, "геополитическата обстановка, която пряко засяга нас може да предизвика някакъв наказателен вот, ако политическите лидери не съумеят да покажат ясен дневен ред". "Но дестабилизация и недоверие може да бъде предизвикано и ако начинът на управление повдига много въпроси и създава много разочарования. Защото не е тайна за никого, че тези две коалиции се събраха по принуда, създавайки това геополитическо мнозинство. Те имат много различия помежду си. Но тук не става въпрос за състезание. Тук става въпрос за държавна политика, която трябва да бъде убедителна и България трябва да има предсказуемост в тази сложна геополитическа ситуация", категорична е Нейнски.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    17 2 Отговор
    Ей бабооо, я иди са си гледаш УнУките.
    Ако имаш де!
  • 2 МИУИ ВАНИУИ

    16 2 Отговор
    говорещи живи мощи ужас
  • 3 ХАХАХА

    17 3 Отговор
    Абе тази като какво се изказва т.е канена . ? Ами то такава разработена буля за нищо не може да има мнение освен как се приватизира гараж и се танцува в самолет пред Кол! ХАХАХА
  • 4 ПУЛЮ СУЛЕВ ДЕСАНТЧИКА

    17 2 Отговор
    НАИ ТОЧЕН БЕШЕ ДРАГАЛЕВСКИЯТ РОМ С ОПИСАНИЕТО В РИМА -НАТКА ПАТ
  • 5 Волен Сидеров

    9 3 Отговор
    Интервю, за работа: Ама аз, не мога така. Що ма Надке? Свикнала съм да чета.
  • 6 Българин

    20 3 Отговор
    Тази антибългарска жена е изградена от лъжа.
  • 7 Лумпен

    18 2 Отговор
    Айде грозната крва на Кюмура пак да се изкаже.
  • 8 Двоен спад

    20 2 Отговор
    С времето погрозня, но акъл не ѝ дойде.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ФЕЙК

    11 2 Отговор
    Украйна - победа ! Ако квартета " хубавици" -украинската ИласЧУК, Надето, Ленчето и Мегленчето се изправят срещу руската армия "безстрашните " руски войници ще си плюят в пазвите.... и през Москва, чак на Камчатка ! Украйна - Победа !
  • 11 Надка

    7 1 Отговор
    поучително "поучава" , щото хората са дебили ?!
  • 12 пешо

    11 1 Отговор
    мумията се завръща
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 баба яга

    5 3 Отговор
    в нейното семейство на почит са зарязаните пръчки
  • 15 СДС

    6 2 Отговор
    Доган, атентаторът на гара Буново , повече чува петела от теб, Наде. Не ставаш.
  • 16 Ачо

    6 2 Отговор
    ТаЯ ПЪК кой я пита. чеп за зеле не става от нея,седнала да се прави
  • 17 РЕАЛИСТ

    6 1 Отговор
    Стига сте давали тази Баба Яга пи телевизията. Плаши децата и не могат да спят. Видя ги после до баячка, да им бае срещу уплаха.
  • 18 Налудник

    5 2 Отговор
    Мумийо, дори на децата е ясно, че става въпрос за ЕДНОЛИЧНО прилапване. Кой ти говори за състезание, ма, бабке?!?
  • 19 Аман от 🚜

    0 0 Отговор
    Пак нема да заспя нормално☠️
  • 20 хммм

    3 1 Отговор
    Надеждо, едно време ти трябваше да станеш министър-председател, но Иван Костов направи големи баталии в държавата и ти остави една порутена дупка, а хората те презираха и не те избраха!
  • 21 Истината му е майката

    3 0 Отговор
    Като я видя и почвам да летя от демокрация,ауууу като енергийна напитка.
  • 22 Веената Скумрия Нейнски??

    4 0 Отговор
    За какво ни го показвате тоя Цвър??
  • 23 КРОКОДИЛА

    0 1 Отговор
    СТИГА КОМУНИСТИ НА ВЛАС ..............................
  • 24 Я Я Я Я ДА

    1 0 Отговор
    РИБАТА СЕ ВМИРИСВА ОТ КЪМ ГЛАВАТА / ДОЛО КОМУНИСТА НОМЕР 1 ..........................
  • 25 Коя от какитее по МИС карсива?

    2 0 Отговор
    Каката ПКП,
    Уавото Наде или
    Хелена Попатлантичка?
  • 26 Я Я Я Я ДА

    0 0 Отговор
    МНОГО ЛЪЖЕШ / НАПРАВИ НЕЩО ЗА ТОЗИ БЕДЕН НАРОД .......................

    Коментиран от #32

  • 27 хаха

    4 1 Отговор
    Скрий се мумио некадърна
  • 28 да де

    2 0 Отговор
    липсата на доверие в правителството и сглобката е над 90% , но тях не ги интересува друго освен заръките на посланика , а и парите насочвани към приятелските фирми преливащи в джобовете на политиците
  • 29 Абе

    2 0 Отговор
    Надето да каже какво й направиха на попски ръкав в Турция !
  • 30 Маринов

    2 0 Отговор
    “Боже Господи,
    какви нищожества"
    и ПРЕДАТЕЛИ "
    просто стоят
    начело на българската държава!”
  • 31 Ами тя

    1 0 Отговор
    Ами тя е горе долу Единна! Засмукване на Европеските пари и Засмукването им заедно с тези на Държавата!
  • 32 АМИ ТЯ ПРАВИ!

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Я Я Я Я ДА":

    АМИ ТЯ ПРАВИ! Грижи се за неговот наднормено тегло! Да не вземе да се разболее от преяждане!
  • 33 БгТопИдиот🇧🇬

    1 0 Отговор
    Грозофила ма пък евроатлантическа !

    Пускат ги на конвеир от к /озя-к по ТиВитата да ни убеждават ,че черното е бяло и Друмев е виновен за всичко.
  • 34 мнение

    0 0 Отговор
    Малко са умните политици у нас, но тя е един от тях, защото демонстрира всеобхватна гледна точка, към последствията, от държавническите решения, върху съответната проекция, на националният ни интерес!
  • 35 Цццц

    0 0 Отговор
    Много омраза!!! Срам ме е!!! Тук се изказват комплексирани човечета. Които не харесват не само Михайлова но и всички знаещи можещи и интелигентни българи!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове