Last news in Fakti

27 Февруари, 2024 16:36 4 138 26

Почти половината от домакинствата у нас имат в банковата си сметка около 170 лв

  • домакинства-
  • спестявания-
  • банки

Анализ на КТ „Подкрепа“ на данните на БНБ за депозитите у нас показва, че благосъстоянието на хората в страната не се подобрява

Почти половината от домакинствата у нас имат в банковата си сметка около 170 лв - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Анализ на КТ „Подкрепа“ на данните на БНБ за депозитите у нас показва, че благосъстоянието на хората в страната не се подобрява.

Като цитират данни на Народната банка, синдикатите посочват, че към декември 2023 година близо 49 % от домакинствата имат на депозит средно около 170 лева. Общата сума на тези депозити представлява едва 0,9% от спестяванията в левове, допълват от КТ „Подкрепа“.

Според Ананас Кацарчев, главен икономист на синдиката, от тези данни може да се направи обосновано предположение, че тези хора мизерстват, голяма част са под линията на бедност, нямат възможност да спестяват и да поддържат нормален начин на живот. Особено застрашени в тези домакинства са децата, допълва Кацарчев.

Други около 10% от домакинствата имат средно около 1666 лева в в депозитните си сметки. Тези хора могат поддържат някакъв начин на живот, макар че средната сума е под и близо до жизнения минимум за издръжка на един човек на месец, а не на домакинство.

Двете групи представляват около 60% от домакинствата и съвпадат с данните, че 2/3 от тях са под прага на жизнен минимум, т.е. доходите на домакинствата, съответно стандартът на живот на преобладаващата част от населението на България е незавидно, подчертават от синдиката.

Богатите домакинства в България са 0,8% и те държат в банките от 100 000 до 1 000 000 лева., а най-богатите, тези с над 1 милион лева са едва 0,01% от всички домакинства, казват от КТ „Подкрепа“.

Затова от синдиката настояват за въвеждането на законово адекватен праг на жизнен минимум и праг на бедност, спрямо които да се формират ефективни политики за борба срещу бедността и социалните неравенства.

Това включва преразглеждане на формулата за минималната работна заплата, пенсиите, както и да се въведе данъчна политика с необлагаем минимум равен на жизнения минимум при облагане на доходите на лицето и домакинството.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кокорчо

    12 8 Отговор
    Е затова Ви вкарвам в €врозоната за да се оправите !

    Коментиран от #3, #22

  • 2 от 1 март

    13 1 Отговор
    РФ спира експорта на бензин за 6 месеца
  • 3 Така е

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кокорчо":

    това са цели 85€ маса пара !
  • 4 БеГемот

    3 4 Отговор
    Е няма как да е вярно ....то като ти вкарат пенсията за старост и си отгоре...кви са тия синдикати?!
  • 5 Жмръц

    13 3 Отговор
    А,верно ли?Я питайте онзи нес ретник Аз Вас?Или академик-химик Героя?Благодарение на тези де ма го3и България е на този хал.Както и на онези преди тях.34г. европейски път и накрая пак в ай ната.Те така.В България пътищата били като в коко6арник-кратки и пълни с ай на.
  • 6 Баламата

    11 4 Отговор
    Аз и толкоз нямам
  • 7 Българин

    12 3 Отговор
    "Според Ананас Кацарчев, главен икономист на синдиката, от тези данни може да се направи обосновано предположение, че тези хора мизерстват, голяма част са под линията на бедност, нямат възможност да спестяват и да поддържат нормален начин на живот." Не споделям мнението на този икономист, че 50 процента от домакинствата мизерстват. Това, че имат по толкова пари в депозит, не значи нищо. Има и много бедни хора, но откъде са всички тези кифли с джипове, които са буквално навсякъде? Едва ли някой ще повярва, че всички тези джипове са само на 0,8 процента богаташи. А огромен брой хора поддържат по няколко автомобила, пък мизерствали...

    Коментиран от #16, #18, #23

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 5566

    17 2 Отговор
    А останалите извън статистиката мятат пачки през балкона
  • 10 Асен

    14 1 Отговор
    Премахнахте коментара ми номер 8 защо? Нямаше никаква обида ,подробно описах истината за богатите и бедните! Жалко за дечицата!! Факти жестоки манипулатори сте !!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 оня с коня

    8 1 Отговор
    Информацията на КТ "Подкрепа" е толкова съмнителна относно размера на Влоговете,че няма накъде повече.А да са чували те че освен Родни,има и Чужди Банки- там надникнаха ли?
  • 13 Бай Иван - Циганина

    0 1 Отговор
    Cлед АНанас Кацарчев, няма ли да се появи и Банан или Портокал???
  • 14 Измамена пенционерка

    4 3 Отговор
    Абее и аз имам толкуз пара в пенсионерската си сметка,ама оня ден хвърлих на "полицаите" няколко хилядарки от бурканя под кревата.
  • 15 Путинофил

    4 10 Отговор
    Няма как в путинофилска България да се подобрява!
    Зуки сме по всичко в цяла Европа вече, не само в ЕС.
  • 16 Тъй де!

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    То ако имаше толкова бедни щяха да са по площадите и да недоволстват!Вече даже и протести на пенсионери и учители,както и срещу високите цени на тока,горивата прочее няма като едно времи.Ся протестират производители на държавна хранилка за още...
  • 17 А ко да кажим ние с гайдите?

    11 1 Отговор
    А другата половина,които са на кредит са на минус много хиляди и милиони по тая логика!
  • 18 Тъй де!

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Българина е факир,дори според НАП-изкарва по 800,па живее като за 3 илядо!
  • 19 11090778

    7 1 Отговор
    Бягаме с 1200 от БАНДИТСКА България и не се връщаме повече за нищо на света.
  • 20 един

    1 4 Отговор
    Това не може да е вярна информация!Възможно е,да има хора с толкова малко пари даже и без хич,но не половината българи,още повече че в момента има недостиг на работна ръка и зрав човек в трудоспособна възраст може да се хване на работа!Вероятно има много пенсионери които спадат към тая статистика/а тя е усреднена/,но те получават всеки месец пенсия,а ако имат някой скътан лев не го държат в банки по-простата причина че това им усложнва живота да ходят до банки,банкомати и т.н.!Вероятно това е една от причините за телефонните измами точно при възрастните хора!И накрая искам да кажа,че аз и всички мои близки и познати далеч не попадаме в тая категория,тогава за какви 40-50% говорим!

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Шъ съ оправим

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кокорчо":

    Шъ съ оправим ... Ако му отрежем Главата!
  • 23 Умфри

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Абсолютно. Аз беден българин не познавам. Всички ходят на почивка, имат кола, даже по кола на човек, пият си кафета по заведенията, въобще си живеят напълно нормално. Това са пълни глупости.
  • 24 Към коментар #7 бълтарин

    4 0 Отговор
    Какви били тези кифли с джипове. Джипът стана средство за задоволяване на физиологичните нужди. Какво е днес мъж без джип за кифлите. Жалка работа.
  • 25 Илен

    1 0 Отговор
    Давайте данък и върху тези 170 лв. Толкова голям доход!!!Ей, нямат наяждане управниците.
  • 26 Коментар

    1 1 Отговор
    А с какви пари ходят по кафета и ресторанти. А за Гърция. А за апартаменти. На кредит ли. То и вноска трябва да се праща.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове