Last news in Fakti

1 Март, 2024 19:07 1 133 22

Петър Витанов: Тъжно ми е за българската левица, тя няма да бъде добре представена в Европарламента

  • бсп-
  • европарламент-
  • левица

При всички положения ще има политическа партия в ляво, която ще бъде много по-атрактивна и много по-харесвана от БСП, каза евродепутатът

Петър Витанов: Тъжно ми е за българската левица, тя няма да бъде добре представена в Европарламента   - 1

Политическите партии си дават сметка, че хората, които изпращат в ЕП са важни. Те не могат да бъдат случайни, те трябва да участват пълноценно в законодателния процес, защото законите после се отразяват върху битуването на собствените ни граждани. Това каза пред "Фокус" евродепутатът Петър Витанов, ръководител на делегацията на българските социалисти.

"Тъжно ми е за българската левица, защото тя няма да бъде така добре представена, както в настоящия мандат. Не виждам как в тази ситуация може да имаме повече от 1 мандат, говоря за БСП. Опитваме се да създадем друга перспектива, така че левите хора да намерят своето призвание от една страна, а и своето представителство от друг.

Но не мисля за следващия парламент като непосредствената ни цел. Смятам, че всички, или поне тези, които познавам, близките ми хора, които се занимават с политика, го правят преимуществено само с една-единствена цел. Тя не е личното облагодетелстване, не са личните постове, а стремежът, понеже моите познати са леви, ще ме извините, но ще кажа за тях, стремежът е да имаме едно по-справедливо общество, в което нашите родители водят достоен начин на живот, по-солидарно, с истински ценности, в които хората освен за себе си мислят и за останалите.

И най-важното, живеят по-качествен начин на живот, живеят по-добре. Всички тези ценности, според мен са много по-големи и са много отвъд избори за Европейски парламент. Но ако трябва да обобщя с две думи, имам предложения, не знам дали ще се възползвам от някои от тях, твърде е рано. Но си мисля, че няма как да няма алтернатива и на днешното ръководство на БСП от една страна, но и на днешното управление от друга", посочи Витанов.

Той е категоричен, че в лявото пространство няма да има вакуум. По думите му, според социологически проучвания една четвърт от българите се възприемат като леви. А има една огромна група от хора, които не се възприемат като леви, но са леви.

"Просто през годините лявото е сатанизирано и е сведено до лозунги тип “комунист - червен боклук и сатрап, и убиец". Аз знаете ли, обикалям много, особено в последно време, ходя по училища, изнасям лекции в училища, сред студенти. Мнозинството от големите ученици вече осъзнати, формирани като личности са леви, но няма да ви кажат, че са леви.

Няма да се асоциират с БСП със сигурност, но и трудно дефинират себе си като леви. Но те са си такива, те са изключително сетивни към социалната справедливост, въобще към равенството, към възможностите, към равните възможности и равният старт, които всеки един ученик трябва да има. Така че, според мен, няма как тези осъзнати или неосъзнати леви хора да не намерят своето представителство", добави евродепутатът.

Според него, много често дневният ред на политиците е различен от дневния ред на хората, на обществото и много често тази връзка се къса. Но все пак една част от политиците си дават сметка каква ерозия на доверието има в цялата политическа система, включително и в тях самите. И това е процес и тенденция, която се задълбочава, особено след последните парламентарни избори. Тогава едни хора, и други, които ги плюеха, разчитайки на гласове, се събраха заедно. Това беше арогантно, безпардонно, безцеремонно лъгане.

"Със сигурност ерозията в политическите партии, традиционните и управляващите, е много голяма. Аз съм човек от ляво и си гледам своето политическо пространство. При всички положения ще има политическа партия в ляво, която ще бъде много по-атрактивна и много по-харесвана от БСП, ако този кръжок на Нинова продължава да вилнее и да доликвидира и малкото остатъци от организиран партиен живот.

Така че в ляво то е неминуемо. Но мисля, че и в дясно. Виждате това, което се случи с политическата партия ПП-ДБ.Тази конструкция, тъй като те не са една политическа партия, също води до много голям отлив на доверие, те са в един по-центристки спектър, включително и в дясно, което ме навежда на два извода. От една страна, че не винаги новото е хубаво, това, че имаш котка в чувал не винаги е положително. И вторият извод е знаейки, че вакуум няма в политиката, най-вероятно и там ще се появи нещо ново и различно", каза още Петър Витанов.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сатана Z

    16 0 Отговор
    Всичките кандидати за ЕС са закърмени от партията-майка.
    Абе,кво стана с Андрей Слабаков? Тоя да не е станал барман в Брюксел?

    Коментиран от #16

  • 3 старо куче

    16 0 Отговор
    заради такива ...... като теб, затова , как бленуваше преди 2-3г за зелената сделка, а накрая взе да мънкаш, че не било направено така както трябва, еж сега бахура, жалко че с гласуванията си почти всички "български" евро.....и съсипахте икономика и бъдеще заради лични амбиции
  • 4 Кия конвенция?

    11 0 Отговор
    Кия конвенция? Кой Акт на Европейския съюз България е Изпълнила? И кое Г-О-М-Н-О си позволява да Говори Глупости!
  • 5 Град Симитли

    8 0 Отговор
    Крът!
    Дълбай там, рупай
    Германски "социалист"
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мушни си

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Аз съм веган":

    Мушни си Краставицата от зад!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 А ми на мен

    0 0 Отговор
    Ще ми е Тъжно когато СЛЕД ТОЛКОВА ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ ЗА БАДИНТИ , крадци убийци изнасилвачи ЖИГИТАЦИИ и за складиране на обработено гориво в АЕЦ. Жигитайците посегнат на този който е казал че му е тъжно за левицата. А вместо в АЕЦ заровят ядрени отпадаци в къщата. И всички ще викат нищо незнаем на ли те са си платили на някой а лявата няма сведения какво става.
  • 10 КОЛКО ИМА ЗА БЕЛЕНЕ

    9 0 Отговор
    И НА МЕН МИ Е ТЪЖНО ВИ ТЪРПИМ 33 ГОДИНИ ПРЕХОД
  • 11 Кроки

    4 0 Отговор
    Крокодилски сълзи
  • 12 Пашата

    2 0 Отговор
    Ша го уредим
  • 13 3.14К

    7 1 Отговор
    Предателите са най- долните същества и не се нуждаят от допълнителен коментар. За тоя няма да гласуват и половината му роднини.

    Коментиран от #15

  • 14 оня с коня

    5 0 Отговор
    Разбираема е Мъката на витанов че Социалистите няма да бъдат представени добре на следващите Избори за ЕП,защото предвижданията му за СЯМО 1 МАНДАТ/бройка/ изключва някой от досегашните да бъде преизбран.Интересни са съжденията обаче на Витанов относно "Лявото" и можем да ги приемем за Типичен начин на мислене на БСП-кадрите вмъкнали се до момента в ЕП.И така:Според Евродепутата "Левите" в България са около 1/4- толкова,колкото казват и социолог. Проучвания/съвсем НЕ "Целият Народ" както се изцепват Троловете с Дебилска закваска тука/,НО...МЛАДИТЕ ХОРА на които Витанов изнасял Лекциите си би с Леви Убеждения,които обаче за нищо ня света нямало да си признаятВитанов обаче без проблем ги е РАЗКОНСПИРИРАЛ и публично обявява разкритията си.И възниква Логичният въпрос:КАК да се съгласим с теорията на Витанов че Младите са с Леви убеждения в Душите си но не си ги признават,след като самият Той казва че БСП ще се провали на Изборите,т.е. същите тия Млади хора не само че отказват да си признаят Левите убеждения,ами и НЕ ГЛАСУВАТ за Лявото?!
  • 15 Хаха

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "3.14К":

    Когато някой каже истината за
    ЧЕРВЕНАТА МЪКА
    веднага става предател .

    Хахаха
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хахаха

    3 2 Отговор
    Никой не се хваща на приказки за ляво и дясно.... Синът на Нинова е в САЩ, както и на Гнома, както и на много от всички.... Освен Възраждане, всички ходят на инструктаж по посолства и фондации

    Коментиран от #19

  • 18 Този само по избори се сеща за България

    5 0 Отговор
    Разкарай се джендър пропаднал
  • 19 А Възраждане

    1 3 Отговор

    До коментар #17 от "Хахаха":

    ходи директно в Москва на инструктаж. Каква велика наглост! Национални предатели, да си дават българското гражданство и да стават руснаци.
  • 20 ГЕРБ=ДПС=БСП

    1 1 Отговор
    Надявам се в България да има поне 2 истински социалистически партии, с млади хора. Които да нямат нищо общо с БКП= БСП и Москва.
  • 21 БСП в Бунището

    0 0 Отговор
    Тъгувайте заедно с в всички Неосъдени престъпници от БСП, управлявали и Ограбили Родината в прехода към Демокрация в Бунището на Историята,където ви запрати Народа с поредица от изборни Шутове.....
  • 22 Ай бегай

    1 0 Отговор
    А на мен ми омръзна да пращам в Брюксел мимикриращи жендъри представящи се са борци за социални права. Ай бегай у лево жендърче.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове