Last news in Fakti

28 Февруари, 2024 04:53 1 149 28

Доц. Светослав Живков: Режимът на Путин използва националния ни празник, за да прокарва своята пропаганда

  • захари захариев-
  • светослав живков-
  • трети март-
  • украйна

Г-н Денков е достатъчно интелигентен човек, за да не се ангажира по никакъв повод с подобна позиция, коментира Захари Захариев възможността за пращане на български войски в Украйна

Доц. Светослав Живков: Режимът на Путин използва националния ни празник, за да прокарва своята пропаганда - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Дни преди националния ни празник се появи мистериозен списък с инструкции как да отбележим 3 март. Има ли правителството нещо общо с това?

"Разбира се, че Министерският съвет и премиерът нямат нищо общо с това. В този текст са вплетени откъслечни изявления на отделни членове на правителството и определени депутати от управляващата некоалиция по темата за отношенията между България и Русия. Не е официална позиция на българските власти", заяви международният анализатор проф. Захари Захариев пред Bulgaria ON AIR.

Tой се съгласи с военния министър Тагарев, че става дума за дълбок разлом в българското общество и видя "деление по изкуствен начин в контекста на глупави разделителни линии между русофилство и русофобия".

"За жалост, цялата история е обрасла с митологеми. Страшното е, когато историята се превърне в инструмент в ръцете на политиците. Те използват откъслечни моменти от историята в името на своите конкретни политически цели", посочи проф. Захариев и добави, че не трябва да допускаме да продължава политиката на промиване на съзнанието и пренаписване на историята.

Историкът и експерт по изборни системи доц. Светослав Живков на свой ред коментира в "Денят ON AIR", че стенограмата е толкова аматьорски направена, че по-скоро става дума за гавра.

"Не мисля, че целта е дестабилизация. Управляващите гледаха да се презастраховат с това свое изявление. Темата за 3 март - ако има дълбок разлом, той няма как да е изкуствен", смята гостът.

По думите на доц. Живков основният проблем е, че режимът на Путин използва националния ни празник, за да прокарва своята пропаганда. През 90-те години нямахме проблем с празнуването на 3 март, отбеляза събеседникът.

Според доц. Живков в последните 20 години руската дипломация се възползва по безобразен начин да лансира своите политически опорки с вечната признателност, а това неминуемо води до реакция от страна на други групи българи.

Френският президент Еманюел Макрон разбуни духовете с изказване, че в бъдеще не се изключва изпращане на сухопътни войски в Украйна. "Български войски там няма да отидат!" - това бе категоричната позиция на премиера Николай Денков.

"Г-н Денков е достатъчно интелигентен човек, за да не се ангажира по никакъв повод с подобна позиция. Реакцията му беше напълно логична. Няма изход от тази война освен по пътя на преговорите. Илюзорни са всякакви надежди за победа на Украйна и тотално изтегляне на Русия от тези територии. По военен път е напълно невъзможно Русия може да бъде победена от Украйна", коментира проф. Захари Захариев.

Доц. Живков обърна внимание, че дипломацията не е изцяло публична.

"Българският министър-председател заяви, че България няма да изпраща хора в Украйна. Изявлението на Макрон не изключва изпращането на военни части на по-късен етап от войната. Западът търси начини да се спре руската агресия в Украйна. Президентът многократно е заявявал, че изпращането на оръжия в Украйна ескалира конфликта. Като смята, че има друг начин, нека да отиде при Путин и да го убеди да спре тази война", каза още историкът.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Малиии

    43 3 Отговор
    аман от идиоти

    Коментиран от #4

  • 2 Ццц

    55 8 Отговор
    Всъщност проблемите около значението на трети март започнаха с идването на харвардските хубостници и умници. По-големи идьоти България не е имала за управници. Пред тях дори Бойко Борисов изглежда като държавник. Но така става когато сме се оставили на най-идиотското посолство да ни назначаза управниците, а народът маа сланина и греяна ракия на калта в Априлци 🤣

    Коментиран от #10

  • 3 Запознат

    49 7 Отговор
    Режимът на Урсула използва денят на победата, за да прокарва сеоята птопаганда.
  • 4 Българин

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "Малиии":

    Да... в България се срещат и умни хора, но с кого и къде не знам?
  • 5 Явно е пълно в Държавата с идиоти

    39 3 Отговор
    с титли. Недоразумения на Разни Хранилки!
  • 6 Франсиско

    30 4 Отговор
    Имам въпрос

    Каква е руската пропаганда ? Дефинирай я ? Спрямо България нали. Обясни на нас простосмъртните.

    Коментиран от #11

  • 7 АГАТа Кристи

    3 26 Отговор
    Е заради това ДАТАТА трябва да бъде само с български "корен".
    А такива дати имаме.

    Коментиран от #13, #14, #18

  • 8 ТаУмВзе

    25 1 Отговор
    Мъпети по телевистан да искаш! Хахаххха
  • 9 Чума

    36 3 Отговор
    Истинският бъргарин отбелязва 3 март преди Путин, по време на Путин, ще го отбелязва и след Путин и дори никога да не е съществувал Путин! Българинът не е модерен евроатлантик, че настроенията и почитта му към събития и история да зависят от това, кой е президент на САЩ, от актуалната поведенческа мода и келепира!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Еее, как каква?

    25 4 Отговор

    До коментар #6 от "Франсиско":

    Основно лъжат, че Русия е освободила България, а всички знаем, че това е дело на Обама Барак и мъжът му Мишел!
  • 12 Ний ша Ва упрайм

    21 2 Отговор
    тотал щета са тия двамцата
  • 13 Ицето

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "АГАТа Кристи":

    марш,вентилатор
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 дедо Герчо

    8 6 Отговор
    ПРЕДЛАГАМ ПРАВИТЕЛСТВО ДА РАЗПОРЕДИ ДА ПРЕБИЯТ ВСИЧКИ,КОИТО СЕ КАЧАТ НА ШИПКА,КАТО РУМЕН ПЕТКОВ ЕДНО ВРЕМЕ...ХЪХЪХЪ...
  • 16 М3 голд

    16 2 Отговор
    Не знам по какво е доцент този гражданин, но добре е да си гледа работата. Както и Денков, между другото. Така както каза, че не е вярно за подписаното споразумение във Виена, така самолетите с престъпни емигранти не са спрели да кацат в София. Както каза, че няма да изпраща войска срещу Русия в Окраина, така се каза, че може: инженерни части за ремонт, сопьори за обезвреждане на минни полета и т.н. Фалшиви изцяло! Да си пазим децата! Останаха малко в България. Да отиват белгийци, поляци, шведи. Ние сме миролюбива нация.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Баба Кина

    13 2 Отговор
    Едно нещо е категорично. На два пъти громят османлиите на наша територия безапелационно. Загиват рамо до рамо с българските опълченци за България. Руската генералска школа е в основата на бъдещата българска армия. Светла им памет!
  • 20 питащ

    1 7 Отговор
    Ако някой нарича Харвардците идиоти, тогава как трябва да бъдат наречени тия, които настояват да се празнува, отхвърленият от Великите сили и не влязъл в сила, договор за мир, между Русия и Турция?

    Коментиран от #22

  • 21 резервист

    4 0 Отговор
    Все едно, че седиш край огъня и подхвърляш съчки от време на време. За да не угасне! Война се печели с решително превъзходство във всичко - оръжие, боеприпаси, техника, високи технологии, логистика и подготвени и мотивирани хора. Резултатът от тази война са десетки хиляди жертви, разрушена икономика и нови държавни отношения. Сега така - на едро си отговорете на въпроса : Кой има полза от тази война? Просветна ли ви?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Димов

    6 1 Отговор
    Това което Буданов е казал е за да прикрие истинските убийци, защото чорапа се разплита. Разбира се му е платено.

    Адвокатът на Навални му е дал британски "лекарства" ден преди смъртта му.
  • 24 След като

    0 0 Отговор
    След като стана ясно, че се желае изграждането на Модела Путин! Но без Путин! Остава проблема за разделението под чие влияние да е той! Под Руско или Европейско -Американско! Или това е изкуствено Насадена тема... Защото Българина не иска нито едното нито Другото!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Аз празнувам 3ти Март

    4 0 Отговор
    и искам всички евро-атлантиди студени
  • 27 българка

    0 2 Отговор
    Новите поколения хвърчат в облаците в условията на демокрация и не проумяват какво значи "диктатура на пролетариата" български вариант и не могат въобще да си представят руския вариант. Денят "3 март" вече е узурпиран от комунистите, защото нищо не им остана след 45 години диктатура, освен да лазят пред един диктатор и неговите жалки копия в България!
  • 28 Госта..

    0 0 Отговор
    Експерт по изборни системи коментира исторически събития,,академик /по сапуни, може ипо перилни препарати / иска да е външен министър и т н.-България 2024г.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове